Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tichým spádem

08. 03. 2004
16
0
7048
Autor
angelik

Opadáš mi tady,

opadáš.

I víc než mé vnady

časem.

 

Opadáváš jako listí.

Barvíš se mi do zelena,

do modroruda.

Jsi má omalovánka

a já tvůj

odstín

dobrodruha.

 

Opadávám tvým větrem,

co vířením vzduchu setne

šťopičku

na níž

tak úpěnlivě

visím.

 

Opadám kapkami,

krupobitím,

jejich vahou

těžkne mé bytí

až se docela

celá

odlomím.

 

Padáme jednoduše,

jak podvečerní stín

přímo z duše,

tuše jen pár myšlenek,

co těsně leží

před branami rtů.

 

Vědomím zachyceni,

na jazyku tisíce pamlsků

...ta slova promlčíme ztěží...

Přesto pro tentokrát

ještě dnes

spolu

nespadnem.

 

 


pamadeus
07. 05. 2004
Dát tip
moc

Simona
21. 04. 2004
Dát tip
nádherná, jako asi všechny tvá dílka ;o)*t

Shellinka
26. 03. 2004
Dát tip
*** Jsi výborná! Budu si tě muset přečíst a strašně se na to těším!! :) Konec bere dech...

angelik
25. 03. 2004
Dát tip
pamadeus: vážím si toho:) dapler: děkuju...i za vysvětlení a názor a...snad víš:)* N_T: jsem tomu ráda:)

3/5+T až eroticky příjemné a úsměvné - líbí

dapler
16. 03. 2004
Dát tip
Musím se smát, jak se každý snaží něco opravovat. Myslím, že vše je na pravém místě a to v autorčině duši. O tom přece jsou její verše. t

pamadeus
15. 03. 2004
Dát tip
prostě nevím , co říct....*

angelik
14. 03. 2004
Dát tip
jeheh:) správně, správně, krásně jsi to vystihnul (a ani jsem nemusela nic psát, viď?:) zuz: a tak?:)

angelik
14. 03. 2004
Dát tip
mirek: děkuju, kuju moc, potěšil jsi:)

zuzuzu
13. 03. 2004
Dát tip
lehkost bytí je nesnesitelná, co?- moc se mi nelíbí závěr... a tak...

Jeheheman
12. 03. 2004
Dát tip
Tohleto je hodně hezký*! (Ještěže nemám vnady:) Ještě dnes spolu nespadnem.. hezká útěcha.. všechno je ještě daleko ..a přitom už teď to vlastně skončilo.. a pěkně hnusně.

JiKo
09. 03. 2004
Dát tip
Tichým pádem? (bez S) Je to fajné, dobře podané thema ps: když budeš příliš často používat ty občasné rýmy, ztratí svou primární funkci v nevázaném verši -- překvapit, upoutat, upozornit, zaseknout čtenáře. Např zatímco tuše/dušemi zde sedí (přes gramatičnost rýmu), jednoduše už tam zní nepatřičně. Podobně i jiných strofách

JiKo
09. 03. 2004
Dát tip
ps: A kdy spadnete? ;-))

Kohy
09. 03. 2004
Dát tip
Neni to spatne, jen mi nekdy prijde rym az moc nasilny - treba druhy odstavec me nepresvedcil, ale jako celek - ano!

papouch
09. 03. 2004
Dát tip
chroustjazz.: na inkoust švestkovej koláč???? ses zbláznil???? Přece po polití hlavy inkoustem se jí zásadně koláč malinovej!!!!! A to si říkáš seriózní kritik! :-)) angelik.: báfeňka zaujala - a s těmi rýmy - JiKo má pravdu, není co dodat :-)

dobré dílo.. dobré tělo.. ale komu by se chtělo.. hledat spásu v pouhém špásu ?) líbí(š) se mi moc :)

papouch
09. 03. 2004
Dát tip
chroust, ty ses snad pomátl - malinovej sypat cukrem?? Malinovej přece musíš sypat prézlema, jinak nesplníš epigonálně dekadencionalistickou hyperbolu!!! :-))

papouch
09. 03. 2004
Dát tip
chroust.: tektonicky zlomenej seš ty, koukám, když si diametrálně pleteš prézle a preclíky, vždyť je to submisívně antagonistický untršíd, nehledě na podivná znamení na obloze z 26.července 1432!! Již známý Güntergrass Betterbad ve svém notoricky známém díle "Für dem hubschraublichortodoxe Vereinstimmungssprachlichwirkungen vor das oberaberkleiner Linksuntemrechtsgrosskleinichkeit" se zmiňuje a liberárně beletristickoparapsychiální demagografii!!! Uvědom si to proboha už jednou!!!!! :-))))

papouch
09. 03. 2004
Dát tip
chroustj.: Ha!! To JÁ četl svazky Lepšíhokozla nedostupné i obyčejným nesmrtelníkům, a všude, opakuju VŠUDE!!! Takže tím, že postproturbulentně ingraduješ ke kvaziklaviaturní aprobaci, religiózně - a nebojím se říct, že i antivaflovitě! - svojí teorií superořechu rozvracíš stabilitu všech intregravidních vesmírů, nehledě na to, že jsem z Tebe dostal žížeň!! STRAŠNOU !!!! :-))))

papouch
09. 03. 2004
Dát tip
a

papouch
09. 03. 2004
Dát tip
:-))))) Ačkoliv jsou naše názory na pre-postintegritu empirie i vampýrie giganticky antagonistické, vidím, že naše prahybridní philosophiae vychází z týchž kořenů, ba co dím, ze stejného vemene i semene, neb na Gambáči se shodnem. A ačkoliv "U Vedrů" přístavní hospůdkou zcela transparentně není, budu dnes, jen co zlatý kotouč za hory tvář svou celodenní poutí znavenou k spánku uloží a svit Luny bledé na stříbrné strunky píseň svou vábivou vílám, jenž na paloučku v háji tom zeleném jak lehké, průsvitné šátečky z hedvábí vzácného tančiti zlehýnka počnou hráti bude, zliju se jak prase. :-)))))))))))

papouch
09. 03. 2004
Dát tip
a (skleróza :)

angelik
09. 03. 2004
Dát tip
papíšek + chrůstík: kuci, děkuju***:) JiKo: prve - děkuju moc za kritku i takovéhle poměrně podrobné rozpitavání:) momentálně nevím, z kterého konce to mám vzít, abych řekla všechno, co chci, ale nebylo to zas tak strasne dlouhe:) tak jen k těm rýmům - nepřemýšlím nad nima, nijak si nelámu hlavu nad tím, co tam dát, nebo nedát, aby se to dobře rýmovalo, popřípadě aby to mělo stejný počet slabik, nebo možná ještě, aby to nebylo "klišé" tak jak se tady na Písmáku s oblibou řiká. proto je to taky raději řazené v nerýmovaných, i přesto že se to občasně rýmuje, ale to jen tak spíš okrajově, než prvoplánově. Jednoduše - když mě to slovo v návaznosti s jiným napadne - napíšu ho, pokud mi to tam "tak nějak" zní:) jen mi vadí, pokud to má vliv na dojem, pocit, popřípadě jestli to ruší, pak mě to mrzí a děkuju moc za upozornění. ostatně to děkuju i tak, takže tak:)) Kohy: děkuju a proč zrovna druhá sloka ne-e?:)

angelik
09. 03. 2004
Dát tip
za předchozí dvoustranný rozhovor vysokoúrovňáckýsevšemiodbornoneodbornýmivýrazivy, takže kuju:) no fakt:)

synáček
09. 03. 2004
Dát tip
Přesto pro tentokrát ještě dnes spolu nespadnem. Celá mi připadá dokonale krásná... TIP...a díky!

JiKo
09. 03. 2004
Dát tip
Angelik: pojem klišé nevznikl na Písmáku:-) Je to vžitý výraz pro označení faktu, že používáš obraty už jinde 1000x použité. Ty pak ztrácejí na originalitě, významu a stávají se klišém :-), zkrátka vypadají opsaně a neoriginálně. A protože je čtenář už párkrát četl, stávají se mu nakonec protivnými. Tak to je sklutečná pravda o klišé, mám to od samotného Muldera Foxe .-)

angelik
09. 03. 2004
Dát tip
kujuju za krásnou definice slova "klišé"...myslela jsem to spíš tak, že "tady na Písmáku" se toto slovo objevuje v kritice neskonale často a závisí na rozhledu a osobnosti toho či onoho kritika, jestli to pro něj je nebo není klišé. Takže v závěru všeho si myslim, že slovní spojení by měla být převážně originální, ale na druhou stranu netřeba pranýřovat někoho, kdo použije cos, co tu už bylo stokrát a prostě se mu to jen líbí. A vyjádří s tím, co potřebuje. A tož tak:)) A ještě teda v tom závěru (abych to tak říkajíc dořekla) se nakonec stává tím největší klišé, použití slova "klišé" v kritice literatury, mluvy, vyjadřování, stereotypu atd.:) a dyky za čas:)*

mirek
09. 03. 2004
Dát tip
dost dobré...ostatně jako vždycky ;-)*

Yorick
08. 03. 2004
Dát tip
Je mi to příliš blízké na hodnocení omlouvám se... Krásně to graduje - vlastně degraduje... někde by to mohlo být i jednodušší (příliš zatížené slovy: co těsně leží / před branami rtů. ) ale asi by se z toho pak vytratila ta nálada.... Víc k tomu nedokážu... dávám svůj vnitřní, osobní *

angelik
08. 03. 2004
Dát tip
je vůbec nejpodstatnější ze všeho...cítit...ne gramaticky či literárně hodnotit, ikdyž je to podstatné pro formu. děkuju za krásnou kritiku i ztotožnění (ikdyž ti ty pocity moc nepřeju*)

Kolega
08. 03. 2004
Dát tip
Pěkně zachycená myšlenka, Andílku! :-) tip Líbí se mi předposlední strofa, ale 'rtů' bych nahradil 'chvil'.

angelik
08. 03. 2004
Dát tip
"rtů" bys nahradil "chvil"?? to by ztratilo smysl, před jakými branami to vlastně zvostalo, nie?:) já nevim, tak popovídej, ju?:) prosim..

Kolega
08. 03. 2004
Dát tip
Prostě by mi to tam pěkně znělo, nic víc. A smysl... ten by se tam už nějak sám vykrystalizoval... :-)

Marthin
08. 03. 2004
Dát tip
No jo, to by šlo..:-)

angelik
08. 03. 2004
Dát tip
Mrthin: snad to někam dojde:) chroustek: no ty mi tady ftipkuješ??:) tak to je moooc milučké od tebe:)

Elyn
08. 03. 2004
Dát tip
opadáš, opadáváš....mi tam trochu škobrtá... myšlenku beru, má to spád..:)

Marthin
08. 03. 2004
Dát tip
Snad to dojde..:-)

angelik
08. 03. 2004
Dát tip
tak já bych to celé snědla. písmenko po písmenku bych do sebe naházela s radostí pracující komunistické dělnice s lopatou v ruce bych to do sebe tímdle způsobem naházela. pak bych mohla mluvit všemi otvory svého těla, protože slov bych byla najezená ažaž. Jsme druhoústí...to je moc fajn:)

zuzuzu
08. 03. 2004
Dát tip
to je pěkný.,.. má to dost silných stránek

Craerassy
08. 03. 2004
Dát tip
Krásné...je hezké tu číst čisté myšlenky.:-) tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru