Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Grafická úvaha na téma štěstí a co z toho pro nás vlastně plyne, že bylo vynalezeno

03. 04. 2004
11
0
7727
Autor
Arien

Zbytečný:)

    

   Říká se, že malé radosti jsou velké radosti. Ona to není tak docela pravda; je velký rozdíl mezi malou radostí a velkou radostí. Ale malé radosti jsou tak malé, že si je můžete dopřát častěji než ty velké, a máte tedy radostí více – jste šťastni déle.

   Opravdu? Ano, já myslím, že to tak platí.

Velké radosti se prožívají intenzivněji, ale člověk na ně není stavěn tak dobře, aby je mohl skutečně ocenit. Zapamatuje si je, ale to je všechno. Může si je zpětně znovuprožívat, ale vzpomínky už nejsou tak dokonalé jako prožitky. Nic není dokonalé, jenom okamžiky.

   Kdežto malinké radosti, ty úplně nejprostší, nás udělají méně šťastnými než ty velké a nebudeme si je tak intenzivně později připomínat v těch těžkých chvílích, kdy člověk neví, jestli vlastně stojí za to žít a uvažuje o různých věcech… a pokud není dost silný, nebo pokud ho ze sraček nevyvede nějaká malinká radost, není pro něj tolik obtížné skončit ve vaně teplé vody docela sám, jako byl i v posledních chvilkách života.

  Malé radosti mají velkou mocudrží vás déle  šťastnými.

A to je přece to, o co všem jde – být šťastný!

   Člověk je strašný sobec, záleží mu jen na svém vlastním štěstí. Ať je vaším štěstím co největší obnos peněz, utrpení druhých, dobře vykonaná práce nebo zajištění radosti a štěstí druhým, stejně je to pořád váš pocit štěstí, za kterým se pídíte a který vás žene kupředu. Zní to krutě srovnávat strýčka Skrblíka, masového vraha se čtyřma úchylkama  a strhanou svobodnou matku, která vůbec nemyslí na sebe, jen na své dvě děti, které musí jíst, musí se oblékat, musí si za něco kupovat učebnice, musí mít každý druhý čtvrtek lízátkomusí být šťastné, protože tím je šťastná ona. Štěstí je pocit, ten je všem vlastní, různá je jen jeho forma.

Je to i důvod, proč chce každý vypadat krásně, proč si plastičtí chirurgové jen mnou ruce, proč jsou krásné holky obletovanékdo je krásný, je i šťastný, protože si může toho štěstí dovolit hodně. Krásná mladá holka skvělé předpoklady ke štěstíkaždý se o ni zajímá, má tolik lásky, kolik si nezaslouží a láskacit přináší štěstí. A ti, co ji obletují inu chtějí mít figurínku, kterou můžou omakávat po zadečku a muchlovat se s ní, aby všichni viděli, koho si může dovolit – nejen že to hladí jeho ješitnost po bradičce, ale je to otázka sebevědomí – může si potom takových krásek dovolit tuny a tuny; pro pocit štěstí.

 Jasně že se o lásce napsalo mnoho a mnoho, už od počátku věků ji lidi strašně opěvují. Je to tak otřepané téma, ale stejně se o ní pořád píše a pořád se i čte, protože je prostě krásná uáááá a člověk je tak šťastný, když je zamilovaný!!

Proto se zamilovává, aby byl prostě šťastný, a taky tím se lišíme od zvířat; od doby, kdy první skoroopici napadlo vzít jeden šutr, k němu druhý a udělat křísss a divil se, cože se z nich stalo, a potom si založil kult, který později povýšil na náboženství, kde si tohle všechno vysvětloval, až po dnešek byla láska často zaměňovaná se štěstím, protože tyhle věci se hrozně často prožívají společně, ale je mezi nimi ten určují rozdíl, že láska je cit a štěstí je pocit.

Jenomže štěstí vynalezli dříve než lásku, tak na něm asi i víc pracovali. Štěstí si prožijeteživotě častěji než lásku. Štěstí může být i malinké, třeba když se na vás usměje malé děvčátkotramvaji nebo velké, když po měsíci hledání konečně najdete ponožku

   Nic není dost přízemní na to, aby vás učinilo šťastným, protože štěstí není vůbec nic vznešeného – nemělo by ležet v zasklené vitríně, mělo by se pořád používat, i tak si ho můžete docela dobře vážit!

A záleží úplně na všem, to mi ještě chybělo říct. Záleží na tom, jakou si dáte polívku, záleží na tom, kudy půjdete, záleží na tom, jestli budete na úřednici milí. Co vy víte, jestli to třeba neudělá malou, ale velmi velmi krásnou, radost? Třeba vás to naplní štěstím, když odpoví docela mile a ještě se k tomu usměje.

 

 

A z toho všeho vyplývá?

Deprese je u spousty lidí strašně hloupá póza, protože chtějí být jen hloupě vznešení nad to přízemní „štěstí“, život se musí prožívat, protože lítost je strašná věc, jo a kouření škodí .

zdraví.


ashes
16. 04. 2004
Dát tip
Hezká myšlenka, nesouhlasím akorát s tím, že hezká holka má vždy štěstí. Dávám TIP :)

Arien
16. 04. 2004
Dát tip
lee: vím i nevím, i když je pravda, že moje deprese (ač jsou docela časté) nikdy netrvají dlouho a většinou je rozežene nějaká kravina, ale neboj, já taky nejspíš skončím na prášcích nebo nejlíp s rozesmátýma žílama a zavřenýma očima, takže tou krásnou naivitou, že je život moc moc krásný a že má vůbec nějaký smysl, se opájím co nejvíce to jde, protože jinak žít ani neumím ashes: už sem psala, nemá, ale celý konzumní svět okolo nás nám to předkládá, takže někde v tom zblblém podvědomí to mají zakódovaní všichni (proč si myslíš, že existuje tolik sériových slečen, které se shlukují do Sesterstva Kobyl a chichotavě si vyprávějí nejnovější zprávy o módních lacích na nehty?)

Lee
13. 04. 2004
Dát tip
no... největší přednost je že si to mohu celé označit a pak to i schopně číst aniž by se mi stal z hlavy luftbaloon :o)))) ps: je to roztomilé, a pravda o malém a velkém štěstí je nepopiratelná, leč... až potkáš člověka který žije na antidepresivech aby byl schopen žít, potom možná ten konec škrtneš... v depresi totiž štěstí neexistuje a kdybys ho lopatou házela, nic to nezmění.. bohužel ale tu naivitu Ti musím závidět...

MeTB
09. 04. 2004
Dát tip
Cenis: Tou první větou jsi mě hrozně rozesmál, dík! :-) K dílu: Au. Tom

zvedavec
08. 04. 2004
Dát tip
Štěstí může být i malinké, třeba když se na vás usměje malé děvčátko v tramvaji nebo velké, když po měsíci hledání konečně najdete ponožku… :-)))) toto je tak krásna veta... i keď na 100% sa nestotožňujem s vyslovenými názormi, tip. Páči sa mi...

guy
06. 04. 2004
Dát tip
souhlasím s poslední větou ... proto jsem před sedmi léty přestal :-)*

Arien
06. 04. 2004
Dát tip
guy: jsi druhý člověk, který si jí všiml, gratuluji:))

Aleya
06. 04. 2004
Dát tip
milé:) mě se nejvíc líbilo lízátko:).

Moc zajímavé - hlavně ta grafika. Trochu to připomíná stránky vesmírných lidí


gaston
03. 04. 2004
Dát tip
hlavně mít vůbec nějakou radost:( jinak to muselo dát práce...:)

slušný a konec výbornej! ...grafická úprava prdlá, ale relativně funkční (jo, taky k zblití, ale to je jedno:)) ...třeba u polívky a ponožky, tam se to povedlo hodně. - a jak jsi udělala ten bílej font v černým pozadí?? t

Arien
03. 04. 2004
Dát tip
Však jo, mám radost, radost ze všeho:)) ty jo, já bych byl dobrej hipík práce je pro mne cizím pojmem, teprve se ho učím a snažím se pochopit jeho podstatu, takže s tím na mne nechoď

Arien
03. 04. 2004
Dát tip
Morbid_Pimple: Ty jo, vy píšete rychle děkuju já to celý dělala ve wordu a byl to masakr kopírovat tady do písmáka, ale ten font kupodivu problémy nedělal takže asi tak

bielaaura
03. 04. 2004
Dát tip
jeeeeeeeeeeeeeeeeeee :-)

dapler
03. 04. 2004
Dát tip
Skoro bych to podepsal, ale deprese, tedy ta opravdová, je patologický jev a její míra se bohužel nedá snížit vytvářením, rozdáváním ani přijímáním "malých radostí".

Arien
03. 04. 2004
Dát tip
dapler: jsem holt naivní optimista, ale u mne to sem tam pomůže beatrice: ne, já vím, že krásné holky nejsou jenom šťastné, ale člověk už to má tak nějak zakódované v té hlavě

Arien
03. 04. 2004
Dát tip
:))) ano, my to víme

Barbar
03. 04. 2004
Dát tip
život se musí prožívat,

bramburek
03. 04. 2004
Dát tip
Pěkné:-)T*

Kytiii
03. 04. 2004
Dát tip
anebo taky vnímat obsah s barvičkama dohromady. Pravda, je to trošičku namáhavější, některý věty jsem četla i dvakrát, ale vyplatilo se to... Mám po přečtení takovou malou pozitivní radost... a souhlasím s tím... T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru