Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lovec stesti

28. 03. 2004
15
0
6362
Autor
Andulka

Nikdy me nebavilo cist o prirode. Asi starnu. Dneska o ni uz i pisu....

Chci byt stastna a tak delam pro sebe neustale veci, ktere me stestim naplnuji. A jak se jeden stava lety moudrejsim, zjistuje, ze k tomu pocitu stesti staci strasne malo. Pro me je to  treba na vikend vypadnout z mesta do prirody a byt cely den  na cerstvem vzduchu. Je jedno jestli na lyzich, na kole nebo jen tak po vlastnich.  Vcera byla sobota, a bylo taky pod mrakem. Rozhodli jsme se proto jit na prochazku jenom kratce za mesto

 

            Vsude blato, jelikoz pred vikendem dva dny prselo a tak jsme museli lezt vice mene po stranich nez jsme zjistili, ze podel reky  muze byt cesta lepsi. Byla. Je tam totiz dlouha sucha trava, ktera vsakla vsechnu tu vodu do sebe. Pomalu kazdy dva metry bylo videt pozustatky prace bobru. Bylo mi smutno videt krasny  zdravy stromy, a vsechny dole. Lezeli tu jak zapomenuti vojaci v poli, vsechny s cerstvym okousanim ve tvaru presypacich hodin. Bobri zuby pracuji jak male sekerky. Vystipavaji kousek po kousku.  Strom za stromem. Az metrove okraje brehu reky Rouge pak padaji do vody, protoze je nema co drzet pohromade.

 

      Na zemi se valela taky spousta shnilych briz. Bob rekl, ze kdysi nekdo privezl na lodi z Evropy  brouka, co skodi brizam a od te doby nam brizy umiraji. Kamkoliv jedu v Ontariu, vidim umirat brizy. Zlobila jsem se na bobry i  evropskeho skudce.

 

Hledala jsem se prvni naznaky jara. Smrky a borovicky svitili nadhernou svezi zelenou, ale vsechno okolo vypadalo uplne mrtve.Suche, zaprasene, bez zivota. Par zelenych listku travy bylo videt pod nohama  a taky jsem cestou potkala  jivu s malymi kocickami. Trochu malo na konec brezna, pomyslela jsem si.

 

          Chtela jsem videt nejakyho bobra, ale videla jsem akorat vydru.  Mela  domek na druhe strane reky, ale neplavala napric. Plavala asi dvacet metru proti proudu a pak se nechala proudem dopravit az domu.

 

        Vzdycky kdyz jdu takhle lesem, tak myslim na Indiany, jak muselo byt pro ne tezke prezivat zdejsi zimy. Vzpominam na ne proto, ze je mam od mala zazite jako Vinetua a jeho bratry Apace v krajine, kde je teplo  po cely rok a obcas se kolem prezenou bizoni. Ale tady je teplo jen od cervna do zari. Zdejsi Indiani se zivili hlavne lovem a pestovanim kukurice a dyni. Hraju si takovou hru. Jako ze jsem Indian a ze jsem na lovu a musim ulovit neco k jidlu.  Nejdrive me napadlo, ze bych asi zemrela hlady. Ale pak jsem videla na rece kachnu s kacerem. Sami dva. Pluli blizko jeden druheho, tise a s porozumnenim. Splyvali s rekou i okolim.  Za chvili na to pet metru ode me prebehla lanka.  Tedy vypadala jako lanka, ona byla moc rychla. Fascinovalo me, ze mela ocas jako pes  a nahoru.

 

       Jsem tu s Nahany. Nahany je pes z utulku, napul vlk a na pul husky. Je krasna a taha me do kopce. Neni moje, mam ji jen pujcenou na tu prochazku.Je chytra a takhle vychovanyho psa bych si vzala klidne i domu. 

 

       Po ctyrech hodinach chuze, zacinam citit v nohach unavu. Citim, jak mam vyfoukane tvare od vetru.  Sedla jsem si k televizi a nalila sklenicku, dve mandloveho likeru a zacala drimat. Zrovna tak, jak to dela moje babicka, zrovna tak jak to uz leta dela i moje maminka. 'Tohle je starnuti', napadlo me. 'Inu, ani moudrost neni zadarmo', usmala jsem se a upadala hloubeji a hloubeji do sladke drimoty…


Barbar
26. 09. 2004
Dát tip
a teď navpodzim mi to připomíná, že za chvíli bude zase jaro... Popáté si čtu Tvůj příběh znova je mi dobře zříka kdy se mýlíš v lidech nikdy ne však v bobrech :-))) BARBAR

Alojs
19. 08. 2004
Dát tip
těžko ze sebe vysoukat něco, co už tady nebylo zmíněno. nice :-) T(!)y(!)p

adraj
10. 07. 2004
Dát tip
Vsechno co Andulka napise se cte jednim dechem.

adraj
03. 07. 2004
Dát tip
nadhera

chalmin
24. 05. 2004
Dát tip
ke štěstí stačí být unavený opojený vnímat jen svou fantazii

synáček
01. 05. 2004
Dát tip
"Chci byt stastna ..." to se mi u Tebe vždycky líbilo! Snad nejvíc ne mě zapůsobilo: "a taky jsem cestou potkala jivu s malymi kocickami..." je to jak z procházky mezi lidmi...asi jsi...buď už měla...nebo (díky těm neviditelným vibracím v těch indiánských územích) až nyní máš v sobě kus oné vzácné harmonie se vším okolo nás...a to nejenom s lidmi... (Byl jsem rád, že jsi mě vzala s sebou...) TIP...a díky!

Andulka
01. 05. 2004
Dát tip
Hrebik na hlavicku.....to me pripsani vubec nenapadlo....ale jak si se o tom zminil, tak jsem si uvedomila, ze harmonie je pro me osobne velmi dulezila, proto jsem asi tak stastna venku v prirode. Kdyz jeden chce byt stastny, a premysli, co ho dela stastnym, tak zjisti, ze to jsou uplne obycejny veci, jako treba lezeni po kopcich pro me. Asi se tam chodim podvedome dobijet, protoze podle me udrzet se v harmonii sam v sobe a pak se svetem kolem nas, pro me osobne je ta nejtezsi vec...Dika a mej hezky vikend!

synáček
01. 05. 2004
Dát tip
Bylo mi potěšením...

vesuvanka
15. 04. 2004
Dát tip
Andulko, to se Ti moc povedlo, krasne popsane a procitene a ti Indiani - mam je take moc rada, zili v harmonii s prirodou a moje dcera se Indiany zabyvala velmi podrobne. Velky TIP - Vesuvanka

cmukina
01. 04. 2004
Dát tip
pekne......*

Arien
31. 03. 2004
Dát tip
:))*

rainman
30. 03. 2004
Dát tip
hezké a poetické *

guy
29. 03. 2004
Dát tip
Líbí se mi tvůj styl. Tvé krátké věty. Jejich prostý obsah, který nevtíravým způsobem vykreslí atmosféru. Vzbuzuje vzpomínky, nutí i k vážnějšímu zamyšlení a zanechává příjemně melancholický pocit. Přesně tak na zapití skleničkou mandlového likéru.

ShArKeY
29. 03. 2004
Dát tip
zapomenutí vojáci ... wow. I když tenhle styl literatury moc nemusím, dávám tip. Taky proto, že to bylo takové uhlazené a mělo to hlavu. Hlavně hlavu! A konečně bez smailíků.

Craerassy
28. 03. 2004
Dát tip
Lezeli tu jak zapomenuti vojaci v poli, vsechny s cesrtvym okousanim ve tvaru presypacich hodin. Bori zuby pracuji jak male sekerky....jen jsem si všimla dvou malých překlepů ve dvou větách...čerstvým a bobří zuby...ale to jen na okraj.. Dlouho jsem nečetla nic o přírodě. Proto občas zajdu k vesuvance, která taky umí krásně popsat věci, které jiní kolikrát ani nevidí. Krásně mi tu bylo, Andulko...a jako poděkování jeden tip.:-)

fungus2
28. 03. 2004
Dát tip
Líbilo. TIP

maia
28. 03. 2004
Dát tip
:-) Pekne pokojne, vikendove. *

Gerzon
28. 03. 2004
Dát tip
T* Inu, ani moudrost není zadarmo. Platí se za ni mandlovým likérem :-),

Žíně
28. 03. 2004
Dát tip
Mě se poštěstilo jednou na Šumavě taky vidět vydru jak loví ryby a byl to nádhernej zážitek. Do té doby jsem si neuvědomil, jak je to velký zvíře a ve vodě byla jako šipka. Ale tady jsou už vydry vzácný, takže jí asi už volně neuvidím. Škoda. Tam u vás musí bejt krásně. Odtud kde teď jsi, byl Čingašgůk, viď?

zvedavec
28. 03. 2004
Dát tip
Páčilo sa mi to! :-) a pripomína mi to moje prechádzky pri riekev s mojím psom z útulku (tiež je múdry) a ako! Super, aj ten koniec sa mi páčil. Múdra Andulka! :-) Máš pravdu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru