Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čtenář a smrt

12. 12. 2003
18
0
11670
Autor
Kandelabr

Četl si knížku, natažený u horké, ostré žárovky, vrhal černý stín, který se ztrácel v přítmí pokoje, soustředěně jezdil očima po řádcích a vychutnával si nadlidsky přesného autora, jeho dokonalé věty, obraty a dialogy, těšil se na každé další slovo, občas zakašlal nebo se poškrábal na bradě, to ale dělal mechanicky a zcela nepřítomně. Už když začal knihu číst, rozhodl se, že hlavní hrdina na konci umře. Co taky jiného? Spělo k tomu už od první strany. Možná dokonce od první věty. Určil si to jako fakt a teď postupoval, stránku po stránce, blížil se neúprosně k závěru. Hrdina byl nesympatický postavám i čtenáři, ošklivý, příliš vysoký a hubený, s podivným chováním a myšlením, jež svědčilo o jeho nízkém intelektu. Ne, že by si kvůli tomu zasloužil zemřít. Ale když už je někdo takový, tak smrt na konci románu je pro něj nezbytná, aby umocnila jeho tragičnost. Musí to tak být. Nakonec, není mnoho možností, jak zakončit podobný román. Je to prosté. Buď zemře nebo ne. Čím blíž byl konci knihy, tím víc přemýšlel o tom, jestli bude mít radost, když hrdina opravdu zemře. Jestli ho potěší, že už od začátku věděl, co s ním autor zamýšlí a nebo jestli bude smutný z hrdinovy smrti, protože přece jen, smrt cizího člověka, byť jenom literární postavy mu jistě připomene smrtelnost vlastní, smrtelnost lidí, kteří jsou kolem něj... A nebo, co když hrdina neumře? Co když se stane zázrak a bůh, ke kterému se hrdina obrací a kterého nezavrhuje ani po všech strastech a bolestech, hrdinu spasí, vytáhne ho z té příšerné žumpy, kde se ocitl, očistí jej a milostivě mu dovolí ještě další šanci?A nebo, čert vem boha, objeví se nějaká žena a ...ne, to by bylo příliš jednoduché, tihle hrdinové žijí jen pro smrt, jedině smrt je adekvátní a dostatečně konečné řešení. Kniha nemůže končit začátkem nového života, protože i ten by mohl být bránou k ještě větším útrapám. Žádné a tak žili štastně až do smrti se nekoná, ne ne. Jen ta smrt zůstává. Temnota, šílenství a smrt. A mír ve smrti? To ne. Beznaděj a prázdné místo po člověku.

Hrdina běžel přes pole, pršelo a bahno se mu lepilo na nohy. Padal a opět se zvedal, namáhavě, celý špinavý a vyčerpaný. Byl zesláblý. Před chvílí ztratil poslední zbytky naděje.

Určitě umře.

Do konce knihy zbývaly čtyři stránky.

Podíval se ven z okna. Zavřel oči a představil si polomrtvého hrdinu, jak se plazí v bahně, už nemůže vstát, nemůže ani křičet, ani plakat, je bezmocný a pomalu ztrácí vědomí, sám, v děsu, strachu a beznaději. Bylo mu ho líto. Představil si náhle čísi pevné ruce, které ubohého a zmučeného hrdinu zvedají, tmavou postavu, která si tu vetchou umírající věc hodí na rameno a pevným krokem kráčí do vesnice. A pak hrdinu, jak leží v posteli, bledý a kašlající...a jak bude líp.

Bylo to kýčovitá představa.

Usmál se, zaklapl knihu, přejel prsty po vyražených písmenech autorova jména, zhasl lampu, vstal a založil knihu od police mezi ostatní.

Rozhodl se být k hrdinovi velkorysý.

A navíc dnes neměl na smrt náladu.


Jinny
16. 12. 2005
Dát tip
Dovedeš přesně napsat to, co máš na mysli. S tím já mám občas trochu problém. Krásně napsáno, navíc mám občas u dobré knížky stejný pocit - chci si konec domyslet sama... ale nakonec to stejně nevydržím a přečtu si ten autorův.

Vojský
05. 04. 2005
Dát tip
Ahoj. Nenech se otrávit rádoby hlubokomyslnými výkřiky do tmy některých kritiků. V galeriích taky potkávám mnohé "hlubokokřičící", kteří ve vystavených obrazech hledají to, co tam není. Tady jdou někteří kritici ještě dál. Chtějí, aby v Tvé povídce bylo něco, co tam být nemělo. V Písmákovi si listuji krátce, ale u některých kritiků se projevuje určitý snobismus, který bych se nebál nazvat degenerací vnímání reality. Nejkomičtější na tom však je, že ač snobové jdoucí po povrchu věci, tady se zavrtávávají do vlastních stihomamů svých úvah. Mně se to líbilo, je to svěží, má to švih a dobrou, na dnešní dobu, bohužel, překvapivou pointu. Zdravím Vojský

Arien
20. 11. 2004
Dát tip
Takový jednoduchý příběh, který je založen na jednoduché černobílé zápletce. Proto to barevné rozuzlení nakonec rozusměje. Děkuju a tip

Heulwen
22. 09. 2004
Dát tip
Hezký! Budu doufat, že hrdina umře a dám ho do klubu :)

ECHO
06. 01. 2004
Dát tip
Dobrý nápad, dobře napsaný. *

Witch
30. 12. 2003
Dát tip
mě se to líbí moc, je to pěkně napsaný a má to šmrnc :o) *

pozorovatel
29. 12. 2003
Dát tip
U dobrýho dílka by měl čtenář jen tušit ztvárnění konce, a ne ho hned celej vědět. Tady se to povedlo. Vůbec bych řekl, že ti konce jdou. *

katugiro
19. 12. 2003
Dát tip
udělal jsi mi moc velkou radost, protože jsi to neukončil tak, abys mě překvapil, ale tak, jak jsem chtěl JÁ! Přiznávám, že jsem nevěděl proč to nedočte, spokojil jsem se s obyčejným že... :) *

Azmidiske
17. 12. 2003
Dát tip
Mě se to moc líbilo, mohu to jen pochválit. Zajímavý námět a pěkný konec- ten jsem opravdu nečekal. TIP

Kytiii
17. 12. 2003
Dát tip
Líbilo... tip

Plopez
16. 12. 2003
Dát tip
Souhlasím se zuzuzuzu, že jak čtenář, tak hlavní hrdina je dost plochej a schematickej, vopravdu existuje víc možnostíˇkonce i vývoje, než v povídce je. Trochu mě vadilo, jak často používáš ukazovací zájmeno ten, ta, to. Klasická chyba. Líbilo se mi střídání realit čtenář/autor/hrdina jakoby v jedný postavě.

gASK
16. 12. 2003
Dát tip
Je sice pravda, že postavy jsou takové schematické (ono jich tam ani moc není:))), ale u tak krátkého díla snad ani nic jiného chtít nemůžu a tahle povídka je zřejmě sepsána hlavně kolem myšlenky "velkorysého čtenáře", což je velice nosný nápad a tak by přílišné vykreslování postav bylo jen na škodu. Navíc je to nápad veskrze originální a dobře vypointovaný, celkově je to velmi dobře sepsané, příjemné je rychlé přecházení mezi čtenářem, autorem a hrdinou a vůbec, co víc psát:)? Je to jasný *tip a poklona kandelábru (pokud se nemýlím, je to kus lampy, nebo ne?;)

jo, tohle mi sedlo a tak tipnu :_)

Ighor
15. 12. 2003
Dát tip
zajímavá úvaha + nečekaný konec = tip

zuzuzu
14. 12. 2003
Dát tip
od prvních řádků si autor určil, že čtenář umře snad mu smrt čtenáře připomene vlastní smrtelnost a zpropadenost vlastních myšlenek třeba je autorova omezenost manifestována právě v těch úvahách o konci(o životě či smrti hrdiny), jakoby měl příběh jediné možné linie-ale nikoho tady nezajímá, že umění může být sahající dál? ale závěr je samozřejmě velkorysí-protože?jeho dobrodinní autor se rozhodl pro život... promiň, ale je to...hrozné?

zuzuzu
14. 12. 2003
Dát tip
sl.beauty:myslím, že ve škole(aspoň u nás) mají jiné nároky na analýzu, život je tak snadný oproti tomu teoretickému světu školství MeTB: jo, supr oddechovka, ani nevim, proč se tolika lidem nelíbil biedermeier? prostě znám taky lidi, co by zakázali takový věci publikovat(s tím samozřejmě nemůžu souhlait)))

Dr_Lecter
14. 12. 2003
Dát tip
Myšlenka je dobrá, gradovat v ději lze i lépe...ale celek dobrý...T

Kandelabr
14. 12. 2003
Dát tip
zuzuzu : hahaha, proč mám pocit, že tvá vážná kritika je spíš odveta za to, že se mi nelíbilo tvé veledílo :) jestli to tak je, je to dost ubohé...ale třeba se jenom míjíme.

ju líbilo :)

zuzuzu
14. 12. 2003
Dát tip
jsem ten posledni kdo měl potřebu si tady chladit na někom žáhu, ale když už slušnost velí číst si taky jiný díla, když už je tam prostor pro názor, tak ho napíšu, bez toho, abych se nechal nějak strhávat vlastními emocemi,... a je docela vtipný, že mi to píšete vy, že nedokážete napadnout náplň mýho textu, ale naopak se dětinsky štvete do jeho podstaty, hledáte v něm, a opakuju dětinsky, nějakou osobní zášť, jen protože se vám něco nelíbí, což je docela výstižný, ale pro písmák v šíleným procentu typický....

Kandelabr
14. 12. 2003
Dát tip
zuzuzu: moc nerozumím tomu s tou náplní a podstatou textu, pak taky nevím, jaký myslíš text a v neposlední řadě mám pocit, že zbytečně fňukáš a kňouráš. nikdo ti neubližuje. jinak bych docela uvítal nějakou konkrétnější kritiku a ne jenom chytrolínovské mlžení. děkuji.

alina
13. 12. 2003
Dát tip
geniální myšlenka!!!!*

"Byla to kýčovitá představa." ;-) Opravdu v tom nejsou žádné převratné myšlenky, jen jakási konfrontace hlavního hrdiny se čtenářem - v tomto směru velmi zdařile napsané, jen to postrádá určitý náboj (něco co tvé čtenáře donutí, aby se při čtení tvé povídky zastavili a podívali se ven z okna - kde zrovna prší a někdo si hl. hrdinu hází na ramena ...) Ale možná to tady nebylo tvým cílem. Každopádně umíš lepší.

MeTB
13. 12. 2003
Dát tip
Ale jo, libilo. Je to docela zajimava myslenka a me jde predevsim o zajimave myslenky. Ten konec není přespřílis vynalezavy, ale tak nejak *sedne tam, kam ma*, coz se pocita k dobremu. Zkratka takova oddechovka, kde ctenar nemusi prilis myslet, ale (a mluvim ted o sobe) docela dobre se pobavi a mirne se pousmeje. Navic, veta: tihle hrdinove ziji jen pro smrt je vyborna! :-) Tip. Tom

StvN
13. 12. 2003
Dát tip
Příjemná oddechovka. Myšlenka se mi taky líbí. Pomýšlet na knižního hrdinu, jako na člověka, jehož osud má čtenář v rukou. Bezva pointa.

fungus2
12. 12. 2003
Dát tip
Zajímavý nápad. Líbilo se mi to. TIP

Rook
12. 12. 2003
Dát tip
Hezký...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru