Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výlet

01. 12. 2003
1
0
1353
Autor
FRYDA

Víkend 4.- 8.7.2001, u přátel, většinou pobyt ve Františkových Lázních.

 

Výborný - dva dny vedro jak v pekle – ideálně trávený v chladivém stinném koutě verandy při popíjení. Nejdříve kávy, čaje, i džusu, ovšem čím později, tím alkoholověji. Pivko a bavoráčky nám zchladili hrdélka.

 

Mezihra: absolvování návštěvy rekonstruovaného zámečku Kynžvart. Shlédli jsme dlouhou řadu dárků od všech možných světových papalášů panu Metternichovi. Kdysi majitel zámečku a navíc vysokej potentát dvou po sobě následujících rakousko - uherských hlavních hlav císařských. Po obchůzce jsem nabyla dojmu, že to byl korupčník úplatkový - tolik dárků nikdo z lásky a úcty nedostane. Například parádní malachitový vázy. Jedna měla i dva metry na výšku, bych chtěla vědět co za ni poskytl carovi, co mu ji daroval. Dobře rostlého sirotka za otroka? Bitvu u nějakýho prdelákova? Nebo jen vázu z Vídně?

K dobru starýho Metternicha nutno poznamenat, že tak výborně řešený kulečníkový salón jako měl on se jen tak nevidí a je určitě hoden následování. Je opatřen omítkou imitující mramor, která nejen při správném náklonu ochladí čelo znaveného hráče, ale lze ji po divokém kulečníkovém eventuelně šavlovém zápolení snadno omýt mýdlovou vodou, včetně stropu. Buď myslel na služebnictvo nebo neměl rád malováni. Kynžvart doporučuji.

Je tu možný vzít na ruku orla a pět minut se děsit, že už se konečně naštve a vyklovne Vám oči. Nebo sokola, jestřába, káně, krkavce i vránu. Mají handicapy, tak to musí strpět, aby bylo na kus žvance.

 

Třetí den víkendu – je dusno, veliký. A nejen ve vzduchu, taky vztahy se nám nějak napjaly. Nezastupitelnou roli při napínání měl počet pozřených bavoráčků. A odpoledne buřina. A  s l e j v á k . T a k y   v e l i k e j . Ve sklepě metr vody, na ulici třicet čísel. Na vejšku! Kanalizace nechápala. Pak došlo na večer při svíčkách, elektrika se bála bouřky a schovala se pod sukni svý mámy. Mimochodem kdo je máma elektriky? Nebo táta? Těm napjatým vztahům černá pětihodinka prospěla.

 

A je neděle. Voda ze sklepa už odtekla, elektrika taky dorazila. Domácí začali hledat čislo na pojišťovnu a jede se domů. Jsem nějaká rozlámaná, proč? Do pátku makat?Cože!?


Arien
24. 05. 2004
Dát tip
:))

Andulka
03. 12. 2003
Dát tip
joj, to musel byt bolehlav....:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru