Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Návštěva

08. 02. 2004
11
1
8118
Autor
Empty

Příběh je opět mírně morbidní, ale myslím, že nikoliv samoúčelně, proto buďte shovívaví a zkuste se dějem prokousat až ke konci...

 

   Je to již celý půlrok, co jsem neviděl svoji matku. Napadlo mě proto, že by bylo vhodné, abych ji navštívil, a to právě dnes. Protože bych nerad přijel s prázdnou, rozhodl jsem se, že maminku obšťastním nějakým pěkným dárkem. Ona je vášnivá ornitoložka a stále pozoruje chování těch svých ptáků. Myslím, že ideálním darem bude videokamera. Bude si aspoň moci ty své opeřence natočit. Potěšen svým vynikajícím nápadem, vydám se do města, kde dotyčný přístroj zakoupím a poté již vyjíždím z města, abych byl u ní brzy.

   Místa, ve kterých žijeme, dělí poušť. Nerad tudy jezdím. Vyprahlá krajina zde na mě působí depresivním dojmem. Mám rád bohaté barvité přírodní scenérie a ne takové hnusné mrtvé kusy země. Život tu připomínají snad jen všudypřítomné kaktusy obludných tvarů. Kromě toho mi teď nesnesitelně svítí slunce do očí, což je na zdejších klikatých silnicích poměrně nebezpečné. To má také za příčinu, že si pozdě všimnu černé kočky, přecházející přes silnici. Ačkoliv šlapu na brzdový pedál největší silou, kterou jsem schopen vyvinout, přejetí toho nebohého zvířátka již nejsem schopen zabránit. Okamžitě, jak se můj vůz zastaví, vybíhám z něho a klekám si ke kočce. Ještě se trochu hýbe. Započnu tedy s oživovacími pokusy. Ale smrt, která se rozhodla tvora pohltit, již nemohu zastavit. Odnesu tedy mrtvolku aspoň kousek od silnice, aby mohla v klidu věčně odpočívat.

   Když se rozhlédnu kolem, zjišťuji, že jsem na dosti vyvýšeném místě a celou poušť tu mám jako na dlani. Kochám se chvíli tou nehostinnou krajinou, když mé oko zachytí něco neobvyklého. Zhruba kilometr ode mne se plazí jakýsi člověk. Očividně mu docházejí síly. Napadá mě, že bych měl tomu ubožákovi pomoci, ale poté spatřím o pár metrů dál supa. Sedí na kaktusu a trpělivě čeká, až se jeho kořist přestane hýbat a on si na ni pochutná. Jakýsi vnitřní hlas mi říká, že bych měl člověka zachránit. Rozhodnu se ale, že jej neposlechnu a na tento nelítostný boj s krutou přírodou se podívám. Vzpomenu si na svou matku. Tento pohled by jí jistě fascinoval. Pak mě napadne, že jí tu scénu mohu natočit na její novou kameru, bude mít jistě velkou radost. Vytahuji tedy přístroj, usedám na kamen a užasle pozoruji marné nebožákovo snažení a supovu chladnou trpělivost. Všechno zaznamenávám. Takový snímek jistě nikdo nemá. Tělo se po chvíli přestane hýbat, dravec neváhá a začíná se nerušeně oddávat své hostině. Svým velkým zobákem velice obratně vyškubává maso z těla oběti. Jsem opravdu nadšen! Nic tak úžasného jsem ještě neviděl. Matka bude radostí bez sebe.

            Když se podívám na hodinky, zjistím, že už jsem u ní měl dávno být, a tak neztrácím čas, vypínám kameru a hned vyjíždím. Po cestě jsem však nucen ještě jednou zastavit. Kousek od silnice totiž zahlédnu auto, převrácené na střeše. Po chvíli poznávám, že jde o maminčino auto. Bože, zřejmě je v něm a zraněna! Rozběhnu se k němu, ale zjišťuji, že je prázdné. Přemýšlím, kde může být, když se mě zmocní neuvěřitelně úzkostný pocit. Se slzami v očích a zatajeným dechem utíkám k ke svému vozu a vydávám  na místo té podívané, kterou jsem před chvílí sledoval. Rachot motoru vyplaší supa a já běžím ke zkrvavenému tělu. Skláním se nad chudákem, který prohrál svůj souboj se smrtí. Otočím ho čelem k sobě a v tu chvíli se začínám dusit.

1 názor

mad_orgasm
15. 07. 2005
Dát tip
ježíííííš to néé!! :) *

Eileen
14. 07. 2005
Dát tip
tohle jsem neprohlidla. bože:))))

Terkasob
21. 06. 2005
Dát tip
je to tak odporné...ale dost dobré..... fuj

Já bych začala zvracet, to bylo první, co jsem k tomu měla. A asi taky to poslední.

WiruZ
29. 12. 2004
Dát tip
misicka: a proc si usoudila ze o tom mam vedet? proc jsem dostal avizo?

misicka
29. 12. 2004
Dát tip
jo jo já vim.... olmlouvám se...jsem tady tak nějak nová a vždycky, když jsem někam psala kritiku, tak potom všichni co odepisovali mi posílali avi...Tak jsem tak nějak myslela, že se to dělá:)))) Plomin plomin

WiruZ
29. 12. 2004
Dát tip
ne vsem se neposila:))) jenom tem kterejm chces neco rict...oki

ondrech
29. 12. 2004
Dát tip
to nevadí, rád si něco počtu...;));););)

misicka
28. 12. 2004
Dát tip
tak tahle je druhá, co od tebe čtu.... A tato se mi fakt líbí...ale asi bych tomu člověk spíše pomohla...no nebo taky možná ne:) Dávám tip

Tuhle sem měl taky vždycky rád :o) ***

ondrech
12. 11. 2004
Dát tip
trochu morbidni,ale skvele vtipne...***TIP

Empty
05. 11. 2004
Dát tip
Lancelott: to je jedna z mých prvních:-/

Lancelott
02. 11. 2004
Dát tip
Když si toho člověk od tebe přečte víc...něco takového už čeká. Tohle bylo hodně průhledné.

cmukina
25. 09. 2004
Dát tip
kde na to chodis?

Soptík
06. 09. 2004
Dát tip
:o)))))))) zpocatku psano trochu patetickym stylem,ale musim souhlasit s jirikem - asi jsme naladeni na stejnou vlnu, protoze po precteni par Tvych povidaek uz jsem se tak po precteni jedne tretiny usmival a tesil se na konec - a ono taky jo:-))))

Empty
27. 02. 2004
Dát tip
Kesseyho jsem bohužel nečetl, ale slyšel jsem na něho jen samé dobré věci! Díky! Peepshow si určitě sežeň!!!!

WiruZ
22. 02. 2004
Dát tip
napad dobrej....zpracovani horsi.....ale dat si sve vlastni dilko do klubu no budiz......

Empty
22. 02. 2004
Dát tip
Nikdo z veleváženého klubu mě bohužel nečte, proto na sebe musím nějak upozornit sám. Kdybych své věci nevěřil na 100%, nedám jí tam...

WiruZ
22. 02. 2004
Dát tip
ale to neni zadnej velevazenej klub.....krom me ho nidko skoro nevede...malej_blazen je pouze moje alter ego a ostatni na nej serou:)))) ale jinac mam radost, ze se objevil konecne nekdo kdo vybira veci....thaks......

Empty
22. 02. 2004
Dát tip
O.K. Každopádně Spolčení hlupců je má nejoblíbenější kniha, proto jsem tam vstoupil. Také mám jedno alter ego. Totální blb, ale mají ho radši než mě a stojí to minimum snahy...

WiruZ
22. 02. 2004
Dát tip
no spolceni hlupcu je bezesporu genialni kniha......a cetl si neonovou bibli???? to je taky narez......

Empty
22. 02. 2004
Dát tip
Mám jí slíbenou od kamarádky, ale prý je to úplně jiný, škoda, že nenapsal víc knížek:((( Takhle jsem se naposledy nasmál u Peepshow(taky kniha)

WiruZ
22. 02. 2004
Dát tip
no je to uplne jiny......clovek se teda u toho vubec nezasmeje....je to dost temny.....ale taky vyborna vec...... peepshow neznam....ale zarazenim mi toole....prijde podobnej jako kesey.....vyhodme ho z kola ven....husta vec cetl si???

empty_
21. 02. 2004
Dát tip
Tak to pak souhlasí, Houpací křeslo jsem pojal opravdu spíše lehkovážně, ale úplná blbost to taky podle mě není a že by to bylo na napsání vyloženě nejlehčí, to si taky nemyslím, ale O.K. Máš právo vyjádřit svůj názor, ale pokud se tedy rozhodneš, že se budeš za každou cenu lišit názorem od ostatních, pak to podepři konstruktivnější kritikou.... Mimochodem, zaujal mě ten tvůj pohřeb, ten byl daleko lepší, než ta věc s penisem...:)

Empty
20. 02. 2004
Dát tip
Nevím proč bych měl být spokojen kdejakou trapnou poznámkou. Ale nepovažuji to za největší blbost, dokonce ani za úplně obyčejnou blbost. A že se to píše lehce? Jak myslíš, určitě si rád přečtu tvoje veledíla, protože, pokud je srovnám se svými blbostmi, určitě budu velmi zahanben a písmák opustím.... Nechápu ale, proč by to mělo někoho pobuřovat, to nebyl účel..

pozorovatel
20. 02. 2004
Dát tip
Ta poznámka není trapná, ale úplně mimo mísu. Ona totiž patří k tvé povídce Houpací křeslo, kterou jsem si přečetl off-line. Za to se moc omlouvám, nejspíš jsem je zaměnil. Teď je to trapný. Opravdu se omlouvám. Moje nepozornost!

pozorovatel
15. 02. 2004
Dát tip
Jsem pobouřen! Žádám o smazání tohoto svinstva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (spokojen?) Je to úspěšný, protože to je jednoduchý a vtipný. Taky to znám. Jednou jsem zveřejnil tu největší blbost, co mě kdy napadla a hle... líbila se... Dobrý na tom je, že se to píše lehce. Jestli tě to uklidní, tak mě se to zas až tak nelíbilo. Dobrý to je.

katugiro
14. 02. 2004
Dát tip
docela fajn... už to všechno řekli

Empty
14. 02. 2004
Dát tip
No jo, je to docela dobrý. Když se člověk hryže nudou, možná si to i přečte....

Hip_Zdenda
13. 02. 2004
Dát tip
Ty jo, Míro, já sem uplně zapoměl na tuto povídku :o)) Ta je přinejmenším tak dobrá jako Houpací křeslo, ne-li lepší :o)

Kaktus
12. 02. 2004
Dát tip
Skutečně pěkně napsané, ale pointa je opravdu dost průhledná dopředu.

Annicka
09. 02. 2004
Dát tip
Tak jsem asi taky morbidni...a asi moc, protoze se mi to libi...:)))

Dero
08. 02. 2004
Dát tip
Aaaaaaargh ... umíš, to se Ti nedá upřít ... ***

fungus2
08. 02. 2004
Dát tip
Dobře napsané. TIP

j_i_r_i_k
08. 02. 2004
Dát tip
Škoda jen, že jsem uhod pointu ve chvíli, kdy si vzpomeneš na matku a vytáhneš kameru, pak už jsem dočet jen kvůli potvrzení, asi jsme v morbidnosti naladěni na stejnou vlnu :)... Ale dobrý to je a psát umíš, to zas jo...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru