Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Padlý Anděl

27. 03. 2004
3
0
6808

    Padlý Anděl

Vnímám se, obsese,

když vítr zavane

Vnímám se, obsese,

když tóny znějící, barvy blyštící mou duši kleštící.....

neklid mě poleje

Pod nohama mi přeběhl černý brouk

a má duše se mění ve vyhaslý troud

Už nejsem anděl,

už nejsem cherubín,

už nejsem svátosti žrout,

jsem, díky Ti Bože, života proud.

 


Klub.

Jak ryba se nikdy nestane oceánem, tak člověk se nikdy nestane proudem života.

Jo jo, život má spoustu proměn.Někdy se jeví jako chlupatá housenka, jindy se transformuje do podoby krásného motýla, krásného avšak někdy zkázonosného lyšaje smrtihlava nebo až naivně nevinného běláska.Variant je spousta a život si snámi pohrává jako s korkovou zátkou na rouzbouřené vodní hladině širého oceánu.Zkrátka, co víc si člověk může přát.

machal
25. 05. 2004
Dát tip
Simon: Nebýt zátkou - být oceánem????

machal
22. 05. 2004
Dát tip
Simone - abych pravdu řekl, koncept tvé básně, ani ona sama mě nikterák neuchvátili, leč tvůj příspěvek do debaty z 27.3.2004 mě zujal. Rád bych podotknul, že máš v jistém smyslu pravdu. Nebe nad Berlínem je opravdu zajímavý film a navíc, a to se teď trochu pochlubím, jsme ho promítali u nás na takovém malém festivalu německého filmu :) , ale podstata je v tom, že PADLÝ ANDĚL oprvadu nemusí mít nutně náboženský charakter. Například pro mě je mým padlým andělem dívka, kterou sem nejspíš miloval a ona udajně nejspíš milovala mě, ale po třech měsících udržování této nádherné iluze za pomocí telefonu a internetu se rozhodla říct mi pravdu. A to takovou, že už jednoho přítele má, což ji velice trápilo, neboť se nemohla rozhodnout. Mě samozřejmně také. Nejsem si jistý zda je to z toho správně pochopitelné, ale ona je muj PADLÝ ANDĚL

Petr_Pan
02. 04. 2004
Dát tip
Růženka> Jéé - tak teď bych zarůžověl - ale to nepůjde, tak hodím bílou :-) Dík a promiň, že jsem Tě tím odpoutával od zajímavějších činností - já jen aby bylo jasno ;-))

Petr_Pan
31. 03. 2004
Dát tip
Růženka> "i když teda při zdejší společnosti se není čemu divit " No teda ? Budu jen doufat, že to bylo nechtěně poslané, jinak se strááášně moc nafouknu a prasknu...:-( :-)))

sleeping beauty-nápodobně...víc to omýlat nebudu, protože....škoda slov

Heartless
30. 03. 2004
Dát tip
s_b: Co se tvorby tyce - na tve urovni bych chtel byt, ale co se nazoru a zpusobu vyjadrovani tyce, jsem rad, ze jsem tim "hlupakem", kterym jsem...

s.b.-pardon omílat, ovšem na názoru to nic nemění

angelik
29. 03. 2004
Dát tip
k polemice nad slovem "klišé" jsem se už několikrát vyjadřovala, pravda mě to vzalo tenkrát víc, tak jsem to rozvedla úměrně tomu:) nedostala jsem avi, tak to asi rozpošlu teď:)

Heartless
29. 03. 2004
Dát tip
Pro slepou_krasu: Vzdycky se najde nekdo nechapajici... a take se vzdycky najde nekdo zaslepeny... ze by vlastni "dokonalosti"? Jen abyste se uz nestala sama o sobe jednim velkym klise, pani Vsevedouci...

Miss_Moody
28. 03. 2004
Dát tip
No...na začátek dobré... Takže ti dám tipa. Za snahu, odvahu a tak:) Jo, a ze slíping bych si nic nedělala, ona se totiž ještě fakt neprobrala ze samosebou okouzlení:)

Petr_Pan
28. 03. 2004
Dát tip
Fujky - brouk na zádech - to by byla moje smrt - jinak - andělé mi nevaděj - nelíbí se mi myšlenka a zpracování - tudíž ani obsah...:-)

angelik
27. 03. 2004
Dát tip
tak tohle je podle mě asi dost vysoká laťka, na to že jsi tu asi prve. Možná bych tak moc zbytečně nerýmovala, ale jinak to má skvělou myšlenku. tip*it

angelik
27. 03. 2004
Dát tip
no jo, ten troud a dalších pár krkolomných slovíček tam moc nesedí, ale myslim si, že to jde i přes tohle přirozeně.

angelik
27. 03. 2004
Dát tip
ono to celé zní dost archaický, ale přesto to něco do sebe má, určitě bych to nestrhala, už jen proto, že je to první pokus...asi:) a ten padlý anděl + celkové pojetí toho (jazyk, struktura atd.) spíš o něčem asi mají vypovídat, než že je to chyba...:)

Abych řekl pravdu, tak poezii moc nevévodím, ale chtěl jsem si to zkusit.Někde se začít musí.Každé lidské počínání má svou anabázy, kterou někteří jedinci dokážou zvládnout elegantně až grandiózně.Pro ty druhé je tato ,,cesta" o něco namáhavější a krkolomnější, proto lidé musí zkoušet a experimentovat, aby věděli do jaké větvě se můžou zařadit.S kritikou souhlasím, akorát bych se pozastavil u té formy, protože u tohoto faktoru bych zastával liberálnější názor.Nemám rád, když jsem něčím už od začátku mého počínání svázaný a slepě se něčeho řídit není má doména.Nakonec bych měl ještě jednu připomínku ke spící kráse, která napsala a teď doslovně cituji:,,Jak je někde padlej anděl, tak už to dobrý bejt v podstatě nemůže."Myslím, že toto téma se dá s trochou fantasije krásně rozvádět.Člověk se tímto tématem nemusí odkazovat jen na náboženství nebo skutečnosti s tím blízko spjaté, ale dá se vyžít ku příkladu k vyvoření Ódy na život ztvárněné pomocí různých metafor, které právě toto téma nabízí etc.A například film Wima Wenderse Nebe nad Berlínem, patřící k nejlepším filmům jaké kdy kdo natočil, se zaobírá taky tímto motivem.Takže to byla jen taková poznámka k tvému přímému odsouzení, ale jinak budu velmi rád až zase někdy poctíš tuto stránku svou dávkou pozitivního či negativního kritického espritu.

hatlalinka
27. 03. 2004
Dát tip
anděl...je moc krásnej na tohle dílo

Heartless
27. 03. 2004
Dát tip
Klise, klise, klise... tady se stale nekdo ohani tim, ze neco je klise... jenze si neovedomuje, ze i samo tvrzeni, ze neco je klise, uz se vlastne stalo klise. Rozhodne kvuli tomu nebudu nejak delit nebo nedejboze odsuzovat dila... tohle se mi libi a na prvni pokus mi to pride vic nez dobre, takze TiP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru