Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VESUVIO

Výběr: hai_mal
01. 02. 2004
33
52
16667
Autor
vesuvanka

Někdy je člověk téměř magicky přitahován určitým místem na Zemi, vzdáleným třeba i tisíce kilometrů od místa, kde žije.... Tím místem je pro mě Vesuv a jeho okolí. V dětství jsem ho spatřila na černobílé dobové pohlednici, kde mi učaroval a nastartoval můj pozdější zájem o vulkány a o geologii. Při návštěvě Vesuvu jsem byla fascinována i bohatou květenou na mladé lávě...

VESUVIO

Neapolský záliv
pozdravilo slunce
modř rozlila se
po nebi i po moři

Z ranního oparu
vynořil se Vesuv
hora básníků
i ji pohladilo slunce

Zaradoval se Vesuv
a záplavou tisíce květů
potěšil srdce poutníků
z dalekých krajů


52 názorů

Zeanddrich E.
před 4 měsíci
Dát tip

... .

((možná jsi v minulém životě měla něco společného s ohněm a sírou:), Jano... :) )).


vesuvanka
27. 10. 2022
Dát tip Crazy Ema, MilanH

Crazy Ema, děkuji za zastavení a Tip :-))). To je prima, že jsi byla na Vesuvu a že Tě také uchvátil. My jsme s dcerou měly štěstí, že bylo pěkné počasí, vítr jen mírný. 


Crazy Ema
27. 10. 2022
Dát tip

Já jsem byla na Vesuvu ve čtrnácti letech a taky mě uchvátil. Jen jsem se trochu bála, že mě vítr sfoukne dolů do kráteru. Strašně moc to tam foukalo a vlasy mi lítaly kolem obličeje.


vesuvanka
01. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

Ivi, děkuji za přečtení a Tip :-)))


vesuvanka
05. 11. 2020
Dát tip

Savage Flame, děkuji za přečtení básně a Tip, moc jsi mě potěšil.


vesuvanka
29. 08. 2020
Dát tip

Milane, mám radost, že se Ti líbí. Děkuji za přečtení a milou odezvu :-))). 


MilanH
29. 08. 2020
Dát tip

Krásná první  :-)


vesuvanka
12. 05. 2020
Dát tip

neznamaxy, potěšila jsi mě svým zastavením u této básně, a děkuji za milá slova i Tip :-)))


neznamaxy
12. 05. 2020
Dát tip

*/   tip

díky,  na mne dýchlo příjemno


vesuvanka
22. 06. 2019
Dát tip

Přemku, děkuji,  a budu se na Tvé povídky těšit :-)))


lastgasp
22. 06. 2019
Dát tip

Někdy poznávání zajímavostí nevyjde, ale s tím se musí počítat. Naše cesta z Říma do Neapole byla solo odbočením z programu zájezdu, na který mám dobrodružné vzpomínky z války a bojů v Chorvatsku. Taky asi případ na povídku. Pokusím se a děkuji, potěšila si mě.


vesuvanka
22. 06. 2019
Dát tip

Přemku, děkuji za zastavení a milou odezvu k básni. To je mi líto, že vaše cesta do tohoto magického koutu Itálie nevyšla podle představ.  Měli jste vlastně  tři smůly -  Vesuv celý zahalený v mracích, Neapol zklamala a návštěva Pompejí nevyšla. Jinak cesta vlakem z Čech do Neapole byla jistě zajímavá, ale asi náročná - mám dojem, že není žádný přímý spoj a musí se přestupovat.

My jsme jely na Vesuv a další italské sopky s dcerou autem, nevázány na cestovku, takže jsme si program dělaly samy. (S cestovkou na poznávací zájezd bych nikdy nejela - mají nabitý program, z toho bych nic neměla.) Velkým městům jsme se vyhýbaly (nemohla bych stát ve frontách na prohlídky památek), takže jsme nenavštívily ani Neapol. Na Vesuv jsme vyjely z Torre del Greco. Počasí nám naštěstí  přálo celou cestu, dokonce i Tyrhénské moře bylo klidné,  jen na Etně pršelo, ale Etna nám to bohatě vynahradila o tři roky později, když jsme ji zastihly v plné síle a kráse :-))).  Pompeje jsme navštivily při zpáteční cestě, jen jsme to musely trochu objet kvůli demonstraci.

Tvoje povídky se mně líbí a budu se těšit, když napíšeš povídku o vaší  cestě. 


lastgasp
22. 06. 2019
Dát tip

Takhle pestře barevný Vesuv bohužel neznám. Když jsme vyjeli funiculare centrale nahoru, viděli jsme jen obrovský oblak zakrývající vrchol a pod námi šedo až po moře. Na Neapol nerad vzpomínám, zejména zpáteční cestu do Říma vlakem. Pokus o návštěvu Pompejí nám nevyšel. Vystoupili jsme na jiné stanici z vlaku. Bylo by to docela na povídku. Chci se ti poklonit za tvou aktivitu a báječné verše.  


lastgasp
22. 06. 2019
Dát tip

Takhle pestře barevný Vesuv bohužel neznám. Když jsme vyjeli funiculare centrale nahoru, viděli jsme jen obrovský oblak zakrývající vrchol a pod námi šedo až po moře. Na Neapol nerad vzpomínám, zejména zpáteční cestu do Říma vlakem. Pokus o návštěvu Pompejí nám nevyšel. Vystoupili jsme na jiné stanici z vlaku. Bylo by to docela na povídku. Chci se ti poklonit za tvou aktivitu a báječné verše.  


vesuvanka
15. 02. 2017
Dát tip

Růženko, díky. Máš pravdu, teď jsem se dočetla, že se přemnožily a spásaly vzácnou květenu, "oholily"  takže byly pochytány a převezeny někam k České Lípě.


RUZIGEL
15. 02. 2017
Dát tip

Myslím,že už tam nejsou, kvůli tomu, že spásaly vzácnou květenu.


vesuvanka
14. 02. 2017
Dát tip

Růženko, díky. Zajímám se o přírodu, ale v jiných oborech jsem slabá. Ano kozy bezoárové žijí na Pálavě, byly tam vysazeny v padesátých letech.


RUZIGEL
14. 02. 2017
Dát tip

Jano, udivují mě tvé znalosti .Víš, že tam byly i kozy bezoárové?_neručím za název/ Viděla jsem je.Ani předemnou neutíkaly.


vesuvanka
13. 02. 2017
Dát tip

Růženko, děkuji. Pálava je nádherná, znám ji sice jen z přírodovědné literatury, ale tak nějak jsem do této krajiny vžila.  Přestože má Pálava  jiný geologický původ než České středohoří a je tvořena i jinou horninou (vápencem), mají obě krajiny mnoho společného -  teplejší podnebí, velmi pestrou květenu, pěstování vína, výskyt dubu šípáku, bohatou motýlí faunu. Eroze si "pohrála" s oběma krajinami a vymodelovala kopce podobných homolovitých tvarů - například Děvín.

U nás jsem se s hlaváčky setkávala v Českém středohoří na svazích kopců kolem Loun.


RUZIGEL
13. 02. 2017
Dát tip

V Piešťanech jsem též byla. Pobyt tam pro mě tehdy nebyl jednoduchý.

Hlaváček jarní hojně roste na mé moc oblíbené Pálavě. Za vše děkuji.R

 


vesuvanka
11. 02. 2017
Dát tip

Růženko, děkuji. Říp je pro mě posvátný a těší mě, že se k němu poutá pověst, která se vztahuje k naší historii. Slovensko znám spíš z geologie. Byla jsem jen v lázních v Piešťanech, odkud jsem chodila a jezdila na výlety po okolí a obdivovala různorodou přírodu, která má oproti Čechám už  jižní charakter, co se týká vegetace a fauny (už jsem zase v přírodních vědách - učaroval mi dub cer). Na Slovensku jsem poprvé viděla hlaváček jarní a samečka žluvy hajní - obojí na kraji malého hájku dubu ceru. Zajímavým zážitkem byla návštěva Čachtic, a to nejen hradu, ale celé okolní krajiny, tvořené dolomitem

Jezdívali jsme na Šumavu a do Jeseníků, ale v létě. Mnohem později jsem si splnila sen - navštívit a blíže poznat vulkanické České středohoří. Nikdy jsem nelyžovala (nemohla lyžovat)  a neprovozovala ani další sporty kromě mírné pěší turistiky - byla jsem takový kulhavý poutník (doslova), co chodí pomaleji  a pozoruje mraky, zastavuje se u kamenů, kytiček, pozoruje motýly, naslouchá šumění stromů, zpěvu ptáků, bublání potůčků...


RUZIGEL
09. 02. 2017
Dát tip

Goetheho mm moc ráda, dokonce jsem něco četla v originále.Říp mi učaroval, byla jsem tam několikrát. Slovensko stále považuji za svou Zemi. Chodila jsem tam po horách a v zimě na mmnoha místech lyžovala. Nejvíc se mi líbí Roháče.Občas jsem tamzažila různá dobrodružství.


vesuvanka
08. 02. 2017
Dát tip

Růženko,zdraví a děkuji. Romantika se dobře doplňuje s přírodními vědami. Pro mě bylo v mládí velkým překvapením, že Johann Wolfgang Goethe, byl nejen slavný básník a spisovatel, ale i geolog a mineralog, zabýval se i botanikou a meteorologií. Zúčastnil se výzkumu naší proslulé nejmladší sopky Komorní hůrky poblíž Františkových Lázní. Komorní hůrka je v mnírně zvlněné krajině poměrně nenápadný kopeček s nadmořskou výškou 503 m.

Díky za zajímavou informaci o vyhaslé sopce u Vyšných Ružbach. Zatím se mi podařilo najít travertinový kráter - jezírko termální vody, které má kruhový tvar, připomínající kráter. Jezírko vzniklo propadnutím vrstvy travertinu, prohlubeň je napájena minerálními prameny. Zapátrám ještě dál po vyhaslé sopce.  Na Slovensku je více oblastí sopečného původu - například pohoří Vihorlat, Slánské vrchy, Štiavnické vrchy, Kremnické vrchy, Vtáčnik, Polana, Cerová vrchovina... Dokladem dávné  sopečné činnosti jsou nejen  i mnohé termální prameny.

Z vulkanických oblastí jsem navštívila jen italské sopky  a české vyhaslé - České středohoří, Říp, Poustevník na Šluknovsku,Komorní hůrku a Příšovskou homolku u Plzně, ostatní znám z geologické literatury, filmů a internetu.


RUZIGEL
08. 02. 2017
Dát tip

Díky. Mám ráda přírodu stejně jako ty, ale dívám  na ni jako romantik, nikoli jako vědec jako ty.V dalekém mládí jsem se dozvěděla, že vyhaslá sopka je i nad Vyšnými Ružbachy.Je to jen malý kopec.Obdivuji , kolik zemí jsi procestovala. R.   ,


vesuvanka
08. 02. 2017
Dát tip

RUZIGEL - Růženko, zdravím Tě a děkuji za prohlédnutí obrázku i za čas, který jsi tomu věnovala,  i za milá slova :-))).  Fialovou barvu mám moc ráda - patří mezi mé nejoblíbednější (já ji považuji za posvátnou), a to jak v odstínu lila, tak ve "středním" a modrofialovém odstínu. Proto je občas fialová i na mých obrázcích. Nejoblíbernější barevnou kombinací je pro mě fialová se žlutou nebo oranžovou.

Pokud jde o moje malování, jsem jenom amatér (dopředu nikdy nevím, jak obrázek dopadne) a nadšenec - snažím se propojit přírodní vědy, zejména geologii, vulkanologii a botaniku s malováním. Další mojí snahou ve výtvarné a literární tvorbě je propagace přírody a  vyzdvihnutí tvůrčí stránky vulkánů, proto se zaměřuji i na jejich bohatý život, fascinují mě ostrovy zrozené podmořskou erupcí. Inspiraci hledám všude, kde má neho dříve měl Hefaistos své dílny.

Tvoji báseň o barvách bych si ráda přečetla, máš ji na Písmáku? Je možné, že jsem ji přehlédla nebo je pod jiným názvem. A děkuji za představení se. Máš krásné jméno, které je teď vzácné.  já jsem Jana Haasová, na internetu nejraději používám svůj nick vesuvanka anebo Jana Vesuvanka.


RUZIGEL
07. 02. 2017
Dát tip

Vesuvanko, to jsem se pokochala, o malířských technikách poučila.Tvé obrázky i komentáře jsou nádherné. Jsi též genius. Máš ráda fialovou barvu? Napsala jsem báseň o různých barvách, která končí :

Moje barva je lila,

jsem celá fialová.  

/Růžena Fialová/  teď už víš, jak se jmenuji. R 


vesuvanka
04. 02. 2017
Dát tip

RUZIGEL, zdravím Tě a moc děkuji za zájem. o názvy sopek i o mé obrázky, který mě potěšil.  Naše země je krásná a zajímavá i po geologické stránce - na malém území najdeme různé typy krajin. Zamilovala jsem si sopečné krajiny nejen s aktivními vulkány, ale i s těmi vyhaslými, které máme i u nás - zejména České středohoří, Podobnou krajinu bychom našli až ve Francii - Francouzské středohoří, pohoří Auvergne.

Italské aktivní vulkány kromě Vesuvu jsou ETNA na Sicilii, STROMBOLI a VULCANO na stejnojmenných ostrovech Liparského souostroví, které je celé sopečného původu.

Akltivní jsou i Flegrejská pole (Campi Flegrei) se SOLFATAROU, západně od Neapoli.

Sopečného původu je ostrov Ischia s vulkánem EPOMEO, jehož poslední erupce proběhla v roce 1302. Ostrov je proslulý jako lázeňský mnoha termálními prameny různého chemickéího složení. Ischia je vidět z Vesuvu.

Posílám Ti odkazy na články, v nicht jsou moje obrázky a na galerii obrázků Českého středohoří.

http://www.obrazkovysvet.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=600655&id=2467 - článek  s 12 obrázky

http://druidova.mysteria.cz/MISTA_SILY/JANA_VESUVANKA/SOPECNA_KRAJINA_PRO_MALIRE.htm - v článku je 13 mých obrázků

A do třetice ještě galerii obrázků Českého středohoří - jednotlivé obrázky se zvětší kliknutím na ně:

http://www.ceskestredohori.cz/obrazy/haasova/


RUZIGEL
04. 02. 2017
Dát tip

Vesuvanko, to mněse ještě nikdy nestalo, ale často jsem toužila pobýt v krásné zemi nebo krajině aspoň několik měsíců, nebo rok. Při návratu domů mi bylo jasné, že u nás,. jedině u nás musím být.Nenapsala bys 

mně názvy italských sopek? Kéž bych tak mohla vidět tvé obrazy! R.

 


vesuvanka
03. 02. 2017
Dát tip

RUZIGEL, na mě Pompeje velice silně zapůsobily. Když jsem tam s dcerou vešly, měla jsem zvláštní pocit, jalko kdybych tam někdy dříve už byla... Tento pocit jsem nikde jinde nezažila. Vesuv mě přitahuje od dětství, po jeho návštěvě jsem se začala věnovat květeně Vesuvu i dalších vulkánů.


RUZIGEL
03. 02. 2017
Dát tip

I po Pompejích jsem se procházela.a smutnila.


vesuvanka
03. 02. 2017
Dát tip

RUZIGEL, zdravím a děkuji za přečtení a milou odezvu k básni :-))). To je mi líto, že jste měli na Vesuvu smůlu s deštěm, v létě tam prší málokdy. Neapolský záliv mi učaroval nejen na staré pohlednici, ale i při pohledu z dálnice při západu slunce, to byly úžasné barvy. My jsme s dcerou přímo v Neapoli nebyly (tu znám z fotek a z filmů), jely jsme individuálně a navštívily všechny italské sopky a zastavily jsme se  v Pompejích.


RUZIGEL
03. 02. 2017
Dát tip

Báseň jak pohlazení. Neapol se mi nelíbil. Spíše bych řekla- vidět Neapolský záliv a zemřít. Vesuv nás v létě! přivítal ledovým deštěm.***


vesuvanka
28. 01. 2017
Dát tip

Irčo, zdravím Tě a děkuji za přečtení a milou odezvu k dílu i ke komentářům :-))).  Zájem čtenářů, mě moc těší,  a tak na otázky ráda odpovídám.


Gora
28. 01. 2017
Dát tip

Zamlouvá se mi jak básnička, tak tvé obsáhlé komentáře, v nichž se nevídaným způsobem snažíš zodpovědět dotazy svých čtenářů. 


vesuvanka
06. 11. 2010
Dát tip
Taublo, moc mě těší, že se Ti moje díla líbí. Děkuji za milé zastavení, slova i tip :-))) Zdravím

Taubla
05. 11. 2010
Dát tip
Je moc příjemné pročítat si tvá díla Vesuvanko. :-) (T*)

vesuvanka
28. 02. 2010
Dát tip
javavio, děkuji za přečtení i tip. Potěšila jsi mě :-))) Zdravím :-)))

javavia
28. 02. 2010
Dát tip
Tip

vesuvanka
06. 05. 2009
Dát tip
Děkuji za milé zastavení i tip. Vesuv je přibližně do výšky 1000 m zarostlý bohatou vegetací, tu a tam vykukují lávy. Nad 1000 m je království lávy a popelu, ale už i zde se uchycují rostlinky, "šplhají k vrcholu a dokonce i do kráteru, kde tu a tam vyrůstají v jeho stěnách. Měj se krásně :-)))

vesuvanka
01. 04. 2009
Dát tip
metro, díky za zájem. Podívám se na to (Epika přešla na novou verzi a pošlu Ti zítra přímý odkaz na stránku s upoutávkou ve zprávě. Posílám pozdrav a přeji dobrou noc :-)))

vesuvanka
31. 03. 2009
Dát tip
metro, díky za zájem. Samozřejmě, že pozvánku na výstavu na Písmáku uveřejním - bude to nejspíše koncem srpna nebo začátkem září, výstava má být v říjnu, zahájení pravděpodobně začátkem října. Zdravím Tě a přeji krásný den :-)))

vesuvanka
31. 03. 2009
Dát tip
metro, děkuji za milé zastavení, odezvu i zájem, který mě potěšil. Výstavu obrazů nemám, výhledově bych měla mít letos v říjnu v knihovně v Roudnici nad Labem a příští rok v létě v Praze, v Botanické zahradě na Albertově. U nás je mojí velikou láskou České středohoří, ktere jsem trochu procestovala a napsala dojmy ze svých cest, které mám uveřejněné zde na Písmáku a na Epice.Z těchto dílek mi vydal vlastním nákladem knížku Jan Medek - pokud bys měla o ni zájem, můžeš si ji objednat na starší verzi Epiky www.epika.epika.cz, kde je na ni upoutávka, tuším, že na domovské stránce. Posílám pozdrav :-))) rozkvetlé kručinky na Vesuvu

vesuvanka
25. 03. 2008
Dát tip
Bíša - mám radost, že se Ti líbí, děkuji za přečtení a milá slova :-)))

Bíša
25. 03. 2008
Dát tip
Objevil jsem skvostnou báseň...

vesuvanka
04. 12. 2007
Dát tip
Lauro, to jsi mě moc potěšila, já také - sopky upoutávaly moji pozornost už v dětství :-))) díky za milé zastavení a zdravím Tě :-)))

vesuvanka
22. 02. 2007
Dát tip
palino8 - děkuji za milé zastavení i za klub, to je pro mě pocta :-)))

palino8
22. 02. 2007
Dát tip
Pridávam do nového klubu "Mediterraneo" a zároveň Ťa pozývam, aby si doň vstúpila, ak sa Ti bude páčiť ;)

vesuvanka
08. 04. 2006
Dát tip
palino8 - díky moc :-)))

palino8
08. 04. 2006
Dát tip
***

veď toto bolo aj v tej prvej básni, či nie?;) a čítala si Alchymistu od Paola Coelhiho?Ak nie, prečítaj si, odporúčam;)

vesuvanka
17. 02. 2006
Dát tip
Usmáty_autor - děkuji moc :-))) ano, bylo to v první básni - totiž to jsem začínala na Písmáku a nevěděla jak se dílka vkládají, takže jsem omylem zařadila báseň do prologu a nevěděla jsem jak to opravit.... teď už to asi nechám. Alchymistu jsem nečetla, pozeptám se v knihovně - díky

a možno pochopíš niečo...hlavne to ma zaujalo na tomto tvojom prológu...preto ti to odporúčam...;)

hai_mal
01. 12. 2005
Dát tip
to je škoda, že máš potíže s vydáním té knihy, určitě by to byla moc zajímavá četba..... Jo, vím jaké jsou problémy s vydáním knihy, já na vydání jedné své čekám už přes dva roky a to mám řádnou smlouvu s vydavatelstvím i nakladatelstvím....nejsou peníze, musí se čekat někdy moc dlouho...... Ty ještě k tomu maluješ ? To jsem taky nevěděla:-) Jsi umělecky nadaná nejen ve psaní, ráda bych si některé tvé akvarely prohlídla......

vesuvanka
01. 12. 2005
Dát tip
hai_mal děkuji za avi i zájem. Moje akvarely (11 obrázků) najdeš ve fotogalerii (pod fotografiemi z ostrova Curacao) na webových stránkách www.shaylen.epika.cz Jsou to stránky autorky, která na Písmákovi uveřejnuje svá díla pod nickem Cannisha. Píše moc krásně a na svém webu má hodně dílek - poezie i prózy - stránky jsou moc hezky zpracované. Přeji Ti, aby knížka brzy vyšla a až bude na světě, dej mi, prosím, vědět - budu se na ni těšit :-)))

hai_mal
01. 12. 2005
Dát tip
díky moc za tu webovou adresu, podívám se tam a prohlídnu a přečtu... díky za přání :-), ale to bude ještě asi dlouho trvat, má být přeložena do několika jazyků a distribuována do různých zemí a to není jen tak......v každém případě až (jestli vůbec) vyjde, dám ti vědět....... zvláštní ten internet, viď ? Kolik zajímavých lidí tady člověk může potkat.....a to je moc dobře:-)

vesuvanka
01. 12. 2005
Dát tip
hai_mal díky, to musí být zajímavá a krásná kniha, když má být přeložena do několika jazyků a distribuovaná do různých zemí :-))) Budu se těšit na další zprávy ohledně vydání a věřím, že kniha vyjde :-))) Mám malý soukromý dotaz - nemáš náhodou někoho známého, kdo umí italsky a byl by ochoten mi přeložit jedno tuto báseň o Vesuvu do italštiny? Ráda bych báseň prostřednictvím internetu poslala tam, kde bych si ji moc přála mít - přímo pod Vesuv ... Narazila jsem na několik lidí, kteří mi překlad slibovali i třeba prostřednictvím známých, ale překladu jsem se nedočkala. Pokoušela jsem se navázat kontakt s italským kulturním institutem v Praze prostřednictvím pozvání na svoji výstavu věnovanou Vesuvu, ale nikdo z institutu výstavu, která trvala šest měsíců, nenavštívil... Máš pravdu, internet je skvělý, člověk se setká s mnoha zajímavými lidmi a také lidmi, kteří jsou nám blízcí :-)))

hai_mal
01. 12. 2005
Dát tip
s italštinou je asi dost problém a kromě toho asi nestačí jenom umět italsky, protože to je báseň a ta se překládá trochu jinak. Mám v Itálii bratra, žije tam už 11 let, ale neviděla jsem ho už asi 15 let a ani si moc nepíšeme (znáš to - rodinné neshody a tak), škoda...kdyby se naše vztahy trochu obnovili (člověk nikdy neví), tak mu určitě povím o tvých aktivitách, slibuju...:-) (ikdyž on není vůbec básník, ale možná by měl nějaké kontakty za ta léta) Jinak nikoho kdo umí dobře italsky neznám. Kdyby něco, dám ti vědět ju ? :-)

vesuvanka
01. 12. 2005
Dát tip
hai_mal - děkuji moc :-))) s italštinou je opravdu asi v dnešní době problém, o Itálii u nás lidi ztratili zájem... dříve kdysi udržovali s Itálií kontakty - zvali k nám italské mistry z různých oborů - zajímavý doklad italské architektury je kostel postavený z růžového italského mramoru u silnice z Teplic do Dubí (po pravé straně), mnoho Čechů působilo v Itálii - například Josef Mysliveček... ještě moje dětství a mládí bylo poznamenáno neapolskými písněmi, které jsem důvěrně znala z radia, dokonce byly překládány do češtiny - Vrať se do Sorrenta, Krásná je Neapol, O sole mio (nevím jak se to tehdy jmenovalo, ale zpívalo se "Ještě se vrátím, vrátím se zas, byť i sedm moří dělilo nás....." tu melodii stále slyším....písně byly tak populární, velmi často hrané, teď už se k nim žádný zpěvák nevrátí.... zrovna tak zapadly italské filmy. Ještě jednou díky :-)))

hai_mal
30. 11. 2005
Dát tip
já opravdu žasnu kolik toho víš o Vesuvu a nejen o něm, když čtu tu diskuzi.....myslela jsem si, že jsi jenom takový nadšenec, ale ty jsi přímo odborník na tohle téma, fakt ! Ano, přírodní útvary jsou strašně krásné a sopky jsou nádherné i ve své zničující síle...fascinující ... T+V

vesuvanka
30. 11. 2005
Dát tip
hai_mal děkuji za milé zastavení i slovíčka, která mě potěšila, díky za T i V. Chtěla jsem se věnovat přírodním vědám jako svému povolání, bohužel mi to kvůli tělesné vadě nevyšlo, tak jsem si našla svoji cestičku. Jeden čas jsem snila o vydání knížky o Vesuvu - měla jsem i přesnou představu - kromě geologické historie vulkánu jsem chtěla zpracovat jeho floru a faunu a také odraz Vesuvu v umění - v minulých stoletích se těšil velké pozornosti malířů, básníků, spisovatelů a vědců.... Knížku jsem chtěla doprovodit svými akvarely. Realita je bohužel jiná - v podrobnějším zpracování mi brání neznalost jazyků - marně jsem zkoušela narazit na nějakého Čecha, který žije v Neapoli nebo jinde poblíž Vesuvu. Vydat knížku je náročné - finančně a autor musí mít organizační a obchodní schopnosti - umět své dílo propagovat atd. Vulkány jsou fascinující a mnohé národy je považovaly za posvátné...

vesuvanka
17. 06. 2005
Dát tip
clares - díky za návštěvu, milá slova i tip :-)))

Jazena
14. 04. 2005
Dát tip
Tak jsem si zavzpomínala. Díky.

Jazena
14. 04. 2005
Dát tip
Tak jsem si zavzpomínala. Díky.

vesuvanka
14. 04. 2005
Dát tip
Jazena - potěšila jsi mě svojí návštěvou a milými slovy.... díky moc

Absinthman
27. 01. 2005
Dát tip
Když mi bylo asi osm, byl jsem s babičkou v Itálii a vyšlapal jsem si Vesuv až nahoru. Mrzelo mě, že tam bylo to zábradlí. Hrozně jsem si chtěl seběhnout dolů do toho kráteru :o))

vesuvanka
27. 01. 2005
Dát tip
Absinthman - To je úžasné.... !!! :-))) kráter je oplocený zřejmě z bezpečnostních důvodů, aby se tam někdo méně obratný nezřítil. Mě zase mrzelo, že kráter se nedá obejít celý, přístupná je cesta sotva z jedné třetiny , dál zahrazená.... Děkuji Ti za milé zastavení :-)))

Diana
09. 01. 2005
Dát tip
Člověk má někam patřit. Vybrala sis dobře. Vesuv Ti mává bílým šátkem páry nad kráterem. Já svůj domov ještě hledám, ještě jsem neviděla dost z naší Země... T****

vesuvanka
09. 01. 2005
Dát tip
Diana - Tvoje milá slova mě moc potěšila a zahřála.... Díky za přečtení i tip... a přeji Ti, abys procestovala hodně míst na Zemi a našla to své, které k Tobě promluví řečí domova

Twiggy
27. 10. 2004
Dát tip
... to si váž, že si tam aj bola, dokonca 2x- ticho závidím:)

vesuvanka
27. 10. 2004
Dát tip
Twiggy - díky za milé zastavení. Toho si také moc vážím a dodnes mě tento zážitek inspiruje k tvorbě... Měla jsem štěstí, že dcera měla tehdy k dispozici auto, jinak bych se tam nedostala, nemohu jezdit autobusem. Moc bch Ti přála, abys měla možnost se tam podívat.

ondrech
12. 10. 2004
Dát tip
to je pekný!***TIP vypadá to, že ty ten vesuv máš doopravdy ráda.

KayTee
07. 09. 2004
Dát tip
*k

vesuvanka
07. 09. 2004
Dát tip
KayTee - díky moc

vesuvanka
19. 06. 2004
Dát tip
Solitary děkuji za návštěvu a nádherné obrázky z Pompejí -- Rozkvetlé Pompeje a Vesuv se sněhovou čepičkou - je to od Tebe moc milé, ještě jednou veliký dík...

vesuvanka
19. 06. 2004
Dát tip
Solitary děkuji za návštěvu a nádherné obrázky z Pompejí -- Rozkvetlé Pompeje a Vesuv se sněhovou čepičkou - je to od Tebe moc milé, ještě jednou veliký dík...

vesuvanka
19. 06. 2004
Dát tip
Beatles děkuji za návštěvu a ohodnocení. Je skvělé, že máš také svoje místo a moc Ti přeji, abys mohla Austrálii navštívit...

Beatles
18. 06. 2004
Dát tip
Opravdu pěkné, i když mi nesedí nerýmovaná poezie, tak se mi tohle líbí! Taky mám místo, kterým jsem "posedlá" ale ještě jsem o něm nic nenapsala, je jím Austrálie. Nějak mě lákají pandy, koaly a klokani atd.

Solitary
07. 06. 2004
Dát tip
< img src=http://www.european-paratrooper-2.de/deutsch/Fotos/Fotos/46/Pompeij%20Tempelanlage%20mit%20schneeebedecktem%20Vesuv.jpg>

Solitary
07. 06. 2004
Dát tip

Solitary
07. 06. 2004
Dát tip

Solitary
07. 06. 2004
Dát tip

Solitary
07. 06. 2004
Dát tip

Hermann
15. 05. 2004
Dát tip
Túto báseň už máš uverejnenú, ale páči sa mi. Len čo bych trocha vytkol je prílišné opakovanie slovka Vezuv, inak je to ok....A čo sa týka sopiek, ne cítim k nim síce nejaký obdiv, ale rešpekt určite, sú to ústa Matky Zeme....Hermannn tip

vesuvanka
15. 05. 2004
Dát tip
Děkuji za návštěvu a tip - moc hezky jsi to vyjádřil "ústa Matky Zeme" S tím opakováním Vesuv máš asi pravdu.Moje básně se rodí zvláštním způsobem. Většinou prudce z radostného hnutí mysli - ony tryskají jako láva.

andromeda
06. 05. 2004
Dát tip
Ano, sopky jsou úchvatné, pohled na ně vyvolává posvátný strach i úctu..... Jak píšeš, že tě to k nim přitahuje, možná jsi v minulém životě poblíž nějaké takové žila.......tip

vesuvanka
06. 05. 2004
Dát tip
Dekuji za navstevu a za tip. I ja si to myslim... i tenkrat jsem ten vulkan milovala.

cherubino
06. 05. 2004
Dát tip
Ja v Italii nikdy nebyl a Vesuv nevidel, ale ted- jako by se stalo.- Diky :-) Ja byl nacistou, ale nesudte mne za to- uz jsem dlouho mrtvy..

vesuvanka
06. 05. 2004
Dát tip
Cherubino, dekuji za navstevu. Mam radost, ze Ti basen Vesuv tak priblizila. Te druhe vete moc nerozumim, asi mas na mysli svuj minuly zivot, za ktery Te nikdo nesoudi.

vesuvanka
30. 04. 2004
Dát tip
Anonym 41 diky za milou navstevu. Take jsem si dlouho pripadala ljako bila vrana a nekdy, kdyz mi bylo smutno, rikala jsem si, proc jsem se nenarodila blize 41 rovnobezky severni sirky a 14, 5 poledniku vychodni delky.... anebo na jinem miste, kde se Zeme cas od casu otevira a vydava svoji zivotadarnou energii. A ted s potesenim zjistuji, ze milovnici vulkanu jsou i u nas. To je prima.

vesuvanka
30. 04. 2004
Dát tip
VenusHalley, i Tobe dekuji za navstevu a za tip.

VenusHalley
29. 04. 2004
Dát tip
ach, Ytalyje... Vesuf... vyvolala jsi ve mě vzopminky... vlastne bych ti ani tipa davam neměla, pac jsi to vylicila tak sugestívně, že z toho teď budu smutna... ale víš, co ? *

Sopky nejsou ničitelé života, to vodmítám......kdyby byly ničitelé, život by se tam nevracel....*T

vesuvanka
26. 04. 2004
Dát tip
Ani ja nepovazuji sopky za nicitele - zniceni, o kterem jsem psala,i je jen docasne - do krajiny zasazene erupci se vraci velmi bohaty zivot, ktery nesmirne obdivuji. Sopky, sopecna cinnost a sopecne krajiny me fascinuji a inspiruji nejen k psani, ale i k malovani. Diky za Tvuj nazor.

vesuvanka
26. 04. 2004
Dát tip
Rezavej retez: A jeste dodatecne diky za tip. Pokud Te zajimaji sopky a chtel bys nahlednout do vulkanologicke observatore na Vesuvu, - internetova adresa je: www.ov.ingv.it Je to sice vetsinou v italstine, ale jsou zde seismograficke zaznamy, ktere jsou porizovany a je to dost zajimave - pomerne caste zachvevy. Jinak tato observator zacala loni sledovat i Stromboli - i jeji seismograficke zaznamy jsou zde k dispozici Jinak na www.sopky.cz se daji ziskat dalsi informace a internetove adresy americkych a dalsich vulkanologickych observatori.

vesuvanka
19. 04. 2004
Dát tip
Dekuji za Tvuj zajem a za poznamku k Vesuvu a Neapoli. Potesi me, budes-li mit moznost navstivit moji vystavu, kterou mam do konce dubna - viz moje pozvanka na vystavu v Pismakovi. .Dalsi vystavu venovanou podrobne Vesuvu se zastavenim v Pompejich budu mit v Kavarne pod Vesuvem v Praze-Karline. Zatim nemam jeste termin, ale bude to mozna brzy a ja opet dam do Pismaka pozvanku na tuto akci. Priznam se, ze jsme s dcerou jely pouze po okraji Neapole a mesto znam predevsim z fotografii (i na internetu na ruznych italskych strankach) a z literatury a hlavne me jiz v detstvi zujala neapolska hudba, at jiz klasicka nebo proslula tarantella a pisne. O tom, ze Neapol je mesto dost spinave, jsem take cetla i slysela. Nejednou jsem se zamylela nad tim, jak vzniklo uslovi "videt Neapol a zemrit" - domnivam se, ze vzniklo asi v 18. nebo 19. toleti,, kdy byla Neapol velkym centrem kulturniho deni zejmena v oblasti hudby a pritahovala cetne umelce a jine vyznamne osobnosti.Ke vzniku uslovi prispela take prekrasna zemepisna oloha Neapole, z jedne strany omyvane morem a na druhe se tyci nadherny Vesv, jedina cinna sopka na evropskem kontinentu (nepocitame-li Solfataru zapadne od Neapole). V minulosti byl Vesuv casto aktivni, jeho rupce pozorovane z bezpecne vzdalenosti byly jedinecnou podivanou a hlubokym zazitkem (zejmena v za tmy, kdy vrcholy Vesuvu i Monte Sommy vystupovaly ze zare ohne, a ta se jeste navic zrcadlila v mori. Vesuv je skutecne kralem Kampanie, i kdyz dokaze znicit, dokaze i tvorit - tak jako vsechny vulkany (zabyvam se vulkanologii i zivotem na sopkach). Vulkanicke pudy jsou nesmirne urodne (proto jsou take zejmena v jiznich zemi huste osidlovany), ziva priroda v techto krajinach je neobycejne zajimava a velmi pestra.

Mikimys
18. 04. 2004
Dát tip
Docela by mě zajímaly tvé obrazy. Vesuv působil zajímavě: vždycky se sice říkalo: vidět Neapol a zemřít...Neapol, alespoň taková, jakou jsem jí viděla já, byla špinavá a uspěchaná. Ale kousek od ní je místo klidu, místo, které má nad okolním světem vládu, místo, jehož síla je ničivá...

vesuvanka
03. 04. 2004
Dát tip
Dekuji za tip

Simona
02. 04. 2004
Dát tip
Máš nádherné prology;o)*t

vesuvanka
06. 03. 2004
Dát tip
Dekuji Vam vsem

aramis
04. 03. 2004
Dát tip
aha :o)

Rowenna
02. 02. 2004
Dát tip
*****ta posedlost je sympatická. :-)

Dero
01. 02. 2004
Dát tip
:o) (smajlík) :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru