Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Divný příběh.

31. 01. 2004
15
2
6838
Autor
StvN

Pojmenoval jsem to Divný příběh - té, která ví. Jedná se o speciální verzi bez úprav. Doufám, že je dost ukulhaná a moc daleko nedojde, aby nepadla na hubu.

 

Představ si nádobu tvořenou z množství mluvících hlasů. Jeden si vyber ? ten je tvůj ? a vyjdi si ven. Nyní je ticho, i ty mlčíš ? jaký měla ta nádoba tvar? Toť tvé tělo.

 

A tak si to koulíš světem a posloucháš příběhy jiných hlasů ? divných hlasů. Cizích hlasů.

 

Muž, kterého si představuji vypadal jako člověk. Nejdřív nechtěl, aby mu dávali nohy, ale oni se s ním nebavili a dali mu dvě ? Tam, kam jdeš, je budeš potřebovat. Prosil, aby ušetřili alespoň ruce, ale oni věděli své, dostal dvě a radu ? Víš, co je to cit? Nakonec dostal i hlavu a do ní dvě oči ? Jste škodolibí, říkal plačíc. ? Ale ne, říkali nevinně, pláč, uvidíš, to je pouto. Neboj se ho. A teď jdi.

 

Žil dlouho a na své nohy, ruce a oči si zvykl natolik, že by neměnil ani za nové. Ách, říkal si, ta chůze, ten běh, ty prstíky a cit, hezky to vymysleli, i oči mají své tajemství. I když někdy zlobí. Jako tehdy -

 

Kráčel světem lidí k okenáři, protože se mu nelíbil výhled, který měl ze svého okna - jediného, které vlastnil. Těšil se ze svých nohou, které ho poslouchaly, z rukou, které se objímaly a zkoušel oči, jestli nejsou porouchané. Když tu náhle, jako když otočí list, jako opona svou kouzelnou mocí změní povahu jeviště, jediným mrknutím se vypařila telefonní budka na rohu ulice. To je divné, řekl si. Nezbyla po ní díra, nebo kabely trčící do vzduchu, nic takového, jako by ani nebyla. To je divné. Nakonec to bylo jedinkrát v životě, kdy si takové divnosti všiml.

 

Vešel k okenáři: Zdravím ve vašem domě. Já jsem přišel přímo za vámi. Prosím, abyste mi do okna, které jediné vlastním, vyřízl jiný výhled. Nemusí být veliký a může být v rohu. Udělejte ho libovolného tvaru, třeba nepravidelný. Budu spokojen. S Pánem Bohem, pane. A odešel.

 

Myslíš si, že by měl tento příběh nějak končit? Mohl by. Třeba tím, že starému muži přestaly sloužit oči, později i nohy a došlo také na ruce. Mohl končit ještě ten den u něj doma, kde se buď něco změnilo anebo nezměnilo. Já se tě ale zeptám. Víš, co je na tomto povídání nejdivnější? Nevystupuje v něm jediná žena. Zamysli se nad tím.

 

Abys nebyl smutný, milý čtenáři, jednu ti vyrobím. Mohu. Je to mé přání a je to má moc. Já ji znám, ale ty ji uvidíš poprvé.

Roste. Jako by to bylo včera.

 

Byla to neobyčejná nádoba. Těžko ji popsat. Pohodlná do ruky a měla příjemný zvuk. Jednou jsem do ní promluvil a ozvěna, kterou jsem uslyšel mě donutila promluvit znovu. A zase. Mluvil jsem hodiny. Vzpomínám, že měla povedené rozměry. Nikdy jsem neměl tu možnost prozkoumat její materiál, ale vím, že mě vždy přitahoval silou neviděnou. Jak se ti líbí? Umí i mluvit. Kdyby byla pozvána k tobě domů, určitě by řekla: Nádherný výhled.

 

A víš co? Když budeš hodný, dostaneš i ty nový výhled do okna - jediného, které máš ve svém vlastnictví.


2 názory

Souhlasím s Háberem.

Háber
06. 09. 2007
Dát tip
aha, zaujímavé a pekne citlivo napísané

Člověka o půlnoci napadá, že třeba ta budka je tam naschvál; okolí, které znáš a teprv, když se něco vytratí, tak je to divnost; člověk si uvědomí, že něco chybí. Divnost nade vše ... A pak ta vsuvka, co má co dočinění s autorem. Nebo výhledy. Nevím, jak to uchopit, jak porozumět, ale vím, že to ve mně cosi nevyslovitelného nechává.

StvN
05. 11. 2004
Dát tip
To je asi to nejlepší, co si můžu přát, aby se čtenáři občas vrátili.

hovno_z_labuťe+TIP

severanka
19. 02. 2004
Dát tip
povedala by som - tak správne divné :) *

Hody
16. 02. 2004
Dát tip
Ale! Tohle je bezvadné. "Bez jakýchkoli úprav" má můj tip samo o sobě. Přišel jsem nedávno na doměnku, že myšlenku lze na papír dostat ve své úplnosti jen touto cestou. Tu hloupost, tu nesrozumitelný odstavec, ale celek je silný a má vsobě přesně to, co autor při jeho tvorbě pociťoval. Uvítal bych ještě více, kdyby ses přiznal: "Napsáno během patnácti minut" Nelze se přeci zabývat jednotlivostmi, kroutit konkrétní věty, hledat vhodná slova. Inspirace je jako blesk vyšlehlý na papír, vyblitý, chceš-li. Moc se však vzdaluji od tvého příběhu. Nadchnul mne! Ozvěna, hlasy, rám a výhled - perfektní. Skvělá atmosféra, pro mne poněkud zkažená onou zmínkou o nestvořené ženě. Je to podle mne příliš svazující usměrnění, až do té doby jsem po tvých vizích plul jak po oceánu, nepatřičná zmínka mne však zahnala do koryta řeky. Těším se přesto na další plavbu.

MeTB
14. 02. 2004
Dát tip
Ehm. Mně se to líbilo. Neřekl bych to do sebe, ale jo, líbilo. Mé názory: Taková pohádka pro dospělé surrealisty. :-) Připomnělo mi to Čeká budoucnost... - ano, je to tomu podobné; snad tím, že *hlavní hrdina* je tu ukázaný podobně jaký Malý princ v Malém princi, a styl vyprávění se mi také jeví podobný. Ten konec - ten to posunul jinam. Jen nevím úplně kam. Snad do polohy jakési fantaskní úvahy. Tip Tom

maia
02. 02. 2004
Dát tip
Je to take cele divne. Idealne do klubu archetyp. :-) *

BladeRuner
02. 02. 2004
Dát tip
Opravdu "divný" příběh se zajímavou pointou. Zvláště tato část: Nikdy jsem neměl tu možnost prozkoumat její materiál, ale vím, že mě vždy přitahoval silou neviděnou. Jak se ti líbí? Umí i mluvit. Kdyby byla pozvána k tobě domů, určitě by řekla: Nádherný výhled. Ale tím bych to uzavřel, tu poslední větu sis mohl ušetřit. Stylově celkem zdařilé, ale občas trochu nesrozumitelné. Člověk se v tom musí pořádně vymáchat aby pochopil. Máš ale moje uznání ...

pozorovatel
02. 02. 2004
Dát tip
Líbí se mi, jak na konci oslovuješ nás čtenáře (i ten předposlední odstavec se mi líbí, nechal bych ho tam). Snad jen u té telefonní budky jsem se zarazil. Číst to, bylo těžší než Zmrzlináře. Přesto je tahle povídka jaksi lepší, jaksi je v ní víc.

StvN
02. 02. 2004
Dát tip
BladeRunner - dík za žlutou kritiku. Poslední větou jsem měl v úmyslu jaksi zdůraznit, že onen výhled je stěžejní myšlenka celého díla. Možná to chápavému čtenáři došlo i bez toho. Budu rád, když ze zmácháš i jinde. pozorovatel - telefonní budka je nejslabší místo. Řekl bych taková nouzovka.

maličká
01. 02. 2004
Dát tip
jo, ....:)* líbí se mi hodně ten začátek... Ten opravdu chytí.. a pak tohle: Jednou jsem do ní promluvil a ozvěna, kterou jsem uslyšel mě donutila promluvit znovu. A zase. Mluvil jsem hodiny. je to fajn...a ty naše výhledy z okna.. :)

StvN
01. 02. 2004
Dát tip
Ty výhledy se mi taky líbí.

j_i_r_i_k
01. 02. 2004
Dát tip
Vskutku zajímavé... Už to četla "ta, která ví"? Případně bude to číst?

StvN
01. 02. 2004
Dát tip
Jiříku, ta je smyšlená. Ale už to četla ta, pro kteou to bylo psáno.

Andulka
31. 01. 2004
Dát tip
hm...tak z toho jsem nejak uplne mimo...:-)))))

tohle se mi líbí moc, sice nějaký úpravy by to chtělo, ale nebudu otravovat :-)

StvN
31. 01. 2004
Dát tip
Specielní vydání bez úprav. Teda ale máš vzláštní vkus.

a já někdy řikala, že ho nemám zvláštní? :-))))) Mám ráda absurdnosti a tohle je absurdní :-)

katugiro
31. 01. 2004
Dát tip
Divně lepší než zmrzlyrinář. *

Empty
31. 01. 2004
Dát tip
Trochu úletový materiál, není-liž pravda, i když jinak bych se do toho možná tak nezačet..

fungus2
31. 01. 2004
Dát tip
Líbí. TIP

Kandelabr
31. 01. 2004
Dát tip
Je to příjemné počtení, líbilo se mi hodně. I když občas mám pocit,že s jazykem trošku zbytečně kroutíš, abys byl co nejvíc svůj (není to výtka, spíš postřeh). ten předposlední odstavec se mi líbí nejmíň, trochu to tam všechno rozmělňuješ. ale vzhledem k dedikaci ti na něm asi dost záleží :) tip

StvN
31. 01. 2004
Dát tip
Když tak na to koukám, ten předposlední odstavec tam vůbec nemusí být. S dediakcí nemá nic společnýho. Ale jednou jsem řekl bez úprav, tak to nechám. Dík.

Kandelabr
31. 01. 2004
Dát tip
právě. taky mi přišlo, že se to bez něj obejde. ok, tak já si ho odmyslím sám:)

StvN
31. 01. 2004
Dát tip
Jsi prototyp správného čtenáře.

Kandelabr
31. 01. 2004
Dát tip
díky :)

Plopez
31. 01. 2004
Dát tip
Na mě je to trochu moc alegorický.

Rozervanec
31. 01. 2004
Dát tip
hm-----fakt divny...trochu mi to zavani Lobsakgem Rampou..ale jen vzdalene... mam takovy pocit, ze by se s tebou dalo docela dobre pobavit na urcita temata..:c)))))) tipuju.....c))))))

StvN
31. 01. 2004
Dát tip
Toho tvýho chlapíka neznám. Jinak máš zcela pravdu.

Seregil
31. 01. 2004
Dát tip
Hezky si hraješ se čtenářem....*** klub

StvN
31. 01. 2004
Dát tip
Ještě kdyby si čtenář chtěl hrát se mnou.

Seregil
31. 01. 2004
Dát tip
No... tak někdy zajdem na čtvrtý pivo... :*))

Helga
31. 01. 2004
Dát tip
S nádobou mám spjaté jen slovní spojení "blbá nádoba". Tedy věru bezduchá žena. Jinak nejsem tou, která ví, proto si pořizuji nový výhled do okna. Až přijdeš na návštěvu, možná se budeš divit.

StvN
31. 01. 2004
Dát tip
Duchaplná kritika.

Helga
31. 01. 2004
Dát tip
Jak je libo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru