Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vývěva

22. 03. 2004
11
0
7046

Viděla jsem mou matku, jak si hraje s cizím dítětem. Smála se a dítě se taky smálo. Lechtala ho a líbala ho do vlasů. Pevně ho objímala. Vzpomněla jsem si na jediný pohlazení, který jsem od ní dostala. Bylo mi třináct a právě nám umřel dědeček. Myslela si, že spím. Potom během let se několikrát stalo, že jsme se dotkly, jen tak, mimoděk, vždycky to na mě působilo, jako rána proudem a jako po ráně proudem jsem ucukla. Ale objímat cizí děti jsem ji viděla nesčetněkrát.

Chybí mi máma, která objímá a hladí.

Byla jsem na úřadě a šla jsem okolo domu, kde bydlel muj otec. Mockrát jsem diktovala do různých dotazníků jeho adresu, pamatuju si ji. Zastavila jsem se na protějším chodníku a chvilku jsem se na ten dům koukala. Vzpomněla jsem si na velikej obraz královny Kleopatry, kterej visel v obýváku, maloval ho táta, vzpomněla jsem si na to, jak mi nahrával na pásky pohádky a pouštěl mi je před spaním, milovala jsem je, i jeho hlas.

Chybí mi táta, kterej ochraňuje.

Chybí mi bejt dcera, chybí mi bejt dítě, možná proto, že jsem nikdy nebyla, nemůžu dospět, možná proto pořád hledám někoho, kdo by za mě rozhodoval a kdo by mě vedl životem. Sama to neumím.

Záviděla jsem kamarádkám, který měly starší bratry, protože starší bratr je bezvadná věc, starší bratr vás dostane do společnosti a brání vás, starší bratr si vás smí bít totiž jen sám. Starší bratr jde taky dřív do práce a dřív je dospělej a kupuje vám moderní oblečení, o kterým rodiče nemaj šajnu.

Chybí mi starší bratr, kterej je zábavnej a provokuje.

Záviděla jsem kamarádkám sestry. Protože vztah se sestrou je zvláštní věc. Vyrůstáte společně, máte stejnou historii, jako správný ženský si závidíte a žárlíte na sebe, ale v podstatě se bez sebe neobejdete.

Chybí mi sestra, která by mohla teď bejt moje nejlepší přítelkyně.

Chybí mi bejt sourozenec. Asi neumim mít vztah ke stejně starým lidem, nikdy jsem s nima nežila. Možná neumim mít vztah k žádným lidem, ani jinak starým.

A potom jsem chtěla bejt manželka. Odvahu k tomu se vdát jsem dostala až pozdě a možná to bylo jen proto, že už jsem byla stará a chtěla jsem děti. Měsíc před svatbou jsem nespala a brečela jsem. Ta zodpovědnost mi přišla příšerná. Brala jsem to velmi vážně. Zato muj muž ne. Cejtil se bejt svobodnej a dával mi to najevo. Na otázku "Ahoj, miláčku, jsem tu, chyběla jsem ti?“ odpovídal: „Ani ne.“

Chybí mi bejt manželka, chybí mi manžel, se kterým bych se cejtila důležitá, chybí mi sounáležitost.

A děti… Vždycky jsem se dětma obklopovala, v jejich přítomnosti mi bylo fajn, poslouchala jsem je, věřila jsem jim a chtěla jsem je. Chybí mi bejt máma. A vlastně už teď mi chybí bejt babička. Nepřipadám si jako žena, myslim, že aby žena byla žena, musí bejt tohle všecko, nebo alespoň skoro všecko. Ale muj šuplík se štítkem „ŽENA“ je prázdnej. Snažila jsem se ho naplnit něčím, jako je „milenka“, nebo „přítelkyně“, ale „milenka“ mi do toho šuplíku nepřišla dost důstojná a moje přítelkyně mají jiný životy, jsou matky, babičky, manželky, jsou dcery a sestry, nepotřebujou nic zaplňovat. A tak si myslím, že nemám místo na tomhle světě. Myslím, že jsem zbytečná. Zbytečná a nepotřebná. Protože není žádná matka, není žádnej otec, pro který bych byla dcera. Protože není žádnej bratr, žádná sestra. Protože moje snaha bejt manželka ztroskotala. A protože nikdy nebudu babička. A protože svý přítelkyně obtěžuju tim, jak moc chci bejt jejich přítelkyně, je to pro mě důležitý, mnohem důležitější, než pro ně. Bolí mě ten prázdnej život. Vývěva je když…se tam dá myš, tak chcípne. Ve mně už pochcípaly všechny myši a teď jsem na řadě já.

 

 

 


RadeX
26. 03. 2004
Dát tip
Tu máš TIP. Jóó, jóó... život je pes... pes - nejlepší přítel člověka. ;-) Mimochodem, k těm bráchům a ségrám... Si představ, jak je to někdy v rodině nespravedlivý... Obě moje ségry mají každá ségru i bráchu, jenom já mám "jen" ségry a žádnýho bráchu. ;-)

No, to by mě teda hodně naštvalo! Vyřiď si to s rodičema! :-)))))

Lilie
24. 03. 2004
Dát tip
Hodně silné ... tady radit nemá nikdo právo ... život je na některé lidi pěknej hajzl ... jen klobouk dolů před tím, kdo to všechno unese ... Tipipit

radit se nedá :-)

Isilme
22. 03. 2004
Dát tip
jenže...proč s tím a slečna nic neudělala...? já jsem taky jedináček, do té doby, než jsem našla toho staršího bráchu.) *

Rowenna
22. 03. 2004
Dát tip
Ani nevíš, jak jsou tvé pocity totožné s pocity mnoha, mnoha žen, o kterých si myslíš, že je ani neznají. Tak, myško jedna šedivá, ještě nechcípej. :-)

MCMLIII
22. 03. 2004
Dát tip
Čekanko, to je hrozně pesimistické. Samozřejmě, z hlediska literárního dobře napsané. Nicméně takový životní "smolař" určitě nejsi. Když nic jiného, tak ti to dobře "píše".Hlavu vzhůru. I ženy b babičkovském věku mohou zaujmout.

Shellinka
22. 03. 2004
Dát tip
Auau. :(((( **** Nějaká myška vevnitř určitě zůstala!!

Isilme: no, ono to neni tak jednoduchý, nalezený lidi jsou jiný, vlastní krev je vlastní krev, víš :-) Rowenna: nebuj, já nechcípnu, Cyrilla mi hádala z ruky a řikala, že tu budu hooooooooodně dlouho :-))))) MCMLIII: Tady ale přece vůbec nejde o to, jestli babička může zaujmout! To může i prababička, dokonce i pradědeček Shellinka: Kouknu se :-)))

Desiré
22. 03. 2004
Dát tip
Zvláštní ... T.

Desiré: Nechybí ti e? :-)

Isilme
22. 03. 2004
Dát tip
ale zkusit to můžeš:) jasně, mít pravýho...tak jsem hodně ráda.)

Jéééééééé :-))))) celej život nedělám nic jinýho, než že zkoušim .-))))) to nejde, věř mi :-)

yoyo
20. 03. 2004
Dát tip
ach jo. *

guy
19. 03. 2004
Dát tip
Čekanko ... já jsem starší bratr a obdivuju jak o všech všechno víš ... tu definici vývěvy si dobře pamatuju ... a vím, že člověk se do žádné vývěvy nevejde ... a kor takový velký člověk jak ty ... tady máš hodně sester, bratrů i dětí - tak se na nás zase usměj :-)

já nejsem ve vývěvě, ale já jsem vývěva :-))) a směju se pořád, i když bratři a sestry s jinou krví mě neuspokojujou :-)))

guy
19. 03. 2004
Dát tip
já mám 0 Rh+ ... jakou máš ty? :-))

já nevim :-))))) jak se to pozná? :-))) asi modrou :-)

guy
19. 03. 2004
Dát tip
jestlis v mládí nepila moc Okeny :-))

KayTee
19. 03. 2004
Dát tip
moc hezké *

nefiltrovala se okena přes chleba, aby nebyla modrá??? KT: ty seš taky všude :-)))))

guy
19. 03. 2004
Dát tip
kdyžs měla po ruce chleba, tak jo :-)) nejlíp se s ní zapíjely topinky smažený na modrý induloně :-))

to jsem náhodou jednou zkusila a žrát se to nedalo!!!!!

KayTee
19. 03. 2004
Dát tip
já fím ;o))))

guy
19. 03. 2004
Dát tip
asi sis je málo počesnekovala :-))

no, radši toho necháme, protože ten smrad si pamatuju! :-)))))

Morney
19. 03. 2004
Dát tip
Zase jedna typicky "tvoje" :)

Fidunka
19. 03. 2004
Dát tip
To není biografie, že ne? Protože napsané je to příliš věrohodně a autetnticky, až to vypadá, že sis to všechno prožila...a to by bylo smutný!:( Jinak Tipik, protože to máš krásný!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru