Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jeden po Druhém

07. 04. 2004
11
1
9160
Autor
machal

To je zatím jen začátek. Doufám že časem zde bude kompletní povídka. Tak sem to obnovil a už jsou to dvě kapitoli příběhu a snad zase brzo přibude :)

… po zemi se povalovala spousta zahnilých odpadků. Igelitový pytlík s nápisem Tesco se převaloval ze strany na stranu v závanu sílícího větru a vagón vlakové soupravy metra se blížil tunelem. V louži v kolejišti byl vidět roztřesený nápis s názvem stanice a závan sílil. Tesco vzlétlo do vzduchu, v tunelu se rozehrála hra nažloutlých světel a závan se měnil v slušný vichr. S hučením se vyřítil první vagón, který za slábnoucího bzučení zastavil až na konci nástupního mola. Souprava byla moderně nasprejovaná a z otevřených dveří se vyvalil dav lidí.

 

***

 

Na špinavém stropě zablikala zářivka a z metra zazněla klasická hláška o uzavírání dveří. Veškerá další hlášení zanikala v bzukotu odjíždějící soupravy. Zářivka ještě párkrát mrkla a muž, který vystoupil se rozešel k východu.

           

***

           

            V osm hodin ráno bylo Václavské náměstí rušné jako v osm hodin ráno každý jiný pracovní den. Několik japonských turistů se nechalo fotit u sochy vévodící tomuto náměstí a  chlápek z metra šel směrem k přechodu. Cestou se zeptal kolemjdoucí ženy v červeném kabátě kolik je hodin, ale odpověď: „Excuse me. I don´t understand.“ ho ujistila v tom, že to jistě není Češka. Mávnul nad ní rukou a šel dál. Žena se za ním jen nechápavě ohlížela. U silnice stál chlapík, zjevně kuřák, který si právě připaloval Camelku. Jeho Zippo nechtěl chytnout a proto to dál škrtal a škrtal.

            Muž z metra ho míjel právě v okamžik, kdy se Zippo rozhodl dál netrápit svého majitele a benzínové výpary se proměnily v malý oranžovomodrý plamínek. Ten začal mazlivě olizovat konec Camelky  a muži z metra kulka prostřelila hruď.

Cákanec krve se vznesl do vzduchu a kuřákovy vypadla cigareta rovnou z pusy. Jeho vyraz „CO TO“ měnící se ve výraz „SAKRA“ naznačoval, že dobře ví, do koho se měla kulka zavrtat. Střelec přes ulici opět namířil glock s tlumičem, tentokrát na hlavu kuřáka a žena v červeném kabátě stála vyděšeně uprostřed chodníku a podlamovala se jí kolena strachy.

Vzduch se plnil vůní čerstvé krve, která odplavila cigaretu do nejbližšího kanálu. Kuřák utíkal do metra a střelec s glockem se rozhodl dál nestřílet. Profesionálně splynul s davem lidí jdoucích sem a tam.

 

***

 

Kuřák se prodral skrz vycházející lidi až na nástupní molo. Na čele se mu objevovali krůpěje potu a bylo vidět, že se bojí. Souprava metra ještě stála, ale notoricky známý hlas zase vykládal o dveřích  a kuřákovi došlo, že tam nebude stát věčně. Jen tak tak se protáhl. Ani nevnímal hlášený název další stanice a posadil se vedle starší ženy s taškami plnými nákupu. Ta se na něj podívala a raději si odsedla. Nebyl na něj nejhezčí pohled. Roztřesenýma rukama si snažil zapálit další cigaretu, ale i ta mu propadla mezi prsty. Nechal ji ležet a snažil se uklidnit.

Souprava začala zvolna brzdit a kuřák si oddychl. Lidé se pomalu zvedali a scházeli se u dveří. Žena s taškami také. Vysoký muž s černým kabátem prošel skrz celý vagón a rozšlápl ležící cigaretu. Nenápadně vytáhl ostrý nůž  a kuřákovy prořízl hrdlo. Souprava zastavila a lidé se začali hrnout ven. Kupodivu si nikdo nevšim kuřáka držícího se za krk a chrchlajícího krvavé bublinky. Muž v kabátě otřel nůž kapesníčkem a schoval ho. Vystoupil spolu s davem a naprosto nezpozorován z metra zmizel.

 

***

 

Za okny bytu začínal další den.

„Nejspíš bude hezky“ řekla dívka probouzející se vedle muže, který celý propocený ležel na posteli a bylo na něm znát, že neměl nejlepší sny.

„Co je s tebou?“ ptala se ho a on jí začal vyprávět na co si matně vzpomněl.

„Viděl sem se na Václaváku jak kouřím a pak tam zastřelili chlápka. Byl to vlastně Martin.“

„Ten z práce?“ skočila dívka svému příteli do řeči.

„Jo ten. Ale chtěli zastřelit mě. Nevím proč, ale utekl sem do metra a tam mě někdo podřízl a nikdo si toho ani nevšim.“

„Ty máš divný sny miláčku.“ a po chvíli se ještě zeptala: „Ty kouříš?“

„Ne. To bylo jen v tom snu. Ani nevím proč.“ Dívka se začala smát. Ne škodolibě ani posměšně, zkrátka jen tak. Vypadala přitom roztomile, svůdně i nevině zároveň. Odešla z pokoje nejspíš do koupelny a muž začal rovnat postel.

 

***

 

„Jo a Martin se dnes staví.“ volal ještě za dívkou, ale ta ho nejspíš neslyšela, protože neodpovídala. Když srovnal postel a oblékl se, šel do kuchyně postavit vodu na čaj. Ani jeden z nich nepil kafe. Vyndal z ledničky půlku citrónu, ukrojil dva kulaté plátky, které položil na talířek a připravil dva hrnky, jeden modrý a jeden červený. Do každého dal sáček voňavého ovocného čaje. Vše položil na stůl a přidal ještě misku s cukrem. Konvice krátce pískla a plamen na kamnech zhasl. Bytem se začala nést vůně čerstvě zalitého čaje. Muž si sedl ke stolu k modrému hrnku. Nasypal do něj tři lžičky cukru a na okraj nasunul plátek citrónu. Pomalými krouživými pohyby zápěstí začal míchat horký čaj, který v páře uvolňoval ovocnou vůni.

„Hmm, ten voní.“ řekla dívka, když procházela zpět do pokoje, aby se převlékla. Muž se na ni jen pousmál a míchal dál.

Když se dívka opět objevila v kuchyni, měl už půl hrnku vypitého a ona na sobě dlouhé domácí šaty s ramínky.

„Co si to říkal o Martinovi?“

„Že se dnes zastaví. Včera mi volal, že něco potřebuje. Už by tu měl být.“ Dívka se opět jen tak pousmála a také si osladila čaj. Nemá ráda, když je hořký, ale ani horký, proto si ho nechává vystydnout. Plátek citrónu hodila do čaje celý a lžičkou ho potopila až na dno.

 

***

 

Zvonek, který narušil ranní pohodu, svým nepřeslechnutelným zachrčením, signalizoval, že je někdo za dveřmi.

„To bude on“ řekl muž a šel otevřít. Dívka dál pila čaj ze svého červeného hrnku a jen slyšela, jak muž zve Martina dovnitř.

„Víš potřeboval bych, abys to tam odvez. Já sem teď bez auta a nemám se tam jak dostat. Ahoj Leni.“ zdravil Martin Lenku, která právě pokládala hrnek.

„Ahoj“ odpověděla mu a šla zase do pokoje ve kterém předtím spali. Martin si sedl ke stolu a muž naproti němu ke svému hrnku, ve kterém trocha čaje zbyla. Dopil ho.

„Tak jo. Já tam zajedu.“ Na ta slova mu Martin podal složku několika dokumentů a pak už se jen tak bavili.

 

***

 

„Hele Davide tak dík. Moc mi tím pomůžeš. Já si u vás zajdu ještě na záchod a pak půjdu. Mám ještě lítání kvůli tomu autu.“ prohodil Martin asi tak po pěti minutách rozhovoru.

„Jo v pohodě.“ odpověděl David a Martin odcházel na záchod. David ho viděl koutkem oka, jak za sebou zavírá dveře záchodu, ale jeho pohled zůstal upřen na sklo dveří ložnice, za kterým se pohybovala silueta mladé, vysoké, hubené, svůdné ženy. Po chvíli vstal, vzal za kliku, otevřel dveře a zůstal strnule stát. Místo ložnice tu byla kostelní hala s mnoha lavicemi, vysokým klenutým stropem a velkými gotickými okny, která přes svou barvitou výplň propouštěla jen ty nejzářivější sluneční paprsky světla. Na úplném konci haly kostela, stáli tři postavy.  Dva muži a žena. Ten uprostřed, který vypadal a byl oblečen jako střelec z Davidova snu právě říkal slova: „A tímto vás prohlašuji za muže a ženu. Můžete políbit nevěstu.“  Ženich a nevěsta se otočili na Davida, který neustále nedokázal pochopit, jak je možné, že je v jeho ložnici kostel a který si právě všiml, že ženich je Martin a nevěsta Lenka. Teď už nechápal vůbec nic a z přemýšlení a šoku ho vytrhl až hlas, který se ozval někde za ním. „Tak se měj a dík.“ Otáčel se po hlase, ale to už Martin zavíral dveře bytu.

„Co je to za blbost?“ pomyslel si a otočil se zpět do kostela, ale místo něj už tam byla zase jen jeho ložnice a Lenka, která na něj nechápavě hleděla s prachovkou v ruce.

„Co je?“ zeptala se a pokračovala v utírání prachu.

„Co? - Nic.“ probral se muž z údivu. „Jedu odvézt Martinovy ty věci, vrátím se brzo.“

„Jo, jo. Ale určitě. Slíbili jsme přece, že se stavíme u našich.“

„Jasný. Měj se.“ Zavřel dveře ložnice, sebral ze stolu složku dokumentů a šel do chodby. Vzal si boty, klíčky od auta a než zavřel dveře, ještě zaslechl, jak si Lenka pobroukává.

 

***

 

Martin pracuje ve městě vzdáleném asi tak půl hodiny cesty autem. Muž jel volně a vychutnával si cestu. Rád jezdí autem. Za okýnky vozu ubíhala krajina tvořená lesy, které občas střídaly louky a muž si uvědomil, že měla Lenka pravdu. Dnes je vážně krásně.


1 názor

machal
23. 04. 2005
Dát tip
markel: Dík :)

Markel
22. 04. 2005
Dát tip
Trochu učesat tu formu, vyhodit některá zbytečná slovíčka a je to superiozní - T

Jaxme
12. 04. 2005
Dát tip
No je to fakt dobrý. Ještě jak to dopadne. Podle toho jak to popisuješ, může to bejt i dobrej konec, pokud se to dobře podá, ale bude-li to ve stejnym duchu, jako ten začátek, potom se fakt těšim na zbytek. Jenom při tom líčení tý ranní idilky, která je tak sugestivní, že až člověk slintá (nemyšleno ironicky, fakt se ti to povedlo) ten čaj musel vonět fakt strašně výrazně, protože o tom píšeš ve třech větách:"se linula ovocná vůně" "vůně čerstvě zalitého čaje" a "Hm ten voní". To bych moc nepřeháněl. Jinak supr-Tip

machal
22. 03. 2005
Dát tip
Cannisha:Tady je to avizko

Joee
25. 09. 2004
Dát tip
Zdravim vsechny priznivce dila "Jeden po druhem"... za machala si zde dovolim napsat ze pracujeme na jeho castecnem dodelani, resp. machal pracuje a ja mu do toho kecam :) (zkusim poslat naky aviza, otazkou je, zda se to povede :))

Mila_cik
02. 09. 2004
Dát tip
já Ti nevím mě to nezaujalo..nedočetla sem to..asi na to musí být nálada vrátím se za pár dní a třeba to bude lepsí...-)

Andulka
18. 08. 2004
Dát tip
Pisu poznamky, jak ctu...:-) Souprava byla moderně nasprejovaná -> nevim jako ctenar co si pod tim predstavit....jako ze ji nejaky vandal nastrikal sprejem? -> tim chci rict...nelibi se mi spojeni moderne nasprejovana...:-) A ted k textu....Zacina to zajimve. Pises a ja se dokonale dokazu divat na svet tvyma ocima. TO je na tom to skvely. Jenze pak mas podle me ten uvod trochu zbytecne dlouhej. Dalsi plus, ze dokazes duveryhodne popsat situace. Jenze pak ctenare mates moc, ze ctenar ja se zacina malicko nudit, protoze mu to malicko prestava davat smysl. Celkove, mas v sobe hodne talentu....a rozhodne by si mel psat povidky...a pracovat na sobe....Takze se vybodni priste na ty blbustky....na ne te je skoda, delej co umis....pis povidky...a vypracuj se....at maji z tebe ctenari poteseni...:-)

machal
18. 08. 2004
Dát tip
Andulka - tak jsem rád, že jsi se podívala. Konečně kritika jak má být. Jsem rád, za to co píšeš. Máš pravdu v tom "moderně nasprejována", už kdysi mi to někdo vyčetl, že to není lahodné spojení. A zpětně momentálně když to tak čtu tak musím uznat, že to rve uši :) To časem přepíšu. Jsem rád, že si dokážeš živě představit to co píšu - o to mi jde - když čtu Kulhánka a nebo nějakého jiného kvalitního spisovatele tak to v podstatě nečtu, ale jen vidím jako film a přesně toho jsem chtěl dosáhnout. Děkuji, že si myslíš, že mám talent na psaní. To s tím matením - viděla jsi "Ztracená dálnice" od Lynche, nebo "Věčný svit neposkvrněné duše" od Kaufmanna - to sou pěkně zmatené filmy a takové já docela rád, ale nevím co konkrétně ti přišlo zmatené - abych to mohl analizovat a po případě opravit. Rád bych se vyhnul tomu aby mé dílko bylo nudné, protože já sám nerad čtu nudná díla. Doufám, že se ještě ozveš. .) Dík

Joee
13. 08. 2004
Dát tip
Heh, no pointa je vcelku prazvlastni, ze Miso? :))) Stale se neco deje a pritom porad nic :) Nedockave cekam kdy to rozepises dopises :)

machal
13. 08. 2004
Dát tip
Joee : az to uzraje a spadne :)

zajimavy.. pusobi to na me trochu surrealisticky... ma to svih¨ tip

machal
04. 08. 2004
Dát tip
Díkujůůů pomi

thement
02. 08. 2004
Dát tip
jsem zvedavy na pointu :) ta scena s tim kostelem je rozhodne dobra

machal
02. 08. 2004
Dát tip
Dík - na konec si budes muset pockat - jak rikam nerad bych to uspechal - jo a Pointa ??? Nedavno sem kopletni zapletku pribehu vypravel kamosovy a taky rikal ze nepochopil v cem je pointa :) - jde o to ze zamer je psat povidku ktera se ale bude filmovat * a konci se to tak ze hl hrdina se vzbudi ale je jen zaber na hlavu a divak si musi sam domyslet jak to dopadlo :) -- takze pointa v podstate zadna :)

Myslím si, že to bude hodně dobrý.. jen dál.. jsem zvědavá... :-)

machal
22. 07. 2004
Dát tip
Holka potěšila si mě - ty si teda rychlík :) No ja teď moc času nemám ale co nejdřív se na tebe vrhnu :)

Beru Tě za slovo a těším se... :-)

Seregil
18. 07. 2004
Dát tip
Dobrý.... tip a klub pouličnej tvorby.. sedne to ... :)

machal
18. 07. 2004
Dát tip
Seregil: Díky. Kritik na tohle dílo si cením nejvíc. Kvůli němu sem se na písmák prihlásil, abych si přečet názory jiných.Ale bohužel stále není dokončené - nechci to uspěchat a nechám ho pěkně zrát.

Seregil
18. 07. 2004
Dát tip
... právě si říkám, připadne mi jakési nedopsané... čili se víceméně těším na další... :)

Joee
07. 06. 2004
Dát tip
nejlepsi scena je ta s cajem... pri cteni se vse krasne vykresluje, predstavuje do posledniho detailu, je to uklidnujici, zajimave, nenudne... ani v nejlepsim snu jsem si nemyslel, ze by scena s pripravou caje mohla byt tak pusobiva... btw hod sem jeste Hrocha :)

KayTee
02. 06. 2004
Dát tip
tak jsem dočetla pokračování, máš opravdu talent, je to napínavé...už se těším na pokračování ;o))

machal
02. 06. 2004
Dát tip
KayTee: to mam radost - dik

machal
08. 05. 2004
Dát tip
Tak jsem dodal pokračování a teď sou to dve celé části příběhu, ale podotýkám - ještě zdaleka není konec :) To pokračování začína za pátejma hvězdičkama (***) Tak přeji příjemné čtení :)

Áda116
29. 04. 2004
Dát tip
ypadá to velice zajímavě.. Jne bych někde udělal nějaké souvětí, aby příběh měl větší spád.. Ale jde o můj názor.. Jiinak velice dobré *

machal
29. 04. 2004
Dát tip
Ada116: Dík za radu, pročtu si to a uvidím co s tím jde udělat. I když jsem to už kdysi trochu opravoval. Tohle bude nejspíš můj styl psaní. Mě to teď příjde spádne, nenudné a vyvážené. Ale jak jsem psal nahoře - není to hotové a tak musím opatrně. Bojím se aby to nezačalo být nudné. Ale dík za kritiku. :)

1475963
14. 04. 2004
Dát tip
Píši podobně...ale beze zbraní. Takže až na ně, se mi to celkem líbí.

machal
14. 04. 2004
Dát tip
1475963: Četl jsem od tebe nejaká dílka. Zaměřil sem se hlavně na tu povídku a nepříjde mi že bychom psali podobně - promiň. Ty máš takový tajemný styl x ja píši spíš tak nějak přímočaře a určitě (alespoň si to myslím). Bude to tím, že rád čtu Jiřího Kuhánka a líbí se mi jeho styl. Nechci psát jako on, ale nemohu popřít, že to není podobné. Ty zbraně - to víš, to záleží na příběhu. Jinak máš zajímavý básně. Přečti si něco J.Kulhánka a uvidíš k čemu inklinuji ve své tvorbě (ale opět podotýkám - nechci psát přesně jako on. Chci vlastní styl, který bude podobný) :)

Kytiii
13. 04. 2004
Dát tip
pokračuj - tip

Cubeec
12. 04. 2004
Dát tip
no, na ten most jsem to nestihl:))

KayTee
07. 04. 2004
Dát tip
jo. mě se to líbí...jsem zvědavá na pokračování*

machal
07. 04. 2004
Dát tip
No ono uz to v mém PC pokračuje ale chce to doladit - drobný nástin : Ten chlápek zažijé více chaotických šoků a nakonec jde k lékaři a tam je opět psycho stav a vlastně to má končit stylem kamerového záběru s detailem na hlavu toho člověka jak leží na polštáři a divákovi a ani čtenářovi nesmí být jasné jak to vlastně dopadlo :)

fungus2
07. 04. 2004
Dát tip
Výborné. TIP

machal
07. 04. 2004
Dát tip
Děkuji, děkuji...

KayTee
07. 04. 2004
Dát tip
;o)) Akta X ;o))

machal
07. 04. 2004
Dát tip
to právě nemají být vůbec X-files. Tohle má reálnější základ :). Koukni na www.junglestudio.borec.cz to je naše parta nadšencu. A právě s Joeem nás napadl jednou tenhle námět a já to musím zpracovat, což dělám rád :)

Parada!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru