Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Art-trofie haiku

Výběr: Alela
06. 03. 2004
5
0
10568
Autor
Igor_Indruch

Haiku nám trošku přibralo na váze :o)))

Pomalu, pomalu plyne ta voda.

Barva je její tmavě šedá barva je její šedohnědá barva je její šedohnědozelená nic vůbec nic se v ní nezrcadlí

Vůbec nic se v ní nezrcadlí!

Jen stíny mraků a topolů mraků topolů a olší jen stíny mraků topolů olší a vrb tancují tam tancují v popleteném tanci po hladině tančí svíjejí se v popleteném tanci

Proplétají se a svíjejí, po hladině se plazí

Vítr nese suché listí chmýří z vrb a spoustu smetí vítr fouká listí chmýří smetí letí hladiny se dotkne flotila mrtvých dává tušit kam ubírá se proud

Jen suché listí, chmýří a smetí dává tušit, kam ubírá se proud.

U břehu zametá hladinu vrbové proutí voda se v pomalých vírech zde kroutí klacky se splétají v košaté vory s travou a špinavými cáry igelitu plující sarkofágy s malými tvory štěně se ve vodě nechtěně koupe nafouklé tělíčko sem tam se houpe

Zdálky připomíná plyšovou hračku

Našel jsem jednu když jsem byl malý ještě jsem nechápal jak se věci mají domů ji vzít umýt a vysušit tenkrát jsem chtěl až později jsem pochopil až později plakal a vidím ho stále maličké tělíčko vodou nadnášené tělíčko očička zavřená světlo nikdy nespatřila růžovoučký čumáček vše co je navíc vyhazujeme

Jen proto plodíme abychom zabíjeli

Břeh vyhřezlý z nedávné záplavy škraloupy bahna s kostrami ryb prázdné ulity šneků krok co krok mezi tím co noha nohu mine předbíhám vodu jen o kousek a ostřice svými seschlými chapadly snaží se mi kotníky spoutat chapadla ostružin cení své zuby zápěstí do krve rozedraná přítula svízel k stehnům se tulí nad hlavou oblaka těžká a obrovská jen spadnout jen spadnout vše živé zadusit

A v dáli štěká pes, kokrhá kohout a kvílí cirkulárka. Pomalu, pomalu plyne ta voda.

Alela
07. 04. 2004
Dát tip
Velmi, velmi silné........ t/v A můžu prosím vědět, co to přesně haiku je? (nebo čím se vyznačuje?) Dík. A.

Tohle opravdu haiku není :o)) Ovšem zařazení tohoto dílka do této kategerie není ani samoúčelné, ani to není provokace (tedy není to tak úplně provokace :o)) Jde o jakési vyjádření vnitřní spřízněnosti a odkaz jeden ze zdrojů inspirace :o)) Obsáhlou diskusi na téma haiku najdeš třeba zde: Haiku a to kolem Vypichuji pár postřehů: "Zachovat skutečnost pomocí jazyka tak, aby vjemy v haiku zachycené inspirovaly posluchače k okamžitému utvoření silné konkrétní představy jedinečné situace." (waldekke) "....pokusit se sníst motýla, aniž by se ho člověk dotknul..." (Japhy)

avi jsem zabudol :o))

Abyss
16. 03. 2004
Dát tip
je to uplne nejskvelejsi strasne se mi to libi a tak klubuju..

Z oblasti Zenu jen takovou knížečku "Kosti a svaly zenu" pro Votobii. Ta je ale hrozně milá :o)) Pak jsem ještě dělal na "Dynamice duše" od Lama Anagerika Góvindy, ale to nakonec nevyšlo.

Beepee
09. 03. 2004
Dát tip
Japhy - no já jsem rozhodně přírodní, kolegyně vlastně taky, tak proč ne parkova ;))) Jestliže on je zahradník, tak já narozdíl od něj vrtám spíš do živočišných záležitostí (konkrétně lidská genetika). Takže jsem spíš kolegyně DNA (taky autor). :)))))

park
09. 03. 2004
Dát tip
Zdravím přírodní kolegyni :)) a jednu soukromou miniaturku pro genetiky ;) o DNA! stojím na dně v sifonu pod vanou ženské vlasy

Beepee
08. 03. 2004
Dát tip
Ahojky pánové :) tááákže - líbí se mi Igorova provokace, někdy mě taky lákají podobné činy. Taky se mi líbí ten proud myšlenek, čte se to opravdu splavně. Japhy - ad kritika haiku na Liteře - nebyla jsem si jistá, jestli správně vidím, když jsem zabloudila pod některé ty ódy ...od jisté chvíle jsem se rozhodla na L. žádné své haiku nedat, nemá to smysl. Potěšilo mě, že nejsem ve svém vnímání osamocena. oběma - je pěkné číst debatu dvou osobností, jako jste vy :) Díky a přeji pěkný den bee :)

Díky za obsáhlé vysvětlení, Japhy. Pokusím se na vše odpovědět: Zařazení: Jak už jsem napsal, nejedná se v mém případě o "revoluci" ale napůl o "recesi" :o)) a napůl o osobní pocit. Kategorie "ostatní" je příliš neslaná nemastná a nic neříkající, tam snad nikdy nic dávat nebudu :o)) osobně jsem ale stále přesvědčen, že je to "transcendence haiku", ale samozřejmě, ty to tak vidět nemusíš a je to OK. Jinak v tom ostatním máš pravdu. Vysvětlování - samozřejmě, že to bylo zjednodušené a povrchní. Na internetových fórech je málokdy čas a prostor pro skutečně vyčerpávající výklad. Navíc, jak jsi správně podotkl, některé věci nejdou běžnými slovy tak úplně dobře popsat. nadmíru spokojen, osvícení... zase jsem si z toho dělal tak trošku legraci, což Ti uniklo :o)) ale to nevadí. Já se opravdu o buddhismus a zen poměrně dost zajímal (přeložil jsem z této oblasti dvě knížky), ale jako svou cestu jsem si to nakonec nevybral, protože jsem dospěl k názoru, že se to nakonec stejně stáčí do sebe a nevede to tam, kam já bych chtěl (nakonec jsem si vybral memetiku, která koneckonců - alespoň jak já to vidím - na buddhismus v mnoha ohledech navazuje). Nicméně jsem si z buddhismu a zenu vybral pro sebe to, co mě zaujalo či inspirovalo, ale zpracovávám si to a používám po svém. To je i případ "osvícení", ke kterému mám svůj postoj a mám s ním své zkušenosti, ale o tom se mi tady nechce psát - třeba někdy, mezi čtyřma očima. Ale diskuse se každopádně rád zúčastním, pokud bude zajímavá :o))

Taky se měj hezky Beepee - a díky! :o)))

Beepee
08. 03. 2004
Dát tip
O memech uz jsi se u neciho dilka zminoval - ta teorie me taky kdysi potkala, ale jako biologa me potkava teorii vicero :) Nicmene je zajimave, ze to nekdo zvolil jako "svoji cestu" a tesi me, ze stopy evolucnich teorii nachazim i na mistech poeticky ladenych.

No, ono toho zatím o memech (alespoň u nás) zatím nevyšlo moc, co by stálo za pozornost (já teda vím jenom o Blackmooreové - ale ta je dobrá) Jinak já jsem si tu teorii - jak už je mám zvykem - upravil podle svého (teda, ne že bych byl v rozporu s tou původní - spíš jsem si ji tak jako zevšeobecnil) a nacházím v ní odpovědi na spoustu otázek. Funguje velice jednoduše a elegantně v mnoha oblastech, kde tradiční teorie vytvářejí všelijaké složité konstrukce založené na nejrůznější nepotrvzených premisách či selhávají úplně.

pozorovatel
08. 03. 2004
Dát tip
Moc dobrý rytmus. Myslím, že byl zážitek tě slyšet recitovat. Za formu(obsah mi trošku uplaval) tip.

park
07. 03. 2004
Dát tip
ortodoxní Haiku(y)sta, to opravdu nejsem ;))))), - Neseděl mi hlavně ten způsob sebevědomého určení něčeho někam (je to Haiku)...je to nutné? "Věřte mi, že z nekonečna vidím pouhý zlomek. Sjednotit se s ním nelze, není možné být jedno s dravým proudem řeky. S něčím, co nemá tvar, rozměr ani vlastnosti, se nelze ztotožnit. To pouze je. Tečka." (Krishnamurti) .... pokud potřebuješ názor autority, tak tady jeden nabízím...

"je to nutné?" - ty jsi vážně specialista na koany :o)) Jdu o tom meditovat. PS: Citát pěkný, ale já se s ním neztotožňuji - leč nechávám ho být. :o)))

Zakazují se veškeré komentáře typu: tohle přece není haiku! Je to haiku. Nikoliv sice formou, ale podstatou.

(a taky jsem tady nenašel žádnou jinou kategorii, kam by se mi to chtělo dát) :o))

Drago
06. 03. 2004
Dát tip
Igore, ale to není haiku (promiň, musel jsemsi rejpnout) Líbí se mi to - už tou netradiční formou tak i obsahem. Jestli se nepletu tak kousek z toho jsi recitoval na srazu... máš můj tip.

Dík. Jo-o recitoval jsem původní verzi, tak, jak jsem si ji pamatoval. Pak jsem na tom ještě pracoval :o)) A haiku (byť zbytnělé) to je, protože na počátku byl pocit, ze kterého mělo být haiku. Ten pocit se však do jednoho haiku nevešel, tak vzniklo tohle. :o))

Drago
06. 03. 2004
Dát tip
takže je to haiku podstatou... to je zajímavá myšlenka... potom i některé mé povídky jsou vlastně haiku :oD a nemáš zač.

"potom i některé mé povídky jsou vlastně haiku.." Jasně, proč ne? V literatuře (stejně jako ve všem) není přece nic fixní - vše je měnlivé. Já vnímám haiku minimálně dvourozměrně - jednou jako formu, jednou jako velice specifický duchovní obsah. Když může dnes vnikat spousta "haiku", která jsou sice dokonalá či skoro dokonalá předepsanou formou, ale obsah je úplně někde jinde, protože chybí pochopení věci, proč by nemoha vznikat "haiku", která se třeba o předepsanou formu ani nesnaží, ale vycházejí právě z té podstaty? :o)

Drago
06. 03. 2004
Dát tip
na tom něco bude... máš pravdu :o)

Dero
06. 03. 2004
Dát tip
Pane Bože, haiku bylo znásilněno. Fakt už přibírá na váze ... bude to kluk nebo holka? :o) Na srazu to bylo kratší, hm? ***

Jak už jsem napsal výše Dragovi - ještě jsem na tom pak pracoval. A neviděl bych to jako "znásilnění" - i když k nějakému tomu oplodnění nejspíš došlo :o)))

park
06. 03. 2004
Dát tip
A to sis nemohl k oprcání vybrat třeba baladu........ :( Obsah by mohl být stejný, a ducha bych specifikoval v návodu k použití :)))))))))))))))))))))))

Jaký oprcání? Jestli jsi "ortodoxní haikista", můžeš to chápat jako "transcendenci haiku" - protože to opravdu z haiku vychází, i když ty to tam možná nevidíš. Kromě toho tu kategorie "balada" není.

Proč?

Jo - proč je to stejně kvalitní pojem? Víš proč ze všech možných "majoritních" systémů uznávám právě buddhismus? Protože jako jeden z mála klade důraz na individuální přístup. Každý si hledá svou vlastní cestu a pokud ho dovede k cíli, tak je ta cesta dobrá. Zen, pravda, je trošku více "stádní", ale na zenu si cením jiných věcí. Takže naprosto nechápu, proč by haiku nemohlo "transcendovat". Kromě toho - jak už jsem napsal - to zařazení tady toho neberu až tak vážně. Je prsklé pod "haiku" protože, zkrátka a dobře, k haiku to má z nabízených kategorií myšlenkově nejblíž (a taky, přiznávám, z "provokačních" důvodů :o))). Není to ani "báseň lyrická" ani "báseň epická". Na Liteře je to pod "poezie - volné verše", což je hezky neutrální. Taky, když už jsme u toho, by mě zajímalo podrobnější vysvětlení Tvého: "Nevysvětloval jsi špatně, ale to taky bylo všechno." Nevysvětloval jsem špatně, to znamená, že s tím, co jsem tam psal, v zásadě souhlasíš? Tak proč potom "to je tak všechno"? A z čeho jsi usoudil, že jsem byl s výkladem "nadmíru spokojen"?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru