Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Arthur C. Clarke & Michael Kube-McDowell – Spoušť

15. 12. 2003
1
0
2948
Autor
Lancelott

 

                 Další vynikající sci-fi z pera věhlasného A. C. Clarka, tentokrát ve spolupráci s dalším spisovatelem M. Kube-McDowellem, se odehrává na Zemi a pojednává o jistém vědeckém projektu. Vědci v tomto příběhu se pokoušejí generovat a posléze i zkoumat jistý nový druh energetického pole. Cílem výzkumu je vytvořit umělé gravitační pole, jenž by nebylo založeno na hmotě, ale na energetickém zdroji. Příznivcům legendárního Star Treku jistě vyvstane na mysli často používaný pojem "vlečný paprsek".

Výsledek pokusu však je až příliš nečekaný. Nové generované pole má totiž absolutně nečekaný účinek. Spouští výbuch výbušných látek. První obětí se stala zbraň strážníka objektu a malé množství zábavné pyrotechniky v nedaleko zaparkovaném autě. Pole se šíří symetricky od zdroje a prochází veškerými možnými zábranami.

Když vědci konečně přijdou na to, proč to všechno vybouchlo a jakou to má spojitost s jejich experimentem, nastane tradiční humbuk. Utajování, pokusy a testování. Výsledky jsou veskrze pozitivní a vynález je na konec po dlouhých filosofických debatách zveřejněn a uveden do provozu. Jeho jméno je Spoušť.  S masovým použitím Spouště však nesouhlasí všichni, zvláště pak jsme-li v Americe. Diskutován je totiž Druhý dodatek ústavy, který zaručuje všem občanům právo na nošení zbraně. Každého jistě napadne spousta možných témat k diskusi o legálnosti takovéhoto zařízení a většinou z nich se kniha také zabývá. Uvedeno je hned několik případů použití Spouště od zásahu proti zločincům až po odminování minových polí ve Vietnamu. Do všeho však zasahuje politika, zvláště pak zbojní průmysl se cítí právem ohrožen. Na přetřes přijdou i filosofické otázky morální zodpovědnosti vědců za jejich práci. Je správné zveřejnit objevy, které zjevně mohou být zneužity absolutistickými režimy, nebo k teroristickým útokům? A co teprve objevy, které mohou sloužit hlavně k zabíjení?

Jak je patrné, děj knihy je poměrně rozsáhlý, čemuž odpovídá rozsah téměř šesti set stran, což zaručuje, že vše nebude odbyto povrchně a ledabyle, avšak autoři v žádném případě nedali prostor ani nudným pasážím. Pořád se něco děje. Děj se vyvíjí a je mnohdy i dosti akční. V žádném případě nelituji, že tato kniha přilákala mou pozornost a vřele ji doporučuji všem čtenářům A. C. Clarka a všeobecně čtenářům Hard Science Fiction.

Jedná se o čtení na úrovni, zabírající se nekonvenčním tématem, jenž by bylo již mnohokrát předem protřepané řadou jiných autorů.

Knihu vydalo v roce 2001 nakladatelství Baronet.

 


Fagus
07. 01. 2004
Dát tip
Dík za recenzi. Dobřr jsi to napsal!

M_Kate
24. 12. 2003
Dát tip
hmmmm..........

Seregil
23. 12. 2003
Dát tip
No není špatné si počíst o knize... kéž bych měl více času...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru