Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nálada

19. 01. 2004
0
0
1289
Autor
Zruk

Nálada

 

Nálada je pro básníka

důležitá věc.

Bez ní hřeb do rakve víka

zatluče se nakonec.

 

Slyšíš jenom rány duté

jak se snaží drápat ven

v rakvi z břízy podetnuté

trávit bude noc i den.

 

Přemýšlet jsi dávno měl

hledat štěstí ve světě

než jazyk tvůj oněměl

dvoukolák teď veze tě.

 

Lásku, tu jsi nehledal

city prý jsou pouhý kýč

hned tady, pak opodál

hrobař v zemi noří rýč.

 

Tak se nediv, zůstaň tam

odkud vrátit nedá se

nebudeš tu chybět nám

svět neztratí na kráse.


Zruk
31. 01. 2004
Dát tip
Nevím, co je nevybroušeného na rýmu "hledat štěstí ve světě - dvoukolák teď veze tě", pokud mám minimální cit pro rytmus, tak považuji rým za naprosto pravidelný, vyjma první, úvodní sloky, kde je rýmové echo. Kdo nepochopil smysl, může tvrdit, že je to banální námět. Zkuste si přečíst Gellnera, jestli považujete vybroušenost rýmu za to nejpodstatnější. A já nejsem Nezval, abych psal rýmy přes půl stránky. Dovolil bych si tvrdit, že vy nejspíš také ne. Kritika, že to chce "něco víc" je jedinečná. Děkuju.

Jolina
31. 01. 2004
Dát tip
Tak to bych zhudebnila do pěkně tvrdý rokový písně:)

2/5 tak tedy kritika - nejdřív rým, místy nepravidelný a místy mi přijde hodně křečovitý. V celé básni postrádám nějaký cit, barvu, nebo něco co by ji oživilo, zní to zkrátka příliš jednoduše. Sloky jako hledat štěstí ve světě dvoukolák teď veze tě mi nepřijdou zrovna vybroušený smysl bych tam nějaký našel, je to báseň o náladě...oki, ale to zpracování vážně pokulhává. Tož tak neber si to osobně jen můj názor

Besuhoff
19. 01. 2004
Dát tip
v záhlaví stojí: "Autor u tohoto díla stojí o hlubší kritiku", ale jak "hlouději" kritizovat říkanku tak zjevně povrchní? Námět banální, zpracování omšelé, přístup bez náznaku snahy o originalitu. I jako "rychlovka pro pobavení kamarádů je to průměrné. Věřím, že máš na víc.

Na slušnou báseň to chce trochu víc.

mirek
19. 01. 2004
Dát tip
já si nemyslím, že to je zase až tak špatné, originální to sice moc není, ale rýmy zase až tak úplně triviální taky nejsou...i když asi máš opravdu na víc...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru