Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hlášky, náhody, makovec...

04. 04. 2004
5
0
7576
Autor
ondrech

byl jsem Parricidou ukesán, abych napsal další povídku, protože ty mi prý jdou nejlíp. A tohle končit ještě nebude, bude to pokračovat 11 a 12 a 13...

 

1)

Každý odpoledne, vždycky po škole, si chodím koupit makovec do blízké pekárny. Předtím jsem si chodil kupovat tvarohovce, ale, díky nějaké fóbii ze zrušení maku po vstupu do EU, nyní si kupuju makovec tak trochu ze solidarity. Vždycky ho načnout pěkně od začátku, to nejlepší uprostřed. A to vám povídám – nejlepší makovce mají právě v naší pekárně. Jo a takhle jdu s kámošama a s makovcem a věnujeme se všemu, fakt jo. Každý se baví o tom, co ho zajímá, jeden se baví o holkách, druhej o makovci, třetí o hraní počítačovejch gamesek, čtvrtej o hudbě, pátej o ničem… A takhle jdem, skoro jako bylo nás pět. Zajímavý na tom celým je, že ačkoli se bavíme všichni o něčem jiným, tak se vlastně bavíme dohromady, společně.

 

2)

Já se zajímám o počítače, psaní a hudbu. Přišel jsem domů a … uvařím si čaj. Pu-erh, na doporučení Čajkeho. A nejen na jeho doporučení. Napoprvé jsem málem vyplivl ven první doušek. Nyní v něm nacházím zalíbení a rčení, že „Puerh zkrotí býka, ale u učitelky si nejsem jistej“ je pravda. Jsem naprosto uvolněný, cítím, jak mi leze krev do mozku. Uvolním se na židli, pročež mi ruce sjedou a visí volně u těla. To je jakoby povel pro Montiho, zlatého retrívra, a jde ke mně, sedne si u mé ruky a chce, abych ho hladil. Tak budiž.

 

3)

Dneska je pátek – pro mě tedy den oblíbený, avšak tak trochu zlomový. V pátek si buďto zkazím, nebo nabydu reputaci. Často se totiž stává, že v pátek jsem tak rozjařený, že někdy řeknu to, co si myslím. Tak už se to snažím odnaučit. Ale jsme už v devítce, tak už se dlouho známe, dokážeme si tedy ve třídě odpouštět. A jestli tvrdím, že se nebudu nikomu svěřovat se svýma úvahama, protože to nikdo nepochopí, jak to myslím já, v pátek to platí dvojnásob. A tak jsem se se Zombem, jedním kámošem, rozhodl k jednomu rozhodnutí.

 

4)

Můj táta, coby bývalý redaktor, mi doporučil knížku od Křesťana a Gela – Budeš v novinách. Nechal jsem se inspirovat “Zelenáčem“ a přišel jsem za Zombou řekl jsem mu natvrdo – budem vydávat časák. Souhlasil. Samozřejmě je nejdůležitější jméno. Jakožto se to vůbec nedělá, přemýšlel jsem o tom už doma a napadl mě název Podlavičník – jako že se to bude číst pod lavicemi. Už jsem tomu dal podnázev – Informačně – humorný občasník našeho ústavu vzdělávacího. A je to určený jen pro žáky. Ne pro učitele, pochopitelně. A ještě jedna podmínka byla – bude psáno na stroji, protože na počítači je všude kolem textu spousta hovadinek.

 

5)

Dopil jsem si svůj čaj. Přijímačky jsou v dohlednu, ale dneska se mi nic dělat nechce. Jazykem jsem narážel na zrnko maku uchycené v mezírce mezi prvními dvěmi zuby. Když se mi dostalo na jazyk, posunul jsem ho do nemilosrdného lisu mezi zuby a stiskl jsem. Pustil jsem si počítač. A začal jsem přemýšlet, co na něm zase budu dělat. Nic mě nenapadlo, tak jsem ho zase vypnul. Jsem asi debil, řekl jsem si. Postupem času si uvědomuji, že vzdělání způsobuje škola, ale degenerování způsobuje vzdělání, nebo právě že vzdělaní.

 

6)

Šel jsem nahoru do pokoje. Jedním pohledem jsem ho zhlédl. Všude po zemi, po stole, po posteli se povalovaly Reflexy spolu s abíčky. Fakt humáč. Všechny tyhle časopisy jsem začal číst na popud svýho bráchy. Jednou jsem s ním někam jel a zrovna vycházelo ABC a v něm rozhovor s Foglarem. Tak jsem si ho koupil a předplatil. Teď jsem jimi zaplnil dvě velký krabice, který mi však nestačí a všude se to válí. A Reflex jsem začal číst, protože mě zaujaly různý věci, nejvíce však o počítačích. V mým pokoji se tohle povaluje. Hodil jsem batoh do rohu, odhrnul jsem bordel z stolu na stranu a sedl jsem si. Začal jsem přemýšlet ještě o jedné věci, která se dneska stala.

 

7)

Sedím v lavici s Monikou. Už s ní sedím týden. Byla to rafinovanost. Se Zombem jsme se dohodli s holkama, že si k nám každá jedna sedne. Pod záminkou toho, že nebudeme dělat bordel v hodinách. On má holek deset na každým prstě, já však v tomhle směru zaostávám. Teda ne že by mě to vadilo, kdybyste viděli ty jeho „holky“, tak by vám to taky nevadilo. Nicméně Monika patří k těm intelektuálnějším a normálnějším. A tak jednou v ohromně zábavný anglině nadhodila, že by jela na kole někam. Tak jsem se zeptal, s kým by jela, a ona řekla, že třeba se svým bráchem. Samozřejmě to byla jen zástěrka a já jsem se jí zeptal jestli by se mnou nešla s Montim. Souhlasila. Půjdeme v neděli. Haluz! To je mý první oficiální rande.

 

8)

Pustil jsem si Gigi d’agostino. Jeho hudba mě uklidnila. Co uklidnila, vždyť jsem už byl klidnej. Navzdory osudu mám pořád dobrou náladu. Jsem realistickej optimista (jde to vůbec dohromady?), takže prostě v klidu. Na dnešek mám domluvenou diskotéku v sousední vesnici. Začíná v šest večer. A koná se v místním hostinci. Pohádal jsem se kvůli tomu s matkou, její názor na diskotéky je poněkud podivný. Jako bych už dvě nedělal. A to, že na tu druhou donesli ostatní chlast a že z toho byl průser až na půdu, za to přece nemůžu.

 

9)

Tom, spolužák, se kterým jsem tam měl jet, se stavil o půl sedmý. Domluvili jsme se takto, protože kdybychom tam přišli hned na začátku, Djové by si mysleli, že o to máme velký zájem. A my se tam jdem jen podívat a napsat kritiku do Podlavičníku. Když jsme tam dojeli, potkal jsem se se Zombem a šli jsme tam. On už to zhlédl, takže mi řek, ať jdu první, ať si udělám svůj první dojem. Hmm. Tak jo. Dýza začala v šest, oficiálně o sedmi a v osm se tam začalo něco dít. Nazal bych to spotřební diskotéka – Karma, Verona, Sean Paul, Tatu… Slyšel jsem jednou rozhovor dvou Djů na radiu Life a tam mezi řečí podotkli, že Karma je sice super, ale že to není hudba.

 

10)

Přijel jsem v jedenáct dom. Celou diskotéku bych mohl shrnout šimko-grosmannovským stylem:“Otec přišel, spočítal falšky od alkoholu a dámské prádýlko…“ No, nebudu to rozebírat. Byl jsem prosycenej kouřem. To je fakt nechutný. Za celej večer jsem vykouřil pasivně asi tak dvacet kartonů. To by nebylo nic zajímavýho, kdyby průměrnej věk kaličů nebyl 13 let. Ale co, do zejtra to vyležím a v neděli mám rande s Monikou!


ondrech
19. 12. 2004
Dát tip
Ta dýza byla hnusná. A začala tak brzo, aby tam rodiče pustili svá dítka... Bylo to hlavně od 13ti do 17 let.

Alojs
10. 11. 2004
Dát tip
No, jo, tohle povídka není, příběh je takový všelijaký, ale napsáno je to pěkně. Jen co je pravda. Na tip to ale tentokrát nebude.

ondrech
10. 11. 2004
Dát tip
jak myslíš... dost věcí se změnilo...

ondrech
27. 10. 2004
Dát tip
aha. tak to joooooo!

ondrech
26. 10. 2004
Dát tip
co????

parallelka
26. 10. 2004
Dát tip
no ze je to komicke..:)

parallelka
25. 10. 2004
Dát tip
komiko...:o)

Dero
17. 04. 2004
Dát tip
Ale jo, líbí se mi ... sloh sice opět slabší, ale jinak jo. ;o)) ***

ondrech
17. 04. 2004
Dát tip
jojo, snažím se oprostit od "slohových útvarů" protože se sloh tak málo podobá současné "bestsellerské" literatuře, resp. tvaru vyjadřování.

Dero
17. 04. 2004
Dát tip
Já mluvím o slohu obecně - tzn. lehkosti vyjádřování, používání správných plnovýznamových sloves atd. Jinými slovy - občas vyjádříš myšlenku těžkopádně, místo aby sis pomohl metaforou či lepším výrazem. Ale to přijde.

ondrech
17. 04. 2004
Dát tip
chápu, občas se snažím, ale musím to pochopit hlavně já, protože když to nepochopím já, tak ani čtenáři. ale dík za kritiku.

Ještě přečtu další

ondrech
11. 04. 2004
Dát tip
Jo díky.:)

Kytiii
08. 04. 2004
Dát tip
moc se mi to líbilo... některý pasáže obzvlášť, třeba jak někdo omylem donesl na dízu pití :o) tip

dája
06. 04. 2004
Dát tip
Na tom dělení něco bude..:-) Néni to špatné avšak krapet, řekněme bez urážky, teenagerské..Ale zůstaň u psaní, dá se to číst..A držím pěstě s Monikou! :o)

ondrech
06. 04. 2004
Dát tip
Díky všem, s monikou tžo bylo... Ale já to napíšu později. Igor - Jo a já bych se ztotožnil s bratrem Tuckem a jeho skvělou paštikou.

ondrech
06. 04. 2004
Dát tip
Díky všem, s monikou tžo bylo... Ale já to napíšu později. Igor - Jo a já bych se ztotožnil s bratrem Tuckem a jeho skvělou paštikou.

No - povídka - to ani moc ne, ale vím, že tady asi vhodnější kategórie není. Tak budiž. Není to špatně napsaný - něco v tobě asi chlape přeci jen bude (spravil sis u mě dojem z toho Ajvenhóa, to se moc číst nedalo). Tohle by chtělo krapínek zdrcnout, zhustit, dát tomu větší říz. Nicméně jestli je pravda, jak tam píšeš, že chodíš do deváté třídy, tak je to bezva. Dobrej start. Nicméně, víš čím jsi mě úplně ze všeho nejvíc dostal? Tím makovcem! Já si ho teda kupoval na gymplu a nikoliv po škole ale mezi školou, když jsme se z gymplu přesouvali na ekonomku na hodiny informatiky. Kupoval jsem si ho v takovém malém pekařství (je tam kupodivu dodnes) a stál tehdy 5 Kč. Jenom jednou - nevím co se to stalo - ho neměli, tak jsem si koupil vánočku a nestačil jsem ji cestou sníst, tak jsem ji jedl v hodině a toho profesora, co nám tam něco vykládal o Cobolu, to nějak vytočilo nebo co :o)) Dám ti típka na kuráž. :o)

ondrech
04. 04. 2004
Dát tip
Diky moc. Já v tomhle budu pokračovat. A s tím Ivanhoem... to je jen asi pro znalý se stejnýma pocitama. asi to smažu.

fungus2
04. 04. 2004
Dát tip
Je to dobré- TIP

Jsem Wamba syn hlupce, který byl synem tupce! :o))

Kandelabr
04. 04. 2004
Dát tip
hm...takový deníček. ne, že by to byl špatné, ale některé odstavce jsou tak trochu o ničem. ne že by to muselo být nabité hlubokýma myšlenkama, ale aspoň by ten odstavec měl mít nějaký smysl, ne jen informaci šle jsem tam a pak jsem šel domů. něco, co je pro čtenáře zajímavého...

ondrech
04. 04. 2004
Dát tip
Díky. To rozdělení je taková osobní zkušenost, protože to dodá sebevědomí, když neustále postupujete a vidíte, jak ty kapitoly ubíhaj...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru