Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dropty 3

12. 01. 2004
4
0
1735
Autor
Gerzon

Tentokrát z jiného soudku, žádný Morgenstern. Na jednom diskuzním webu existuje klub \"Báseň na Šest Slov\". Autoři tam soutěží, kdo napíše nejhezčí básničku, která musí obsahovat předem zadaných 6 slov. Toto byl můj příspěvek k zadání \"tepna, kotel, gatě, fotka, kohout a bizon\" z listopadu 2002. Za podklad pro básničku jsem si vzal jednu starou židovskou anekdotu.

Půl na půl


Potká Kohn bratrance, říká mu: "Roubíček,
koupil jsem nejlepší z kuřecích paštiček,
co máte k dostání v krámečku pod Tepnou,
sdělte mi, prosím, myšlenku podnětnou,
jaké to přísady do kotle házíte,
než tuhle paštiku do trouby sazíte?"

Roubíček potěšen Kohnovou pochvalou
povytáhl gatě, pročísl trvalou,
zaujal pozici jakoby na fotce,
povídá "Příteli, nebýt už důchodce,
výrobní tajemství kuřecí paštiky,
neřek' bych nikomu, beze vší taktiky,

otázkou zahnal jste moji čest do kouta,
půl na půl, povídám, vhodíte do kotle
jednoho bizona a jednoho kohouta,
jednoho bizona a jednoho kohouta."


johanne
26. 03. 2004
Dát tip
jojo, tyhle soutěže :))

Helga
27. 01. 2004
Dát tip
Jo, tak to je zdařilé. Jen mě vytrhlo to poslední zopakování, asi nejsem znalec pravidel poezie, nicméně uchu to nesedne. A jak jsi dopadl v konečném zúčtování?

Gerzon
27. 01. 2004
Dát tip
Uchu to nesedne, tady to mělo mít "klasický" dopad - zdrůraznění pointy jejím zopakováním. Tehdy na Hofylandu jsem soutěžní kolo vyhrál, ale pro mne bylo důležitější, že jsem si uvědomil, že básnička nemusí být vždy jen rýmovačkou, že může také nést příhěh. Od té doby jsem to zkusil ještě několikrát, s proměnlivým výsledkem. poslední pokus je tady.

Gerzon
27. 01. 2004
Dát tip
Helga: Uchu to nesedne, tady to mělo mít "klasický" dopad - zdrůraznění pointy jejím zopakováním. Tehdy na Hofylandu jsem soutěžní kolo vyhrál, ale pro mne bylo důležitější, že jsem si uvědomil, že básnička nemusí být vždy jen rýmovačkou, že může také nést příhěh. Od té doby jsem to zkusil ještě několikrát, s proměnlivým výsledkem. poslední pokus je tady.

supizmus
12. 01. 2004
Dát tip
miluju židovské anekdoty. řadím tě mezi oblíbené autory

snoof
12. 01. 2004
Dát tip
a znáte tuhle: Kohn navštíví Roubíčka a zastihne ho, jak seškrabává omítku ze zdi do papírového pytlíku."Copak to vyváděj", diví se Kohn, "snad nemalujou?" "Kdepak! Stěhuju se." t*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru