Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Miminko

21. 11. 2003
33
2
9668

Odkud ten náš holub letí? Letím z lesa, milé děti, vrků vrků vrků Cos tam viděl, holoubku? Perníkovou chaloupku u černého smrku **********

Dneska jsem byla nakupovat. Koupila jsem novej kočárek, modrej, chci chlapečka, taky dudlíky a flaštičky modrý. Vždycky před Vánocema se rozšoupnu. Manžela klepne pepka, až to uvidí. No, něco schovám do skříně, tam on neleze a to ostatní…..uvařim mu něco dobrýho a třeba se nebude zlobit tak moc dlouho. Nemá rád moje nákupy, myslí, že jsem blázen a že to je nemoc a posílá mě na léčení. Myslí, že už toho máme plný skříně a že už nic nepotřebujeme. No jo, ale když jsme třeba měli obyčejnou vaničku a já tak moc pro moje miminko chtěla ten kyblík, jak se v něm cejtí jako v bříšku! Není to úžasnej vynález? Nebo jsem tuhle koupila krásný tapety do dětskýho pokojíčku. To přece není zbytečný, miminko chce mít hezkej pokojíček. Tuhle jsem si jedno takový krásný miminko pochovala. Položila jsem si ho na prsa a objala jsem ho celýma rukama. Je drahý, to je pravda, ale na dětech se šetřit nemá. Půjdu ho koupit zítra, stejně jsem chtěla do obchoďáku. Manžel sice bude zase brblat, ale potom toho nechá. Až uvidí, že už jsme rodina.

 

**********

 

Kdo už ví, jak je to dlouho, kdy se poprvé pohledem zastavila na obrázku miminka v prospektu, které chodívají z obchodních domů. Postupem času ji ty obrázky okouzlovaly. Miminko. Ta touha přitisknout ho, chovat v náručí. Touha objímat a zpívat ukolébavky. Kupovala si všecky ty časopisy pro ženy a hledala stránky s obrázky dětských pokojů. Tak krásné, barevné a veselé. Pak namalovala první sluníčko a pověsila je na zeď. Pak barevné ptáčky. Rybičky. Modré, žluté, oranžové. Hlavně hodně veselých barev. Vyházela všecky ty smutné obrazy a vůbec všecko, co bylo hnědé a béžové. Nakoupila barevné květináče a pomalovala je tulipány a motýly. Vytapetovala celý byt obrázkovými tapetami, aby se u nich miminku líbilo. A pořád čekala. A nakupovala dupačky. Veselé. A ty mrňavounké bačkůrky s bambulkami. A kolébku. Jenomže stále nebylo koho do ní položit. A stále nebylo koho objímat. Pak jednou v jednom z těch obchodních domů stála nad krabicí s panenkou a usmívala se. Slečna prodavačka jí ochotně miminko z krabice podala. Nejprve na ně jen opatrně sáhla prstem, dotkla se tváře. A pak vztáhla ruce a vzala to dítě do náručí. Pevně je stiskla, zavřela oči a usmála se.

Když přišel večer její muž domů, našel ji, jak sedí v křesle se zkříženýma nohama chová tu dětskou panenku, zpívá a pláče. Zůstal stát mezi dveřmi.

 

 

 

 

 

Jak to, že si toho nikdy nevšiml?

 

**********

 

Halí belí

Koně v zelí

A hříbátka

V petrželí

 

 

 

 

 


2 názory

Rani
22. 03. 2009
Dát tip
skvelé..... jednoducho skvelé, nemám čo dodať. próza je tvoja silná stránka. tip...

saka
11. 05. 2004
Dát tip
nááádhera :o) mám úplně husinu

Jé, kde jsi sem zabloudilo? Tohle už hodně dlouho nikdo nečet :-)))

Azmidiske
17. 12. 2003
Dát tip
No moc hezká povídka. Rozhodně TIP. Vůbec tvoje témata a jejich zpracování se mi líbí čím dál víc, Čekanko. Jdu na další povídku a díky, že jsi je napsala.

Tak jen abys nebyl zklamanej :-)

ale koukaj. To, co popisuješ je hezký a určutě ne úplně obvyklý. Ale ještě jsem se nesetkala s chlapem, kterej by se zbláznil, že nemá dítě.

Ne všichni chlapi se na to koukaj jinak. Já jsem dlouho toužil po rodině a po dítěti. Před čtyřmi měsíci se nám se ženou narodil syn. Je to ten nejkrásnější dar na světě. Je to tak neuvěřitelný pozorovat, jak se každý den mění, jak ten vývin člověka ze začátku probíhá rychle a jak se mi čím dál víc podobá... Jaký už má smysl pro humor, jak se legračně protahuje, když se vzbudí... jak kouká s otevřenou pusinkou na televizi, jak si hraje s hrkátkem, jak všechno musí ochutnat, jakou už má sílu v pěstičce, jak se zlobí, když ho někdo probudí nebo mu vyčistí ouška a jak spí jako andílek. Ne všichni chlapi se na to koukaj jinak.

ARABA
07. 12. 2003
Dát tip
silný,hezký,smutný

jsou lepší věci :-)

no jo když vono je někdy dobrý:o)

Tohle je DĚSNĚ veselej příběh!

Kastel
04. 12. 2003
Dát tip
No, trochu jsem ulít´, ale budiž mi částečnou omluvou, že jsem to psal po 6ti pivech a probúdilo se mé ještě tupější já. Nicméně možná, že ta žena s nákloností k náhražce mohla být šťastnější , než některé ostatní - takže veselej :o)

no možná ano :-) když už je fakt mimo :-)

tyjo já moám v sobě jen dvě pivka(dvanáctky a panáka) a přijde mi to fur tsuper. prostě jo.. úplně výtečný..a sem ráda že sem si nepamatovala že už sem to četla protožýe sem si to teďka přečetla znova aúplně mě taková pěkná věcička potěšila..fakt jo:-) ...fakt už nebudu pít:o))

jééé vlastně mám v sobě dvě dvanáctky a dvě desítky...a to jsou čtyry pivka..achich:o)

Oni se na to asi chlapi koukaj trošku jinak :-) A nechlastej, na slečnu se to nehodí :-) a ještě pivo, fuj

Kastel
03. 12. 2003
Dát tip
Tak teda k tomu vývrhu:o), vbec mě to nerozbrečelo, nemsylím s, že děťátko chce mít hezlí pokojíček - pádž je mu putna, kde leží, když mu není zima a má co do tlamičky, ale jinak jsem si to jako vždycky rád přečetl - jo, a jinak předpiokládám, že učekanka ví jak to myslím, protože už ví, že miluju veselé příběhy :o)

Pivicko
30. 11. 2003
Dát tip
Hmmm,.. Klaním se před tvými nápady, ty totiž dělají z hezký povídky poutavou, zajímavou. Hmmm.... ****

yoyo
29. 11. 2003
Dát tip
týýýjo *

rainman
28. 11. 2003
Dát tip
*!*

Bernadeta
26. 11. 2003
Dát tip
No comment, řeči by to zkazily****************************

Hannah
25. 11. 2003
Dát tip
... už brzy, už brzy ... po tvářích koulej se mi slzy nevidět, neslyšet, vedle sebe žít netušit vůbec co druhý moh' by chtít... jaké je přání prosté lidské duše co se k ní stavíme někdy dost hluše .... jsi duše citlivá, čekanko učekaná, a říkáš víc než kdokoli z nás. Nevím, jestli to byl opravdový záměr nebo to jen tak vyplynulo, ale cítím v tom mnohem víc než je jen řečeno ... třeba i to, že všichni chodíme kolem sebe, mluvíme na sebe, žijeme vedle sebe ... ale pořád jsou to jen mimoběžné roviny - nic není SPOLU ... Děkuji Ti - za všechno.

Ale neodcházíš navždy, že ne? :-) Já děkuju, vy vůbec nevíte, co pro mě znamená, že ty moje vývrhy čtete :-)

StvN
24. 11. 2003
Dát tip
To má bejt alegorie na mužskou nevšímavost? Že si nevšimne, že holka odchová a porodí dítě do tý doby, než mu brečí doma? Líbí se mi, jak je to napsaný.

maia
24. 11. 2003
Dát tip
* :-)

StvN: Ty mě fakt sereš, přečti si to snad znova, nebo se na to vůbec nykašli

StvN
24. 11. 2003
Dát tip
Co zas? Co teda má znamenat věta: Jak to, že si toho nikdy nevšiml? Čeho si nikdy nevšiml? Já jsem vážně nechápavej. Nejdřív mi to přišlo jao sci-fi. Ženská si chce koupit mimčo. Ale pak se mi čím dál víc zdálo, že to není sci-fi, ale metafora na cosi. Vím já, sakra, když komunikuješ tak, jak komunikuješ. Já se v tom aspoň snažim něco najít.

StvN: A co že bys v tom nic nehledal? Ona chce mimčo a protože ho nemůže mít, tak si prostě koupí panenku, protože v tom už přestala vidět rozdíl, aspoň někdy v tom nevidí rozdíl. Někdy, když si prohlíží ty prospekty a někdy, když je v obchodě a kouká na tu vystavenou panenku. A on si nevšiml toho, že pomalu zešílela. A nikdo mu to nevyčítá, on se jen diví. Tečka. A jak komunikuju?????

StvN
24. 11. 2003
Dát tip
Ty jsi zešílela.

°ne, já si to miminko ještě nekoupila

StvN
24. 11. 2003
Dát tip
Ale už si o něm píšeš.

pbadraj
23. 11. 2003
Dát tip
tady se dá říct jen jedno ... TIP

losille
22. 11. 2003
Dát tip
nadherny, chtelo se mi brecet!!!skutecny a presto jako z jineho sveta!!!*Tip

Jemňounký. Líbilo.*

chju ...to je vážně krásný a smutňoulinký ...

gASK
21. 11. 2003
Dát tip
Ty říkanky na začátku a na konci sloužej jako nějaká brána, úplně mě rozhoupaly a vnesly do světa té paní, co touží po miminku a to tak moc, že je až na hranici příčetnosti...anebo je to vize šílené budoucnosti, kde se děti kupujou? Rozhodně je to však dobrá a překvapivá pointa.......díky moc, čekanko:))) *

Ona už příčetná neni :-) Když jsem byla malá holka, tak po městě, kde jsem bydlela jezdila se starým, omláceným kočárkem jedna stará pani. Měla v něm medvídka, plyšovou hračku a mluvila k němu, jako k dítěti. vize to neni, je tam řečeno, že to neni živý dítě :-)

gASK
21. 11. 2003
Dát tip
Pravda, ta věta mi vyklouzla z hlavy během psaní...je to tak, je nepříčetná:)

Hynie
21. 11. 2003
Dát tip
Co na to říct??? Snad jen máš sílu... *

Elyn
21. 11. 2003
Dát tip
...ta zabolela...

Rowenna
21. 11. 2003
Dát tip
málokdy mě něco tady rozbrečelo****************** bolí hrozně moc.

KayTee
21. 11. 2003
Dát tip
něco mi to připomíná....poznala jsem ženu...jako bys ji znala i Ty... *

a místo očiček dvě duhové kuličky proti Měsíci devátému

j_i_r_i_k
21. 11. 2003
Dát tip
................................................... Ale je to trochu jiné mlčení..................

REDH0T
21. 11. 2003
Dát tip
...to znám. Taky jsem toho spoustu neviděl :o) Doufám, že jsem vhodně užil času minulého (gramaticky i historicky :o)

Krel
21. 11. 2003
Dát tip
smutnokrásné... !* a klub...

kassiope
21. 11. 2003
Dát tip
Vzalo za srdce...a jak! *

Souhlasím s poslední kritikou, Krel má pravdu. Krásný i smutný... a bolavý taky, rozhodně tip! *!

prolog mě úplně vtáh dovnitř....a jaxem si to přečetla taxe ve mě stáhlo aj něco jinýho...je to fakt smutnokrásné....*

Rowenna
21. 11. 2003
Dát tip
A teď už můžu, navíc je to výborně napsané. :-)

Avril
21. 11. 2003
Dát tip
hi,hi:-).pěkné,dávám tip.......fakt dobré

Andulka
21. 11. 2003
Dát tip
kdyz jsem videla ten titul a tvuj nick vedle, tak uplne ve me zadrlo. Vim jak pises ....jsem si myslela. Prekvapila si me, jak je to nezne a procitene....Vynechala bych z toho jen tu posledni otazku na konci, prijde mi zbytecna....Moc mila povidka...takova akorat...:-)***

maia
21. 11. 2003
Dát tip
Je to pekne a vtahujuce. *

Morney
21. 11. 2003
Dát tip
Na mě to působí hodně smutně. Nedovedu si představit, že bych se místo živého miminka musela spokojit s panenkou. Brrr. Naštěstí já nemusím, už skoro rok :)) Ale líbí se mi*T

j_i_r_i_k
21. 11. 2003
Dát tip
Ns: Díky za avi, nerad bych přišel o to, že souhlasíš s Krelem :)...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru