Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PELÉ

05. 03. 2004
19
22
10835
Autor
vesuvanka

PELÉ

Utíkáš před svojí sestrou
vládkyní oceánu
Ukrýváš se pod jeho dnem
kde pláčeš a tvé žhavé slzy
tryskají na povrch

Havajci Ti házejí
v oběť květiny
aby utišili tvůj pláč

Všechno je jinak
to pláče Země
když v bolestech rodí ostrovy
a Ty jsi Pelé
jen krásným mýtem lidí

Učedníci Vulkánovi
to dobře vědí
a přesto vhodí kytičku
do tvých zvrásněných polí
Ne jako oběť
ale z lásky

 

 


22 názorů

No, zjistila jsem, že mám mezery...:-))))....


vesuvanka
20. 09. 2021
Dát tip

Ivi, děkuji za přečtení básně a milou odezvu. Díky i za přečtení dalších děl, k nimž se ještě postupně vrátím a napíši. Moc jsi mě potěšila :-)))


Ne jako oběť...ale z lásky......


vesuvanka
13. 02. 2017
Dát tip

Růženko, potěšila jsi mě svojí návštěvou a milými slovy i Tipem. Děkuji a zdravím :-)))


RUZIGEL
13. 02. 2017
Dát tip

Opět nádherný obrázek i báseň ***


vesuvanka
12. 02. 2017
Dát tip

Irčo, zdravím Tě a děkuji za přečtení a milá slova :-))). Vnímám vulkány jako trpící vnitřní bolestí - žárem, a plačící ohnivé slzy a někdy proudy slz. Bohyně Pelé, ale další bohové vulkánů mě zaujaly. V představách vulkánů u přírodních národů najdeme hodně poezie (například aztécká legenda o vzniku hory Popocatepetl, kter a mě velice zapůsobila). Tuto legendu jsem popsala v neumělé básni "Popocatepetl" (ona to ani báseň není), kterou mám na písmáku na tomto odkazu:

http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=113965&pg=3


Gora
12. 02. 2017
Dát tip

Představa plačící země je hodná poetky a vulkanoložky zároveň...hezké:-)


vesuvanka
09. 11. 2010
Dát tip
Taublo, děkuji za přečtení, milá slova i tip :-))) Zdravím

Taubla
09. 11. 2010
Dát tip
krásné obraty, krásný celek - tip Vesuvanko :-)

vesuvanka
09. 09. 2009
Dát tip
Děkuji za přečtení i slova. Máš pravdu, bez diakritiky báseň vyznívá úplně jinak, tak nějak do ztracena.

A.H.
08. 09. 2009
Dát tip
zde mi opravdu chybí diakritika

vesuvanka
16. 05. 2009
Dát tip
Jiřinko, děkuji za přečtení a milou odezvu :-))) Moc jsi mě potěšila. Posílám pozdrav :-)))

vesuvanka
19. 09. 2008
Dát tip
Narriel - děkuji za milý dáreček, potěšil :-))) posílám pozdrav s přáním krásného víkendu :-)))

Narriel
19. 09. 2008
Dát tip
Děkuji... a posílám trochu neobvyklou pinii velmi neobvyklé básnířce...

vesuvanka
18. 09. 2008
Dát tip
a ještě posílám pozdrav s přáním krásného dne :-)))

vesuvanka
18. 09. 2008
Dát tip
Narriel - děkuji, mně na moje "proč" odpovídal tatínek :-))) Měla jsem ráda fotografie krajin a obzvlášť z cizích zemí a jednou při prohlížení starých pohlednic (to mi bylo asi šest let), mi učaroval Neapolský záliv s Vesuvem a pinií... vzpomínám si, že jsem se ptala nejen na Vesuv, ale i na tu pinii, co to je za zvláštní strom "jako deštník" , ktery jsem ještě nikdy neviděla....

Narriel
18. 09. 2008
Dát tip
Měla jsem možná štěstí, že rodiče na mě neměli moc času; žila jsem u prarodičů, a dědečka nikdy nepřestalo bavit odpovídat na má věčná "proč?" :)... Pak není příliš těžké se začít něčemu věnovat. Přeji hezký den...

vesuvanka
17. 09. 2008
Dát tip
Narriel - to je úžasné, že od raného dětství Tě zajímá astronomie - takže také nadšení pro pro přírodu a vědu :-))) Děkuji i za milé přání :-)))

Narriel
15. 09. 2008
Dát tip
Inu... Troufám si myslet, že tak trochu vím, jak jste to myslela... Já se zase už od nějakých čtyř let zajímám o astronomii... A stejně mi to nebrání při pohledu nahoru nevidět Schedar-oranžového obra 2,3mag,deltu Ksoru, což je bílé zákrytové dvojče, Cih, Segin a (když mám dalekohled) Archid, ale dámu v houpacím křesle (mám teď na mysli souhvězdí Cassioeiyi). Jinými slovy... Pokud je vědec schopnen respektovat kromě samotného vysvětlení původu i krásu a obsah mýtu, který jej obklopuje, přijmout jej a nebránit se mu -což samozřejmě ale nemusí nezbytně nutně znamenat, že mu musí bezezbytku věřit-, pak teprve je jeho práce plná a obsažná ve všech aspektech. Dál nechejte ohnivou Pelé, ať Vás v inspiraci líbá na čelo...

vesuvanka
15. 09. 2008
Dát tip
Narriel, děkuji za milé zastavení i tip. Pro mě byla bohyně Pelé velikou inspirací a obzvlášť, když jsem četla, že květiny jí házejí dokonce i vulkanologové :-))) Potěšilo mě, že jsi přečetla několik mých básní, inspirovaných vulkány. Posílám pozdrav :-)))

Narriel
14. 09. 2008
Dát tip
Obzvláště konc velmi silný. T.

Jazena
20. 07. 2005
Dát tip
I mně se sopky líbí, nedávno byl na ČT2 pořad o sopkách, tak jsem si také užila. Dík za básničku i za hezké vysvětlení příběhu o bohyni Pelé.

vesuvanka
20. 07. 2005
Dát tip
Jazena - díky za návštěvu a milá slovíčka, která mě potěšila

Lassie
08. 02. 2005
Dát tip
Krasne podane vysvetleni.. :) Tohle musi presvedcit i odpurce sopek. Taky se mi libi,za ivedci hazi kyticky :) T

vesuvanka
08. 02. 2005
Dát tip
Lassie - díky moc za milé zastavení, slovíčka i tip. Byly to zvláštní a trochu těžké začátky, když jsem začínala sopky studovat hlouběji a shánět materiály, tehdy toho moc nebylo, cestovky se teprve začínaly rozjíždět - ale hlavně ten údiv, když jsem někde řekla, že se zajímám o sopky a sháním o nich literaturu, ....musela jsem mnoha lidem - odpůrcům sopek pracně vše vysvětlovat (a měla jsem obrovskou radost, když se mi podařilo někoho přesvědčit o životadárnosti sopek), a dokonce mi to k něčemu bylo dobré. Mívala jsem dost trému vystupovat na veřejnosti a díky sopkám, které jsem obhajovala, se mi podařilo trému překonat...

Lassie
08. 02. 2005
Dát tip
Sopky davaji zivot.. a daly ho i casti Tebe..

vesuvanka
08. 02. 2005
Dát tip
Lassie - díky, máš pravdu, sopky jsou moje láska již od dětství... :-)))

vesuvanka
18. 05. 2004
Dát tip
Děkuji za návštěvu a tip. Pele je bohyně vulkánů na ostrovech v Tichém oceánu. Zejména na Havajských ostrovech se těší oblibě. To je takový mýtus, který vystihuje geologický děj - zrození ostrovů. Bohyně Pele se ukkrývá pod dnem oceánu před svojí sestrou - bohyní oceánu. Čas od času vyrazí na povrch a zrodí se nový ostrov. Bohyně Pelé je poetickým symbolem magmatu. Havajci ji uctívají různými tanci a také do kráteru vulkánu házejí bohyni Pele dary v podobě květin a dokonce i jídla, to aby se bohyně nehněvala a nerozlila lávu někam do města. Naštěstí láva teče většinou do moře, takže ostrov se pomalu zvětšuje. Fascinovalo mě zjištění, že i vědci - vulkanologové mají tuto bohyni rádi a symbolicky jí házejí také nějaký dárek - kytičku.

Hermann
17. 05. 2004
Dát tip
Kto je to Pele? Viem iste, že to má niečo spoločné s mytológiou? Prepáč, ale tuto moje zbnalosti nesiahajú..Zaujímam sa o slovanskú kultúru a videnie sveta, táto časť sveta je pre mňa neznámou....Hermann tippppppp

andromeda
07. 05. 2004
Dát tip
Potěšila mne, jako ostatní tvá dílka. Moc pěkná a tip

vesuvanka
07. 05. 2004
Dát tip
Dekuji za tip

vesuvanka
03. 04. 2004
Dát tip
Dekuji

vesuvanka
02. 04. 2004
Dát tip
Dekuji za tip.

Simona
02. 04. 2004
Dát tip
Pěkné;o)*t

Pěkné...T.

vesuvanka
15. 03. 2004
Dát tip
Tak to me tesi. Dekuji za tip.

synáček
14. 03. 2004
Dát tip
No, já nevím, ale rozhodně si vsadím (minimálně tak tisíc ku jedné), že pravdu budou mít obě strany: vědci i Havajci... To, co my vnímáme svými (zatraceně nedokonalými) smysly, ono minimum z celého spektra vlnění (jakéhokoli druhu) je pouze jen špička ledovce...Každému (námi viditelnému) jevu předchází změny a úkoly pro "jiné" (nežli lidské) ruce, které jsou pravou podstatou toho děje, jehož výsledek můžeme my potom (v hmotném světě) uvidět...a hmotnou fyzikou si (sobě pro radost) zdůvodnit. Lidské tělo je přece také jen spousta hmoty a plno biochemických pochodů...a přesto mě nikdo na světě nepřesvědčí o neexistenci lidského ducha sui generis…samostatně existujícího... TIP...a díky!

vesuvanka
14. 03. 2004
Dát tip
Take si myslim, ze pravda bude nejen na strane ucedniku Vulkanovych, ale i Havajcu. Me bohyne Pele zaujala a kdybych se dostala na Havajske hostrovy, take bych ji hodila kyticku. Urcite existuje neco, co "hyba" Zemi, co predurcuje vsechny fyzikalni, chemicke i biologicke zakonitosti. Je zajimave jak to dovedly vnimat prirodni narody v ruznych koutech sveta. Sama verim (podobne jako severoamericti Indiani), ze dusi ma nejen clovek, ale i zivocichove, rostliny, hory... Dekuji za TIP.

Craerassy
14. 03. 2004
Dát tip
Já čtu, o čem tu povídáte a zase vidím ty malé zázraky...duši, lásku, cit...děkuji, vesuvanko.:-) tip

Robinia
10. 03. 2004
Dát tip
Moc hezké, tip

vesuvanka
10. 03. 2004
Dát tip
Dekuji.

Hanca
05. 03. 2004
Dát tip
Líbí se mi. tip

vesuvanka
05. 03. 2004
Dát tip
Diky za tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru