Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ze spaní

Výběr: Cavalera, Lyryk
07. 01. 2004
24
0
6507

V noci je miska plná strachu

a od housliček tenké cé

láme se jako zrnko prachu

ztracená rybka na řece

 

Ticho má mnoho zadních vrátek

za víčky tmy A dávno snad

zakletý přede kolovrátek

do nitek zimní slunovrat


Proč prodávat svou duši mládí? Proč nebrat život, jak nám běží? Já vím, verš k myšlence tak svádí že odolat je možno stěží - Však podstata se mnohdy ztrácí. A i když napovrch snad žije, mě občas zdá se - bez legrací - že umírá nám poezie...

poetor
04. 02. 2004
Dát tip
:-)) Úspěšné děvče modrooké proč mě tak trápí tohle psát musím se k tomu odhodlat i když vím, je to marným krokem je moudrost rájem inotajů ? toužíme i když se nám daří srovnat své duše s vědmou stáří a zboudit snad do cizích krajů proč neprodat svou duši mládí rovině české, pahorkům a splavu, že známe pro ně dobrou zprávu a nevíme se lásce bránit ?

Zní to moc hezky. Ale tak trochu mi to nedává smysl Když neberu ohled na význam slov, tak to zní hezky.

Bezvýtečné. :-)

Vio
16. 01. 2004
Dát tip
V noci je miska plná strachu... Ticho má mnoho zadních vrátek... * Jen mi trochu vadí nelogismus typu: láme se jako zrnko prachu... slova "láme" a "zrnko" se k sobě příliš nehodí... Jinak bezvýtečné ;-)

drfaust
16. 01. 2004
Dát tip
*

drfaust
16. 01. 2004
Dát tip
řekniřeka

ulita
16. 01. 2004
Dát tip
ztracená rybka na řece... povedená - tak lehce klouže a kamarádí s jazykem...

katugiro
15. 01. 2004
Dát tip
tahle mě uklidnila (tím neoslovením), ale stejně...

Lyryk: že? Taky si to myslím. Ovšem ještě bych tam zařadila tenké cé od housliček. katiguro: Uklidnila tě neoslovením? To mi musíš vysvětlit podrobněji...

ÁÁÁ, já jsem si teprv teď všimla, že mě pan Lyryk Vybral... (to jsou dnes věci) Děkuji, to mě těší, jsem totiž kdovíproč toho názoru, že máš úplně jiný vkus než jaké já píšu básně... :-)

matérie svatozář, Vulkánova dílna, není co dodat, pokud se jedná o řemesmylnost___ale jsem zvědav, co až když dav nebude mít u nohy vlkodav A

Lyryk
14. 01. 2004
Dát tip
miska plná strachu Ticho má mnoho zadních vrátek //dva zdařilé obrazy v jedné básni, to už je úspěch .-))

Nevímkdo
13. 01. 2004
Dát tip
sametová takové básně mají být tohle je báseň tip

Já si představuju muflonšneka jako velkého hlemýždě, ze kterého nějakým způsobem čouhá muflon. Nohou to má proměnlivě - podle úhlu, z jakého se díváš. Dominantou je tam ta obrovská ulita (možná je chlupatá?). Víš co? Já ti pošlu zrcadlo a pak mi to řekneš (zatím se můžeš aspoň ohmatat). Elyn: Inter arma silent musae, a my tu s muflonhlemýžděm bojujeme, takže to krásný nemůže být!

Elyn
13. 01. 2004
Dát tip
jestli kvůlivá bojůvkám s mufoušem nepíšeš, pak je to smutný.. Ale to je spíš takový.. šnekování ne? :)

Jasně... je to šnekování... :-) mufouš je totiž stejně šašek... Já jen občas musím oprášit nějakou tu latinu, aby se vidělo, že jsem nadmíru vzdělaný člověk

Jasně... je to šnekování... :-) mufouš je totiž stejně šašek... Já jen občas musím oprášit nějakou tu latinu, aby se vidělo, že jsem nadmíru vzdělaný člověk

muflonšnek
11. 01. 2004
Dát tip
Moc nevím co tomu vytknout.

Barbar
11. 01. 2004
Dát tip
Když člověk se setká s něčím co ho něhou ochromí rozhýbat se musí rázně ať ty druhé ohromí A já se hýbat nechci, já jsem spokojenej, že to někdo umí takhle napsat BARBAR*

letuško, najímám si tě jako vykladačku mých básní... :-) muflonšnek: vytkni tomu, že dřevo vždycky není dříví. Tahle věta totiž mnohé vysvětluje. barbar: jsi ochromený něhou? Vážně?

muflonšnek
11. 01. 2004
Dát tip
Děvče modrooké, tys to vytrhlo z kontextu! (a mimochodem tomu dalo zajímavý rozměr):-) Ale vytýkat nic nebudu, z vytýkání jsem měl vždycky trojky... a někdy i čtyrky:-)

Mě se právě ta věta líbí i vytržená z kontextu. Jako název. Odpověď. Důvod. Cokoliv. Já jen, že se mi líbilo, jak mezi všemi těmi komentáři tady pan muflonšnek prohlásil, že neví, co by tomu vytkl... jako by vždycky něco vytýkal a tohle teď byla vyjímečná událost :-)

muflonšnek
11. 01. 2004
Dát tip
Také se mi líbí, ale jen jsem si představil odpověď, které by se mi dostalo, kdybych někomu pod dílo napsal, že dřevo vždycky není dříví:-) Ono se to dá chápat lecjak. A s tím vytýkáním - ona je to na písmáku opravdu téměř vyjímečná událost, pokud rýmované básni nelze nic vytknout. Někdy je ale smysluplnější mlčet. Mimochodem, děvče modrooký, nejsi ty náhodou příbuzná nějaký Andulky Šafářový?

Příbuzná nepříbuzná, sedávala jsem u potoka a velká voda mě odnesla až sem. Místy se topím, neboť hastrmanů je tu spousta a všichni mě tahají za copánek... p.s. Jak vypadá probůh muflonšnek? (kolik to má nohou?)

muflonšnek
11. 01. 2004
Dát tip
Jak vypadá muflonšnek? Víš že jsi první člověk, který se mě na to zeptal? No, tak muflonšnek vypadá... ehm... no... no sakra teď mě nenapadá nic vtipnýho... Víš, my u nás nemáme žádná zrcadla totiž... A ta otázka týkající se počtu končetin... no, není fantazie nádherná?

Elyn
11. 01. 2004
Dát tip
:) je to krásný, ještě jednou, je to krásný..;) a ty vaše povídánky tady taky..:)

clovrdik
09. 01. 2004
Dát tip
líbí se mi to jako atrmosféra, dokážu se vcejtit do nálady, kterou popisuješ; za tu atmosféru ti dám TIP; po stránce básnický ovšem tak nějak nedovedu ocenit rýmovanost typu "vrátek - kolovrátek" ... ale to si nijak osobně neber. jen názor nočního přiopitýho človrdíka :-)

Ale to je přece tentononc - jak se tomu říká - vyloženě nějaký typ rýmu, kdy je jedno slovo obsaženo v druhém rýmovaném - zítra se podívám do slovníku, jak se to jmenuje, nebo bych se mohla zeptat odbornice letušky. Jenom pij, mládí máš jenom jedno :-)

clovrdik
09. 01. 2004
Dát tip
:-)) víš, já na ty typy všeho možnýho, třebas rýmů, moc nedám .. vlastně vůbec ... člověk píše, jak to cejtí a svazovanost rýmů do nějakejch typů, jenom aby se to dalo literárně pojmenovat, mě moc nebere :-)

Já tě chápu...já těch rýmů taky houby znám, ale snažím se to dohnat...ona je to docela dobrá inspirace :-) Když už člověk neví, co tam napsat, podívá se po nějakém typu rýmu a hodí ho tam...

clovrdik
09. 01. 2004
Dát tip
no asi jo ... proto píšu nerýmovaně :-); u tvojí básně v pohodě, ale často je tady vidět, že vyloženě forma vítězí nad obsahem a to vyloženě neberu - ale zase jiní čtenáři kritici ano, takže neříkám, co je a co není dobře, ale jenom, jak co na mě působí :-)

Elyanne
09. 01. 2004
Dát tip
Nádhera... Líbí, líbí. *

Lilie
09. 01. 2004
Dát tip
Ticho má mnoho zadních vrátek ... Tipipit ... někdy nemůžu najít ani jedna ...

letuška
09. 01. 2004
Dát tip
ále nevítězí, nějak jsme si odvykli číst, nebo co. čistota slov zaráží. pokud se tu denně probíráme balastem krve, depresí, miláčků a vulgarit, tak potom, když si přečteme čistou lyriku, máme pocit, že je třeba přitvrdit:-) tahle báseň je o tichu, noci a o těch dveřích, o kterých nevíme, co je za nimi... nebude řvát. pokud by se četlo pozorněji, tak nás touhle atmosférou přivítala už v prvním verši.

DNA
08. 01. 2004
Dát tip
zadní vrátka, vždy se hodí***

Barbie
08. 01. 2004
Dát tip
...hezounká...T*

To podstatné slovo tu řekla Elyn: hudebni-céé... Plyne to, plyne... Počkat, já bych vlastně asi neměla psát, co si myslím o vlastní básni - nevadí, pošlu si to pak ve zprávě, abych měla radost. Děkuji všem, kteří mi tu radost už udělali. Lee: díky za originální obrat! Plesnivý rým... o tom musím něco napsat! Očekávej to v mém příštím díle.

letuška
07. 01. 2004
Dát tip
asi by mi víc sedlo:za víčky tma, ale to je kvůlivá artikulaci:-) nebudu prudit *

Jen pruď! O pořádné pruďase je tady celkem nouze... P.S. Bohužel se mi ještě nepodařilo pochopit ten systém hvězdiček. O co v tom jde?

guy
07. 01. 2004
Dát tip
viz: Maureska *** to letuška: myslím si, že tmy jsou správně - za levým víčkem jedna tma a za pravým víčkem druhá tma :-))

Rowenna
07. 01. 2004
Dát tip
Líbí. *** hvězdičky jsou fajn, znamenají, že se líbí bez komentáře.

Elyn
07. 01. 2004
Dát tip
tma může mít taky víčka.. Tahle se mi líbí..;) * hudebni-céé :)

guy
07. 01. 2004
Dát tip
podle mě hvězdičky znamenají: * podporučík ** poručík *** nadporučík **** kapitán

Elyn
07. 01. 2004
Dát tip
guy: na ja, tak jsem podporučík :) (ale třeba vyrostu:)

3/5+T hravé, milé...líbí

Seregil
07. 01. 2004
Dát tip
Zajímavé, příjemné...

Lee
07. 01. 2004
Dát tip
morgenstern ? rýmy jako strachu-prachu jsou sice potažené vrstvou plísně, ale tady ani nevadí... přívětivě noční

Dero
07. 01. 2004
Dát tip
Viz. Lee ... líbí. ;o)

Cavalera
07. 01. 2004
Dát tip
pěkné:-) *

Lancelott
07. 01. 2004
Dát tip
Závěr je skvostný:o)

gASK
07. 01. 2004
Dát tip
Opět krásně melodické a rytmické, přede to snově jak ten zakletý kolovrátek a nejspíš mne to taky zaklelo:) Snad se z toho nějak vysvobodím....;) Krásné...tip*

Day_light
07. 01. 2004
Dát tip
Hezké...**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru