Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mandle

24. 02. 2004
12
1
3525
Autor
Aleya

Láska má prý tisíc tváří. Krutost taky.

Padající soumrak barvil zemi do ruda a po nebi závratnou rychlostí pluly mraky podivných tvarů.

            Sedmnáctiletá Ester Schmitzerová na ně zírala s široko rozevřenýma očima, ale neviděla je. Neviděla ani udýchanou, zpocenou tvář světlovlasého muže, který se nad ní skláněl. Necítila jeho horký, štiplavě páchnoucí dech ani jeho hrubé ruce, které jí vyhrnuly sukni a rozervaly blůzu. Neslyšela ten podivně nelidský jekot, který se ozýval kolem. Ale kdyby jej slyšela, nebyla by v něm poznala svou matku a osmiletou sestřičku.   

            Její vědomí bylo zahalenou milosrdným šedým závojem. Ale když její nevidoucí oči na okamžik zabloudily až na samý okraj té scenérie děsu, závoj se na chvíli protrhl. To když spatřila vysokého, elegantního štíhlého muže v uniformě SS, který nehybně přihlížel všemu, co se v údolí dělo.

            Vypadal zamyšleně; v jednu chvíli se starostlivě podíval na oblohu a Ester najednou s děsivou jistotou věděla, o čem přemýšlí. Měl strach, že začne pršet, protože si sebou nevzal deštník a nechtěl, aby mu déšť poničil tu krásnou uniformu s nablýskanými prýmky.

            Nakonec usoudil, že počasí snad ještě chvíli vydrží a vrhl krátký pohled na hodinky. Už bude šest, pomalu čas na večeři...co jsem to měl vlastně koupit...rozinky?

            Chvíli o tom přemýšlel, ale zaboha si nemohl vzpomenout, co to po něm vlastně  ta Frieda chtěla. Nakonec to vzdal, ale rozčilovalo ho to – nenáviděl ten pocit, že už měl něco skoro na jazyku, ale vždycky mu to o kousek uniklo...no, nedalo se nic dělat, paměť je potvora.

            Raději vytáhl z kapsy saka malý notes v kožených deskách a plnícím perem do něj něco poznamenal. Čísla, pomyslela si Ester, jsme pro něj jen čísla.

            Spokojen se svým zápisem si esesák klidně zapálil cigaretu s dlouhou špičkou. Několikrát mu zhasla, byl docela vítr. Když si ji musel zapalovat asi popáté, chystal se ucedit nějakou hodně sprostou nadávku, ale uvízla mu v hrdle, když se jeho pohled setkal s tím Esteřiným.

               Díval se jí do očí, velkých, mandlových a krásných, jak už ženy z jejího národa mívají, a mohl v nich vidět moudrost staletí, plachost laně a nekonečný smutek, který by naplnil všechna moře světa až po okraj.

            Mohl. Ale neviděl.

Mandle, mandle chtěla! Esesák se v duchu zaradoval.

Poslední věc, kterou Ester viděla předtím, než se kolem ní opět uzavřel šedivý závoj, aby ji už nikdy nepustil, byl úsměv. Úsměv člověka, který si právě na něco vzpomněl.


1 názor

Rabb
17. 08. 2005
Dát tip
Já to říkám pořád, lidi jsou svině. T!P Vítej mezi mé oblíbené autory...

Dejf
18. 05. 2005
Dát tip
na mě to moc působilo, navíc to má chvályhodnou délku (teda je to krátký) a přečetl jsem to jedním dechem *t

Franny
29. 04. 2005
Dát tip
Mě druhá světová válka fascinuje, ale na žádnou povídku z koncentračního tábora jsem si nikdy netroufla. A tohle bylo dobré. Moc dobré!

Zarabeth
23. 04. 2005
Dát tip
Výborný nápad. Zpracování by mohlo být ještě o špetičku lepší, ale přesto je stále velmi dobré. Tip*

Kostka
25. 07. 2004
Dát tip
Tip, ne na oplátku, ale za ten nápad. Nechápu trochu konkrétní obraz té výchozí situace, je popsaný snad příliš mlhavě. Ale to je vzhledem k myšlence podružné - ta mě dostala. jen v prologu máš "láská" a hned v úvodu se mraky ženou se závratnou rychlostí, to by stačilo bez té předložky, respektive bylo by to správnějc

Aleya
25. 07. 2004
Dát tip
té láský jsem si všimla až teď, opravím to i tu rychlost...ten obraz...ani už nevím, nějaké to nacistické vyvražďování, takových věcí se dělo...

Aleya
25. 07. 2004
Dát tip
teď přijdu sama sobě jako hnusný cynik, což nebyl záměr, ale vyznělo to tak...no nic.

Kostka
25. 07. 2004
Dát tip
to je mně jasný, ale vzhledem k tomu, že u toho je chlápek, který jde vzápětí nakupovat, tak to musí být něčím specifické... neříkám, že to není možné, ale nemohlo to být "nějaké to vyvražďování". chtělo by to konkrétní detail, který by to osvětlil. (krom toho ta roztrhaná blůza a tak, to zas svádí k domýšlení, co všechno jí ten chlápek probůh dělal). tak se mi to jeví

StvN
23. 05. 2004
Dát tip
Nakonec jsi mě pobavila. Nemám rád psaní o podobných tématech, protože útočí na nejzákladnější lidské pudy a já, jako citlivý čtenář nevidím jen postavy, ale skutečné lidi a ohromně mě ta představa bolí. Konečně si ale myslím, že jsi své téma podala pěkně a vkusně.

dionisio
13. 04. 2004
Dát tip
jsi dobrá

chicoria
25. 02. 2004
Dát tip
Dobré, tip

Andulka
24. 02. 2004
Dát tip
tak ani nevim co k tomu rict..:-)

Arien
24. 02. 2004
Dát tip
Několikrát mu zhasla, když mu ji uhasil prudký podzimní vítr. - moc hasíš Jo, krutost má taky tisíce tváří, tipnu si

fungus2
24. 02. 2004
Dát tip
Zdařilé. TIP

Aleya
24. 02. 2004
Dát tip
Arien: jo, thanx, to s tím hašením trochu poopravím...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru