Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Harmonie

06. 02. 2004
9
0
3038
Autor
Aaria

Je toho dost, co bych chtěla napsat, nebo říct, jen to nějak neumím dát do slov, protože mám pocit, že taková slova ani neexistují. To se mi poslední dobou stává docela často. Připadám si jako někdo, kdo neumí odpovědět na banální otázku typu: "Kolik je hodin?". Odpověď znám, jen ji nedám do věty. Vůbec jsem tak nějak ztratila touhu komunikovat s lidmi. Ne, snad proto, že bych na ně neměla náladu, naopak jsem v jejich blízkosti ráda, jen nemám, co bych řekla, protože mně to připadá pořád stejné. Honba za čímsi, výmluvy na čas, nedostatek peněz, vlastní pravda, za kterou budu bojovat až do smrti. Potkávám staré známé, které jsem strašně dlouho neviděla, pozdravím je, a když koukám na jejich obličej, přijde mi, že je v nich jakési prázdno, ke kterému nemám, co bych dodala. Prostě jen: "Ahoj.." ...a nic. Jakási neschopnost vyslovit větu: "Jak se máš?" nebo "ráda tě vidím", protože v té chvíli mi dochází, že by to vlastně ani nebyla "pravda". A tak mlčím ( a usmívám se) a čekám, co vypadne z osoby naproti mě. Někdy cítím úlevu, když se zase rozejdeme. Je to zvláštní. Je pár lidí, se kterýma mlčím a mlčí se nám dobře. Vlastně si povídáme mlčením.

Včera jsem se musela hodně smát. Potkala jsem na netu známého z gymplu. Matematik, fyzik, teoretik. Na všechno přesná odpověď.Byl v Magii a zeptal se mě, co tam dělám. Chvíli jsme mluvili, teda spíš on mluvil a přesvědčoval mě, že má cesta je špatná, že jeho má cíl a má ne. Strašně ho vytočila má odpověď na jeho otázku: "Kam jdeš?". Odpověděla jsem: "Jdu." Zeptal se mě podruhé a já mu odpověděla stejně. Hájil svou "pravdu" jako jedinou správnou. Musela jsem se lehce usmívat. Mluvil krásně, poeticky, ale jeho slova vyznívala prázdně. Věty bez energie, slova bez náboje. Jen shluk písmenek, mluvící ne o zkušenost ani o teorii, mluvící o ničem. Alespoň mě to v tu chvíli tak připadalo. Kamarád se strašně vztekal z mých odpovědí a snažil se mě dostat do pozice, kdo z koho. Ptala jsem se "Proč?" tohle přeci není o soutěži, ale o poslouchání toho druhého. Odešla jsem se slovy, že si promluvíme až vychladne.

Poté jsem si uvědomila jednu věc. Není to tak dlouho, kdy bych se nechala dostat do role, kdo z koho. Kdy bych byla schopná taky soupeřit o svou pravdu. Dneska už ne. Jen pořád netuším, kdy se to ve mně přelomilo. Možná před Vánocemi.

Byl to zvláštní čas. Lidé pospíchali, mračili se a nadávali si. Stáli fronty v obchoďácích na hromadu dárků a jídla. Už koncem října jsem mezi nimi chodila, pomalu s tím, že nemám kam bych spěchala, a usmívala se. Znervózňovalo je to. Někoho jsem potěšila, někdo úsměv i oplatil. Byla jsem klidná, mírná a pozorovala okolí. Poslouchala řeku jak zpívá své příběhy. Chodila jsem davem, byla jsem sama a přeci s ním. Bylo to kouzelné. Ač zima, všechno kvetlo.

O svátcích jsem si zakusila pár dní samoty. Zcela dobrovolně. Nezdá se, ale samota hodně dá.

Později přišlo období prázdna. Byla jsem ho plná. Nejdřív jsem se ve zmatku snažila chytit všeho, co bylo kolem. Potřebovala jsem lidi, ale nebylo mi jich dopřáno. Chvíli mi trvalo než mi došlo, že ona samota měla přijít, a že to tak je správně. Přijala jsem ji, v její studenosti a tmavosti. Nebylo to hned. Pak se začalo vyjasňovat. Začaly přicházet věci, myšlenky a pocity dosud neznámé, děsivé a přesto krásné.

Zamilovala jsem se do kamenů, jejich krásy, moudrosti. Zrovna včera, když jsem usínala s křišťálem, zažila jsem cosi nepopsatelného. Uvězním to do věty, ale nebude to ono. Bylo to místo, prostor. Nic, žádné tvary. Jen křišťálově průhledné místo, plné energie.

Křišťál na mém třetím oku mi povídal svůj příběh a sagenit točil lotosovým květem srdeční čakry. Dopadla na mne skutečná síla a přátelství kamenů.

 

 

 


Aaria
18. 07. 2004
Dát tip
POkory a touhu vyslechnout názor druhého, ochotu o něm přemýšlet. Co se týče té tmy, tak v ní jsem nikdy nic nevyřešila, většinou jsem usla, anebo usnul ten vedle mě (fakt v posteli nemá smysl nic - skoro - řešit:-))))

pozorovatel
16. 07. 2004
Dát tip
Hezky! Dokonce se v tom i poznávám. Teda až na ty kameny a naslouchání přírody. Já jen nevědomě čerpám energii z přírody a jsem v ní rád. Tahle poetičnost mě zkrátka moc nebere. S veškerými diskusemi s přáteli mám problémy. Já se považuju za klidnýho člověka otevřenýho myšlenkám druhých, ale taky tvrdě odporujícího a stojícího si za „svou“ pravdou, přesvědčení – a tak mě nejspíš i většinou vidí. Nejhorší jsou dialogy, kdy si jeden vede monolog. To je prostě strašný. Jakoby měl naučenej text, kterej potřebuje někomu říct…(bohužel to občas taky dělám) Nakonec jsem zjistil, že nejlepší je dohadovat se na klidných místech, kdy času je dost (nejlepší je tma:-))) – taková blbost, ale funguje to). Problém je, že takových chvil je pramálo, takže to chce trpělivost. K diskusi je taky hodně potřeba pokory.

Aaria
11. 02. 2004
Dát tip
Teď, když to čtu znovu, uznávám, že je v tom víc příběhů. Leč bylo to psáno jak myšlenky přicházely a to je na tom to krásné. Minimálně pro mě.... Krásnou noc plnou kouzelných snů. Človrdík: A o tom to je:-)))))

clovrdik
09. 02. 2004
Dát tip
za tohle dám tip, je to dobře napsaný a je v tom dost pravdy; jednou, to už je pár let zpátky, jsme si prožíval takový divný údobí, nespavost a tak všelijak; no a vyrazil jsem v zimě do hor na běžky a najednou se začalo stmívat, byl jsem tam sám, netušl jsem, kde vlatně jsem, takže vlastně docela blbá situace,ale najednou se mi udělalo dobře, takovej zvláštní vnitřní pocit a od tý doby jsem byl zase v naprostý pohodě (pochopitelně jsem nakonec našel cestu a nezabloudil :-) ); tím chci říct, že člověka může vyladit leccos, tak proč ne třeba kámen :-)

"jdu" je moc dobrá odpověď; ale přesto: bez cíle chybí směr chůze a ta je pak bolavým blouděním.. a jako mishulda se přikláním k názoru, že ses v úvaze dotkla příliš věcí najednou (přestože v tobě jsou spojený v jednu).. ale líbí :)

Fame
07. 02. 2004
Dát tip
;-) taky spíms křišťálem;-) A další nosím na krku. Moudrý to kámen.

Dero
06. 02. 2004
Dát tip
Skvělá úvaha - také těžko hledám slova - ani se o to často nesnažím. ***

Andulka
06. 02. 2004
Dát tip
zooaster to rekl hezky ....Navic s kristalem a s kameny jsem taky nejakou dobu experimentovala...jenze nejsem dusledna a casto jsem ho zapominala pod posltarem....takze dik za pripomenuti...mazu si ho vycistit a zacnu ho zase pouzivat..:-)*

Aaria
06. 02. 2004
Dát tip
Moc Vám děkuji. Andulko, doufám, že s tím křišťálem máš pod polštářem ještě nějaký kámen, aby mu nebylo smutno:-)

Andulka
06. 02. 2004
Dát tip
- ne, ja zkousela kameny jednotlive...a pozorovala, jestli pracuji tak jak se pise....K memu prekvapeni pracovaly presne tak....pak jsem zustala jenom u kristalu, ten byl nejsilnejsi a na vsechno...:-)...A abych ti jeste zamotala hlavu, jednou jsem si ho vzala do skoly na test. Byla jsem jedina, kdo nepropadl. Z dvaceti otazek jsem vedela presne tri, takze ten zbytek jsem nechala na kristalu a dostala jsem za dve. Do dnes nevim, jestli to byla nahoda, anebo kristal. Od te doby jsem nosila kristal na vsechny zkousky...a znamky se mi zvedly z 80% na 90%. Myslela jsem cisteji a netrpela nervozitou. Dodnes nevim, jestli tim kristalem anebo proto, ze jsem verila, ze tim kristalem...:-))))

Mishulda
06. 02. 2004
Dát tip
Já bych to možná rozdělila do více dílek. Připadá mi, že ses trochu odtrhla od původní myšlenky. Nicméně jako celek to na mě velice zapůsobilo (a to kladně :)takže tip.........

beda
06. 02. 2004
Dát tip
...........* "Odpověděla jsem: "Jdu." " Ale kam by jsi přece chodila ;-) Moc rád jsem četl, je mi to velmi blízké. Děkuji. Měj se hezky. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru