Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zpovědní konfrontace

19. 11. 2003
0
0
1834
Autor
Alan

Netuším, co jest zde prologem. Snad Prolog v nebesích, kde Oni dva uzavřou sázku o lidskou duši...

Seděl jsem ve své oblíbené hospůdce, která je sympatická krbovými kamny a prakticky nulovou návštěvností. Sobotní večer prozařoval oheň, na dubovém stole přede mnou stála láhev mého zamilovaného Rulandského modrého, vedle ní se krčily dvě rozpité sklenky.

            Dáma naproti byla půvabná studentka dějin umění, bylo jí dvacet a jeden rok a měla mocnou potřebu mi sdělit zážitky z galerie, jež jsme před půldruhou hodinou opustili.

Zdrcen proudem jejích ód nad moderním uměním jsem znechuceně otočil zrak na protější stěnu. Strnul jsem. Ta kompozice stínů, lascivní hra ohně, tam vytvořila neuvěřitelnou kompozici. Viděl jsem…Krista. Poslední večeře páně a Kristus, svírající v ruce grál. Tabule, kde byl jen On. A naproti němu Já. Hlavou mi kmitla myšlenka na můj stav. Při jedné nedopité číši bylo zbytečné si namlouvat, že jsem otrokem přeludu z ovínění. Nikoli.S výjimkou nikotinu jsem neužil toho dne žádnou drogu. V předchozích dnech také ne.

              Posadil jsem se do stejné polohy jako On. Uchopil pohár do levé ruky a napodobil každý detail Jeho polohy. Na tváři my vyšlehl sarkastický úsměšek.

            „ Tak teď jsem Ti podoben, bratře v beznaději, opuštěný svým otcem, v mihotavé naději bez poslední kapky vášně. S mým stříbrným pentagramem ukrytým před zvědavými tupci na mé hrudi pod černým vlněným svetrem. Tak jako Ty se svým učením o říších astrálu, které nesmyslně překroutili i Tví nejbližší učedníci. S mizivou šancí na život věčný a pochopení…“

            Ta slova blasfémie vycházela z mé nejniternější podstaty. Z mé psyché, duše, entity i svědomí. Z mého krátkého jasnozřivého vidění, ze situace marasmu, ve kterém jsem se nacházel, z potřeby vykřičet, jak mi svět připadá směšný ve své hlouposti a hloupý ve své směšnosti. Jak vidím mátohy na duchu, kterak kážou prázdné fráze, farizeje humanity, šašky a blázny v čele států. A dámu naproti, jak mě probodává modrýma očima s otázkou na rtech…

„ Takže půjdeme k Tobě…?,“ zazvonil její hlas.

Probral jsem se.

„ Ale jistě, má paní,“ zašeptal jsem temně a políbil její dychtivé rty. Myšlenky se rozlétly do všech koutů zšeřelé místnosti. Oblékl jsem si svůj plášť a dámě pomohl do paleta. V okamžiku, kdy jsem vytáhl portmonku, jsem pohlédl na zeď. Kristus zmizel. Zachechtal jsem se a nereagoval na tázavý pohled mé dnešní odalisky. Dnes v noci si i Bůh bude muset zakrýt tvář…


Janko
18. 02. 2004
Dát tip
Alane, zkusim Ti poradit: precti si Hovory s Bohem od N. Walsche. Treba to prevalcuje tu beznadej (ale krasnou beznadej...) co z tveho dila tryska jak obri gejzir. Za formu TIP, za myslemku ani nahodou.

Elyn
04. 02. 2004
Dát tip
Dýchlo z toho znechucení, pohrdání, šílenství... a taky nadutost... toto potřebuje upravit: Ta kompozice stínů, lascivní hra ohně, tam vytvořila neuvěřitelnou kompozici.

waldekke
16. 01. 2004
Dát tip
The Juews are the men that will not be blamed for nothing, right Jack?

Movsar
16. 12. 2003
Dát tip
tady se tipy nerozdávají? přesto. tip

Gabriel
15. 12. 2003
Dát tip
Mej s nima strpeni Alane.To je prece to co Jezis kazal ,ne? Jinak moc dobre ani moc dlouhe ani moc kratke.Pekne vykreslene.A vubec nemislim zeby to bylo mimo :->

Jess
03. 12. 2003
Dát tip
Docela by mne zajímala dohra toho, co je tady napsáno, ale vím co vím a víc neřekneš, abych si dovolila citovat klasika. Někteří ani nemusí brát drogy, aby viděli víc než oststní, že?

MCMLIII
24. 11. 2003
Dát tip
Musím říci, že mě již hodně dlouho žádný text tak neoslovil. Děkuju. Spustil ve mne lavinu emocí a fantazie. Jistě při každém dalším a dalším čtení se tvůj text bude blýskat jak kamínek v osvětlení pod jiným úhlem a barvou světla, podle toho, jak mé fantazie budou pracovat.

Vinki
19. 11. 2003
Dát tip
Tohle oslovilo, ale nevim v jake mire a jak moc, ale myslim, ze dost... *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru