Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Milenci

23. 02. 2004
13
0
4214
Autor
Cecilka

 

V místnosti byl příjemný chládek. Otevřeným oknem bylo slyšet rádio od sousedů a cítit vůni, kterou vydává tráva po dešti. V paprsku světla, které dopadalo na skleněný konferenční stolek, tančil zvířený prach.

Posadil se na pohovku a složil ruce do klína. „Kdy bude oběd?“ zeptal se po chvilce nerozhodného mlčení. „Jen to tu dodělám,“ řekla. Přímo před nosem se mu pohybovaly její masité hýždě sem a tam, nahoru a dolů, to jak umývala okna. Viděl, že je bere teprve nahrubo, vodou s jarem smývá největší špínu. „Teda, co to je tady zvenku za sajrajt?“ volá na něj z lodžie. „To nejde vůbec dolů!“ „Asi jak dělali tu omítku,“ utrousí on a sleduje pro změnu její prsa, která se na okamžik přitiskla k vlhkému sklu, jak se snažila dosáhnout na horní rám okna. Uvědomil si, že by se tam měl natáhnout sám, ještě loni se tam ochotně natahoval. Natáhnul se na postel. Cítil se zoufale vysílený. Utahaný. Přitom v práci nebylo dneska do čeho píchnout, proto přišel dřív. Těšil se na ni. Toužil po ní. Teď měl ale hlad a ona myje ta zatracená okna.

Umyla rám a na skle po jejích ňadrech zůstaly dva suché vyleštěné fleky. „A co bude k večeři?“ pozvednul se na loktech a ona se na něj na okamžik pozorně zadívala. „Nevim, koukni do ledničky. Něco vymyslíme,“ usmála se. Všiml si, že se jí maličko zkřivily horní zuby. Kolikrát už ji kopal k zubaři? „Kolikrát jsem ti řikal, ať si necháš ty moudráky vytrhnout?“ „Jo, to bych na to musela mít čas,“ povzdychla si a vymáchala hadr. „Je ti něco?“ „Nic,“ odvětil. Jak se narovnala, udělal se jí vzadu na teplákách podolek. Na vytahaných teplákách. Nikdy ji nechtěl vidět v teplákách. Byla v nich jak buchta. Jak všechny ostatní buchty.

Znovu přemýšlel, jestli by ji neměl opustit a najít si jinou. Bez tepláků. Bez podolku. Ale znovu si uvědomil, že ta jeho nová by si dřív nebo později musela ty tepláky natáhnout taky. Nebyl taková hvězda, že by si mohl dovolit, aby ta jeho seděla v křesle a pilovala si nehty. Přesto by ji tak aspoň jednou rád viděl. Záviděl chlapům od ní z kanceláře, uslintaným kravaťákům, kteří ji mohou celý den sledovat v upnuté sukni a sáčku. On ji tak zahlédl vždycky jen ráno, oblečená a načesaná mu přišla do ložnice dát pusu a naplnit pokoj sladkým parfémem. Než se ale večer vrátil z práce, stihla se odlíčit a převléknout, vlasy stáhnout do ohonu.

Namáhavě se zvedl a šel si do ledničky pro lahváče. Jeho lahváč a její tepláky, to byl symbol jejich domácího štěstí. Nesnášel její tepláky, stejně jako ona jeho lahváče.

Napil se a prohodil: „Jé ono je přes ty okna vidět. To je schválně?“ Zasmála se. „To musíme oslavit někde venku. Zvu tě.“ To bude drahé, pomyslel si. Jen co stojí v hospodě pití. Ale neřekne to nahlas, to by zas slyšel, kolik stojí ty jeho lahváče a kolik by za ně bylo večeří. „No tak,“ řekla, když viděla, jak váhá. Už jsme dlouho nikde nebyli…“ Vzdal to. Klidný večer u televize se nekoná. Ještě spíš pro sebe zabručel, co se dneska v práci naběhal, ale už se šel oblékat.

Když se vrátil v džínech a tričku, zjistil, že ona má na sobě elegantní šaty a boty na vysokém podpatku. Líbila se mu. Nejraději by nikam nešel a … „To tričko nemyslíš vážně, že ne. Jednou někam jdem, tak…“ Vzal si košili. „Miláčku, mohl by ses ještě oholit?“ houkla, když nanášela řasenku. Viděl, že jí to bude ještě trvat, tak sebou praštil do křesla a dopil pivo. Nebude ze sebe dělat jednoho z těch panáků. Hmátnul si rukou na bradu. Holil se včera a ještě pár dní to vydrží.

Sakra, ten hlad. Otevřel si ještě gambáč. Když se ženská vypravuje, trvá to roky. Vtom ale vešla. „Myslela jsem, že hned jdem. Můžeš si dát pivo tam. Nebo si se mnou dáš vínko?“ Zavlnila se v bocích. Sakra, už jí dlouho takhle neviděl. Objal ji kolem pasu. „Nezůstanem doma? Nebudeš litovat.“ pošeptal jí do ucha a natáhnul nosem parfém“ „Au, škrábeš,“ ucukla a nasadila naštvaný výraz. „Tak proto ses neoholil. Myslel sis, že přece jen zůstanem u televize. Sakra, co budeš dělat, až ti bude padesát? To nemůžeme jednou někam jít?“ Zaznamenal ten tón. Ten tón. Vsadil by se, že už má na řase slzu. „Na tohle jsem čekal. To je logika. Přesně jako tvoje matka. To chceš jít ven v takovýhle náladě?“ Loknul si piva. Zatímco hledal v lednici točeňák, ona se převlékala do tepláků.


Elyn
26. 02. 2004
Dát tip
moc hezky napsaný...* (ale smutný ...)

chicoria
25. 02. 2004
Dát tip
Rozhodně moc dobré, tip

aaa_aaa
24. 02. 2004
Dát tip
líbí super napsané život jako na dlani :o)))

možná příliš rychlej (zbrklej) konec.. ale líbí moc :) andulka: povídkovej svět nemusí bejt svět autorky nebo náš :)

Andulka
24. 02. 2004
Dát tip
Pan Pup:- to ja vim...prave proto me desi, ze existuje takovychle hlavnich hrdinu(podle autoru na Pismaku)...moc. Me desi, ze jeste existuje takovy zivot...:-)...takhle jsem to myslela...:-)

andulka: mě neděsí ani tak písmák; mě děsí, že je toho ještě příliš moc všude okolo.. ale myslím, že si rozumíme :)

Cecilka
24. 02. 2004
Dát tip
andulka: já vím, je to dost zjednodušující. Ale to dělení žen nedělám já, ale ten chlap. Možná sis všimla, že rozděluje i muže(kravaťáci, panáci). Lidi to někdy dělají, protože jsou nešťastní, nebo taky ze závisti a z pocitu vlastní bezmocnosti... Zjednodušují, jako já jsem zjednodušila vztahy lidí v té povídce. Jinak ten vztah mi neprijde jako otrokarstvi. Tam nikdo nikoho do niceho nenuti, jen lide sami prijimaji urcite role, aniz by se tomu zkusili postavit. V podstate je to stve, ale nic proti tomu nedelaji, ackoliv je to by stacilo malo. A to mi prijde nejsmutnejsi, ta rezignace, ze clovek nemuze, i kdyz muze, a proto o tom pisu. Pozoruju, jak jsem přešla automaticky do psaní bez interpunkce :-)) Ať žijou SMSky :-))

Cecilka
23. 02. 2004
Dát tip
sleeping_beauty: Jsem nová tady, ale píšu už delší dobu. Díky:-))

aramis
23. 02. 2004
Dát tip
skvela... :o)

Carodej
23. 02. 2004
Dát tip
Milá Cecilko, umíš plasticky předvést realitu.... výborně. Jen technická: Teda, co to je tady zvenku za sajrajt?“ volá na něj z lodžie. „To nejde vůbec dolů!“ „Asi jak dělali tu omítku,“ utrousí on ... v těchto pár větách jsi náhle utekla do přítomného času, což působí rušivě, nikde jinde pak už ne a pokračuje časem minulým. za "parfémem" ti zůstaly uvozovky:)) Tip - rozhodně.

Carodej
23. 02. 2004
Dát tip
no, pokud to vyčnívá jako padlý strom z jinak klidné hladiny jezera... mně to vyloženě raflo do očí...:)

Carodej
23. 02. 2004
Dát tip
jejda avi

fungus2
23. 02. 2004
Dát tip
Zdařilé. TIP

Kandelabr
23. 02. 2004
Dát tip
moc dobré, v podstatě nemám co dodat...příjemné počtení tip

Jeanne_6
23. 02. 2004
Dát tip
Bože je mi devatenáct a tohle skoro znám..skvělý!!!

Andulka
23. 02. 2004
Dát tip
- Nelibilo se mi tam...jak tam delis zeny na dva druhy...ty co vari a myjou okna a ty co si piluji nehty....to me tam rusilo.... Jinak povidka je skvela, se ti povedla a moc...Jinak obsahove,se mi nelibila...(hlavni hrdina pije jedno pivo za druhem, zatimco zakomplexovana zena vari, uklizi.....a kdyz ji pozve na veceri, tak se hned vyparadi...a kdyz ji muz rekne ze ne...tak ho zase poslusne poslechne....nejenze ty lidi zije vedle sebe a ne spolu, ale navic to je snad dobrovolne otrokarstvi, jen aby nebyla sama) TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru