Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Osm minut Vánoc a medvídek koala

22. 12. 2003
13
0
6673
Autor
MeTB

Dádě.

        „Vpravo tři,“ zašeptal neviditelný spolujezdec řidiči autobusu a já vášnivě políbil skleněnou výplň dveří. Jsou okamžiky, kdy se každá sekunda vleče jako australský medvídek koala; odstředivá síla na mě nalehla jako nechtěná tlustá prostitutka a čas se zdesetinonásobil. Přilepený na skle, všiml jsem si koutkem oka masivního billboardu, stojícího při kraji silnice. Z posledních sil jsem přečetl text, který jej zdobil.

Už pro ten pocit.

Jsou Vánoce.

 

Procházel jsem Celetnou ulicí od náměstí Republiky a míjel vyzdobené obchody a dvojice míjející mně samotného. Hlavou se mi honily vzpomínky na předvčerejší odpoledne.

 

Běželi proti mně. Flákači. Ano, viděl jsem jim to na nohou; Adidas a Adidas, dva páry siamských bot spojených třísly s pánevním obloukem.

Před čtyřmi lety dávali v tuniské televizi reklamu na boty téhle značky - Adidas: „They run, you walk.“ Ony běží, zatímco vy se můžete třeba válet. Tričko se mi už dávno přilepilo na záda, oni byli svěží. Usmívali se na mě, blýsklo to už na dálku abrazivy. A co na to sklovina, co? Vrátil jsem úsměv a přidal pár drobných navrch: jsem šťastnější než vy, je vám to jasný, zavolal jsem v duchu a rozevřel tvář do širokého amerického U. Do pusy mi vlétl brouček. Svět se zpomalil. Ty dvě sekundy jsem už vydržel, teprve když boty dvojníků Richarda Gerea a Julie Robertsové proběhly kolem, z oblohy vytryskly zoufalé mžitky a já se vyčerpaně rozkašlal. Zatracení flákači. Byla mi zima, běžel jsem sám a byly Vánoce.

Snad nešlo ještě aspoň jednou se neohlédnout. Drželi se za ruce a utíkali dál, asi zpátky do pohádky.

 

        Minulo mě knihkupectví U Jednorožce. Hleděl jsem vpravo a viděl strom, o kterém se psalo v novinách: přemítal jsem nad anglickým turistou, který přijel do Prahy.

        Stál zřejmě na Staroměstském náměstí a rozhlížel se, která ze všech těch staletých památek na něho zapůsobí nejvíc; až na něho spadl obří vánoční stromeček. Přemýšlel jsem, co řekne všem těm lidem, kteří se ho doma zeptají, co tam v té barokní perle viděl. Rozhlédne se kolem po zvědavých tvářích, uchopí s manželkou za ruku a zasní? „Praha… Ano…krásné, moc krásné město. Spadl tam na mě smrk a zlomil mi páteř na dvou místech, viď, Suzan?“

        Hleděl jsem na strom a viděl všechny lidi, kteří pod ním stáli. Zanedlouho měl přijít večer, někde se rozbušil zvon a byl přesně třikrát pomalejší nežli moje srdce.

 

Prošel jsem po poledníku. Zeměkoule se v něm dělí na dvě části, ale, co jsem viděl, lidé jsou stejní v obou z nich. Přemýšlel jsem o tlusté čáře, která se snad někdy dělává za minulostí.

Včera jsem byl se svým nejlepším kamarádem v kavárně. Vyprávěl mi o spolužákovi, kterého maminka vyhodila z bytu. Když se spolu s ním (aby měl alespoň jednoho svědka) vrátil pro věci, přítel jeho sestry ho začal škrtit. Až když můj kamarád zavolal policii, mohl si ten kluk odnést šaty.

Myslel jsem na něj, ale v hlavě mi znělo ne, dnes nebudou žádné tlusté čáry. Šel jsem po Staroměstském náměstí a díval se, jak je Týnský chrám krásný. Odněkud zprava zazněla koleda. Byly Vánoce.

 

Přede mnou se objevil památník Jana Husa a mně se v srdci vybavila Quasimodova věta. Kéž bych byl také z kamene. Lidé mě míjeli čím dál rychleji a v dárkových balíčcích začínala padat tma. Stál jsem a díval se kolem sebe.

Napadala mě jediná a absurdní myšlenka. Pozoroval jsem spěchající dav a přemýšlel nad jedním ze symbolů Austrálie, medvídkem koalou. Dvacet tři hodin denně spí a jednu hodinu jí pomalu eukalyptus, v jehož listech je droga, která mu umožňuje spát dál.

Myslel jsem na medvídka koalu a napadalo mě, zda i on má paměť. Protože jestli ano, vzpomíná i on? Zpomaleně, zasněně hledí do dálky a přemítá, hodinu denně, za pomalého žvýkání eukalyptu, který ho uvrhne zpět do zapomnění spánku?

A jestli ano, proč chce zapomenout?

Díval jsem se na dav lidí, kteří utíkali kolem mě, někteří se drželi za ruce, a představoval si, jaké by to bylo. Jako kámen uprostřed řeky, nehybný a lhostejný. Co se to přihodilo medvídkům koala?

Pochopili, že není za čím se hnát?

 

Pod zimní bundou se mi honil mráz. Pomalu jsem se vydal domů.

Byla tma. Nějaký člověk někde daleko ode mě zmáčkl knoflík a lampy nade mnou mi darovaly světlo.

        Šel jsem a za zády mi blikaly adventní stromečky. Z jednoho oka mi tekla slza. vždycky brečím, když jdu proti větru.

        Byly Vánoce.

 

 

(22. 12. 2003)


Přeno
09. 01. 2005
Dát tip
Co se přihodilo medvídkům koala, to netuším, ale asi by mi nevadilo být jedním z nich. Každopádně za tuhle úvahu/povídku/něco musí být tip.*

Aleya
24. 02. 2004
Dát tip
...koaly mám ráda. Vždycky, když si zapálím eukalypt, myslím na to, že kvůli toho jedna chípne:))...promiň. moc se ti to povedlo.

StvN
05. 01. 2004
Dát tip
Nechce se mi hledat chyby. Tady ne. Dobrá práce.

MeTB
29. 12. 2003
Dát tip
Já zas, kde je Čáslav. :-) Promin, ale kouknu se na to do mapy! ;-) Tom

gASK
29. 12. 2003
Dát tip
Já bych to taky nevěděl, kdybych tam shodou okolností nebyl zplozen, zrozen a vypěstován:) Do mapy nekoukej, nemá to cenu, to je jen kus papíru...radši někdy zajeď, je tam místy i hezky:))) A máme tam hezké dívky a ženy...(ty ostatně mají všude;)

MeTB
28. 12. 2003
Dát tip
Gabio: Bylo to o Vanocich. :-) Gasku: Vpravo tri - nevis, jak to chodi na rallye? ;-) A nasel jsi jeste jednoho (a to dokonce neumyslneho) brouka. Mas mou uctu. :-) Maturoval jsi ze zemepisu, vid? :-) Žine: Odhalil - dobra prace. :-) Tom

gASK
28. 12. 2003
Dát tip
Ono se to podobně říká i na plachetnicích, jen tam je to obráceně nebo co....;)) Ale do toho já nevidím, jsem sice slovíčkář, ale takovýhle detaily si nepamatuju... Ze zeměpisu? Haha - doteď netuším, kde je Nový Jičín;) Tak asi tak....

gabio
28. 12. 2003
Dát tip
myslela jsem si to:)))))))))))))))))

Žíně
27. 12. 2003
Dát tip
Docela fajn, jen ten brouček v zimě mě trochu rozhodil, takže to potom ztratilo trochu na věrohodnosti. V zimě brouci nelétají.

gASK
27. 12. 2003
Dát tip
Sakra:))) Příště budu šťourat rychleji, lépe a hlouběji! A budu první;))) Tobě taky hezký svátky a kdyby jsi náhodou chtěl studovat, mám na CD Luďkův sešit MA:))) Tak písni kdybys ho chtěl, jsem teď v Praze:)

MeTB
27. 12. 2003
Dát tip
Dobry postreh! Zajimalo me, kdo me upozorni prvni. :-) Jeste na zacatku prosince nicmene kolem masich kvetinek na balkone letal lisaj, takze co se tyce zimniho spanku hmyzu - nevim. Na druhou stranu, lisaje bych polknout opravdu nechtel. :-) Dekuji za povzbudive kritiky! :-) PF. Tom

MeTB
27. 12. 2003
Dát tip
Mimochodem, v textu je ukryta jeste jedna logicka nesmyslnost. Najdete ji? :-) gASKu: Diky, ale snad mi bude stacit muj. Tedy, nezbyva nez doufat. :-) Spis jsem premyslel nad tim, jak udelat Ludkovy ctverce y nada - dokazes ve volnem case neco takoveho strucne napsat a hodit to na area45, co myslis?

Žíně
27. 12. 2003
Dát tip
To je jasný, jde o to, že dveře autobusu nejsou nalevo ve směru jízdy.:-)) Ale to mě tak nevadilo.:-))

gASK
27. 12. 2003
Dát tip
Jojo:))) Ty dveře jsou jedna možnost, záleží na výkladu slov "vpravo tři"...tou druhou je poledník, nedělí zemi na dvě půlky:))) Ale nebudeme hnidopichové...;)

gabio
27. 12. 2003
Dát tip
mně se to moc líbí, vážně moc pěkný. Určitě tip, ikdyž vlastně úplně nevím, o čem to bylo...o koalách nebo o Vánocích, turistech, nebo autobusech? ale bylo to pěkný:)))

lukas_84
26. 12. 2003
Dát tip
Moc hezký Tak tohle se mi líbilo

katugiro
24. 12. 2003
Dát tip
moc pěkné :) *

MeTB
24. 12. 2003
Dát tip
Byla to neumyslna chybka, Buriku. :-) Uz je pryc. Tohle je muj darek pod stromecek Dade, tak v nem alespon chci co nejmin gramatickych chyb. Diky za upozorneni (ale byl jsi az druhy :-))! Preju ti krasne svatky! Uvidime se na zapoctech. ;-) Tom

guy
23. 12. 2003
Dát tip
Příjemné vánoční minuty *

Perchta
23. 12. 2003
Dát tip
... možná nosim foťáček, ty ne? *

gASK
23. 12. 2003
Dát tip
Ach ta vánoční Praha:))) Musím říct, že to je velice kvaltině napsaný a vytříbený a ačkoliv tu jsou už od tebe lepší, chápu, že nemůžou bejt všechny nejlepší a tipuju*** ..apropos: "o spolužákovi, kterého maminka ho vyhodila z bytu"....zní to blbě jenom mně? Chápu, že je to správně, ale....ale dyk je to jedno:))) Jsou Vánoce....

Tristram
22. 12. 2003
Dát tip
joo tohle se mi vážnš líbí:o)

(G)eorge
22. 12. 2003
Dát tip
baže, olomouc némlich to samý avůbec... (G)**

Flammea
22. 12. 2003
Dát tip
Svělý!Vážně skvělý!!!t

Elyn
22. 12. 2003
Dát tip

Dero
22. 12. 2003
Dát tip
Brno taky to samý .... ;o)) ***

Obratně napsaný a čtivý ...> Jsou Vánoce.*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru