Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ohníček

23. 03. 2004
6
0
1162
Autor
borůfka

Moje první dílko, co sem dávám. Měli jsme ve škole rozvinout novinovou zprávu o požáru. Vzhledem k tomu, že začínám, budu moc vděčná za kritiky! (A předem za ně dík.)

?No to bys nevěřil, co zase proved´ ten náš kluk.?

?Copak je to tentokrát - rozbité okno, nebo snad natřel psa pro změnu na modro??

?Ne, ne, tohle tu ještě nebylo. S dalšími dvěma kamarády, Martinem Šmejkalem a Vencou Fialou, podpálili stoh.?

?Cože?! Hm, máš pravdu, to se mu ještě nepovedlo. A co prosím tebe dělali??

?Vždyť víš, jak je Peťula strašně divokej. Není možný ho uhlídat. Takže ho necháváme lítat s děckama venku a staráme už se akorát o to, aby se přišel najíst a večer včas zalez do postele. Venca je o dva roky starší, mysleli jsme si, že přece jen má aspoň o trochu víc rozumu, tak jsme ho s ním pouštěli.?

?A jak se jim to teda vlastně podařilo??

?Bylo takhle ke konci srpna, jak bylo několik posledních horkejch, suchejch dní za sebou. Kluci celý odpoledne někde zalezlí. Začalo se připozdívat a oni pořád nikde. Poslal jsem Verču, aby je šla najít. Seděli na poli, pekli si brambory a, představ si to! kouřili bramborový dýmky. Jak za našich mladejch let, co??

?Akorát my jsme začínali poněkud později, nemyslíš??

?Já hlavně nechápu, kde na to přišli, nenapadlo by mě, že to taky dnešní děti znaj, nejspíš to někde vyčetli.?

?No, a co bylo dál??

?Jo, tak když je holka našla, kouřili ty dýmky, pekli brambory, kousek od stohu! Že nemohli rozdělat oheň, a sláma přece výborně hoří, no ne? Veronika jim vynadala, řekla, ať mažou domů, a letěla ještě pokecat s holkama na náves. Kluci táborák jen rychle zadupali a utíkali do vsi. Jakmile přišli domů, Peťa se radši hned umyl a rovnou zapadl do postele. Věděl, že bych si ho podal, kde se toulá. My jsme šli taky brzy spát, celej den jsme makali na stavbě, dodělávali jsme tu garáž. Myslel jsem, že už to budeme mít z krku. Jenže k večeru se začal zvedat vítr, museli jsme toho nechat. V noci nás najednou vzbudilo bušení na okno. Že u Bušků hoří stoh. Pokud se něco takovýho stane, pomáhá vždycky celá vesnice. Vylítli jsme a běželi hasit. Ani Petr nemoh´ chybět, takovej požár, to je přece atrakce. Nezdál se mi, koukal nějak divně, nejspíš mu to docvaklo, ale v tom zmatku jsem na to rychle zapomněl. Protože začalo pršet, zlikvidovalo se to celkem rychle a nic dalšího nechytlo. Zatímco jsme se ráno šli podívat na spáleniště, přijeli do vsi policajti. V okolí řádí nějakej žhář, že to možná byl taky on. Chodili od chalupy k chalupě, a prej jestli jsme u toho stohu někoho neviděli. Říkal jsem jim, že se ženou jsme byli zalezlí u baráku, ale děti by mohly něco vědět. Ať je zavolám. Veruna přišla hned, ale Petra jsme nemohli najít. Nakonec jsem ho vyhmátl ve chlívě. Seděl tam a brečel: Tatínku, já vím, u stohu se ohníček nedělá, my na to včera zapomněli. A jen jsme to honem uhasili, abysme nebyli doma moc pozdě. V tu chvíli sem měl chuť ho roztrhnout. Pak jsem se trochu sebral a šel za těma polišema. Pane Dubský, povídali, v tom případě se asi nedoplatíte.?

?A neměli snad pravdu? Přitom ty mi to tady vyprávíš jak nějakou anekdotu. Kolik tě to bude stát??

?Ani halíř, tejden předtím jsem uzavřel pojištění odpovědnosti za škodu.?


C_ensinka
13. 04. 2004
Dát tip
Anonym47: bohužel Ti nemůžu poslat avi. S kritizováním kritiky si nedělej hlavu, jak jsem řekla, je to jen můj názor. Nakonec, stejně záleží na autorovi... Jinak já si za tím stojím, i když je to hovorová řeč opakování se mi nelíbí. Klidně hovorový nebo nespisovný výrazy, koncovky a tak, ale ne opakování slov - pokud v tom samozřejmě není pointa (ale to je zas něco jinýho). A přehlednost je přehlednost...ale zas opakuju, záleží na úhlu pohledu, mně se to líbí takhle, ovšem autor to rozhodně měnit nemusí

Aleya
12. 04. 2004
Dát tip
fajné, proč ne:)*. Připomělo mi to jeden z úžasných dialogů v Ready, steady, go! (oblíbená učebnice angličtiny na základních školách) - bylo to klukovi, co zapálil stoh a svedl to na bezdomovce. A když se ho pak kamarádka ptala, jestli si to nevyčítá, odpověděl: ,,No. He will have a home at last." :-D Moje básnické zpracování: Tim zapálil kupku sena, svedl to na houmlesmena. Nemusí se za to stydět: ,,Teď už aspoň má kde bydlet!" ;))

Seregil
06. 04. 2004
Dát tip
Velmi pěkně....

borůfka
24. 03. 2004
Dát tip
Všem moc díky. Především C_esince za podrobnější rozebrání. ...abysme... je skutečně schválně - hovorový výraz zalezlí - správná připomínka, díky odstavce rozhodím, máte pravdu, dávala jsem to sem tak, jak sem to měla napsané do školy - takže klasické odstavce (podle osnovy)

Dero
23. 03. 2004
Dát tip
A proč ne? Pěkné, vítej. :o) ***

Arien
23. 03. 2004
Dát tip
vyprávěné vážně jako anekdota:)) vtipné, k obsahu a ani stylu bych neměla moc výtek, jen bych si ráda podotkla, že je zvykem věnovat každé osobě mluvící přímou řečí jeden odstavec, ono se to zpřehlední, věř mi;) jinak tě tady rovněž vítám a při té příležitosti si i tipnu

fungus2
23. 03. 2004
Dát tip
Bezva. Líbilo. TIP

C_ensinka
23. 03. 2004
Dát tip
No, celkově se mi to líbilo, pěkně zpracovaný, ale chtělas kritiku, tak máš ji mít:o)) (To co píšu je můj názor, takže s ním klidně můžeš nesouhlasit a úplně v poho nemusí být správný a směrodatný:o)) souhlas s Arien, přímou řeč odsazovat do nového odstavce "Bylo takhle ke konci srpna, jak bylo několik posledních horkejch" - dvakrát bylo "Kluci celý odpoledne někde zalezlý. " - tušim, že měkký i - zalezlí "A jen jsme to honem uhasili, abysme nebyli doma moc pozdě." - tam má být abychom,a le asi je to schválně - v hovorový řeči Jinak ke slohu, trošku mě zaráží - je to psaný hovorově, asi to říká nějakej chlap, řekla bych, z dělnický třídy - takže tam jsou výrazy jako děckama, barák, přídavný jména s nespisovnou koncovkou -ej, atd. atd. Ale pak tam máš takový "slohový" výrazy typu: poněkud, hyperaktivní, anekdota... Jsou to jen drobnosti, a některých jsem s všimla, až po důkladným přečtením... Rozhodně s psaním jen pokračuj a neomezuj se na školní zadání:o)) Takže tipík;o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru