Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Had a dvě křesla v zahradě

08. 03. 2004
0
0
2609
Autor
sgt_Hakon

Rád bych na začátete uvedl, že jsem se nespletl a že to opravdu je lit. kritika alespoň původem vysvětlím v prologu. prolog dodám ihned jak to bude možné.. chtěl bych poprosit každého, kdo to bude číst, aby se alespoň podepsal do kritik.. pošlu mu avízo, až bude prolog hotov.. ucelí to konečný dojem z díla heklé čtení (doufám, že i bez prologu) přeje [sgt.Hakon]

             Je to mlčenlivá post-apokaliptická zahrada. Žádné zářivé slunce. Pouze takovéto podzimní; neustále schované za melancholickými mraky a kouřem a smogem z odcházející pohromy.. lidé už na planetě nežijí.. zničili se ve VZDUCHU, na ZEMI, ve VODĚ a OHNĚM... Teď už zůstala jen tahle zahrada - lidmi, jak je známe dnes, nedotčená a neponičená, s křesly, co vypadají jako z období industrializace a oparem očekávání někoho, o kom sami víme, že nikdy nepřijde. My pozorujeme vše nezůčastněně jako bychom, jako lidé neměli být dávno po smrti.. Snad očekáváme opakovaný příchod Adama a Evy, aby znovu utrhli jabko z jabloně a aby na konci lidské cesty mohl mýtický Had znovu lidstvo zničit průběžným zaséváním nenávisti a neupřímnosti do jejich duší... Nebo snad spíše hlídáme jabloně, abychom Adama a Evu (a tím i sami sebe) ochránili před Hadovým mrštným jazykem a jeho svůdnými slovy??
A tehdy když spolu Adam a Eva šli, tak je z říčních teras pozoroval onen bájný Had a už tehdy spřádal plány na zhoubu těch, kteří se teprve měli zrodit.. zrodit z myšlenky, krve, prachu a hlíny, obilí a živočichů, trávy a slunce, vody a vzduchu. Zhoubu lidí. Nás. Opět se setkáváme s živly. Provázeli nás po celou naši epochu. Zde je Hadova past. Ty živly, které nám dávají život a ze kterých jsme vzešli nás zároveň zabily. Nejvíce nás ale zničil ten pátý.. duše.
Oheň - Slunce nám dává život a živí naše rostliny./Spaluje vše v jeho cestě... i nás.
Voda - Jsme z ní stvořeni a chrání nás před Ohněm./Zatopí naše tělo a my jsme bez Vzduchu.
Země - Živí nás a my do ní uleháme abychom jí opět navrátili naši tělesnou schránku./Otřese se a my se rozpadneme.
Vzduch - Dýcháme ho./Živí Oheň.
A pátý element? Duše.. ano kdysi dávno jsme se vděčně učili ji používat.. Naučila nás myslet  v materiálním světě.. tím nám obstarávala potravu a zabíjela divou zvěř, kterou poslal Had, aby nás zničil. Dávala nám oděv i nástroje. Zničila nás.. Naše vlastní podstata, která  nás dělala lidské bytosti.. nás zničila. Posedl ji Had a jeho mláďata, v mnohém horší než on sám.
Křesla čekají dál, milénia, miriády let... nevědí, že na ně už nikdy žádný člověk neusedne.. přesto zde budou stát navždy aniž by je Had posedl.       

.... nemají Duši.

A tak zde setrvávají v zahradě mezi dvěma jabloněmi pod melancholickým sluncem a očekávají příchod.

Koho?

Nové rasy, rasy lepší než jsme byli my...


sgt_Hakon
14. 04. 2004
Dát tip
no tak aspoň něco :oDD

Noe1
09. 04. 2004
Dát tip
Hufff ... po dlouhé době něčemu fakt nero. Ale jako stvořené do hadího klubíku. :))))

Kareel
02. 04. 2004
Dát tip
Kdyby sis to přece jen rozmyslel (třeba chuť zase přijde)... rád si počkám.

sgt_Hakon
02. 04. 2004
Dát tip
doufej :o))))) uvidíme.. měj se fajn

Kareel
29. 03. 2004
Dát tip
Našel jsem to koncem března v koši, (shodou okolností jsem četl i zahradu s dvěma křesly) teď už jen čekám na ten prolog.

sgt_Hakon
29. 03. 2004
Dát tip
už se ho asi nedočkáš.... ztratil jsem chuť se jakkoli angažovat vzhledem k přístupu správců

egil
09. 03. 2004
Dát tip
zajímavá vize...:)

Gaia666
08. 03. 2004
Dát tip
5. živel je akáša bratře ale jinak v pořádku přeji do dalších děl spousty ohně 666

Miss_Moody
08. 03. 2004
Dát tip
Uf Uf...jsem asi hodně unavená, je to hodně dlouhé a tak....tak si to zítra přečtu ještě jednou..akorát to asi nebude tak úplně moje parketa:)Ale nevadí, zítra přijdu:)

sgt_Hakon
08. 03. 2004
Dát tip
Gaia: Akáša nebo Duše, Myšlenka, 4as nebo Vesmír.. je hodně možností, ale jinak děkuji, že jsi mi to uznal(a) miss: no ono to není takovéto dílo plné ´temných slov.. dneska večer sem dám ten prolog, tak se to vysvětlí..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru