Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nejhorší smrt

24. 12. 2003
10
3
4133
Autor
Atrament

 

Jen co se mé nohy obuté do těžkých kožených bot dotkly dláždění nástupiště, věděl jsem, že jsem doma. Atmosféra tohoto starého nevelkého města mě okamžitě vtáhla do svého nitra, odkud se jen přetěžko uniká a zástup vzpomínek mi náhle kráčel naproti a vrážel bolestivě do mně. Zapálil jsem si krátkou startku a s jasným úmyslem vyrazil do nocí ku spánku ukolébaných ulic.

 

 

Kráčel jsem přes parkoviště, kde jsem kdysi při drobné potyčce s policií a poněkud rozzuřeným řidičem, kterému se nelíbila moje procházka po střeše jeho auta, přišel o nádherný obrácený kříž. Tentýž kříž co mi věnovala Elisabeth na svatého Valentýna. Támhle na tom obrubníku jsme se Šakalem seděli, žrali Cornetto a smáli se tomu rozčilenému maníkovi, jak zmateně běhal okolo té svojí rakve na čtyřech kolech a snažil se na kapotě najít sebemenší otisky mých bot,  aby se zavděčil znuděné dvojici v černých uniformách. Dodnes slyším Martinovu máti, která provrávorala kolem s lahví vodky v ruce a pořád vykřikovala, že ji loni okradli cikáni a ti zmrdi s tím nic neudělali, dokud ji jeden strážník zdvořile nevyprovodil z doslechu.

 

 

Byl to tentýž strašný večer, kdy Cyankalin se slzami v očích uprostřed náměstí křičel nenávistnou kletbu na toto město a kdy jsem si uvědomil, že je všechno nenávratně v prdeli. Že postupný rozklad věcí co začal pomaličku a nenápadně již dávno, nabral po Vlastově sebevražedném pokusu neuvěřitelný spád. Poté co se mi podařilo Cyankalina chytit a dostrkat do postele, seděl jsem nad ním celý zbytek noci, zatímco on i ze spaní ještě vykřikoval nadávky a těžce polykal slzy zklamání, bolesti a ponížení. A ráno byl nezvykle zamlklý a před tržnicí se posvlíkal do trenek, oblečení zmuchlal do beztvaré a bezbarvé smradlavé koule, kterou nacpal do nejbližší popelnice. Pak se vrhl mezi stánky, aby se za necelých deset minut vynořil kompletně oblečený v nových čistých věcech. Chvíli jsem vyčkával, ale asi zaplatil protože se nic nedělo. Pak vyrazil na nádraží a já zapadl do Hrocha a dlouho jsem ho neviděl.

 

 

Dnes jsem ale do Hrocha nešel. Na to už bylo příliš pozdě. A i kdyby nebylo, tak jsem měl stejně před sebou práci, která již nesnesla odkladu. A tak jsem vedl své kroky dál za město do tmavých lesů a vesnic až k Tobě, protože dnes jsem přišel pro pomstu. Měsíc na nebi zaléval svým svitem krajinu, která byla hluboko v mém srdci. Skoro stejně tak jako kdysi Ty, ale po Tobě už tam zbyla jenom černá díra, děsivá prázdnota, která mi vzala poslední zbytky soudnosti a soucitu a křičí do mého mozku jediné slovo:"Smrt!" Tak jako Ty jsi kdysi zavraždila mé sny a naděje, já dnešní noci zabiju Tebe.

 

 

Je to jen pár hodin co jsem ten nůž uviděl ve výloze obchodu se zbraněmi. Je stříbrný s nepředstavitelně krutě protaženou studenou čepelí a jednoduše zdobenou rukojetí. Zíral jsem na něj dobrých pět minut a představoval si, jaké by to bylo tu čepel ti vrazit do Tvého zrádného a nestálého srdce, které mi místo slibované radosti přinášelo dlouhá léta jenom utrpení a bolest. Úplně jsem viděl Tvůj udivený pohled, ale vím, že by ses nezeptala proč. Pokušení bylo příliš silné a tak jsem o několik vteřin později prchal z té uličky s nožem ukrytým pod bundou a snažil se setřást pronásledovatele, protože s placením jsem se neobtěžoval.

 

 

Když jsem dorazil k Tvému domu, za oknem se ještě svítilo. Posadil jsem se do trávy a trpělivě vyčkával. Udivilo mě, že jsi tak pozdě v noci ještě vzhůru. Bledý měsíc přízračně osvětloval dům ve kterém jsem prožil mnoho šťastných, ale i strašných a neodpustitelných nocí. Přesunul jsem se radši poněkud do stínu, abych nebyl předčasně spatřen, ať už Tebou, či kýmkoliv jiným a hlavou mi táhly ty osamělé noci, které jsem strávil támhle za tím oknem, zatímco ty jsi byla jinde s jiným. Při té vzpomínce se mi prsty mimoděk sevřeli na rukojeti nože a v mozku mi zasvištěl bič vzteku. Co se to s námi jenom tenkrát stalo? Kam zmizela ta krása po které jsme oba toužili, o které jsi psávala, když jsme spolu začínali? Co to bylo za divný rok ve kterém se toho tolik změnilo a vše do té doby tak trvalé a jasné bylo najednou pryč? Mohla snad za to ona Cyankalinova kletba? Nevěřím na pověry, ale v jeho okolí vždy platili poněkud jiné zákony než ve zbytku světa. Znovu ho vidím, jak stojí na setmělém náměstí v nepředstavitelně špinavém a potrhaném oblečení, v modrých zimních botách co ukradl své mladší sestře, s čírem na hlavě a křičí do nebe: "Proklínám toto zkurvené město! Ať už nikdy nikdo v jeho zdech nepozná štěstí!"

 

 

Za Tvým oknem se pořád ještě svítí a já náhle vím že jsi zase usnula, aniž bys zhasla, protože žádný pohyb ani zvuk nenaznačuje jakoukoliv aktivitu v pokoji. Počkal jsem ještě chvíli, abych získal jistotu a pak jsem tiše vyrazil vpřed. Sice mám ještě pořád klíče, ale vím že dveřmi bych se dovnitř nepozorovaně nedostal už kvůli psovi. Vím však o jiné cestě, kterou jsem kdysi objevil ještě za šťastných dnů. Jedno malé okýnko, vedoucí na půdu, ke kterému se dá zvenčí dostat po střeše stodoly. Vyzul jsem si boty a postavil je tak, abych je v případě potřeby rychle našel. Na střechu jsem se dostal bez obtíží a tiše jako stín jsem přeběhl k okýnku. Bylo otevřené, plné pavučin, přesně tak jak jsem jej kdysi zanechal. Opatrně jsem se protáhl na půdu a s nožem v ruce se pomalu plížil k dveřím Tvého pokoje, kde jsem nějakou dobu nehybně naslouchal. Kromě rádia, které máš puštěné ve dne v noci jsem však neslyšel nic. Věděl jsem, že ty dveře potichu otevřít nejdou, ale s tím jsem si hlavu nelámal, normálně jsem stiskl kliku, vstoupil jsem dovnitř a zavřel za sebou. Jak jsem čekal - spala's a ani ses nepohla. Ten tvůj spánek jsem ti kolikrát záviděl. Jako tenkrát, když do našeho autobusu na dálnici narazilo nějaké auto; všichni byli rázem na nohou, jen ty jsi spokojeně dřímala, schoulená do klubíčka na mém klíně. Za tu dobu, co jsem tu nebyl, se tu toho moc nezměnilo. Snad jen nepořádek byl větší. Opatrně jsem překračoval hromady věcí poházených po podlaze, pomalu se blížil k Tvojí posteli a v duchu Ti blahořečil, že jsi usnula při světle, jelikož potmě bych se o ten bordel na podlaze asi přizabil.

 

 

Posadil jsem se k Tobě na okraj postele a díval se jak spíš, stejně jako jsem to dělával kdysi za časů tak neskutečně dávných a přitom zde v tomto pokoji zas tak blízkých. Všechno v této místnosti na mě promlouvalo a zdravilo mě. Stůl, židle, křeslo, zrcadlo, skříně a trsy uschlého jmelí. Jenom Ty ne. Změnila ses jen velmi málo, vlastné skoro vůbec. Stále tytéž černé vlasy a dokonalé křivky bledého těla a stále tentýž stříbrný pentagram pověšený na černé kůži okolo krku.

 

 

Pozvedl jsem nůž, který už touhou po krvi tichounce kňučel a sténal, a levou rukou stáhl přikrývku z Tvé hrudi, aby nic nepřekáželo vražednému úderu, když tu náhle cosi na stolku vedle postele upoutalo moji pozornost. Sáhl jsem po tom a s údivem se díval na svoji fotografii. Byla z mých posledních dnů zde. Vrátil jsem ji zpět kde byla a pozorně si prohlížel Tvoji tvář. Ani jsem nemusel nějak zvlášť namáhat zrak, abych našel co jsem hledal - jemné lesklé stopy po zaschlých slzách. Naklonil jsem se k Tobě ještě víc a lehce Tě políbil opět tak jako tisíckrát před tím, dávno tak strašně dávno, na čelo. Stejně a přece jinak, protože tentokrát doopravdy naposledy. A pak jsem odešel stejně tiše a nepozorován jako jsem přišel. 

 


3 názory

Atrament
19. 11. 2008
Dát tip
Díky za slova chvály, zrovna u této věci jsem je teda nečekal :) Ale hádáš špatně, nejsme svoji nakonec to dopadlo tak, že ona je již ted vdaná a má rok a půl starou dcerušku... a já stále brouzdám svět, osamělý a tragický - prostě každý máme co jsme chtěli :) Ale nadále jsme zůstali přáteli a jsme v téměř každodenním kontaktu, stále je jediná osoba jejíž telefonní číslo znám zpaměti... :) Ty chyby bych, pravda, mohl opravit, tedka mám takové klidnější období tak bych si na to mohl udělat čas...

Jarodějka
03. 12. 2004
Dát tip
nakonec jsi si ji vzal, hm, koho jsi tím chtěl potrestat? :o)

Atrament
03. 12. 2004
Dát tip
naštěstí nakonec nevzal!!!:)))) ale chybělo málo a byl bych tu blbost udělal, ale pak jsem zdrhl...

aRmida
16. 11. 2004
Dát tip
už jsem ti chtěl vyčíst, že vždycky končíš smrtí, ale naštěstí to dopadlo jinak. osobně bych vynechal ten závěr, protože to příliš vysvětluješ - mně jako čtenáři je milejší, když si můžu domýšlet, co a proč se stalo. jinak fajně napsané, ač se těmi temnými myšlenkami zabýváš na můj vkus příliš důkladně (to víš, jsem už starší škola...:-)

Dr_Lecter
08. 09. 2004
Dát tip
Je to trochu něco jiného, než se tu vídá...*

isabell
09. 08. 2004
Dát tip
Cetla jsem si to v patek a do vecera jsem na tuhle povidku nemohla prestat myslet, coz by ti melo udelat radost, ze me to takhle zaujalo:) Jen me napadlo, ze je pekne zbabele chtit zabit svuj problem v Iris, stejne to nepomuze, je to totiz hluboko v tobe. Proc jsi nechtel zabit sebe? Proc? Proc nikdo nesahne na sebe? Vsichni jste sraci!

malar
09. 03. 2004
Dát tip
Super, líbí se mi to. Má to atmosféru, která mě dostala.*

johanne
21. 02. 2004
Dát tip
jo tak inspired by life :))... celkem dobrý některý věty trochu zbytečný, ale jinak zajímavý...

katugiro
27. 12. 2003
Dát tip
táákže... 1. píšeš komplikované věty 2. sázíš příliš mnoho přívlastků 3. říkáš věci zbytečně zdlouhavě a přesto je to slušná povídka... jsem rád, že ji nezabil, to by byla nuda... zkrátka je to na * a s přívlastky mám občas taky potíže (viz Sour/Bitter/Sweet), takže to chápu :)

Atrament
27. 12. 2003
Dát tip
Cheeky:Ve skutečnosti jsem za ten nůž zaplatil, ale to mi připadalo poněkud nudné tak jsem to zaměnil za krádež, jinak je to pravda. A co se týče toho ženského pohledu tak o tom vím taky svoje ačkoliv jsem chlap... BTW nějak se to celé zašmodrchalo a v létě si tu ženskou budu brát :)))

Elyn
27. 12. 2003
Dát tip
Ovšem, tedy, že se nám tu katugiro takhle rozepsal, to už něco znamená..;) Takže - gramatika, trochu zhustit, přesto - má to svůj styl a atmosféru... Ten konec - no..;) "mstivá slova" o nechat na živu, že je to větší trest... to je bolest. Možná bys to za rok napsal trochu jinak.. Jinak se líbilo...*

Atrament
27. 12. 2003
Dát tip
Napsal bych to jinak už dneska :)))

Elyn
27. 12. 2003
Dát tip
:) ten konec?

Atrament
27. 12. 2003
Dát tip
Když jsem to dával tuhle číst holce o které jsem to psal tak mi vynadala že jsem ji nezabil, protože kdysi jsem ji psával povídečky ve kterých jsem ji zabíjel a jí se moc líbily (je trošku divná). Takže dneska bych to asi napsal s vraždou na konci, ale to už by pak nebyla skutečná událost :))) Co se týče mojí gramatiky - já se budu snažit :(

Elyn
27. 12. 2003
Dát tip
Vražda na konci...hm, to bys to celé po.***.:) snaž se, gramatika nejni nudná záležitost..;)

TIP

Atrament
26. 12. 2003
Dát tip
Samozřejmě že vím jak blízko pravdy to je - vždyŤ je to příběh z mého života... :)))

chicoria
26. 12. 2003
Dát tip
je to dobré

Cheeky
26. 12. 2003
Dát tip
Atrament: to se ti vážně stalo? P.S: dobře ale já to vidím z ženskýho pohledu, proto ti můžu potvrdit že to fakt pravda je :o)

Cheeky
25. 12. 2003
Dát tip
ani newíš jak blízko je to pravdy... kolikrát tak strašně lituju svých rozhodnutí, kterými jsem lidem ublízila.. t*

fungus2
24. 12. 2003
Dát tip
Líbilo se mi to. TIP

snoof
24. 12. 2003
Dát tip
T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru