Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nierika - Hydroponicum

03. 04. 2004
1
0
2785
Autor
Waawe

Nierika

Hydroponicum

 

Kopřivnická skupina Nierika se dostala do širšího podvědomí hlavně díky spolupráci na velmi zajímavém projektu Algidance Chillout, který objížděl největší tuzemské festivalové štace a snažil se zachytit a přiblížit nejnadějnější projekty tohoto stylu. K další propagaci se vydávaly i kompilační cd a letos v dubnu přijde na řadu v pořadí již třetí pokračování. Nierika je na něm zastoupena skladbou Isabella...

Jak už to tak bývá, netrvalo dlouho a Nierika vypustila do světa i svou první, musím podotknout vydařenou desku, kterou vydala na nově zavedeném hudebním labelu Piper Records, který má v úmyslu zviditelňovat především tamní hudební scénu.

Hudebně Nierikou prorůstá elektro-akustická zasněnost, kterou podepírá hlas u nás zatím nepříliš známé zpěvačky Moniky Lohrerové. Skladby jsou kompletně nazpívány v angličtině, tedy kromě úvodního Máselka, které album otevírá a uvadí vás instrumentálně s vynikající kytarovou vyhrávkou a melancholií do celého alba. Nevím k čemu bych Vám tuto kapelu přirovnal, ale asi nejvíce v některých momentech inkliminuji k islandským Sigur Ros a v již nahoře zmíňěné Isabelle se například jistý vliv Ecstasy of st. Theresy určitě nezapře. Celé album se nese v poměrně klidném a pohodovém tempu a vybočuje jím jen již dvakrát zmiňovaná a na poměrně svižném základu postavená Isabella. Nahrávka se povedla i zvukově a všechy nástroje tak zní ve vší síle a kráse. Taky o ní pečoval Dušan Neuwerth, takže úroveň nahrávky nemusím dále nijak rozpitvávat.

Přípustné písničky s popově hitovým potenciálem (yesternight), něžná a příjemná zasněnost, skloubená místy s melancholií (melted - ta je navíc podpořena geniálně zefektovaným klarinetem) a funkční propojení živých a elektronických nástrojů jsou všemi atributy, které dělají z kopřivnické Nieriky velmi nadějnou skupinu patřící již dnes mezi nejzajímavější objevy a talenty tohoto roku.

Nierika je pro posluchače, kteří si umí najít chvíli času a klidu....(piper records)

ps : Nierika, jak jsem se z oficiálních stránek dozvěděl znamená po indiánsku cosi jako brána mezi reálným a vysněným světem...

 

8/10


Waawe
16. 04. 2004
Dát tip
to Victoria : to nemuselo být, ale příště si vyčisti zuby :))))

no, a mně nezbyde než ti poděkovat a poslat virtuální pusu, páč po týhle muzičce hrozně dlouho toužím a nevěděla jsem, kde na ně natrefit... díky!

Vesly
07. 04. 2004
Dát tip
Skvělá kapela ta Nierika! A ještě lepší autor této recenze! Velmi přínosný a neotřelý pohled na věc! Dávám tip*

Waawe
07. 04. 2004
Dát tip
Vesly : díky moc :))) ps : někdy Tě pozvu na pifko :))

Waawe
05. 04. 2004
Dát tip
to all : pokud si chcete Nieriku poslechnout a dozvědět se o ní víc, mrkněte se na její stránky : www.nora.cz/nierika a nebo www.piperrecords.cz... :))

Petr_Pan
02. 04. 2004
Dát tip
Věřím, že se najde někdo, pro koho to bude přínosem - nechávám pouze stopu, že jsem tu byl... :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru