Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chladnou hlavu #19: Agáta II.

16. 03. 2004
36
3
12377
Autor
Rimmer

chladnouhlavu.cz

 
    Žárlil jsem na hokejistu.
 
    To by samo o sobě nebylo nic zas tak divného. Pár lidem už se to určitě stalo. Jenže já žádného hokejistu neznal. Navíc jsem ani neměl děvče, které by mi bezzubý chalan v chráničích mohl odloudit.
 
    Ležel jsem na posteli kolejní buňky nad beletrizovaným deníkem své nejhezčí spolužačky. Na přednáškách seděla přede mnou a někdy se na mě otáčela. To byly z přednášek ty hezčí chvilky. Měla krásnou zaoblenou tvář, úžasně poťouchlý úsměv a lesklé černé vlasy přikryté kšiltovkou s vyšitými ohnivými plameny. Jmenovala se Agáta. Stejně jako má první láska, která mě před půl rokem opustila kvůli kariéristickému bubeníkovi, toho času nezaměstnanému, nyní rozvážejícímu psí granule.
 
    Před třemi týdny mi Agáta pochválila svetr. Od té doby se naše konverzace rozšířila i o témata netýkající se přímo textilu. Začali jsme se pošťuchovat, chytat za ruce, objímat a osahávat si pod lavicí stehna. Včera jsme učinili jeden z nejzávažnějších kroků. Vyměnili jsme si nejintimnější literární tvorbu.
 
    Agátinou vášní byl hokej. Pravidelně navštěvovala znojemský stadion, a dokonce přispívala do sportovní rubriky tamních novin. Nejčerstvější povídka, kterou mi půjčila, pojednávala o jejím okouzlení jedním z členů hokejového mančaftu. Měla otevřený závěr naznačující, že by to konečně mohl být ten pravý.
 
    Dočetl jsem poslední řádek, rozrušeně se napřímil na posteli a lokalizoval zlostný tik v pravém oku. Cítil jsem se podivně zklamán a ošizen a popadla mě nerealizovatelná touha hodit na led dělobuch. Spoustu dělobuchů. Radioaktivních a naváděných termočidly. Co může proboha vidět na týpkovi, který se hodinu klouže se zahnutým klackem za kusem gumy a slintá si na plexisklo? Co jí asi tak může nabídnout? Řekl bych, že jedno velký... zakázaný uvolnění.
 
    Zhrzeně jsem zabořil hlavu do polštáře, ale hned jsem ji zase zvedl a hlasitě se rozkašlal. Bože! Začíná to tu páchnout jako v nevětraném zverimexu. Zřejmě už je na čase vyměnit povlečení. Támhle mi navíc, koukám, plesniví prostěradlo. Výměna ložního prádla dvakrát za semestr asi není úplně dostačující. Je dobré to vědět. Vůbec... život na koleji vás naučí různým trikům. Když nechcete vozit hromady oděvu neustále do školy a zase domů, ale ani si sami prát, choďte pořád v tomtéž. Pokud nechcete umývat nádobí, kupujte jen zboží konzumovatelné přímo z obalů. Když vaše lednička odejde na věčnost a je zima, strkejte potraviny na parapet. Pokud dojde toaletní papír, denní tisk a reklamní letáky skýtají netušené možnosti...
 
    Zhasl jsem lampičku a přikryl se po krk. Té noci jsem, stejně jako už pár minulých, usínal s tíživou myšlenkou na pramen Agátiných havraních vlasů vyčuhujících jí zezadu z kšiltovky. Naštěstí mě pach mého lože omráčil tak, že usínání netrvalo dlouho.
 
 
 
***
 
 
 
    Večer nato jsme Agáta, já a několik dalších žurnalistů hráli ping-pong. Bez síťky, kterou si na vrátnici půjčil už někdo jiný před námi, to sice nebylo úplně ono, ale aspoň znatelně ubylo prasat.
 
    Po půl jedenácté jsme se začali rozcházet do svých pokojů. Šel jsem doprovodit Agátu. Zastavili jsme se před jejími dveřmi.
 
    „Dneska... to bylo namáhavý. Můžu tě obejmout?“ navrhl jsem. Pořád se objímáme. Moc se mi to líbí, tak si k tomu hledám i ty nejpřiblblejší záminky.
 
    Usmála se a otevřela náruč.
 
    „Hele...“ tiskl jsem svou tvář na její krk.
 
    „Copak?“ zašeptala zase ona do mého ramene.
 
    „...já žárlím na ty chlapce, o kterých píšeš,“ přiznal jsem.
 
    „Prosím tě... Na koho třeba?“ zajímala se.
 
    „No, hlavně na toho posledního hokejistu,“ vyslovil jsem to, jako bych mluvil o někom, kdo po večerech mrzačí koťata.
 
    „On je pako,“ osvětlila mi, co jsem věděl už dávno, ale byl jsem rád, že to slyším právě od ní.
 
    „Vážně?“
 
    Nic neřekla. Pustila mě a dívala se mi do tváře. Já ji dál držel kolem pasu. Chtěl jsem jí dát pusu. Ale měl jsem strach, tak jsem akorát civěl.
 
    „Schyluje se k nějakému rozhodnutí?“ upřela na mě tázavý pohled, když uběhla minuta, během níž jsem předstíral, že přemýšlím.
 
    Náhle jsem se rozklepal tak, že musela mít dojem, že se objímá s nadopovanou tatramatkou. Mé bulvy se roztěkaly, jak se snažily dívat kamkoli jinam, jen ne na ni.
 
    Místo abych řekl: „Ano, vlastně ano. Schyluje. Sbírám odvahu, abych tě políbil,“ jsem vystřídal několik nepříliš dekorativních barev, otevřel dveře, zatlačil ji dovnitř, popřál dobrou noc, utekl do výtahu a stiskl tlačítko do čtvrtého patra.
 
    Když jsem dosáhl svého podlaží a jen tam tak mírně rozkročmo, paralyzovaně stál ve výtahové kabince a pošesté si četl nápis ELVIS SHOT JFK, který někdo vyryl do dveří svazkem klíčů a posléze obtáhl lihovou fixou, došlo mi, že jsem debil.
 
    Neptejte se, co může vaše láska udělat pro vás. Ptejte se, co můžete pro svou lásku udělat vy.
 
    Love her tender.
 
    Zajistil jsem dveře výtahu levou pantoflí a s pravou na noze jsem se rozeběhl ke svému pokoji. Vrazil jsem do koupelny (možná byla zamčená, protože klika zvláštně křupla a na míse seděl nějaký vystrašený čtenář Lidových novin), odšrouboval jsem lahvičku a nabral do lícní torby decilitr ústní vody. Běžel jsem zpátky, skočil do levé pantofle, zabouchl a zmáčkl čudlík do prvního patra. Uvědomil jsem si, že nemám kam obsah úst vyplivnout. Než jsem to stačil vyřešit, výtah se s trhnutím zastavil a všechno jsem polkl. S rudýma očima a dávivým kašlem jsem se vypotácel z kabiny a doklopýtal až k Agátině buňce.
 
    Na dveřích stálo: 133 134. Zaklepal jsem.
 
    Otevřela.
 
    Byl jsem udýchaný a trochu jsem kuckal.
 
    „Ahoj,“ pozdravila zmateně.
 
    „Dám ti pusu,“ zasípal jsem rovnou k věci.
 
    Usmála se: „Dej.“
 
    Zajel jsem jí něžně prsty do vlasů a přiblížil své rty k jejím. Zprvu byly sevřené, ale omráčeny mým dechem připomínajícím tornádo devastující mátovou plantáž se pomalu rozevřely. Líbali jsme se.
 
    Trvalo to možná minutu, ale nejsem si jistý, protože jsem se ocitl v úplně jiné časové dimenzi. Pomalu jsme ustali a dívali se na sebe. Když Agáta poznala, že se chystám na druhý orální výpad, zarazila mě zdvihnutím dlaně:
 
    „Počkej, neblbni,“ zavrtěla hlavou. „Mohlo by nás to bolet. Počkáme, jak se to vyvrbí. Jo?“
 
    Srdce mi zběsile tlouklo do hrudní kosti, plíce konkurovaly rychlostí dechu astmatické čivavě po maratónu a to poslední, na co jsem měl chuť, bylo vrbit se.
 
    „Jo?“ nadzvedla starostlivě obočí.
 
    Otevřel jsem pusu, abych vydal nějakou slabiku, ale nic se neozvalo, tak jsem ji zase zavřel.
 
    „Tak zítra,“ mrkla, „dobrou,“ a zmizela za dveřmi.
 
    Dezorientovaně jsem se podrbal na krku.
 
 
 
***
 
 
 
    Celý následující den jsem strávil obavami z verbalizace včerejšího polibku a vymýšlením jakékoli záminky, kvůli níž bych mohl Agátu večer navštívit na pokoji. Do závěrečných bojů se dostaly dvě: „Přišel jsem tě obejmout, protože sněží.“ a „Přišel jsem tě obejmout, protože je Mezinárodní den žen.“ Nebylo to nic moc. Nakonec vyhrála ta druhá.
 
    S MDŽ v zádech jsem zaťukal na buňku 133 134 a vstoupil: „Ahoj. Přišel jsem...“
 
    „Pojď dál, něco pro tebe mám,“ přivítala mě, a ještě než jsem jí stihl pogratulovat k pohlaví, vtiskla mi do rukou další autobiografickou tvorbu.
 
    Vtom se jí rozsvítil mobil. „Eaa... posaď se, Vojto, a vydrž chvilku, jo?“ zmizela s ním v chodbičce.
 
    Sedl jsem si a namátkou se začetl: „...ne znamená ano a ano znamená ne. Skloněná hlava vzdor a zdvižená pokoru. Zaťaté pěsti klid a uvolněné napětí...“ Byla to úvaha o přetvářce jako prevenci bolesti. Páni.
 
    Jenže Agáta se pořád nevracela. Odložil jsem texty na stůl, zvedl se a nakoukl do chodby.

 
 
19. Agáta II.

 
    Seděla na zemi v tmavém koutě vedle botníku, v rukou svěšených do klína skomíral modrý displej mobilu a pod její hořící kšiltovkou se leskly zvlhlé oči. Došel jsem až k ní, poklekl a opřel se o její kolena.
 
    „Co je ti?“
 
    Podívala se na mě a nepatrně zavrtěla hlavou: „Napsal mi...“
 
    Hokejista pako.
 
    „...že můžeme občas zajít na kafe nebo se pomilovat,“ polkla.
 
    Nevěděl jsem, co dělat. Chtěl jsem ji pohladit po tváři a říct, že to bude dobrý, ale ruku jsem ve čtvrtině cesty zase stáhl zpět. Její srdce tíhlo k magorovi v plastikové helmě, který neuměl napsat ani taktní SMSku. Pokusil jsem se jí přátelsky cvrnknout do kšiltu, ale povzbuzující efekt byl minimální. Já sám nesnáším, když mi do něj někdo cvrnká.
 
    „To bude dobrý,“ řekla nakonec ona.
 
    Podal jsem jí ruku a pomohl vstát. Vzal jsem si její prózu a měl se k odchodu.
 
    „Dobrou.“
 
    „Dobrou.“
 
    Dali jsme si letmou pusu na rty. Zřejmě poslední. Zavřely se dveře a já zůstal zírat na šest bílých samolepících číslic 133 134, které se pomalu rozmazávaly. Promnul jsem si obličej, nadechl se a udělal vlevo v bok. Verdikt rozhodčího zněl: Příliš hráčů na ledě. Na ledě... Doufám, že venku není pod nulou. Mám na parapetu bagetu a krabici rybízo-jablečného džusu.




iwrite.cz

3 názory

Barman
26. 11. 2007
Dát tip
No prostě fajn povídka

Výborné, tentokrát snad (jestli to vůbec jde) ještě citovější a opravdovější *

Markel
24. 02. 2005
Dát tip
Pěkně jsem si početla, - T

Jeheheman
19. 01. 2005
Dát tip
toho si nevšímej, já jsem v těchto věcech přecitlivělý jak leckterá holčina byť to úspěšně to maskuju za bohorovný cynismus, což se mi s bravurou daří hlavně u nepravděpodobných romantických scénách jako třeba první polibek charismatického ekologa s brigádnicí na hřbetu samice plejtváka obrovského.. ovšem tady to mě dostalo, protože to působí povědomým dojmem "sakra, tohle se mohlo stát taky" díky já tobě a piš piš barde, jestli se stanu mecenášem (znáš to bohatá tetička v argentině to zabalí) tak ti ty povídky namoutěkutě vydám!:o)

Rimmer
19. 01. 2005
Dát tip
Jeheheman: Dobře. V mém seznamu producentů putuješ na první příčku.

Jeheheman
18. 01. 2005
Dát tip
moc se mi líbí, už tím, že nesnáším tyhle "sportovce", kteří si holky degradují na rehabilitační stroje, ke zblití je mi z té povídky fakt smutno a asi by mi tam ty tvoje obvyklé hlášky vůbec nechyběly.. *

Rimmer
18. 01. 2005
Dát tip
Jeheheman: Bez čtenářů jako ty, co dokážou nejen poprskat monitor, ale taky se chytit za srdce, by moje pisálkování nemělo smysl. Děkuju ti :)

katugiro
24. 08. 2004
Dát tip
no co, aspoň ubylo prasat... :))) *

johanne
02. 06. 2004
Dát tip
mě se to líbí, velmi :)), je to skvěle napsaný, asi si přečtu i další od tebe *

Bismarck
22. 05. 2004
Dát tip
Tvoje tvorba mě ovlivňuje :) Pěkně jsi mi znechutil hokejisty. A několik tvých rad o životě na koleji mě stálo ústní napomenutí velitele roty. Nádhera. *

cufktish
25. 04. 2004
Dát tip
t

Dero
20. 04. 2004
Dát tip
No jo .. tahle mi unikla ... a nedokážu pochopit jak ... **** Skvělá.

Rimmer
13. 04. 2004
Dát tip
dismorphia: No, jo... Děkuju. :) Opravdu šlo bohužel jen o vstávání, žádné vsátí... Co se dá dělat...

dismorphia
08. 04. 2004
Dát tip
"jsem vystřídal několik nepříliš dekorativních barev, otevřel dveře, zatlačil ji dovnitř, popřál dobrou noc, utekl do výtahu a stiskl tlačítko do čtvrtého patra." + čivava :) * Líbila moc. Zpočátku hodně chichotu a pak ta rozmazaná něha :) Zmrazující povídečka. Jo, ještě si neodpustím na něco upozornit (kritiky jsem nepročítala, takže nevím, jestli už do toho někdo neťuknul), ale předpokládám, že jsi Agátě pomáhal vstát, ne ji vsát, čili překlep, čili si to oprav, pakliže jsou mé předpoklady správné..nebo tak něco :)

Plopez
29. 03. 2004
Dát tip
Chci tim říct, že tvůj hrdina je smolař, se kterým se lidový čtenář rád ztotožní, což nic nevypovídá o tom, že ty sám bys měl nějakou reálnou nouzi :)

Rimmer
27. 03. 2004
Dát tip
Plopez: To mi teda vysvětli, co tím chceš říct... Proč bych ji nemohl dostat? Nezatracuj mě takhle předem :) S jednou Agátou už nám to přece na chvilku vyšlo. Bluie: Něco čerstvého, že? Seš v pořádku?

Bluie
25. 03. 2004
Dát tip
Inu, pridam se k tem, ktery tahleta Tvoje povidka rozesmutnila (stejne jako vetsina tech poslednich).... i kdyz ono to mozna nebude jenom ji, ale i mym celkovym rozpolozenim. Fakt pises moc dobre. Diky za to. Moc rada Te ctu... Posilam tip a preju hodne stesti... PS: mezilidsky vztahy jsou takovej galimatias, ze clovek nevi, zda se tomu ma spis smat nebo z toho brecet...

Plopez
22. 03. 2004
Dát tip
Když je to od tebe, tak vim, že tu kšiltovkandu Vojta nedostane. Je to tak totiž vždycky. Proto nezbývá než hodnotit, jak se k tomu dopracuje. A tady mi ty obraty nepřišly tak dobře trefený (Zakázaný uvolnění je spíš droga než sex, IMHO.)

drsoun
20. 03. 2004
Dát tip
tip

Sasinka
19. 03. 2004
Dát tip
ufff....... pěkný, záživný... hlavně konec mě překvapil... a přestože je to na mě trochu dlouhý a mám MOC ráda hokejisty velkej červenej T* =o))

Gerzon
18. 03. 2004
Dát tip
Díky, pobavil jsem se

blbjenka
18. 03. 2004
Dát tip
máš wobčas zajímavý přirovnání a slovní obraty a tak celkem se to i dá číst :)

Sama
17. 03. 2004
Dát tip
Ahoj, mně se to líbilo moc, je to docela bohatej text - a takový já ráda (taky jsi u mě dneska vyhrál nad horákem)! ***

horák
17. 03. 2004
Dát tip
hele, bacha, já se k Jirkovi rád vracím :o)

Rimmer
17. 03. 2004
Dát tip
horák: :) Ne, asi ne. U nás je dárce spermatu táta. Spíš to bude tím, že jsem s tvojí prózou dospíval. Teď se tě snaží zmlátit Bukowski, ale stejně se mu to nedaří. Píšeš líp. Sama: Děkuju. To jsem si vždycky přál :)) Díky všem za tipy. Ambicemi tehle povídky jsem si nebyl moc jistý. (Je totiž balicí.) Je zvláštní, jak někomu je z ní veselo a někomu smutno...

Rimmer
17. 03. 2004
Dát tip
Shellinko: Od rumu s rohypnolem se drž dál. Ještě pro tebe chystám nějakou legraci ;) tak se drž, jo?

ulita
17. 03. 2004
Dát tip
no jestli je balicí... tak to jdou nějaký kritiky stranou :)

MeTB
17. 03. 2004
Dát tip
Tip, tip. Ja mam zase smulu na hokejisty a lidi, co se jmenujou Jirka (nic osobniho, tebe tim nemyslim :-) ), z toho si nic nedelej. Je to dobre napsane - jen nechapu, proc hlavni postava s tou holkou *vlastne nic nema*, jen se osahavaji pod lavici a libaji se...? Mozna mam jen rozjete meritko, ale co je tedy to *neco*, kdyz ne tohle? (Jiste, pokud se vynecha sex - napadlo me: nejaky vedec, ktery pritazlivost lidi zkouma, rekl, ze sex, no, to je z hlediska lidskych vztahu v podstate nudna zalezitost :-) ) Az budu mit vice momentu casu, prectu si to znovu a zamyslim se vic a hlubinneji... Tip Tom

Rimmer
17. 03. 2004
Dát tip
MeTB: Výborný postřeh. Ale už to znovu nečti. Nenajdeš to tam. Protože já tomu rozumím ještě míň než ty. Prostě děvčata... zamyslete se nad sebou, fakt. Proč se se mnou líbáte a nic se mnou nemáte? Snad se to rozřeší někdy příště. :) Hokejisti jsou hrozný, lidi taky, nás Jirky nevyjímaje.

guy
17. 03. 2004
Dát tip
Při vší úctě ke zvířatům a jejich ochráncům jsem nejvíc vyprskl při té čivavě po maratónu ... a ještě párkrát ... ale místy jsem i zvážněl ... ***

MYSELF
17. 03. 2004
Dát tip
Hezký! TiP

WiruZ
17. 03. 2004
Dát tip
ok t

Sama
17. 03. 2004
Dát tip
horák: to já se ráda vracím k vám oběma :o) rimmer: fakt není zač, vona ja ta povídečka tak pěkně živá :-)

severanka
17. 03. 2004
Dát tip
najviac rozosmiala nadopovaná tatramatka :)) a ešte pár ďalších ... a hoci nakoniec posmutnela, aj tak sa veľmi páčilo *

Lasy
16. 03. 2004
Dát tip
Uff. Možná, kdbys mi předtím neřekl jak a proč to celé je . . Ale i tak je mi z toho smutno. Nicméně jsem se párkrát docela dobře pobavil a od srdce zasmál - takže nejsme až tak odepsaní případové . . . Lasy*

Lee
16. 03. 2004
Dát tip
takhle to mám ráda... nejprv jsem se hodně smála a pak se letmo dotkla rozněžnělosti... je to jednoduché, denodenní... ale funguje to

Fidunka
16. 03. 2004
Dát tip
Ty máš štěstí na ty stejný jména, viď? Nejdřív "Emílie", teď dvě "Agáty".. Tahle je hodně smutná, realistická, ale...nelíbí se mi. Prostě ne:( Dostal sis mě příběhem, ale to zpracování se mi nezdá. Úplně tam postrádám tebe..to umění, kvůli kterému jsem tvou tvorbu zbožňovala. Netvrdím, že tam nemáš pár svých slovních hříček ( Srdce mi zběsile tlouklo do hrudní kosti, plíce konkurovaly rychlostí dechu astmatické čivavě po maratónu a to poslední, na co jsem měl chuť, bylo vrbit se.), ale občas mi tam přijdou hodně násilné. Nevím, jestli je to tím, že už jsem toho od tebe přečetla tolik (všechno!:), takže mě to už nepřijde zajímavý, nebo.. V některých pasážích jsem tvůj styl vůbec nepoznávala. Přišlo mi to spíš, jako kdybych to psala já a ne vyhlášený Rimmer! Nechci být krutá, protože tohle tě muselo bolet.Život nám sám píše spoustu povídek.Ale jeho talent není dostačující a proto k tomu musíme občas ještě přidat něco ze sebe. A to se mi právě v tomhle dílku nezdá:-/ Tady máš můj pohled.Jistě se najde spousta lidí a tvých fandů, kteým se bude povídka líbit. Mně dneska ne. Nezlob se. A aspoň příště nemůžeš tvrdit, že dávám tipy jen ze setrvačnosti:)

Kohy
16. 03. 2004
Dát tip
Ja od tebe taky precetl vsechno a rozhodne mi to prijde zajimave. Dokonce myslim, ze je to jedna z tvych lepsich povidek. Jen pis dal takove hity ;o) * - TIP

Ano, toto je povedená záležitost*

fungus2
16. 03. 2004
Dát tip
Mě to tedy zaujalo. TIP

Shellinka
16. 03. 2004
Dát tip
Rimmi, vysvětli mi, jak dokážeš od srdce rozesmát člověka, co včera s lahví rumu zvažoval možnost ochutnat tři balení Rohypnolu? Dík...

Aarfy
16. 03. 2004
Dát tip
Rimmer! tip (toto není setrvačnost....)

sidonia
16. 03. 2004
Dát tip
výborné..takové... sladkohořké mi to přijde, rozhodně ne ze setrvačnosti a taky určitě ne naposledy *t :)

Jehowina
16. 03. 2004
Dát tip
Ahoj.nevím, jak popsat moje pocity po přečtení....snad jen, že si přečtu všech 18 předcházejících. Líbí se mi krásno smutný příběh podaný takhle nenuceně, reálně, civilně. "dechem připomínajícím tornádo devastující mátovou plantáž" tohle ve mě trošku evokuje Vypsanou Fixu,respektive její poetickoromantiský šílený texty .......t

horák
16. 03. 2004
Dát tip
:o)))))), jako bych četl sám sebe, nemáme, Jirko, nějakého stejného dárce spermatu?*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru