Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

S R P E N

22. 01. 2004
2
0
2766
Autor
Floridor

Srpen

 

   Bylo už pár týdnů hezké počasí jen sem tam nějaká ta bouřka a většinou v noci. Ale jinak to byl pro Richarda měsíc plný napětí a zvratů. Byl to měsíc, na který připadalo kulaté výročí ing. Slavíka, jednoho Richardova kolegy. Slavík si nepřál dělat oslavu pro celý podnik. Pronajal v jednou hotelu malý salonek a pozval tam pár kolegů a známých. Richard byl mezi nimi. Uvědomoval si, že lidé pozvaní na oslavu Slavíkova životního jubilea nejsou žádná parta kámošů, jsou to lidé dosti rozdílní, ne vždycky se spolu snášející. Ale oslava vždycky alespoň na tu dobu nezbytnou zakope válečnou sekeru….Vzpomněl si na jeden výrok související s pohřbem Sergeje Jesenina. Kdosi o tom napsal: Na jeho pohřbu se sešli lidé, kteří jinak neměli spolu nic společného. A zde si připadal podobně.

   V den oslavy bylo mimořádné vedro. Všichni zúčastnění měli co dělat s utíráním potu z tváří, aby vypadali alespoň trochu k světu. Taková chvíle! První se ujal slova ředitel podniku, který byl i s manželkou pozván. Vyzvedl celoživotní práci ing. Slavíka, poděkoval mu za ni. Rovněž ocenil lidské a rodičovské kvality a zásluhy jubilanta. Potom se ujal slova oslavenec. Poděkoval za uznání a najednou stočil řeč na něho – Richarda. Začal chválit jeho básně. Nešetřil přitom superlativy, říkal, že o Richardovi ještě uslyšíme, že je dar od Boha. Richard od ing Slavíka slyšel takovou chválu již několikrát, takže ho nepřekvapovala. Bylo příjemné poslouchat taková slova uznání. Ostatní mlčeli anebo mírně pokyvovali hlavami. Richard ovšem měl ještě v živé paměti rozhovor se Slavíkem před několika dny, kdy mu tento jeho dvorní kritik pohaněl některé básně otisknuté právě v jednom regionálním kulturním časopise. Nerozuměl tomu, ale neříkal nic. Byl už zvyklý na to, že jedny a tytéž básně ing. Slavík jednou pochválí a potom zase pohaní. Však čas ukáže, říkal si vždycky.

   Po několika dnech, které uplynuly od oslavy, potřeboval Richard koupit pro služební účely batoh a protože jej právě neměli v místě, kde pracoval, chtěl si pro něj zajet do jednoho sousedního města, kde se předem informoval. V dobré náladě vyšel ze své kanceláře, zaklepal na dveře ředitelny a oznámil šéfovi, že by si chtěl zajet pro batoh, jehož nákup ředitel nedávno schválil.

   Tomu schválení ovšem předcházely trapné průtahy. Ředitel ani jeho náměstek, přestože znali charakter Richardovy práce nechtěli nákup batohu asi za 600 Kč schválit. Vždycky jeho žádost odmítli s přiblblým úsměvem. Batoh….to přece nejde…. Richard jim samozřejmě rozuměl. Batoh je všeobecně považován za součást výbavy na dovolenou a výlety po práci….. Ale když Richard chodí do lesa pracovat, odebírat vzorky, proč by na to měl používat svůj soukromý batoh ? V jeho praxi už to byl asi pátý batoh. Předchůdci ředitele, na jehož dveře právě klepal přestože to byli totalitní ředitelé, mnohem méně inteligentní než současný šéf, nikdy nic proti nákupu nového batohu nenamítali. Ach bože, povzdech si vždycky Richard.

   Ve chvíli, kdy klepal na ředitelovy dveře, aby požádal o dovolení zajet si pro batoh na nedávné průtahy nemyslel.

   “Ahoj, rád bych si skočil do M. pro ten batoh, jestli mohu…..?”

Ředitel se nadechl a spustil: ”Copak jsme tady, abychom si jezdili po výletech, jak si to představuješ?”

Richard nebyl na takovou nesmyslnou stupidnost připraven, takže začal koktat:

“Ale to je přece do práce…..”

“Kup si něco zde v místě a hotovo, jezdit si místo práce po světě, jak by se na to dívali ostatní….?”

“Tak já si vezmu dovolenou,” řekl Richard a pokračoval:” už jsem se domluvil s …..”

“Tak jedině tak” jinak bych tě nikam nepustil.

Richard se vypotácel s ředitelny a nebylo mu to jasné. Vždyť léta jezdí na služební cesty, nikdy se ředitel příliš nezajímal, co tam vlastně bude dělat a teď najednou takový kravál kvůli jedné půldenní cestě a jednomu batohu….? Co za tím může být….? Nic, nepochybně nic. Richard si uvědomil, že taková nesmyslná přísnost nebo hněv nepřepadla jeho šéfa poprvé. a určitě to není naposled.

   Vlastní nákup proběhl hladce. s přítelkyní prožil hezký den, zašli si na oběd a večer se vrátili domů.

Než přišlo září musel Richard zvládnout ještě jednu krizi. Tentokrát se to týkalo jeho narozenin. Koncem srpna měl půlkulaté výročí, Nebylo třeba při takové příležitosti pořádat hostinu jako při kulatém výročí. Třeba si ani nikdo nevzpomene. Potěšilo by ho to. Před měsícem se totiž vydal nákupem nového bicyklu skoro ze všech svých peněz, takže žárlivě pohlížel na každou situaci, která by vyžadovala nějaká vydání. Dostal sice určitý peněžní obnos od podniku, ale šlo to přes podpis ředitele, takže vzhledem k nedávné při o batoh a jeho koupi Richard do poslední chvíle nevěděl, zdali peníze obdrží.

   Kolem poledne za ním přišla přítelkyně, že se na Richarda vybírají peníze na dárek. Přítelkyně už vyzvonila kolegům a kolegyním, že by Richard potřeboval teflonovou pánev za pár stovek. Richard rychle přepočítal svoje jmění a nakoupil zákusky, chipsy a nějakou limonádu. Ještě předtím to ovšem nevydržel a z peněz, které dostal od podniku nakoupil nějaké věci na kolo. nejen na svoje, ale i na kolo své přítelkyně. Dynamo a přední a zadní světlo. Stálo to pár stovek.

   Víno podával své, ze šípků, které jeho kolegové měli velmi rádi, takže to ho nic nestálo. Alespoň ne v tuto chvíli.

   Tak přece něco budu moci nabídnout …..Ještě povolení ředitele, zdali by gratulantům mohl podat víno někdy po obědě.

   I když oslavy byly někdy povoleny před koncem pracovní doby poledne připadalo řediteli ještě příliš brzy. Povolil až poslední půlhodinu. Richard byl trochu roztrpčen, ani ne tak tím, že to nebude hned po obědě, ale strachem, že v čase povoleném ředitelem už budou všichni spěchat domů a nikdo nepřijde. Ale nakonec všechno dobře dopadlo. Hostů přišlo asi deset, tak akorát na pět litrů silného šípkového vína a hrstku zákusků a chipsů. Jako recesi postavil Richard na stůl ještě talíř s mrkví nakrájenou na kolečka. K jeho velkému překvapení se nad tím nikdo neušklíbl a mrkev zmizela z talíře dříve než zákusky.

   Víkend, který následoval po oslavě svých narozenin si vyjel Richard se svou přítelkyní jako jindy na výlet na kole. Těšil se na to a myslel si, že i jeho přítelkyně bude mít radost z nového dynama a světel. Sotva však vyjeli, přítelkyně nasadila svou obvyklou naštvanost. Richard se marně snažil uhodnout, co se zase stalo, čeho se dopustil. Po chvíli se to dozvěděl. Přítelkyni trochu cvrnkalo přední kolo o plastový blatník a vydávalo to nepříjemný zvuk.

“Ty co uděláš, to zkazíš. Příště si všechno dám udělat do servisu,” křičela na Richarda jeho přítelkyně, když slézala z kola. Richard zastavil, několikrát otočil blatníkem směrem doleva a doprava a řekl: ”Hotovo, už to nedrhne”. Jeho přítelkyně nedůvěřivě sedla na kolo a rozjela se. Nebylo nic slyšet, takže byl zase na chvíli klid.

   U rybníka, kde často při svých výletech zastavili, Richard prozradil své přítelkyni, že jí koupil dynamo a nová světla. Dívala se na něho nedůvěřivě

a prohlížela si jednotlivé součásti elektrovýbavy bicyklu, které Richard pokládal na zem vedle zaparkovaných kol.

“To musíš dávat do toho svinčíku” začala opět křičet jeho přítelkyně. Je to nové a hned to musíš umazat.”Takové špinavé věci já na kole nechci,” a celou hromádku elektrosoučástek odkopla.
“Ach bože, co to děláš, stálo to pět stovek…!” Přítelkyně se zarazila, jako pokaždé, když se začne mluvit o cenách a penězíc
h. Znova se na Richarda nedůvěřivě podívala a spustila: “A kdo mi to teď v sobotu a tady u rybníka na to kolo přidělá?”

“Kdo, já,” povzdechl si Richard.

“To určitě,” odsekla jeho přítelkyně a sedla si na lavičku a vytáhla z kapsy oplatek a s chutí se do něho zakousla. Richard se pustil do práce. Kola montoval od mládí, takže připevnit světla to pro něho nebyl žádný problém. Ale pod přísným zrakem své přítelkyně, která byla sice technický antitalent, ale do všeho kecala, se mu nepracovalo příliš klidně.

   Po chvíli, když světla přidělal spokojeně vstal a směrem ke své přítelkyni slavnostně hlásil: ”Hotovo, světla jsou na místě.” “Ale k čemu to je, vždyť to stejně nesvítí, chybí tam ještě to….” zaprotestovala Richardova přítelkyně. “Chybí tam ještě dynamo,” doplnil ji Richard. “Takže je to na nic…! zvolala zlostně Richardova přítelkyně. “Ale není,” protestoval otráveně Richard. ”Dynamo ti leží u nohou, jako nevyslyšený milenec, madam!” zažertoval sarkasticky Richard. Přítelkyně sklonila hlavu a se zájmem si prohlížela trávu na které stála a v ní ležící dynamo. “Aha,” řekla uznale a trochu provinile. “A to už je všechno, už to bude svítit ?” neopouštěla Richardovu přítelkyni nedůvěra v jeho schopnosti mechanika. “Ano, potom, až namontuji na kolo dynamo, tak to už bude všechno a bude to svítit,” konstatoval už trochu unaveně Richard. “Na to jsem opravdu zvědavá, dnes se určitě budeme vracet za tmy, takže to budu moci vyzkoušet”, řekla trochu věštecky Richardova přítelkyně a se skloněnou hlavou se pomalu vracela k lavičce, kde před chvílí seděla. Richard si dřepl k jejímu bicyklu, připevnil k přední vidlici dynamo a vyzval svou přítelkyni, aby nasedla, že je již dost pozdě.

…..

   Během montáže světel a dynama se Richard občas podíval na svou přítelkyni a v duchu si říkal: “Nesmí mi to vadit, nesmí mi to vadit….“ Přítelkyně je sice fůrie, ale dělá mi image. Dobře si pamatoval pocity samotáře, když někam přišel….Možná, že okolí jím ani tak nepohrdalo v duchu úsloví “ Panic na nic…., “byly to spíše jen jeho komplexy. Nyní když někam přijdou, tak vyvolávají spíše závist okolí k harmonickému páru. Asi bychom se měli dát k ochotníkům napadlo ho někdy při takové příležitosti. Vždycky se u toho hořce ušklíbl.

Přítelkyně svými vrtochy a věčným komandováním zaměstnávala jeho mysl natolik, že neměl nyní čas přemýšlet o sobě. Krása okolní přírody pokaždé neutralizovala hořkost, kterou v něm jeho přítelkyně vyvolávala svými výčitkami.

   Ale jezdit bez ní nechtěl. Nebyl si ani jist, kdyby se z přítelkyní rozešel, zdali by pokračoval ve výletech na kole, ať už sám nebo s nějakou jinou… Jednou se přistihl, když svačili na oblíbené louce, že se zadíval k obzoru a v duchu zavěštil: “Jednou, k tobě, louko, přijedu možná sám…” Zalila ho na okamžik nesmírná lítost. Ale vzápětí se ovládl a napomenul se: ”Na to přece nesmím myslet…!”

   Její záda mírně se vychylující střídavě doleva a doprava podle rytmu šlapání do pedálů náležela již neodmyslitelně k reliéfu krajiny, který viděl před sebou.

   Ale byl už dál…Několikrát podnikl již i jak tomu říkal sólo výlet. Bylo to většinou po nevydařeném, rozumí se příliš krátkém výletu s přítelkyní. Takový truc-výlet. Velice těžce totiž vždycky nesl, když jeho přítelkyně přijela “na start” unavená ze včerejšího večírku nebo z úklidu bytu a chtělo se jí jet jen pár kilometrů do nějaké zahradní restaurace a tam seděl a klábosit nebo jen tak koukat po okolí a lidech.    

   Zpočátku vždycky v takové situaci v duchu zuřil a potil se : ”Tak na tohle jsem si vzal dovolenou….” Ale při jedné takové krizi si uvědomil, že si přece může občas vyjet i sám. Jeho služební cesty do terénu nemusel, jak si uvědomil dělat jen vlakem nebo autobusem….Vždyť kdysi také jezdil odebírat vzorky na bicyklu. Proč by to nemohl dělat i nyní…?

   Richard byl poctivec, někdy až směšný. To, že nejezdil nyní do terénu na kole, pramenilo také z obavy, aby se neřeklo, že si v pracovní době jezdí…Tenkrát, když do terénu na kole jezdil, neměl přítelkyni a jeho jízdy na kole pro zábavu nebyly zdaleka tak časté a jeho kolegům známé jako nyní. Bylo to ovšem také proto, že jeho přítelkyně, když naznačil, že bude svůj bicykl používat i na služební cesty, dost rezolutně protestovala: ”Přece nebudeš jezdit beze mne…Ale nebyl pod pantoflem. Spíše nechtěl znova a znova slyšet jak se jeho přítelkyně rozčiluje, jak křičí.

   Uvědomoval si ovšem, že jsou pár, který se asi hned tak nerozejde. V duchu sice souhlasil s občas opakovaným výrokem své přítelkyně: “Já vím, že mezi námi není láska…” Nikdy na tato její slova nic neřekl.

   Někdy, když se trochu trápil nad tím, jaká jeho přítelkyně je, ho napadlo, že to vlastně je možná odvěký svár muže a ženy. Ano. V uších mu v takových chvílích zněly ozvěny mnoha různých dialogů z filmů a estrádních scének z manželského života, kdy partneři pro každou hloupost, pro nedoplněné zásoby v ledničce nebo nevynesené smetí na sebe křičí jako by šlo o život.

   “My jsme vlastně tak trochu všechny stejné….” řekla jednou Richardovi studentka, která u něho byla na praxi a které se občas svěřoval se svým trápením s přítelkyní a kdy nahlas koketoval s myšlenkou, že by měl přítelkyni vyměnit.

…..

Z výletu, během kterého Richard namontoval úspěšně své přítelkyni světla na kolo, se tehdy opravdu vrátili až za tmy. Přední i zadní světlo na bicyklu Richardovy přítelkyně nezklamalo a svítilo až domů…

   Září bylo klidnější. Richard vychutnával na cyklistických výletech do okolních lesů a polí pomalu odcházející léto a už jen vzpomínal na náročný srpen. Přítelkyně, která jezdila všude s ním, se ovšem nezměnila.

 

(2004)

 

 

 

 


vesuvanka
15. 10. 2004
Dát tip
Přečetla jsem si povídku se zájmem.... chudák Richard.... snad bude mít září lepší... těším se na pokračování TIP

clovrdik
27. 01. 2004
Dát tip
není to špatný .. sice jsme si nějdřív říkal, že je to nějaký nesourodý,ale když tady čtu tvoje vysvětlení, už je mi to jasný :-); jasná věc - narozky, cyklovýlety, hádání s přítelkyní a spoustu dalších maličkostí, z toho je ten život taky poskládanej ... TIP a jestli v tom psaní budeš pokračovat, máš vě mně jistě čtenáře :-)

Floridor
23. 01. 2004
Dát tip
StvnN: Zatím je to jako listy vytržené ze srpnového deníku roku...Snahou bylo zachytit duch a běh obyčejného každodenního života. Mám v úmyslu s tím dále pracovat.

StvN
22. 01. 2004
Dát tip
Tak si říkám. Proč to všechno? První půlka zněla, jako když kamarád vypráví historku. Druhá už se povídce blížila více, ale stejně pořád nerozumím smyslu. Což o to, čte se dobře, ale nějakej zvláštní zážitek jsem nepocítil.

Jiljí
22. 01. 2004
Dát tip
není to špatn餤

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru