Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podivná kariéra Thomase P.

07. 04. 2004
9
0
5355
Autor
Marty73

     Thomas neměl donedávna důvod ke stížnostem. Jeho kariéra asistenta matematiky na prestižní univerzitě nabírala ten nejlepší možný směr a pomalu mohl pomýšlet na definitivu. Studenti ho měli rádi pro jeho exaktnost a precizní výklad prokládaný jeho nezaměnitelným suchým humorem. To vše do té doby než ho unesli.

     Seděl v cele o ploše metr na metr, která neměla strop a zdvíhala se vysoko nad jeho hlavu. Byly mu dány veškeré vhodné podmínky k vegetaci, dvakrát denně ho vypustili do větší cely, kde byl povely přinucen ke cvikům a pohybu.

Čas od čas mu přece jenom svitla naděje. Jedna stěna cely zmizela a před ním seděla podivná chlupatá monstra ne nepodobná přerostlým a obtloustlým bernardýnům. Podali mu list papíru, na kterém byl vytištěn test, který se zpravidla skládal z jednoduchých logických otázek a matematických příkladů.

     Thomas vždy vše precizně zodpověděl. Za odměnu mu bylo umožněno strávit více času ve větší cele a dostal větší porci jídla. Snažil se nepodléhat beznaději. Úkoly byly neustále těžší a těžší a dostávalo se mu pozornosti většího počtu bernardýnů, jak je sám pro sebe nazýval.

     Když se mezi sebou domlouvali svým zvláštním telepatickým způsobem, zjistil, že dokáže přibližně porozumět podstatě rozhovoru. Často ho chválili. Proti vlastní vůli ho to těšilo. Přistihl se, že zapomíná na zoufalost svého postavení a s napjetím očekává další úkoly, které před něho únosci postaví.

     V tom mále co stačil z jejich rozhovorů pochytit zjistil, že o něm mluví jako o zatím nejlepším. Pochopil, že unesených  bude zřejmě více.

     Jednoho dne se dočkal, čtveřice bernardýnů si ho vyzvedla a v pojízdné kleci ho odvážela vstříc neznámému. Po několika minutách vyjeli na obrovské prostranství ze všech stran obklopené tribunami narvanými až po střechu zástupy bernardýnů. Konečně, pomyslel si Thomas. Konečně všem dokáže svou duševní vyspělost a bude s ním zacházeno jako s člověkem, či vlastně bernardýnem.

     V obleku podobném slavnostní uniformě k němu jeden přistoupil a předal mu zadání. Na připravené tabuli mohl Thomas rozvést důkaz matematické věty. Po několika minutách byl s výsledkem hotov. Za jeho zády se ozval bouřlivý potlesk. Vyšňořený bernardýn nadšeně poskakoval a gestikuloval až se epolety natřásaly. Thomas byl po dlouhé době šťastný. Cítil obrovskou úlevu a zadostiučinění.

     Přiběhli ti samí bernardýni, kteří ho přivezli. Thomas se na ně přezíravě podíval. Očekával, že mu chtějí gratulovat. K jeho úžasu ho obstoupili a naznačili mu, že se má vrátit do klece. Thomas se s nečekaným zvratem nehodlal smířit. Chtěl se začít bránit, ale pod tlakem jejich příkazů a fyzické převahy mu nakonec nezbývalo než ustoupit. Zhroutil se na dno klece.

     Zatím na scéně přistavili podivnou konstrukci s lany a spoře oděný bernardýn hopsal z jednoho konce lana ke druhému za napjatého pozorování všech diváků. Když ho odváželi, uvědomil si Thomas, že je v cirkuse.

 

 


moony
20. 03. 2006
Dát tip
dost zajímavé:)T

Alojs
18. 07. 2005
Dát tip
jednoduchou formu chápu jako klad, což vyjde najevo až po polovině povídky. Krásně to plyne - pointou mi to připomnělo jedno mé dílko, které jsem tady uvedl ve svých počátcích.*

Marty73
25. 05. 2005
Dát tip
to je ta moje prokletá zkratka, počítám, že jí snad někdy někde zapomenu. díky za tip

evalota47
07. 05. 2005
Dát tip
baf

Jeheheman
23. 03. 2005
Dát tip
:o) nojo, tihleti bernardýni*

Vespa
15. 01. 2005
Dát tip
Tak to je fakt hustý. Btw, proč píšeš takhle kraťoulinký povídečky? Určitě máš na daleko delší, kam se toho vejde víc. :o)

Marty73
15. 01. 2005
Dát tip
Tohle je zrovna jedna z těch objemnějších :). Pro psaní delších věcí je víc důvodů. např. by to nikdo nečet. Sám nemám moc rád prózu na pokračování aspoň v té podobě jak na Písmáku je..

Vespa
15. 01. 2005
Dát tip
Ale četl. Znáš MeTB? Toho taky lidi čtou a píše dlouhou prózu. Bez pokračování, prostě to sem šoupne celý.

Andulka
04. 11. 2004
Dát tip
podle me prehanis s rozmerama cely....2x2 to jsem teda nevidela...obycejne to je dva kroky tam, tri sem...nacpes tam stul s pocitacem, kreslo, kreslo pro hosta...a tu zeleznou skrin se suplikama a uz se tam jeden nehne.... ....je to depresivni ....a smutny....zrovna tak jako jakakoliv prace kde jsou cubicle....a hiearchie....a kancelarska politika..*** rekla bych, ze se ti to podarilo vystihnout celkem presne...:-)

Mortimer
14. 04. 2004
Dát tip
Pěkné, jen by mě zajímalo, kde se vzali ty bernardýni :).....Ť

Seregil
13. 04. 2004
Dát tip
Hustě.... skvělý...

fungus2
07. 04. 2004
Dát tip
Líbí. TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru