Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

POD ETNOU

Výběr: hai_mal
20. 02. 2004
20
16
11269
Autor
vesuvanka

POD ETNOU

Jsem v kraji
kde sladké plody
barvami jihu
hraji
a terasy vinic
bez hranic
se zdají

Rajská zahrada
v níž se život rodí
z bolestného pláče
hořící hory

Nedávno její slzy
co po úbočí tekly
se před Zaferanou
zastavily
chladem ztmavly
a v kamení se
proměnily

Vlídná struska čedičová
ještě teplo
v sobě skrývá
a zkřehlé ruce
poutniků
soucitně zahřívá

Chtěla bych ti poděkovat,
tajemná horo hor,
a zatim mraky
plné deště
schovaly tvůj vrchol
a nedovolily vystoupit výše

Musim se s Tebou
rozloučit
a vystoupím
snad příště ...


16 názorů

stana.lebloch
před 2 měsíci
Dát tip

Sopky teda zrovna nemosím,ale báseň hezká


vesuvanka
20. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

Ivi, tak to mám radost, že Tě Etna také přilákala. Děkuji za přečtení a milá slova i Tip :-)))


i mě přilákala.....:-)))


vesuvanka
05. 11. 2020
Dát tip

Savage Flame, potěšilo mě, že ses zastavil i na Etně prostřednictvím mé básně a děkuji za Tip :-)))


vesuvanka
07. 02. 2017
Dát tip

Irčo, děkuji za přeščtení. Těší mě, že se Ti slovo struska v básni líbí. Ona to opravdu je struska, a já ráda, pokud je to možné, používám v básni výrazy z geologie, případně chemie


Gora
07. 02. 2017
Dát tip

Slovo struska je v tvé básni dobré:-)


vesuvanka
09. 09. 2009
Dát tip
A.H., děkuji za milé zastavení i tip. Moc Ti přeji, abys měl možnost Etnu navštívit, je nádherná :-)))

A.H.
08. 09. 2009
Dát tip
Etnu mám rád, měl jsem možnost jí navštívit na dovolené, ale nakonec jsem nejel. Teď toho lituji. Pěkné dílo *t*

vesuvanka
29. 03. 2009
Dát tip
metro, děkuji za milé zastavení i slova. Moc bych Ti cestu na Etnu přála :-)))

vesuvanka
17. 09. 2008
Dát tip
Narriel - ano, lávy (zvětralé) jsou nejúrodnější ze všech druhů půd, protože obsahují nejvíce minerálů. Proto také sopečné oblasti v klimaticky příznivých krajinách jsou nejvíce zalidněné, děkuji za milé zastavení :-)))

Narriel
15. 09. 2008
Dát tip
Lávy - a úrodné? Vida to by mne vůbec nenapadlo... Člověk se pořád učí :).

vesuvanka
15. 09. 2008
Dát tip
Narriel - děkuji za milé zastavení i kritiku, která mě moc potěšila (jen prosím o tykání). Ano, píši o tom, co mě nadchne, a to je příroda, která upoutává moji pozornost i v detailech již od dětství - stejně tak od dětství mě zajímají sopky (učaroval mi Vesuv na jedné staré pohlednici). Sopečnou činnost vnímám jako úžasný přírodní jev - lávy jsou velice úrodné a tedy životadárné, vulkanického původu je většina ostrovů. Zajímá mě i umění, vztahující se k vulkánům - malíři a básníci, kteří se jimi inspirovali. Díky i za tip a zdravím :-)))

Narriel
14. 09. 2008
Dát tip
Už jsem na to přišla... Na to, čím mne Vaše díla přitahují, ač nejsou zahalena v metaforách, alegoriích a vznosných slovech... Je v nich úžas dítěte, nadšení nad těmi nejmenšími věcmi i nad výsledným celkem, který jedna s druhou vytvářejí... Občas to v básni rytmicky zaskřípe a zatahá za uši - ale tak mile, že to při nejlepší vůli nelze vytknout. Máte podobnou schopnost jako Zlý_wětry_vod _řeky - nepíšete proto, aby výsledek byl čten; může být rovnou viděn a procítěn. T.

vesuvanka
22. 02. 2007
Dát tip
palino8 - díky :-)))

palino8
22. 02. 2007
Dát tip
t+k

hai_mal
23. 11. 2005
Dát tip
ano, už vím kam mám chodit před spaním........:-) TIP a V

vesuvanka
23. 11. 2005
Dát tip
hai_mal mám velikou radost, děkuji za milé ohodnocení, tip i V, toho si moc cením:-)))

Jachr
20. 02. 2005
Dát tip
Tip***

Lassie
08. 02. 2005
Dát tip
To se mi libi.... takovy..no nevim,zkratka je to moc pekny.. T*

vesuvanka
08. 02. 2005
Dát tip
Lassie - moc mě těší, že jsi zavítala... díky za milá slova i tip

Diana
09. 01. 2005
Dát tip
Na vrcholu je Etna rudá pustina, rozrytá jen koly džípů, mrtvá planeta vznášející se vysoko nad nejkrásnější rajskou zahradou, jakou si lidská fantazie vykouzlí. Škoda, žes tam nemohla vyjet, ten kontrast by tě určitě inspiroval k další úžasné básni. Tak příště ..T*!

vesuvanka
09. 01. 2005
Dát tip
Diana - díky moc za milé řádečky a tip..... Tak až příště... Když jsem napsala tato slova, bylo to jen tak, abych báseň zakončila... ani ve snu mě nenapadlo, že se mi to splní. V červenci roku 2001 jsme s dcerou opět vyjely na cestu a cílem byla soptící Etna... Zastihly jsme ji v plné kráse a jasu ohňů...

vesuvanka
14. 10. 2004
Dát tip
ondrech - díky

vesuvanka
13. 10. 2004
Dát tip
Ondrech díky moc za milá slova a tip.... Kdybych se měla znova narodit, přála bych si být vulkanologem anebo přírodovědcem, který zkoumá život na sopkách

ondrech
13. 10. 2004
Dát tip
tvé básně to jen potvrzují.:*)

ondrech
12. 10. 2004
Dát tip
v tom je opravdu vidět, jak se o ty sopky zajímáš, nemám slov...:-)***

vesuvanka
16. 07. 2004
Dát tip
Dragonangel děkuji moc za krásná a milá slova a tip. Jsou to opravdu krásná místa, která stojí nejen za prohlédnutí, ale i za zamyšlení - úžasné přírodní životadárné děje... to stojí za to - vidět zrození kamení a vlastně i Země. Je veliká škoda, že většina cestovek dělá do oblasti jižní Itálie poznávací zájezdy, které jsou spíše závody - během jednoho dne se musí stihnout více věcí, z toho pak nemůže být takový zážitek, jaký by si ta místa opravdu zasloužila. Sopky a život na nich jsou mojí velikou láskou a mám radost, když se mohu o ni podělit.... Hanca moc Ti děkuji za zastavení, milá slova i text písničky, který je moc krásný a pravdivý. Myslím, že by stálo za to ho dát do Písmáka. Já jsem od dětství vášnivá milovnice přírody. Pozdravuj Plzeň a Šumavu, jsou mi blízké. Na Šumavě jsme kdysi tábořili. Mám na to moc hezké vzpomínky. Manžel vedl na škole oddíl.

Hanca
14. 07. 2004
Dát tip
Víš hory jsou překrásné, líbí se mi úplně všechny, jsou vysoké a když se z té výšky díváš na ten náš svět, připadaš si jako úplně maličký tvoreček a tímto maličkým tvorečkem také všichni jsme. Ta poslední sloka se Ti povedla, já bych chtěla poděkovat přírodě, že nám lidem ještě dovoluje v ní být, protože ji ničíme, jsme k ní bezohlední a krutí a spousta lidí si vůbec neuvědomuje, že příroda nepatří nám, ale my do ní, zapomínají třeba na to, jak voní les a kytky. Jednou jeden kluk, který hrál v kapele, víš hudba je má modla, složil písničku, a ta je nádherná. Dovoluji si její text sem napsat. Tráva Vyrostla tráva, tam kde měla být a bláhový človek ji nenechal žít. Často se stává, že jsme na ni zlí a pak nám čas poví, jak chovat se k ní. ref: Tak lehni si do ní a važ si jí víc že pro lidi voní je zbytečné říct. Maličký brouček jí v náručí spí a střapatý klouček se batolí v ní, sluníčko svítí a voní nám dál tráva a kvítí na celičký kraj. ref: Tak lehni si do ní a vaz si jí víc že pro lidi voní, to málokdo ví. Napsal ji pro děti a je naprosto úžasná, že? je to valčíček s jednoduchou, ale krásnou melodií.

Dragonangel
13. 07. 2004
Dát tip
"Chtela bych Ti podekovat, tajemna horo hor, a zatim mraky plne deste schovaly Tvuj vrchol a nedovolily vystoupit vyse. Musim se s Tebou rozloucit, mila Etno, a vystoupim snad priste. " Chtela bych ti podekovat, tajemná vesuvanko, za to , ze dovolis obycejnym smrtelnikum poznat krásu vzdálených míst... TIP

Hermann
15. 05. 2004
Dát tip
Ak si to človek pozorne prečíta, objaví skryté prvky opisu a rozprávky...Je to báseň, a nielen táto jedna ale celková tvoja tvorba skrrýva jemnocit a plnosť výrazu. Nepoužívaš síce nejaké objavné metody, ale o to viac presadzuješ v Tvojich prácach ducha a srdce. citlivosť. Sklon k inej láske, než na akú sme boli zvyxknutý...Možným mínusom Tvojej tvorby je veľmi úzky zámer, často sa tam vyskytujú slová ako ohň, slzy , amútok, Slnko, Neapol, Vesuv, čo trochu zvádza....Celkovo mám však z Tvojich básní dobrý a taký teplý dojem. Píšeš precítene a to je niekedy oveľša viacej ako sa držať prílišnej originality v básnictve... Máš silnú originalitu v témach, a originalitu v srdci....Dokážem to vycítiť, ver mi...Hermann tip

vesuvanka
15. 05. 2004
Dát tip
Děkuji za ohodnocení a tip. Jsem ráda, že mé básně dělají na Tebe dobrý a teplý dojem. Právě to příjemné teplo, které na mě ze sopek sálá, probouzí ve mně velikou lásku a inspiruje mě k psaní i malování. Díky za poslední věty, máš pravdu.

vesuvanka
09. 05. 2004
Dát tip
To jsi moc hezky rekla - sopecny tip - DIKY

andromeda
06. 05. 2004
Dát tip
moc krásné, sopečný tip

vesuvanka
04. 04. 2004
Dát tip
Tak to mam radost. Snazim se sve nadseni rozdavat. A moc dekuji.

Simona
02. 04. 2004
Dát tip
Když to tak čtu, jak vidíš sopky.Vidím tu krásu...moc pěkné;o)*t

hafinka
20. 02. 2004
Dát tip
je tam cosi tajemného co chceš skrýt ale zároven chceš aby to bylo odhaleno hezké

Rozervanec
20. 02. 2004
Dát tip
mile..:c)) hafinka to vystihla myslim dobre..:c))) a pripomelo mi tu jednu knihu co jsem cetla kdysi pred lety, ale ta byla o Vesuvu..:c)))

vesuvanka
20. 02. 2004
Dát tip
Dekuji Vam vsem, mate pravdu. Sopky jsou pro me bozske a ja se snazim je ukazovat v tom krasnem svetle, fascinuje me zrozeni zeme - ostrovy vulkanickeho puvodu a dale velmi bohaty zivot na svazich sopek a vubec v sopecnych krajinach.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru