Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Some other place - To be continued...

02. 04. 2004
0
0
2925
Autor
Waawe

Some other place

To be continued

 

Táborská nezavislá a nezisková organizace Freedimension neudělala rozhodně žádnou chybu, když vzala pod svá křídla kapelu Some other place. Na české poměry nevídané a poměrně novátorské. To vše ve zkratce Some other place.

Some other place na svém prvním a zároveň tedy debutovém albu rozmotávají nitky kytarového snění a jemně vybrkávající nápaditosti. Desku jsem bral ze začátku trochu s odstupem, protože mě jednotlivé skladby letmým poslechem nikterak nezaujali, vždycky mnou jen tak propluli bez většího povšimnutí. Ale jak jsem později zjistil bylo to tím, že hudba kterou SOP produkují není určena jednomu poslechu, vy musíte "být jeho součástí". Pokud chcete objevit nové světy a porozumět jim, vřele Vám ji všem doporučuji. Je zajímavá, geniální a přitom roztomile (ne) jednoduchá v jednom.

Celý celek je vkusně zabalen do ambientního obalu a vznáší se nejraději na křehce propracovaných melodiích, které jsou doprovázeny jemnými a jednoduchými basovými linkami. To vše s podporou něžně uhlazených bicích na které se hraje potichu štětci, ale i s dostatečnou razancí například při gradování některých skladeb. (země Tobě, Drama). Přesvědčivě zvládnutá prvotina vás vybízí k snění a k uvolněnému pocitu jákési fyzické nepřítomnosti najednou. To co se mnou deska udělala po cca desátém poslechu nelze popsat ani nijak vystihnout, ale jedno vím jistě. Už dlouho se mnou jiná deska takhle nezamávala. A to myslím upřímně. Zvukově, dílo neskutečně pestré. Přes nástrojové obsazení na Vás vyplouvají a noří se do propracované hudební spleti neidentifikovatelné zvuky, které náramně a přesvědčivě dokreslují náladu a barvitost všech skladeb. Vysamplovaná bouřka, smích, déšť, fujavice, tok řeky apod. jen vše podtrhují a dotahují kompaktnost díla k maximu.

To vše beze zpěvu, jen s odříkáním pár slov Zdeňka Kadlece v Země Tobě.

Jde vidět, že kapela si vyhrála i s názvy skladeb, za všechy např : Nový den, Horizont událostí (ten mimochodem patří mezi nejpovedenější), Přenos, Karma Sutra, Bod-G a nebo poslední, symbolická, uzavírající a stejnojmenná To be continued...

Co k tomu víc dodat. Parádní záležitost a pro mě osobně DESKA ROKU.

 

10/10

 

Some other place hrají ve složení : Zdeněk Kadlec - guitar, keyboards, voice

Karel Sychra - bass

Jaroslav Klípa - drums

Zdeněk Sychra - keyboards, clarinet


Waawe
28. 06. 2004
Dát tip
paranoid_android : čau, SOP vydávají u nezávislého táborského vydavatelství Freedimension (www.freedimension.cz), takže jejich desku bys měl úplně normálně objednat přes jejich stránky...jinak se ještě objevili v distru Day Afteru Míry Pátého... (www.dayafter.cz)... Sigur Ros znám, mám jejich předposlední desku...nádhera...ledové království se spoustou krásných zvuků... ps : ohledně těch SOP....kdyžtak mi napiš přímo zprávu, můžem se ještě dohodnout co a jak... měj se zatím fajn peace m.

Waawe
07. 04. 2004
Dát tip
to Psychopat : psal jsi mi zprávu, že Ti chybí zařazení stylu, ale já si myslím, že jsem vše (i když trošku obrazně) popsat výše :)) SOP nelze nikam zaškatulkovat, neschovávají se nudně pod nějakým určeným a pevně daným stylem, protože jdou vlastní cestou a dělají hudbu, tak jak je baví...a v tom tkví celá nádhera celého "mistrovkého" díla...sice se opakuji, ale pro mě DESKA ROKU !!!

Petr_Pan
02. 04. 2004
Dát tip
Hm - taky neznám :-/ :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru