Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rezavé pampelišky

01. 04. 2004
5
0
4825
Autor
johanne

Měla jsem psát fejeton na téma dopis… tohle je jen tak mimo :) – když už u tý klávesnice sedím ;)… je to sice trošku delší... žádné vysoké cíle si tím nekladu, když vás to pobaví, fajn, když ne, nic se neděje :D... a btw doufám, že všici víte, co je to Ouzo… v jednom místě je to prostě předpokládáno :)))

Pan Knott byl jako prach obyčejný horník z východní Evropy. Ráno spal vždycky hroznivě dlouho. Východ slunce ho totiž zvnitřně deptal a Západ taky. Nejraději trhal pampelišky a jetelil se nad spanilými květnovými lístky. Jednoho dne, když smrděl ke žlutým kráskám, si rozřezal nevědomky, ač ve stavu plného vědomí, nos o ostřici nabroušenou trávu. Rudá koupel pro žluté kytky! Oheň! Plameny přec!
Pan Knott zbaběle utekl k bystrému potoku. Plameny se táhly za ním. Jsem drak!, pomyslil si troufale, z nozder šlehá mi smrtnosící oheň. Litoval jen, že má jen jednu hlavu. Proto se rozhodil počkat, až mu jich doroste víc, aby kraji připravil tu levou zkásu. Lehl si do potočné bublaniny a zhýrale civěl na blankytnou modř nebes. A obešla ho děs a sevřel ho hrůza. Uvěvodomil si, že slunce vychází a zapadá celý den. Stále stoupá a nestále klesá. Pana Ttonk ta pohlednice deprimovala.
Od prozření spal celý den. V noci však chrápal. Druhoho dne zakopl brat pana Knotta o práh a dlouhé dny proklečel v modlitbách. Vešla matka. Pan Kontt nasosával vůni pampelišek, rozostřených po zhlavci.
Dottore pokýval hlavou: „Dubová rakev bude nejlepší.“
Brat zakýval nohou: „Už čuchá ke kytkám, marnost nad marnost, vše je marnost.“
Matka rozkývala okem: „Tož tak tak tož.“
Brat předkýval zubem: „Přál si být pohřeben do hoře.“
Pan Ktont letěl se speciální slevou, protože ve třech sedminách cesty vyklopili jeho rakev z letadla. Pan Nkott vyhryzal v dřevě dva otvory a prostrčil jimi oči parašutristy. Rašaputismus jej neupoutal, proto spadl do oceánu a zvířil jeho poklidné vlny. Chapadly růžové medúzy ucpal rozežranou rakev, zavřel oči a usnul.
„Vzkaz v rakvi, vzkaz v rakvi!“ křičelo nevzhledné dítko v New Yorku.
„Medúzo! ME-DÚ-ZO!!!“ trhalo si hlasivky dítko Di, nemilosrdná se(k)stra nevzhledného dítka.
„Med a ouzo, dítko, med a ouzo,“ zatřepetal jejich otec trepkami na nohou a v zavařovací sklenici. Byl to biologos.
Pan Totkn uchopil chapadlo chopeného chapadlenatce, roztočil ho a rosol z jeho těla se rozstříkl do všech stran a obličejů. Rakev zakotvila.
„Medúzo, fuj!“ utrousila nemilosrdnatá jeptiška Di.
„Di? Ouzo, hmmm…“ mlaskl labužnicky bi-ologos otec.
Pan Tknto rozmazal zarezivělé panty a s cudným vrzáním odklopil víko rakve.
„Vzkaz v rakvi, vzkaz v rakvi!“ třískalo nevzhledné dítko a vřískalo hlavou do houpačky. Doublelogos vylil obuv do kanálového stokového odtoku. Trepky si hoto nevšimly, žetopro byly založením introverti. Hvizdoval si a četl pomačkané novicky. Krutá sestra Di se urazila, ale nebylo to poznat, protže měla pořád baret na hlavě.
Pan KnoTt se zalkával vzduchu. Vzduch jiskřil rozbroji kyslíku. Kdyslík tvořil sladké víry, zvláště v yardu amerikánského dvojloga. Pan Kotnt bujaře vykrokoval a vydoloval z kapsy hnědý papírový pytlík, do kněhož si vhonil kyselíkatý vzduch. Přičichl si a zapomněl na pampelišky. Cítil byznys.
„Diologosi,“ zařasil se bodře Ntokt a slunečníkem vykutal dělicí čáru, „toť mé jest, tamtoť tvé.“
Biologos zasmrkal a rozbořil se na Vzkaz v rakvi: „What?“
„Kyslík tu tvoří husté slané víry, udělám do vírů pár vrtů a tady poroste rafinérie,“ řekl Knott a zavrtěl se, vrtaje první kyslíkový vrt, „budu boháč!“
„Kyslík tu tvoří sladké víry! A víra potřebuje pastorely. A ovce a katedrály a svaté spisy. Proto zkoumám trepky. Jejich dominia jsou jako křišťálová koule, patvoří se stejně jako víry pravé víry. A já budu bůh!“ děl biologos.
Knott se šklíbil jako vyoraný krtek.
„Vrty!“
„Chrámy!“
„Vrty!“
„Chrámy!“
(1 200 358-krát).
„Sextro! Di!“ šílelo nevzhledné dítko, ale nedostalo slyšení. Zbrkle zakoplo a rozkutálelo se po nábřeží až k rezavé rakvi s uvadlými pampeliškami. Krylo se podhlavcem a rychle odpádlovalo do Evropy. Všimlo si totiž, že kyslík netvoří víry ani víry, ale zákeřné tornádo, a ono nemělo rádo větrné počasí.

Nicollette
18. 01. 2005
Dát tip
bezva čtení * :)díky

johanne
13. 06. 2004
Dát tip
ehm, rozdíl mezi ouzem a mastikou? přiznávám, teď moc nevím, na co se mě ptáš :o)) díky ti za kritiky :)

Ragnar
09. 06. 2004
Dát tip
Fakt dobré, mám rád slovné hračky, a ešte radšej, ak sú dobre použité! *t Mimochodom, aký je rozdiel medzi ouzom a mastikou? Obe sa správajú dosť rovnako...

Pleja
08. 06. 2004
Dát tip
ju, ju, hezky. Chvilku mi trvalo, kym som sa do toho dostala, ale potom ma to dostalo..Tipik.

johanne
08. 06. 2004
Dát tip
děkuju :)

andromeda
11. 05. 2004
Dát tip
Jestli to tak máš psáno schválně, tak promiň....

andromeda
10. 05. 2004
Dát tip
Pobavilo mě to/ale pozor na chybičky a překlepy..../

johanne
10. 05. 2004
Dát tip
andromeda: chybky a překlepy :o)? jak poznáš, co není a co je úmyslný "překlep" :o ale dík za názor :))

aramis
30. 04. 2004
Dát tip
no jasne, mr blad je uz v mojich oblubenych, co znamena, ze sa mi pacil. a toto tu je presne v takom style... este jednu, este jednu, este jednu........ :D

johanne
30. 04. 2004
Dát tip
neboj bude... snad ne jen jedna :o)) a jen tak mimochodem, těší mě, že se to vůbec někomu líbí... teď jsem kdesi četla názor jedné slečny na Lennonovo Písání a slova - cituji :)) - není to umělecké dílo a autor taktéž nemůže být považován za umělce - to mě docela dojalo :o))

aramis
29. 04. 2004
Dát tip
hmm len pokracuj v tomto style, mne sa velmi paci :o) skvela a tip! *

johanne
29. 04. 2004
Dát tip
díky ti :)

Arien
16. 04. 2004
Dát tip
:)) pobavit pobavilo, takže to svůj účel splnilo

johanne
16. 04. 2004
Dát tip
díky :)

Arien
16. 04. 2004
Dát tip
jak tak koukám, tak jsi taky vděčná za každou kritiku že:))

johanne
16. 04. 2004
Dát tip
:))) jojo, moc, to víš, nejsem autor z vyšších kruhů :o)

johanne
08. 04. 2004
Dát tip
a zdaleka ne poslední... :)) prostě tenhle styl fakt miluju :D

Gadeiros
07. 04. 2004
Dát tip
Zase inspirace Lennonem?Každopádně Ti to jde skvěle.TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru