Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Je chladno

Výběr: Javert
04. 01. 2004
36
0
5940

Je chladno Zítra začne zima

vítr si z listí tvoří vír

krajinou mizí před očima

a v poli hraje na klavír

 

Je chladno Stromy mlčí s kopcem

znají se dlouho na co slov

jak synci kteří žijí s vdovcem

pod střechou která nemá krov

 

Je chladno Země tiše dýchá

ptáci jsou v nebi schovaní

Ne nikdo nikam nepospíchá

čas se dá nabrat do dlaní

 

Je chladno Ale vzduch je čistý

broušený ve skle s korálky

počasí vhodné pro flétnisty

tóny zní jasně

do dálky

 


Stínovlas
03. 08. 2005
Dát tip
Nádherný obraz pozdního podzimu. povedené obraty. *

Zbyhoň
20. 02. 2005
Dát tip
Děkuji, jednoho potěší konečně něco jiného než básně lyrické nevázané :o) A tohle je hezké, típek.

johanne
07. 05. 2004
Dát tip
*

Já jsem počítala s tím, že bys to na poezii asi nepřijal :-o Ale líbí se mi ty tvoje kritky, člověk se konečně naučí pár odborných slov, :-) což není vůbec na škodu... a navíc máš, aspoň to tak vypadá, na dílo jasný názor a umíš ho jasně vyjádřit. Správný PAN kritik. Děvče m.

Miroslawek
02. 02. 2004
Dát tip
Výborné, výborně. Tohle bych na poezii přijal zcela nepochybně ;o) Pokud mohu pár negativně(?) kritických poznámek: - vítr hrající v polích na klavír... ten obraz jsem přímo do slova už viděl... jen kde? Že by Skácel? Tím neříkám, žes to opsala nebo ses nechala až příliš inspirovat, mozkové dráhy jsou občas potvory stejnolehlé a podvědomí je taky svině. - (země) tiše dýchá... tohle spojení je příklad selhání tvůrčí invence, naštěstí jsem jich víc (alespoň tak zjevných, aby byla jistá) nenašel. - zprvu, když jsem pohledem ona čtyřverší jen prolétl, napadlo mne vytknout jistou rezignaci na práci s rytmem, metrikou (která je ovšem vyvážena něčím jiným), ale ono to tak docela není pravda... místy je tam zajímavá práce s počátky veršů... to odstiňování daktylem a trochejem s předrážkou, dynamizující přerývky... podepřené i hláskovou instrumentací... má to zkrátka svoje... skutečně svoje... a tak nebudu v tomto směru rýpat, co bych si přál více nebo méně...

Líbí se mi. I přes to, že nemám rád takové to opakování začátků strof.

zapisovatel
24. 01. 2004
Dát tip
Tož to je krásně studené...

DarkMind
23. 01. 2004
Dát tip
Pekná báseň... -t-

DušíK
22. 01. 2004
Dát tip
tip

Je chladno chladno chladno Je zima jééé Led netaje a netaje (jenom má tenké okraje) Tak čekám tady čekaje zda-li mi někdo zahraje

drfaust
18. 01. 2004
Dát tip
Pro mne byla duležitá právě ta stránka významová a proto mi nevadí... jak jsem napsal...

Nigg: úplně tě chápu. drfaust: on totiž rým dýchá / nepospíchá je tzv. planý - tvořený slovy stejného druhu a ve stejném gramatickém tvaru (asi jako jíme / sedíme). Mnoho kritků se na něj dívá zvrchu, protože je hrozně banální. Na druhou stranu, objevuje se v mnoha a mnoha básních - často to prostě nejde jinak, chceme-li zachovat myšlenku.

Vio
17. 01. 2004
Dát tip
No ano, gramatický rým ;-) Zvláště týká-li se sloves, je dost devalvující. Ale není vždy nezbytně nutné se mu vyhýbat... jen by, podle mě, neměl převažovat ;-) Ještě se vrátím...

drfaust
16. 01. 2004
Dát tip
Sleeping: zrovna rým dýchá/nepospíchá mi příjde fajn.... Nespěch se totiž drží s klidnmým dechem... a právě že se tam ten čas dá nabrat do dlaní Mně to příjde docela dobrý....

ulita
16. 01. 2004
Dát tip
taková čítanková... ale proč ne? druhá sloka je hodně dobrá...

katugiro
15. 01. 2004
Dát tip
ó ó ! :) (snad poprvé, co mi k něčemu bylo následování Výběru) *

Elyanne
15. 01. 2004
Dát tip
Až za pár dní. Mám za to, že se ten věk ukazuje vždy po čtvrtinách roku... Ale děkuji.

(závorka)
15. 01. 2004
Dát tip
jo, (líbí) T

katiguro: Záleží na tom, který redaktor Vybírá... což se ovšem v hlavním seznamu nezobrazuje, že. Ale jinak tan Výběr nemusí nic moc říkat, ti redaktoři mají totiž tak odlišný vkus, že za nějakou záruku kvality už V. pomalu přestávám považovat... Jinak díky za citoslovce (sbírám je).

myslím, že malíři by mohli složit zbraně ale talíři na maně zbývá že není sousto to asi Josef Zíma a přesto! no, Lety, je hezký tě vidět v plný rozparádě! (si eso! a proto tě žeru jako jeho hety)

Elyanne: Jestli máš dnes narozky, tak všechno nejlepší a správnou míru inspirace pro tvoji krásnou tvorbu :-)

Elyanne
09. 01. 2004
Dát tip
Zasažena. A do hloubky. *****************************

Rowenna
08. 01. 2004
Dát tip
Jo, a pak ještě podezírám toho, kdo se rafinovaně ptá, co to jsou ta avíza. :-)

Líbí a té diskuzi pod tím nerozumím, takže zůstává ta líbivost a dám i *.

clovrdik
08. 01. 2004
Dát tip
zní to dobře,má to rytmus a atmosféru; trochu mě drhnou za uchem zdrobněliny, např. "korálky " v poslední strofě, ale celkově dávám TIP, protože je to rozhodně velmi nadprůměrná báseň v kategorii rýmovaných :-)

gASK
08. 01. 2004
Dát tip
avi

Ne že by mi to bylo s těmi avízy úplně jasné... co to třeba je, když gASK mi tu napíše jenom "avi"? Jakože někomu poslal avízo? Nebo že ho poslal mě? Já vím, měla bych si přečíst nápovědu, jenže radši si čtu díla... clovrdik: Jsem zasažena tvojí hlubokou kritikou... ne, vážně, potěšil jsi mě.

Le-tí-me

Panečku, to je pocta! (Myslím tím, když se někdo vrátí k básni.) cilko: rada. Opiš si ji a pověs si ji na dveře svého pokoje a při každém vstupu si ji přečti. Za + - 53 hodin (to mám vypočítané) se ti příšerně zprotiví... A tak se taky mj. pozná dobrá báseň - že si ji může člověk číst stokrát dokola a pořád je z ní na větvi, jak je úžasná.

Rowenna
07. 01. 2004
Dát tip
Tak to je fajn, že jsi beznadějně nová. :-)

Cavalera
07. 01. 2004
Dát tip
**

poetor
07. 01. 2004
Dát tip
:-)))) Báseň je krásná, rýmy slouží obsahu, chce to teplou šálu, kožíšek, dobrou vůli, úsměv zdarma a kdo má navíc - polibek pro krásné děvče modrooké ! a .....velký TIP !

Koukám, že jste se tu pustili do vášnivé debaty... děkuji letušse i sleeping b. za poctivé rozpitvání tohoto díla. Abych to objasnila: s pěti verši by to bylo úplně jiné, že?. Velké písmeno uprostřed používá třeba Skácel, a zní to velmi přirozeně. Pokud bych chtěla zachovat sloky čtyřveršové, musela by tam být čárka, středník, pomlčka - to by se teprv zadrhávalo. A holá mezera by vypadala trochu iracionálně... Rowenno, na to, že jsi lehce dementní stran teorie poezie, jsou tvoje básně podezřele dobré... Není nad to psát srdcem. Hlavu máme na jiné věci. Smekám před letuščinými znalostmi. (Chci je taky!) Vlastně to tady za mě všechno řekla. P.S. Melodie na "synci kteří žijí s vdovcem" je G2 C3 D3 E3 G3 D3 C3 A2 (v C dur). Zpívá se to obstojně :-)

gASK
06. 01. 2004
Dát tip
Přišel jsem sem nalákán hádkou pod dílem, odcházím omámen dílem:) Po přečtení a pokusu o amatérské zazpívání (nevím, jestli si ještě správně pamatuju noty:) se musím přidat na stranu letušky a spol. Dá se to číst i nahlas, neřku-li rovnou zpívat a to tak, že velmi dobře. V takovém případě nevadí ani kráskou zmíněná "jednoduchost" některých rýmů, sám jsem si toho při prvním čtení ani nevšiml...takže mi nezbývá než tipnout a sehnat si nějakého kytaristu, abych si to zazpíval naostro;)))

Až ho seženeš, pošlu ti celý noty :-)

guy
06. 01. 2004
Dát tip
Ta báseň si nezasloužila , aby byla veřejně pitvána. Aby do ní bylo řezáno a ukazováno na jednotlivostech co kde kdo jak ... Ale na druhou stranu, jsou to jenom slova, vyslovená v té či oné náladě ... ta báseň bude žít, dýchat a zpívat dál, sama o sobě. Pro každého, kdo je schopen vnímat zimní krajinu samu o sobě ... kdo je schopen vnímat jakoukoliv krajinu ... a každý, kdo ji dokáže takovýmhle způsobem někomu přiblížit, si zaslouží obdiv ***

Javert
06. 01. 2004
Dát tip
Překvapivě dobré.

Renda
06. 01. 2004
Dát tip
Je krásná a rýmovaná právě tak, aby se její autorka mohla zvát básnířkou :-)*!

Rowenna
06. 01. 2004
Dát tip
No, tak to už mě v tuto chvíli začíná zajímat taky. :-) Vždycky, když se začnu já (a koneckonců i SB ) radovat, že se objevila nová výrazná autorka, zjistí se, že jde o někoho už dávno ověřeného časem. :-) I když do této chvíle jsem byla opravdu přesvědčena, že jsi opravdu nová tvář. A pokud ano, tím lépe. :-)

muflonšnek
06. 01. 2004
Dát tip
Konečně na písmáku zase dobrá báseň! Formálně naprosto bez chyby. Nádhera! avi

Reky
06. 01. 2004
Dát tip
Dílko je moc hezký, mám pocit že celá ta náročná debata a pitvání bylo, byť zajmavé, tak trochu zbytečné, podle mně jde spíš o pocit který po přečtení zůstane a ten je u této tvorby moc příjemný. tip:)

Rowenna, Kráska: Hele, tak vy si myslíte, že jsem nějaká převlečená Falka nebo tak něco? :-) To vás ale musím zklamat. Jsem fakt beznadějně nová... Za chvíli si dopíšu na tu osobní stránku či co to je i oblíbené autory a jiné chuťovky, abyste mě všichni mohli pořádně a nekompromisně zaškatulkovat! (Hurá)

cilka
06. 01. 2004
Dát tip
Moc se mi líbí, vrátila jsem se k ní i dnes. * Na Tvém místě bych na nějaké odhalování nedbala. A navíc mrzne:-).

Rowenna
05. 01. 2004
Dát tip
Já neumím verše počítat. Připadám si lehce dementní stran teorie poezie. Ale: tahle báseň je krásná. Ani jednou jsem nezadrhla. Zní mi rytmicky výborně - jak psala Letuška, báseň je zpěvavá. Zdá se mi velice povedená. Jen tak, citem, srdcem ji přijímám. **** tip

letuška
05. 01. 2004
Dát tip
doprčic sleeping! jak slabota???? tak to vysvětli v čem jsou slabé a o jaké rýmy se jedná!:-)

letuška
05. 01. 2004
Dát tip
je to rým, sleeping... ale jaký?

Rowenna
05. 01. 2004
Dát tip
Aha, no, já rýmy nehodnotím. Mě prostě přes uši nepraštily. Nezdálo se mi, že by byly nějak příliš násilné. Jestli autorka porušila nějakou definici, je mi úplně šumafuk. :-)

letuška
05. 01. 2004
Dát tip

Elyn
05. 01. 2004
Dát tip
líbí se mi, hezky plyne, zadrhl mi akorát trochu vdovec, ale patří tam.. :) až zebou ruce..*

Lakmus
05. 01. 2004
Dát tip
Sleeping, teˇˇd jsem trochu mimo já. Když je to podle tebe šmarjá slabota a mizerný, proč jsi tomu vetla tolik hvězdiček a tip? I když s tvým hodnocením rýmů souhlasím.

DNA
05. 01. 2004
Dát tip
rýmy nehodnotím, jsouc obdivovatelem starých obyčejů se mi líbí*

Morney
04. 01. 2004
Dát tip
Krásná *T

remik
04. 01. 2004
Dát tip
Neco se mi tam libi, ale jinak celkove nezaujalo.Asi ne ten spravnej typ.

Lancelott
04. 01. 2004
Dát tip
JO! Je to úžasně nádherné...kouzelné...překrásné...smutné...půvabné...působivé!!! TIP# a jestli se nebudeš zlobit...--> Klub:o)

letuška
04. 01. 2004
Dát tip
***

letuška
04. 01. 2004
Dát tip
sleeping, trochu plácáš do větru.

letuška
04. 01. 2004
Dát tip
nenašla jsem tam nic, co by rytmicky nesedělo:-)

letuška
04. 01. 2004
Dát tip
9-8-9 9-8-9 9-8-9 9-8-9

letuška
04. 01. 2004
Dát tip
impresionistické vnímání krajiny, prolnuté hudebními motivy. ta báseň zpívá, pokud to nadnesu. oddělenost velkými písmeny je záměrná. jedná se o zvukovou stránku básně. je tak zdůrazněna pomlka. právě při přednesu by to vyniklo. zkus to:-)

letuška
04. 01. 2004
Dát tip
Při rozboru básně je jedním ze znaků nosný motiv. Motivy se dělí na statické a dynamické. Motiv může být v jednom kontextu statický, v druhém dynamický. V tomto případě je hlavním motivem v této básni spojení slov "je chladno" a jedná se o motiv statický a je příznačný pro lyriku. Je obsažen i v samotném názvu básně. Z tématického hlediska tvoří sloka myšlenkový celek a také celek intonační. Paralelnost se často vyjadřuje anaforickým opakováním jako v tomto případě. Ke grafické úpravě. Graficky lze naznačit i důležitost sdělení, případně pomlku.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru