Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VÝSADEK-11

27. 02. 2006
1
0
2779
Autor
fungus2

ČÁST JEDENÁCTÁ

Lokomotiva supěla krajinou a za sebou zanechávala hustý  kouř, který se valil z komína. Na uhláku ležel vyčerpaně Alain Martell a přitom se díval za lokomotivu na koleje, nad nimiž se rozplýval dým. Major Marcel Degail se opíral o bok kabiny a v rukou svíral mapu, kterou pečlivě studoval. Jean Anyz řídil lokomotivu a zároveň lopatou občas přiložil uhlí do kotle.

„Ani ve snu by mne nenapadlo, že sotva seskočím, tak si budu hrát na strojvedoucího,“ řekl Anyz.

„Stejně daleko nedojedeme. Němčouři z  alarmujou všechny v širokym vokolí,“ ozval se Martell a přitom si zapálil cigaretu.

„S tím musíme počítat, ale pokud vyskočíme někde během jízdy, třeba v lesích, tak lokomotiva pojede dál a voni nebudou vědět, kde sme přesně vyskočili,“ mínil Major.

„Teď jsme ve votevřený krajině. Jestli zavolaj na nás stíhačku, tak nemáme šanci. A taky stačí nějak zatarasit někde koleje a budeme taky nahraný,“ zkonstatoval Anyz.

„A brzo budeme vopravdu nahraný!“ vykřikl náhle Martell, který spatřil na silnici, co vedla podél tratě jedoucí motorky a dva automobily.

„Zatraceně! Tohle není žádná rychlíková mašina,“ procedil mezi zuby Anyz, když  pohlédl na silnici. Poté se zadíval do předu a zaklel, protože silnice i nadále vedla v blízkosti kolejí.

„Jestli nám zasáhnout lokomotivu, tak vokamžitě vyskočíme!“ řekl Degail, přičemž se na plošině přikrčil. Přes železný okraj sledoval, jak motorka s dvěmi německými se vojáky přibližuje na úroveň lokomotivy. Němec v postranním vozíku vzápětí stiskl spoušť svého samopalu. Trojice mužů pak zaslechla zvonivý zvuk dopadajících a odrážejících se kulek. Major přivřel levé oko a přes mušku samopalu se zadíval na vojáka za řídítky motorky. O vteřinu později vystřelil. Postava Němce sebou na sedadle škubla a vzápětí motorka prudce vybočila do strany na opačnou stranu silnice, kde sjela do příkopu. Druhá motorka s postranním vozíkem se na poslední chvíli vyhnula. Na ní se zaměřil na uhlí ležící Martell, nad kterým poté zahvízdalo několik kulek. Nelenil a také zahájil střelbu. Motorka se za okamžik dostala do smyku a vjela před vozidlo, které do ní narazilo. Hned na to byla odhozena do strany a voják za řídítky byl vymrštěn a dopadl na povrch silnice. V zápětí se ozvala kulometná střelba z onoho automobilu.

„Krucinál!“ vykřikl Martell, který sjel po uhlí na plošinu, aby se kryl před střelbou kulometu.

„Ten kulomet nám může prostřílet kotel!“ vyhrkl Anyz, který se jako ostatní krčil na podlaze plošiny, zatímco nad ní prolétávaly kulky a zvonivý zvuk doprovázel dopad kulek na její železné části. Major Degail otevřel železná dvířka a v leže se z nich trochu vyklonil. Hned na to zalícil samopal na předek vozidla. Zaslechl svištění kulek a i zvuk doprovázející odražení kulek. Přitom stiskl spoušť a jedna kulka mu ve stejnou chvíli roztrhla levý rukáv. Ze zatnutými zuby však vystřílel celý zásobník a automobil o několik vteřin později narazil předkem na nevelký strom u cesty, který přelomil. Pak následovalo vjetí do příkopu, kde se vozidlo převrátilo na bok. 

  Trať se stáčela od silnice do lesa, do kterého lokomotiva za houkání vjela. Po několika minutách jízdy trojice mužů vyskočila z lokomotivy a zmizela v hustém lesním porostu. Opět se jim podařilo aspoň na nějaký čas německým vojákům uniknout. Bylo jim však jasné, že na ně bude podniknut zátah, při němž se štěstí k nim může kdykoliv obrátit zády.

 

 

                             KONEC JEDENÁCTÉ ČÁSTI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru