Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zádušní mše za Vánoce

29. 12. 2003
6
0
1821

Zádušní mše za Vánoce

 

Dav se rve nahoru a nebo zase dolu. Jezdící schody končí v nedohlednu a Nedočkavá do mne vráží, že snad nemám stát vlevo. Vlevo je totiž ona. V tom je ta potíž.

Dveře se zavírají. Anděl. Alespoň jeden Anděl ještě existuje a  přesně tam vystupujeme.

Pod mostem je benzínka. Sebevrah čeká, až ji zruší, aby se o ni nepotloukl. Ale ne každej. Možná jenom já. Pod mostem je hospoda U Skokana. Skočte si na panáka. Za pět dní budou Vánoce.

 

Nevím, proč jsme zpívali Internacionálu. A potom ten krásnej spirituál o dítěti, jehož jméno zná i král. A proč na ulici? Byla celá rozsvícená kometou z umělotiny a my byli tři jako králové. Pak najednou všude kolem mně megdonald a někdo chtěl čízburgry. Ve dvě ráno dva předražený mrtvý čízburgry. Zakusovala jsem se do nich stejně jako ostatní. Zpívej haleluja. Ukončete výstup a nástup. On bude vládnout na věky. Sídliště. Koupelna. Košile, džíny, ponožky, trenky a urvaná mašlička na kalhotkách. Tichá noc. Svatá noc.

Za čtyři dny budou Vánoce.

 

Výkladní skříně otevírají svoje chlípné náruče. Je libo ruskou beranici? Bábušku s xichtem Putina? Vrchol nevkusu v jakékoliv jiné formě? Jsme tu pro tebe, bejbi. Nakupuj. Dělej! Rychleji! Ještě!  Che na mne mrknul z trika.

Checheche!!

Za tři dny jsou Vánoce.

 

Dav se rve na všechny strany. Metro sviští kolem. Imitace vánočního stromku je ověšená něčím, co nesnesitelně bliká. Barvy se mění ve zlomku sekundy a já jim nestačím. Imitace domácího cukroví stojí o polovinu méně. Imitace úsměvu nezahřeje a imitaci života dnes seženete o 50% levnější. Speciální slevy!!!

Chci vypadnout. Zadarmo i za každou cenu.

Autobus staví na Zvonařce. Imitace Santa Clause mi chce podat ruku. Napal to do něj!

V parku je pusto. Zapalovač zablikal na cestu k jesličkám. Na Skleněnce jsou přesně tři volný židle. Já na jedné z nich. Sem na mě nemůže Santa, ani ten zatracenej Che. Jsi tu ty. Jsi tu se mnou, víš to? 

Za dva dny budou Vánoce.

 

Narodila se v 7:50. Terezka. Tři kila a něco přes půl metru. Další Marie je máma a někdo další dostal šanci spasit svět.

Zítra budou Vánoce.


johanne
11. 05. 2004
Dát tip
vánoce samy o sobě mám ráda, ta komerce... to je zas něco úplně jinýho :o) jinak moc ne, nezaujalo mě to

Výbroně napsané. Nejvíce se mi líbilo "Che - checheche!" Tip. (Ale já vánoce rád - docela)

Albireo
05. 01. 2004
Dát tip
Výborná sonda do toho, co kšeft udělal z kdysi tak krásných svátků! TIP!

Rowenna
05. 01. 2004
Dát tip
Výborně napsané. Smutné, přesto vášnivé. ****

Kryton
04. 01. 2004
Dát tip
spousta lidi nesnasi vanoce. spousta jich to nerekne. ja to reknu. spousta lidi tvrdi, ze by vanoce nejradsi zrusili, ze je zbytecny je slavit. spousta lidi vanoce stejne oslavi. ja vanoce neslavim. mam pro to sve duvody. a nejsem sam... diky Sarah...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru