Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poslední vteřina

28. 12. 2003
24
3
7559
Autor
cherubinka

      Vyšli na dvůr. Prudké slunce ho oslnilo. Chvíli mhouřil oči než si zvykl. Otevřela se brána a do dvora vjel dřevěný vůz. Závan čerstvého vzduchu rozrazil odporný vězeňský puch. Vůz zastavil před třemi muži v poutech. Z vozu seskočil otylý dozorce a pokynul mužům, aby nastoupili. Dva z nich se vyděšeně podívali na toho uprostřed.

      Pomyslel si, že by měl své kumpány nějak povzbudit, ale nenacházel slova. Lehce kývnul hlavou.

      Muži nastoupili. Dozorce jim přivázal ruce k vozu. Po chvíli přicupital vyhublý kněz, naskočil na vůz, všechny tři pokřižoval a začal odříkávat modlitbu. Vůz projel bránou do ulice.

      Dozorci museli rozrážet davy lidí, kteří zaplnili celou ulici, aby vůz mohl projet. Jen co se vůz objevil, dav se rozbouřil. Vzduchem začaly létat nadávky, kameny a shnilé ovoce. Lidé křičeli a plivali po odsouzencích. Vůz se nořil hloub a hloub do davu.

      Cítil všechnu tu zášť a nenávist kolem, slyšel nadávky mužů, žen i dětí, kteří se přišli podívat do očí odsouzenci. Cítil nesnesitelný tlak na prsou. Pohlédl na své dva kumpány. Byli klidní, jejich rty se pohybovaly v modlitbě k Bohu. Řev kolem sílil. Nebylo slyšet jediného slova jejich modlitby.

       "... pros za nás hříšné nyní i v hodinu smrti naší." Jen nepatrný úryvek dolétl k němu z úst kněze.

      I v hodinu smrti naší! Mráz mu přelétl po zádech. Ano právě teď je hodina jeho smrti. Avšak ne hodina, jen pár minut ho dělí od smrti. Dostal strach. Vzhlédl k rudému slunci. Najednou se mu zatmělo před očima. Hlava se mu zatočila a všechen hluk kolem v mžiku utichl. Slyšel zvuk píšťaly, která hrála melodii tak tesknou, že mu vyhrkly slzy do očí. Otevřel oči a hledal v davu toho, co tak smutně hrál.

      Těsně za vozem šel malý špinavý chlapec ve lněné košilce a pískal na tenkou píšťaličku. Dav překřičel píšťalu bouřlivou písní.

       Rozhlédl se kolem a zděsil se. Už neprojížděl davem rozbouřených občanů. Všude byli lidé v pitvorných maskách a barevných oblečcích. Hopsali a tančili, šklebili se a cinkali rolničkami. Bylo jich spousta. Troubili na trubky a bušili do bubnů a hemžili se všude, kam jeho oko pohlédlo.

      Vůz zastavil. Byli na náměstí v jehož středu se na vysokém podstavci tyčila šibenice se třemi provazy. Před radnicí, na střechách, v oknech domů vyhlíželi lidé na vůz, který přivezl tři lupiče a vrahy, aby byli záhy popraveni.

      Sestoupil z vozu a rozhlédl se po náměstí. Bylo plné barevných masek. Tu si všiml, že už ani kněz nemá své černé roucho s bílým kolárkem. Kněz se proměnil v kašpara v červeno-žluté kombinéze. Na hlavě mel kostkovanou čapku s rolničkami a bubnoval na malý bubínek, který mu visel kolem krku. Procházeli koridorem masek až k šibenici.

      Kat přistrčil každého odsouzence pod šibenici a kolem krku jim uvázal oprátku. Odkašlal si a začal číst rozsudek.

       Když kat v masce ptáka začal zpívat, bylo mu úzko. Jeho dva kumpáni jakoby zpěv nevnímali, stáli zpříma, hleděli rovně před sebe naprosto smířeni se svým osudem. Kat dozpíval a dav masek zakřičel. Sevřel se mu žaludek. Kašpar kněz zabubnoval na svůj bubínek, kat se zašklebil a přistoupil k prvnímu odsouzenci. Bum! Pohlédl na svého kumpána, ale místo oběšence se na konci provazu houpal šašek. Z otevřené rudé pusy mu visel černý jazyk. Udělalo se mu špatně, odvrátil hlavu. Znovu bubnování. Nevydržel to a podíval se na svého druhého kumpána. Pierot! Pohupoval nohama ve vzduchu, koulel očima s stříhal ušima. Tentokrát kněz zabubnoval naposled. Ano, teď přijde smrt! Zhluboka se nadechl. Všude bylo ticho, jen na schodech protějšího kostela stál chlapec a pískal onu smutnou melodii.

      Drc! Kat shodil posledního odsouzence. V poslední vteřině, než se lano napjalo, strhli si všichni svoje masky. V tom je uviděl. Všichni se mu dívali upřeně do očí. Všichni, které oloupil. Všichni, které zabil. Viděl oči matky, kterou obral o poslední peníze na lék pro nemocné dítě. Viděl sedláka, kterého podřezal ve spánku a viděl i smutný pohled dívky, kterou zprznil ve stodole. Ti všichni tam byli. Byli tam v poslední vteřině jeho života.

      Přál si, aby se tato vteřina stala nekonečnou. Pocítil lítost nad svými činy a chtěl  všechny odprosit, ale už bylo pozdě. Rozplynuli se. Zbyla jen bolest. Nemohl dýchat, lano mu stahovalo hrdlo.

      Lidé na náměstí jásali a křičeli. Znovu létalo ovoce.

      Dusil se. Umíral. Tu bolest pominula. Viděl sám sebe, jak visí na provaze. Jazyk vyplazený, jako předtím jeden z jeho kumpánů. A viděl, jak se  odvážlivci škrábou na šibenici, aby si odřezali kus zázračného provazu z oběšence, aby vytrhali oběšencům zuby, které prý přinášejí štěstí.

      Letěl nad náměstím až ke kostelu. Chlapec tam ještě stál. Podívali se na sebe a zdálo se mu, že chlapce odněkud zná, ale nemohl si vzpomenout.

      " Pojď, " řekl chlapec a uchopil ho za ruku, " pojď prosit Boha za odpuštění."

A jak se vznášeli ke špicím kostelních věží, najednou si vzpomněl. Vzpomněl si, že on byl kdysi takovým chlapcem.        

 


3 názory

FAE BOMB
24. 05. 2009
Dát tip
Zajímavé. Rozsudek ale nečte kat, ale osoba k tomuto účelu pověřená, např. od soudu.

m.sheila
18. 06. 2007
Dát tip
Tak to mě doopravdy vzalo:-) jenoduchá myšlenka a krásně zpracovaná:-) moc libi:-) tip!

FunThomas
13. 04. 2007
Dát tip
jn, ten děj mi přišel fakt nic moc, ale konec tomu dodal tu správnou rovinu.. hezké... *

Jeannetka
19. 02. 2006
Dát tip
celou dobu jsem z toho enbyla nadšená...protože jsem si konec představovala jinak. a až když jsem k tomu konci došla, nadchlo mě to moc, konec, všechno po smrti, moc..*

Eva_S
30. 12. 2005
Dát tip
no....ze začátku mi přišlo dost rušivý, že je to ve třetí osobě....asi by se mi to četlo líp, by to bylo v první....docela sem se do toho začetla, zvlášť ve středu, ten se poved moooc....ze začátku malinko pokulhává....konec....trochu americkej snad, trochu moc para, vzhledem teda k ostatnímu zbytku, ale....celkovej dojem dost fajn....

Sael
09. 06. 2005
Dát tip
I mě se líbí, takže T

oleandr
17. 05. 2005
Dát tip
No tak teď se tedy divím, že už to někdo nedal do výběru. Řekl bych, že je to výborné...TIP

Belami
09. 04. 2005
Dát tip
Doopravdy dobrý*

Nosik
10. 03. 2005
Dát tip
Teda, ses nepochlubila, že tak skvěle píšeš! Je to fakt citově nádherný!Nejen citově:o)

Brosqička
09. 03. 2005
Dát tip
To, že si najednou vzpomněl, když jel na popravu, že má vlastně za pár minut umřít, mi nepřišlo moc reálný, ale příběh sám o sobě supr T*

Wattik
24. 02. 2005
Dát tip
Hustý a dobrý. Hodně hustý a hodně dobrý. Máš můj obdiv a tip.

wolkos
21. 02. 2005
Dát tip
Nádhera!Jo a už ti asi věřim tu Alžbětu

gabio
13. 02. 2005
Dát tip
rozhodně jsem se přistihla, jak dokola čtu jednu řádku. Ale to bylo jen asi dvakrát. Zbytek docela dobře napsaný, i když moc popisný. t

Jeheheman
30. 09. 2004
Dát tip
šikovná * tady mě to baví:)

Padersau
22. 08. 2004
Dát tip
Skvělé.

machal
22. 08. 2004
Dát tip
Dobrá citovka :) Tip Zajímavá myšlenka co asi vídí těsně před tím :)

Dr_Lecter
22. 08. 2004
Dát tip
Tohle se mi moc líbí, nemám, co bych tomu vytknul...TIP a výběr...

Každý byl napřed nevinný, což? Je to nádherné a to myslím opravdu vážně.. Normálně povídky nečtu, ale tahle možná změní můj názor... Je to opravdu skvělé.. Tip

Elyn
30. 12. 2003
Dát tip
*

beda
29. 12. 2003
Dát tip
Opravdu moc hezky napsané. :-) * Vždy, když čtu něco takového, říkám si, že už nebudu nic psát a budu si jen číst. :-)

Delahaye
29. 12. 2003
Dát tip
přál bych si umět napsat něco takhle dobrého ... T

fungus2
28. 12. 2003
Dát tip
Působivě napsané. TIP

chicoria
28. 12. 2003
Dát tip
Jo, rozhodně moc dobré*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru