Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

na brehu

09. 02. 2004
4
0
2100
Autor
Hermann

Váh... posvätná rieka, rieka duchov, víl, vodníkov, lásky a vášne... napísané na brehu Váhu..

NA BREHU


Stojím na brehu a daľej už ísť sa nedá
Tráva ku mne šeptá s vetrom rieky spojená
Ako zlatý vlas, čnieš sa v dlani proroka
Ty zhmotnená mozaika šťastia a snov mojich záruka

 

Stojím na brehu ako na pokraji sveta
Koncertom kamienkov šumiacich voda zakvitá
Hrám na harfu veterných vĺn
Vďaka sebe, pre iných som jej struny napnul

 

Stojím na brehu a pozorujem seba
Ako divadlo tohto času ma do sietí spletá
Krájam vedomie na diely zabudnuté
A kŕmim nimi tie biele riečne labute


Robinia
21. 05. 2004
Dát tip
Připomíná mi to Na břehu řeky Svratky kvete rozrazil, na břehu řeky Svratky roste nízká tráva. Rád chodil jsem tam kdysi, koupal se a snil. Na břehu řeky Svratky kvete rozrazil a voda tu je těžká, chladná, kalná, tmavá.

Hermann
21. 05. 2004
Dát tip
Robina- Aj mne to niečo pripomína, ale neviem, čo je to presne? Odkiaľ to je, prosím??? A Dakujem Ti!!! hermann

Robinia
21. 05. 2004
Dát tip
Našla som - a zisťujem, že si ju už nepamatám dobre. Takže takto to je správne: Vítězslav Nezval Na břehu Svratky Na břehu řeky Svratky kvete rozrazil na břehu řeky Svratky roste nízká tráva rád chodil jsem tam denně, koupal se a snil, na břehu řeky Svratky kvete rozrazil a voda je tu těžká, chladná, kalná, tmavá. I za slunného léta je zde zvláštní stín jak v starém obraze, jenž u nás doma visí, proč cítil jsem to vonět kopr, česnek, kmín, i za slunného léta je zde zvláštní stín jak v jedné zahradě, kam chodíval jsem kdysi. Jsou možná hezčí řeky, mají větší třpyt než tento teskný břeh, než temná řeka Svratka, a přece musil jsem zde každodenně žít, jsou možná hezčí řeky, mají větší třpyt, však nechodila k jejich břehům moje matka. Jsou možná země, kde je voda modravá a nebe modravé a hory modravější, a přec mou zemí navždy bude Morava, jsou možná země, kde je voda modravá, a přec mi nejsou drahé jak ta země zdejší. Jsou možná mnohem nádhernější hřbitovy, je Vyšehrad, ten zlatý klenot v srdci Prahy- a přec mě nejvíc dojímá ten žulový, jsou možná mnohem nádhernější hřbitovy a přec ten nad Brnem je nadevše mi drahý. Na břehu řeky Svratky kvete rozrazil a v lětě tyčí se tu kukuřičná zrna. Ó, kéž bych, matko, s tebou dodneška tu žil, na břehu řeky Svratky kvete rozrazil, Kéž žil bych s tebou, matko, dodnes ve zdech Brna.

vesuvanka
15. 05. 2004
Dát tip
Stojím na brehu ako na pokraji sveta Koncertom kamienkov šumiacích voda zakvitá Hrám na harfu veterných vln Překrásně napsané a velký TIP

Hermann
22. 04. 2004
Dát tip
To je milé, ja by som tiež chcel krmiť kačenky...Hermann

andromeda
20. 04. 2004
Dát tip
Pohladilo mě to na duši, moc pěkné...Nám tady protéká řeka Chrudimka, občas v parku s nejmladším synkem krmíme labutě, ale většinou spíš kačeny. TIP

KayTee
01. 04. 2004
Dát tip
milujem labute ;o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru