Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Of Mice and Men and Women (O myších a lidech a ženách)

16. 01. 2004
4
0
3763
Autor
Yossarian

Experimentální próza- v tomto příběhu jsou buď všechny skutečnosti (epizodky) smyšlené, nebo naopak všechny pravdivé, nebo něco mezi tím (lze si vybrat). Rád bych znal váš názor, jak na vás působí vyprávění, které je záměrně formulováno tak, aby vypravěč vypadal jako antihrdina (obzvláště pro dívky).

Rozešla se se mnou moje holka.

Prostě taková ta filmová výměna názorů před rozchodem, kdy si řeknete všechen ten  hnus nashromážděnej během vašeho společnýho soužití.

Řekla, že jí odjakživa vadilo, když „lžičkou vybírám nejdřív bílej jogurt, a pak teprve sním obsah toho malinkýho sladkýho kyblíčku připojenýho k tomu velkýmu“ (opravdu to dělám).

„To se míchá dohromady, pitomečku," štěkala na mě.

Držel jsem se ale, jen tak mě totiž něco nerozhází.

„A takys byl hroznej v posteli!"

To už jsem nevydržel a rovněž jsem vylítnul, jak to vlastně myslí (děsně tím urazila moji mužskou ješitnost).

„Hrozně nudnej, zasraně konzervativní!"

Tak a je to venku, nedávno jsem se s ní odmítl milovat se zavázanejma očima svázanej na střeše našeho paneláku, když přitom přímo proti našemu domu stojí dva dvanáctipatrový obři!

Obvinil jsem jí (na oplátku), že tajně používala můj holící strojek Gillette Macht 3, přestože má svůj Gillette Venus.

Doufal jsem, že bude zapírat, ale ona přikývla a dodala že se jí můj zdál ostřejší než ten její.

„Líbí se ti moje ségra," vyhrkla najednou po chvilce mlčení.

 

Já vím, jak na to přišla. Před časem se mi svěřoval kamarád, že se po svatbě odstěhoval za svou ženou do mnohageneračního domu jejích rodičů. Jeho žena má mladší sestru (asi tak 17), a chudák Čenda mi po nechybělomocdodesátého pivu důležitě prozradil, že by ji nejradši „vopral", a „tchýni taky, člověče!"

Tu tchyni jsem mu nevěřil, ale pořád si mlel svou a nakonec se se mnou vsadil že ji „do roka a do dne dá do čárky".

No a já to řekl v jedný obzvlášť slabý chvilce svojí "princezně" (zrovna chudák měla plnou pusu, už ani nevím čeho).

A jelikož bohužel i ona má sestru, právě teď byl oheň na střeše (vlastně na střeše radši ne, kdekoliv jinde).

Nejhorší na tom je, že vůbec neměla pravdu. Myšlenka styku s její sestrou mě nikdy nevzrušovala, ale dokázal jsem si docela dobře představit mít je obě najednou.

Jen pro zajímavost, její sestra vypadá trochu jako Lucie Borhyová, akorát nemá tak vykulený oči.

A jejich matka je příšerná, takovej ten typ „pivo, tchyně, uzený- nejlepší jsou studený".

Nakonec odešla a tentokrát jsem si nebyl úplně jistej, že se ještě někdy vrátí.

Znáte to, jaké ženy jsou. Málokdo ví, co doopravdy chtějí.

 

Měl jsem před sebou přinejmenším celý víkend o samotě.

Chtěl jsem se koukat na televizi, ale když jsem viděl na Nově Lucii Alexovou bojující ve své reportáži za „neomezený prodej kondomů", přestal jsem věřit svým smyslům. Na co jí proboha budou šprcky?

Po chvilce se na obrazovce objevil bývalý trenér české fotbalové reprezentace, Josef Chovanec, a s vážnou tváří prohlásil, že „jejich prioritou je teraz štabilizácia“. Lekl jsem se, že chudák začal samou nervozitou z televizních kamer mluvit po slovensky, ale nakonec se ukázalo že to byla moje chyba, angažovali ho totiž jako trenéra Slovanu Bratislava.

 

A tak jediná pozitivní chvilka z celého dne byla, když Rumburak zkazil pohádku o Červené Karkulce, a já si vzpomněl, jak bude muset chudák holka v dalších dílech hajnýho-Karla Augustu každej den spolknout.

„A co teď?" řekla polosvlečená holka a mávala mi před nosem pochcaným papírkem.

„Teď si dáme DELI..."

Usnul jsem.


Matylda
16. 02. 2004
Dát tip
Je to upřímné, tok myšlenek v přímem přenosu, kde vůbec nezáleží na formě textu. Je to výpověď a tak o beru. Svěží, nehrané, bezprostřední.

Yossarian
16. 02. 2004
Dát tip
děkuju

annamarie
20. 01. 2004
Dát tip
Podle mne hrdina neni antihrdina. A na to, kolik je ti let, mas dobre zazite (nebo jen vypravene?) postrehy souziti mezi zenskou a chlapem (stereotyp souziti, nuda v sexu, tehotensky test ...) . Jo, je to ze zivota. Hezke.

To s tím jogurtem ti věřím. To je tak dobrý-pravdivý detail, vůbec vlastně jediné co se mi na tom líbilo byl smysl pro detaily (třeba ten Rumburak). Hezké to není ani trochu. Ale byl cíl napsat to ošklivě, ne?

Yossarian
19. 01. 2004
Dát tip
hodně moc ošklivě, to mi věř

Kytiii
18. 01. 2004
Dát tip
je to trochu ujetý... a asi... vím, co je trochu pravdivý :o( jinak je to supr... takže Ti ráda věnuji osobní tipiiik

Yossarian
18. 01. 2004
Dát tip
je fakt že bez některejch věcí bych si na některý jiný věci nevzpomněl... třeba jsem chtěl, aby někdo věděl dost přesně co by mohlo bejt pravda a co nikoliv...

Quarryman
18. 01. 2004
Dát tip
Mam z toho zvlastni smisene pocity. Jako by to nebylo ukonceno a zaroven bylo. Nevim, co si mam myslet, co si mam vyvodit, o cem to bylo a jestli to bylo o necem. Ale libilo se mi to, protoze prinejmensim to ve me vyvolalo pocity (coz osobne povazuji za jeden z hlavnich cilu literatury). Take se mi libil styl... Jen tak dal...

Vinki
17. 01. 2004
Dát tip
ujete to je, o tom se nehodlam bavit spis me zajima, co je tedy fikce... blby to je dost, takze na pravdu bych to videl pul na pul...?

Andulka
17. 01. 2004
Dát tip
- nejak jsem si nevsimla, ze to bylo formulovane aby vypravec vypadal jako antihrdina....:-) Dobre se to cte, je to zive napsany, dobry napad....ale jaksi obsah...mi prijde trochu prazdny...takovy trosku nudny...:-)

maia
17. 01. 2004
Dát tip
Mne sa to paci. Aj ta uletenost, aj celkovo. Nemyslim, ze je to prazdne, skor usek niecoho, co by mohlo byt rozsiahlejsie ako poviedka. *

snoof
17. 01. 2004
Dát tip
antihrdina? no spíš takovej bačkora.

Kolega
16. 01. 2004
Dát tip
:-)) Na víc se už nezmohu... usínám

Craerassy
16. 01. 2004
Dát tip
Když tady dočtu do konce delší dílko, je to buď velmi dobře čtivý nebo děsně ujetý.:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru