Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Deverova chyba - Do stran

01. 04. 2004
0
0
3074
Autor
Waawe

Deverova Chyba

Do stran

 

Když se mi díky jednomu fan dostalo do rukou druhé album Deverovy Chyby - Do stran vůbec jsem nevěděl do čeho jdu a co od toho mám očekávat. Kamarád mě jen drze a s úsměvem v koutku ujistil : "je to skvělý, nech se překvapit".

Překvapený stále ještě jsem a vyvracet mu tvrzení "je to skvělý" mě po poslechu vůbec nenapadlo.

Hned po zasunutí cd do přehrávače a spuštění oblíbeného tlačítka play se na mě valí neskutečně syrový zvuk basy a bicích. Čekám na kytaru, marně. Deverova chyba jak se později dočítám v originálně provedeném bookletu hraje v nástrojovém obsazení 2 basy + bicí. A zní to pekelně dobře. Kapela šlape jako švýcarské hodinky, basy se mezi sebou proplétají, hrajou si spolu. Agresivně. Rychle. Komunikují mezi sebou a doplňují se. To vše stmeluje Bedrič, který vše rozsekává paličkami od bicích. Nádherně to čvachtá, žije to. Místy hodně zběsile. Funguje to spolehlivě...jak zní v jednom z textů...já pouze kvituji a nechávám se strhnout nasazením a energií, která z nahrávky přímo cáká. DCH vychází z hc/punkových základů a její základní pilíře tvoří právě 2 basy. Je to originální, hýbe to se mnou, ale po několika posleších docházím k tomu, že právě elementy, které dělají z DCH to čím je, mají omezenou škálu výrazových prostředků a splývají tak postupně v jeden neprůhledný celek. Tím nechci samozřejmě celou nahrávku strhnout. Deska je to nesmírně živelná, nebojím se říci skvělá, ale zabarvenost skladeb tu prostě chybí. Možná je to zdání, klam. Vyjímkou je pouze záverečná "hymna" Jeď na Miláno, ve které pomáhá a hraje na kytaru zručný Patrik Kučera (Waawe, C).

 

Hudební vydavatelství Freedimension má být po právu na co pyšné.

7/10


Silver rocket rulezzz ... heh, trochu se mi radosti zaleskly oci kdyz jsem uvidela jenom ze tu nekdo vytahl Deverovo Chybu napovrch ... tohle proste rozhodne neni deska ktera by se hodila jen tak Doforoty heh : )

Waawe
12. 09. 2004
Dát tip
touchmeimsick : do stran je vynikající deska, ale dorofoty jsou ještě šílenější a utrženější z řetezu...a co teprve jejich vyprodané demo Modrý rýma s kultovním songem Francie - Švýcarsko, že? díky moc za ohlas, jsem rád, že i na písmáku nacházím lidi s podobným hudebním zaměřením... měj se fajn m.

ikdyz dneska patri placky s Waave a DCH na mych kalhotach k tem pametihodnejsim a seslejsim a nelesknou se tolik jako zamorsky novopecenosti, kousky z Doforoty sou casuodolny a poctive vymazleny a nezbyva mi nez rict "Jasne"!

Waawe
19. 04. 2004
Dát tip
to Kostka : Hm...jsem objevil asi před 5 lety a byl jsem několikrát na koncertě...s Markem Doubravou (bývalý kytarista Tatabojs) se znám osobně a jsme myslím docela dobří kamarádi...taky je mám moc rád...krásně poetická směs radosti, originality a zajímavé hudby...mír s Tebou ! m.

Kostka
18. 04. 2004
Dát tip
Jo jo, když přibude zas nějaká reflexe, hoď mi avízo, zajímám se, co se kolem děje. Poslouchám hudby šílenou spoustu, domácí scénu zkouším taky, ale nic moc v ní nenacházím, ať je dobré vůle kolik chce. Snad nejlepší objev, který jsem učinil, není vůbec obzvláště alternativní, a přesto je to tak chytré, radostné a muzikální (adjektiva, příznačná v podstatě právě jen alternativě, ovšem v ideálním případě)... Jmenujou se "Hm...".

Seregil
15. 04. 2004
Dát tip
Dobrý.... nalákals mě...

Kostka
07. 04. 2004
Dát tip
Slyšel jsem první album Deverovky, bohužel mě úplně nenadchlo, ačkoli bych si nemoh popřít nic z toho, co píšeš. Paradox? (Prostě jiný směr zájmu.) V té době jsem poslouchal také Zloděje uší (nevím nakolik porovnatelné, ale porovnávám prostě skrze shodu okolností) - a zapůsobili na mě o mnoho lépe. DCH příliš jednorozměrné, sice šlapavá jízda, nářez, koule a tak - ale hudby málo. Harmonie, melodie a tak. Všechno jen rytmus.

Waawe
07. 04. 2004
Dát tip
to Kostka : konečně tu má někdo alespoň přehled o nekomerční a dosti undergroundové hudbě...jsem rád, že jsi napsal ! Všechny věci jsem popsat ve zmíněné recenzi a myslím si, že Do stran není vůbec špatná deska, ale chybí ji trochu vlastní tvář....jinak sešup jako hrom :))) měj se fajn m.

Waawe
05. 04. 2004
Dát tip
Petr_Pan : dík :-)))) Hudbou žiju, prostupuje mnou celý život a myslím, že mám docela velký přehled !...psaní recenzí je jenom takovým vyústěním :))

Petr_Pan
02. 04. 2004
Dát tip
Obdivuji Tvou tvorbu ubírající se tímto směrem...:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru