Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rychlík

Výběr: dapler
03. 04. 2004
4
0
6046
Autor
angelik

Přimykám ti na rty

povlak souměrnosti.

Za chvíli

obvážu ti nárty

pentlí do vlasů

a nikam už nepřijdeš.

Moje srdce rudé tak

výbuchem ropzprskne se

v manýry první

světové války.

 

Po vlakovém nádraží

brouzdám,

je po dešti a

pražce voní.

Tvými prsty na strunách,

značením, kde jsme spolu

prahli

na dunách

vysušených těl.

 

Písková jsem,

pohrabu se.

A mé popruhy

svazují

zem

až po loktuše stromů.

 

Jsi holá plantáž,

zúrodněná časem,

jsi průzračně čistá

plíseň házená na zem.

Hniješ, svůdná jabloni,

skládanko zlá z ráje,

leporelo od Boha.

Zařvi, že zrada je

červená, sladká, kulatá

a láká mě

tě nahmatat.

 

Máš

oči jako talířky z tyrkysového plastu,

ústa stále nesouměrná,

bradu bodláčím prorostlou

a myšlenky prastarých lokomotiv.

 

Nasedáš časně ráno

do kupé

vlaku zpožděného

přesně o jeden nádech

a tvá kolej s jistotou zadupe

výhybky přehozené,

co brzdit by měly

příliš rychlý spád ech

k pahorku mé

hořlavé

planety.


pocitovka... na mě působí naprosto zvláštně... hřejivá a klidná radost - jako když vidíš někoho koho miluješ a říkáš si, jak jsi vlastně šťastná... ale třeba sem se sekla...:) *

dapler
27. 01. 2005
Dát tip
*

3/5+T celkově určitě super...střídá se nové se zažitým :)

Jeheheman
08. 04. 2004
Dát tip
No já si zase myslím, že mi ve tvých dílech přebývá moc slov "Já" a "Ty" ..ono se to píše lehčeji, když si člověk pořád pomáhá vztahováním k sobě a k někomu onomu. Já zas docela hledám jak se tomuto aspoň z poloviny vyhnout.., ale mě neber vážně a (s_b už vůbec ne, tady je vidět, že se na tebe vyloženě snaží být hnusná za každou cenu) V duchu toho co jsem napsal nejvíc se mi móóc páčí "myšlenky prastarých lokomotiv".. to je fakt zajimavý obraz.. co takhle někdy zkusit něco víc obecnýho nebo abstraktno bez toho já ty mně tobě.. Docela by mě v tvém podání zajímalo.. Nebo už něco takovo máš mimo Písmák?.-) A co na to Rowenna, že jí kazím srdcového pasažéra? avi.-)

Rowenna
08. 04. 2004
Dát tip
Ale - :-) snad nezkazíš. Já taky vím, že by to mohlo být ukázněnější - ale já to beru, jako že si Angelik tady tak prozpěvuje - že k básni se propacuje - až zjistí, v čem je síla jejího projevu. Ale přijde mi vyloženě zhoubné ji začít otesávat hned. Tak nějak to cítím. V okamžiku, kdy se téhle autorce vytratí z tvorby ta její zatracená spontánnost, teď, když je to tak křehké, bojím se, že začnou vznikat další atrapy Skácelů, Holanů, Seifertů a já nevím, čeho všeho ještě. Tak ať si zpívá. Já jsem houby autorita. No jo. :-)

Rowenna
06. 04. 2004
Dát tip
K ukecanosti - je ukecaná - ale tobě já věřím nějak každé slovo. Mám pocit - že mě dlouho nikdo tam moc neoslovil jako ty svými básněmi. Obrovský talent čuchám - a moc se mi to líbí. Řekla bych, aby ses trochu ukáznila, ale k čemu, piš si stále tak, jak to vnímáš, ať nezabiješ ten zázrak v sobě. Držím palce. Vstoupila jsi mi svými básněmi do srdce. :-)****

angelik
04. 04. 2004
Dát tip
děkuju moc všem...za to že jste se stavili a za pár slov, které mě i tak těší:) souhlasím s tím, že tohle je jen pocitovka napraná spoustou představ bez hlavy a paty. Přesto jsem necítila potřebu to nezveřejnit:)

Stále stejné. To se za chvíli přejí... Chce to inovaci.

Marthin
04. 04. 2004
Dát tip
Mně je po tom dobře..akorát se mi nelíbí to co jinde, příliš mnoho přívlastků, což při čtení drhne... Nečtu tě moc dlouho, takže mi to nepřijde okoukané..:-)

Fidunka
04. 04. 2004
Dát tip
Slovíčka, sice hezká, ale pořád jenom slovíčka...nevyvolá to žádný dojem:( Ale to už tady řečeno bylo. A navíc přes to všechno je to i hodně dlouhý..

Elyn
03. 04. 2004
Dát tip
:) jo, je tam toho dneska nějak víc, ale třeba tohle : Zařvi, že zrada je červená, sladká, kulatá a láká mě tě nahmatat. je moc hezký :)

angelik
03. 04. 2004
Dát tip
slíp:nehodnotím slova podle intenzity užití, ať už kdekoli. děkuju za kritiky

angelik
03. 04. 2004
Dát tip
nemám na tebe slov, slípnič, nemám na tebe vlastně vůbec nic, jen si tak v duchu říkám (protože nahlas je to k ničemu), že když už jsi v redakci i ty, tak to tady na Písmákovi jde pěkně do háje.

Elyn
03. 04. 2004
Dát tip
:) Růženko... když, tak jedině potajmu, páč jsem pletichářka..;) Ale pssst..;)

Craerassy
03. 04. 2004
Dát tip
Souhlas s Elyn. Myslím s kritikou.:-)

zuzuzu
03. 04. 2004
Dát tip
ech,,,, jen obrazy, jen ... ale protože je to jednou za dlouhou dobu, co tě čtu, tak se nezlobím)))

dismorphia
03. 04. 2004
Dát tip
:) od Tebe jsou zkrátka čtenáři zvyklí na lepší kousky... ale některé obrazy jsou tak krásné, třeba to, co zmínila El nebo Tvými prsty na strunách, značením, kde jsme spolu prahli na dunách vysušených těl. Ještě jsem chtěla říct, že pod Tvým dílkem jsou rozhodně podstatnější Tvé způsoby hodnocení .) - a souhlasím s Tebou, nezáleží na tom, kolikrát se kde to či ono slovo objevilo, důležité je, jestli máš pocit, že do Tvé básně patří... a to je pochopitelně jen o Tvých pocitech.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru