Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nenormální tejden

26. 01. 2004
16
0
8961

Pondělí

 

Když je protivnej, je to hnusný, ale když nemluví vůbec, je to ještě horší. A dneska nemluví. Chodí okolo mě a ani necekne. Bojim se na něj promluvit, protože by to mohlo blbě dopadnout. V pět mě vykopne z krámu, že tam má práci. Jdu domu a okamžitě usnu. V krámě je příšerná zima a jak je doma teplo, spolehlivě mě uspí. Když přijde domu, hned mě vzbudí, dělá takovej kravál, že by to probudilo i mrtvýho. Bezohledně práská dveřma, skříněma, židlema. Kouknu na hodinky, je asi jedenáct, tak to byl v hospodě a bude namazanej. A taky jo, nasraně kolem sebe háže věcma i zlejma slovíčkama. Tiše sedim a bojim se, aby se nevytočil natolik, že by po mně skočil, nebo něco rozbil.

 

(reklama v televizi mě rozbrečí, rodinná atmosféra, máma, táta, děti, pes, babička, děda, všem chutnaj sušenky a hlavně jsou všichni spolu a maj se rádi)

 

Úterý

 

Ráno telefon: „Omlouvám se, miláčku, promiň mi to, už se chlastu fakt nikdy v životě nedotknu, budu se snažit, fakt, co ti mám koupit?“ Koupit? Nic! Nepotřebuju něco kupovat, chci klid. Proč si myslí, že „PROMIŇ“ vždycky všecko spraví, proč si myslí, že si koupí odpustek? Večer jdu ke kamarádce na kafe a postěžovat si. Když přijdu domu, asi v deset, sedí u stolu a čeká. Myslela jsem, že čeká na to, až mu dám jídlo a tak ohřeju polívku a přinesu mu ji na stůl. Ale on čekal na nějakou mou chybu. Nedodržel slib, pil, potřebuje se očistit a já nekoupila chleba. Rozlítí se, bije do mě hlava nehlava, když mě pustí, aby vytrh dveře z kuchyňský linky a hodil je přes místnost uteču z bytu, zamknu ho a klíč nechám v zámku. Volám policii. Chci, aby ho odvezli a zavřeli. On mezitim zavolá kamarádovi z baráku, aby ho odemkl, najde mě u vchodových dveří a zbije mě tam a vezme mi klíče. Soused ze sedmýho patra přihlíží.

 

(přemejšlim, kdybych byla svědkem takový události, jak bych se zachovala? Jednou jsem se do rvačky zamotala a dostala jsem lahví od piva, ale to mi bylo sedmnáct)

 

Středa

 

Policie bezmocně buší do dvěří. Stojíme na chodbě, kouříme, já v ponožkách a tričku, je mi zima a nevim, co budu teď v noci dělat. Posílám policii pryč a zvonim na sousedy, abych si od nich mohla zavolat, nemám kredit. Volám tetě, nikdy jsem nikoho neprosila o pomoc, jde mi to těžko, řekne, abych si vzala taxi, že ho zaplatí, a přijela k nim. A tak jedu, sousedi mi pučili boty a bundu. Tety manžel jde zaplatit taxikáři a je velice neochotný. Ve výtahu mi řekne, že jsem si vybrala blbej den, protože tetě je špatně. A pak mě posadí do obýváku a diskutují o tom, jak špatně žiju, proč s tim něco neudělám, radí mi, co a hlavně řeší problém, co se mnou, až v sedm ráno odjedou do práce. Pučená bunda je mi malá, pučený boty velký a na teplákách mám díru. Když v půl šestý zavolá muj muž, řeknu mu, aby pro mě okamžitě přijel. Tetě poděkuju (velmi neupřimně,těch pár hodin jsem se mohla vyspat u sousedky taky) a jsem ráda, že sedim v autě s tim magorem, kterej sice občas rozbíjí byt a mně hubu, ale má mě rád.

 

(Nenávidim všechny svoje příbuzný, kdyby mi pomohli, kdyby mi řekli, že u nich se můžu ohřát, najíst a vybrečet, že u nich můžu zustat, jak dlouiho budu potřebovat, nebo chtít, nemusela bych se vracet k člověku, kterýho se bojim)

 

Čtvrtek

 

Seká latinu. Ten poslední průser ho fakt probral. Je milej a hodnej tak, že kdyby byl takhle milej a hodnej celejch deset let nemuseli jsme bejt v takovejch sračkách. V poledne mě veze k doktorovi, rozhodla jsem se hubnout pod lékařským dohledem, před Vánocema jsem byla na odběrech a teď jsem objednaná na vstupní prohlídku. Tři dvacetiletý a hubený sestry mi řeknou „svlékněte se do prádla“ a já tam stojim a peru se o to tričko, kterýho se nechci vzdát. Váží mě, měří mě, natáčí EKG a pak mě vykopnou k doktorce. „Máte cukrovku, víte to?“ Ne, to nevim, ale babička ji měla, máma ji má, byl by v tom čert, abych ji neměla taky. Dostávám záhul, jídelníček a tunu prášků na nervy, protože „v první řadě se musí udělat něco s tou vaší depresí, jinak se nehnem z místa“.

 

(Večer mi kamarád sekne s telefonem, když mu řeknu, že beru prášky, je proti práškům zaujatej, ale jak to vyřešit bez prášků mi neporadí)

 

Pátek

 

Ráno se budim v osm na budíka, hodim do sebe hrst prášků a snídám. Brečim u toho. Jak mám já, která vstávám v jedenáct, v osm snídat? To se budu muset do konce života budit na snídani? Do konce života budu muset jíst podle hodin? Já, která jsem jedla kdy jsem chtěla a co jsem chtěla a bylo mi jedno, jestli je půlnoc, nebo tři hodiny ráno? Dopoledne mě nikdy nebavilo jíst! A tak ulamuju kousky celozrnnýho rohlíku a zakusuju to jablkem a zapíjim to čajem a i tak mi to neleze do krku. Zapínám televizi. Vypínám televizi. Nařizuju si budík na jedenáct a zase usínám.

 

(reklama na sušenky mě rozbrečí, rodinná atmosféra, máma, táta, děti, pes, babička, děda, všichni se maj rádi a hlavně všichni žerou sušenky a nemaj cukrovku)

 

Sobota

 

Jsem nasraná na dietu, nemám náladu, prášky asi ještě nezabíraj a zrovna mi zavolá kamarád, se kterým si už chvilku píšu na netu a úplně jsem zapomněla, že jsem mu slíbila, že se s nim dneska sejdu. Vymlouvám se na práci, ale je neoblomnej, donutí mě říct mu, kde ta moje práce je a jede. Stihnu se akorát trošku namalovat a převlíct. Nemám ráda tyhle schůzky s chlapama z netu, nebojim se ani tak, že se nebudu líbit já jemu, protože to je potom jeho problém, jak to zakončí, ale spíš, že se nebude líbit on mě, je to trapný. Tenhle se mi ale líbí a tak sedáme do auta a jedeme K labuti na kafe. Když pak zase sedáme do auta řekne: „Docela bych si zašukal.“ Chvíli mi to trvá, ale fakt jen chvíli, než si dovolim připustit, že já vlastně taky. A tak po chvíli ježdění po okolí parkujeme za Delvitou, je asi šest hodin a dejcháme na okna. Pak se smějeme, řikám, že o tom napíšu a on prosí, abych nezveřejňovala SPZ. Nepamatuju si ji.

 

(pak se bojim domu, protože jsem najednou veselá, zmizel mi ustaranej výraz z obličeje, zašukat si za Delvitou je fajn, bijte mě!)

 

Neděle

 

Ráno se budim se špatným svědomím a strachem. Mám strach, že se prořeknu, nebo tak něco. Mám strach, že to muj muž neskousne. Mám strach, že se ho nikdy nezbavim a už do konce života se budu takhle skrejvat s tajným sexem.

 

(kamarád, kterej mi sek s telefonem kvůli práškům mi sek s telefonem kvůli sexu, puritán jeden, ani si nenechá nic vysvětlit a co vysvětlit, dyk on dobře ví, jak to u nás je. To je zase neděle, jako vymalovaná!)

 

 

 


děkuju taky pěkně :-)))

Arien
21. 03. 2004
Dát tip
líbí ono je někdy dost těžký odejít, takže je celkem o ničem hlavní hrdinku odsuzovat je to napsané dost silně a autenticky (použiju slovo někde zeshora), takže čtenáře to skoro uvede do deprese dekuju pěkně:))) tip+klub

myslíš, že jen u čekanek? :-)

Morney
17. 02. 2004
Dát tip
Kam ty na to, holka zlatá, chodíš :)) *T

No, chodim po světě a koukám se. Taky poslouchám. A pak si představuju, že by se to stalo mně. A pak to napíšu. A je to fajn, lidi mě litujou :-))))) neni to legrace, já vim :-)

Morney
17. 02. 2004
Dát tip
Ne, není, ale ty to umíš tak pěkně napsat, že se to úžasně čte, ač to nejsou zas tak moc veselý příběhy.

Jéžiš, to se TAK hezky čte! :-)))))

Jo, hochu, já už jsem přestala ponocovat :-) dostala jsem prášky a spim, jako zabitá :-)))))

gASK
07. 02. 2004
Dát tip
Hmm, tak to nebude zdravý:) Myslím ty prášky, spaní je zdravý..ale musí to bejt ranní spaní, ne noční...

No vono nebylo zdravý, že jsem dva roky nejmíň skoro nespala vůbec, víš :-)

gASK
07. 02. 2004
Dát tip
Dva roky je dost. Aspoň o víkendu se soát musí..od čeho by jinak ty neděle byly, že:)))

No vidíš :-) jsem ráda, že mám ty blbý prášky

gASK
07. 02. 2004
Dát tip
Co ti mám na to říct? Telefonem ti praštit nemůžu:))) Stejně se to s mobilem špatně provádí...jó, pevná linka byla holt pevná linka:)

to je pravda, zrovnatak se blbě práská zašupovačkama :-)))))

gASK
07. 02. 2004
Dát tip
Tý jo, já už vzpomínám na starý dobrý časy:))) To asi stárnu....

no, to bude vono :-))))) napiš nějaký vzpomínky :-)))))

gASK
07. 02. 2004
Dát tip
:)))

je půlnoc, jdu dadat :-) dobrou :-)

no to je od tebe hezký, že to neřešíš :-)))))

gASK
06. 02. 2004
Dát tip
A mám? Stejně o tom houby vim, podobný zkušenosti nemám, nikdy jsem se nerval (když nepočítám dětství), na nikoho neřvu (pokud nestojí na druhý straně rybníka), neopíjim se (...?!...),....a tak dál... Ačkoliv to není ironie, co?:))) Odvykl jsem si, odvykl...

ne, nemáš, já jsem právě ráda :-) jdu spát, je mi líto, ráda bych s tebou pobyla, ale mám zejtra důležitou schůzku :-) papapa

gASK
06. 02. 2004
Dát tip
:) Já budu i zítra...snad....pa..

to já budu taky v noci :-) možná, jestli nebudu moc unavená :-)))))

gASK
06. 02. 2004
Dát tip
Nejsi...jak koukám;)

jsem, už se chystám :-)))))

gASK
06. 02. 2004
Dát tip
Aj:( No co, tak zase někdy...

gASK
05. 02. 2004
Dát tip
Je to skvěle napsaný...a je to život sám, takže obsah (děj?;) řešit nebudu..co víc říct?.. ...*tip... (...taky nemám rád prášky..:)

Waren
29. 01. 2004
Dát tip
Těch inspirácí je tam víc... :))), ale především by to mělo člověka inspirovat k takovým aktivitám, aby se člověk v reálném životě nedostal až tak daleko.... Fuj, zase moralizuju... :)))

_ijo_
28. 01. 2004
Dát tip
Hmm,líbí se mi.Tvrdý,ale ze života.

pampelin
27. 01. 2004
Dát tip
Čte se to dobře... Ale těžko se mi kritizuje, latentní voyerství mi mlží úsudek:) *

StvN
27. 01. 2004
Dát tip
OK.

KayTee
27. 01. 2004
Dát tip
pěkně drsný...já bych u něj ale nezůstala...*

Autor tim chtěl říct, že kdysi taky nechápal, jak někdo může setrvávat v takovým vztahu, kterej mu nějakým způsobem ubližuje, ale když se to rozebere, zjistíte, že nic neni jen tak daný a jednoduchý a všecko má svoje pro a proti. Děkuji :-)

soldi
26. 01. 2004
Dát tip
sedi mi Tvoj styl,paci sa mi ten jemny humor a pasivny pritup s odstupom :) mas moj tip

Ďakujem :-)

Waren
26. 01. 2004
Dát tip
... pěkný. Myslím si, že je to inspirativní čtení :))), které si zaslouží můj tip.

A k čemu tě to inspirovalo, jestli se mohu zeptat? :-)

Rowenna
26. 01. 2004
Dát tip
Zpracovaný tvým zvláštním trochu odosobněným způsobem - a skvěle. Přestože píšeš o tak dost drastických věcech, jakoby se tě to netýkalo. Rozpolcenost tvé klasické hrdinky. Ten kolotoč k ničemu. Ta ZDÁNLIVÁ bezvýchodnost. Tady se nedá nic moc napsat. Plané rady hrdinka nepotřebuje - dostává jich dost od všech kamarádek a kamarádů a tet. Já mám vždycky pocit, jako bych nakoukla do pekla. A dokážeš ho zpodobnit skvěle. **** tip

R: A myslíš, že to nevadí, že je to jako by se mě to netýkalo? Víš, jak to myslim, jestli by se to nedalo vylepšit nějakou tou zaujatostí, nebo čim. Teď jsem přemejšlela, že napíšu o alkoholičce, mám dvě kámošky, který v tom dost jedou, ale to ti, člověče, asi nezvládnu. A když by náhodou i jo, tak asi ne v první osobě.

Rowenna
26. 01. 2004
Dát tip
Myslím si, že to činí tvou prózu tak zvláštní. Právě ten jistý neosobní tón. Protože přesně tímhle způsobem přežívají i tvé nešťastné a zmatené hrdinky. Nepřipouštět si to. Ono se zase příliš neděje. Kde vzít cit v životě tvé týrané hrdinky. Já si myslím, že jsou okleštěny až na dřeň. Hlavní příkaz dne zní: přežít s co nejmenší újmou. Řekla bych, že tenhle reportážní styl tématu sluší, a určitě by slušel i příběhu o alkoholičkách. :-)

No mně to právě dost láká i proto, že by to byla fuška .-)))))

Rufus
26. 01. 2004
Dát tip
Dej si práci, ty to zvládneš...

Jen jestli ty mi moc nevěříš :-)))

To je mi líto, jestli se ti to zdá, nechci nikoho vydírat.....možná :-)

MCMLIII
25. 01. 2004
Dát tip
Cekanko, text vypadá autenticky a autobiograficky. Nevím, jestli to bylo tvým úmyslem. Takže v konečném součtu se mi zdálo, že přenášíš na čtenáře své osobní problémy. Každý z nás má dost svých, proto jsem dospěl k názoru o "citovém vydírání."

Jo aha :-))))) tak v tom případě čti jenom humoristy a to já nejsem :-)))))

Žíně
25. 01. 2004
Dát tip
Docela dobrodružnej deníček. Deníčková forma je vzrušující, protože člověk má pocit, jakoby se díval klíčovou dírkou.:-))***

MCMLIII
24. 01. 2004
Dát tip
Čekanko, neber to ve zlém, ale zdá se mi konec konců, že ten text je citové vydírání čtenářů.

Rufus
24. 01. 2004
Dát tip
avi a *** :)

guy
23. 01. 2004
Dát tip
čekanko, já se bojím pod tím něco říct k obsahu, protože nevím, jestli je tam taky něco autentického ... takže se vyjadřuju zatím jenom k formě, a ta k tomu obsahu sedí naprosto perfektně, tedy aspoň podle mě ***

skutečnost, prosím, neřešte, jasně, že něco je ze života, něco z mýho, neco ne, něco je vymyšlený, tak, jako vždycky, neřešte to .-)

Obsah neřeším, i když mě velmi zaujal. :) (reklama na sušenky mě rozbrečí, rodinná atmosféra, máma, táta, děti, pes, babička, děda, všichni se maj rádi a hlavně všichni žerou sušenky a nemaj cukrovku) *

Obsah řešit můžeš, ale ne, jestli je reálnej :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru