Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Další úvaha v barvách, tentokrát o životě, tedy vlastně o jeho začátku a konci

12. 04. 2004
2
0
5267
Autor
Arien

Prostě tak jak předtím, jenom o něčem jiném, já už hold nic nového nevymyslím:)

Začnu jednoduchými šesti slovy:

Kdo nám dal právo na život?

Tato otázkaspousty odpovědí. Mohl by to být Bůh, mohla by to být maminka, která se rozhodla, že si nechá a nepůjde na interupci, mohla by to být nějaká vyšší moc, která se rozhodla, že půjdu na svět. Ano, dalo by se to představit tak, že malá miminka si lebedí na mráčcích a potom přijde starý hodný pán, jednomu z nich pokyne, a ono se narodí.

Nedávno jsem slyšelatelevizi, že v Indii věří, že si děti vybírají své rodiče. To by docela dobře i šlo, náš starý pán pokyne našemu miminku, ono se přihlouple usje a kouká se z mráčku tak d l o u h o, až najde lidi, kteří mu přijdou hodní, a narodí se jim.

Starý pán mu mezitím říká, jak je na světě krásně a hezky, a to pitomé miminko se pořád usmívá a všechno si maluje růžově.

A pak se stane ten zázrak.

 

Se zázraky to je celkem jednoduché – prostě se dějí. Nikoho ale nezajímá, jestli někdo o ten zázrak vlastně stojí. Mluvme dále o tom miminku. Každý mu říká, že je na světě krásně, maminka a tatínek se na něj pořád usmíva (přiblbleji než ono samo), v televizi se prohánějí růžoví králíčci, všechno je čisté a dokonalé, takže děťátko je šťastné a žije.

Pak spadne z té postýlkymedvídkama a sluníčkama přímo do sraček puberty a ono přemýšlí, proč se vlastně narodilo.

Ve třídě ho nikdo nemá rád, kamarádi se mu smějí, před holkama se strašně stydí, takže řešení je nasnaděvana horké vody.

 

Vše je jednoduché. Někdo mu dal právo žít, ono si rozhoduje o svém právu zemřít.

Což je samozřejmě nesmysl. Jsou tady jeho rodiče, kteří ho milují, je spousta lidí, kterým bude chybět… tohle platí více či méně obecně.

Takže kdovlastně právo rozhodovat někomu o životě? Je to on sám, jsou to jeho rodiče? Jsou to lidé, kteří si ho k sobě připoutali? A kdovůbec právo na to si někoho k sobě připoutat? Nejspíš má takové právo každý, komu je to dovoleno. Každýprávo na všechno, co je mu dovoleno.

Což neznamená, že vždy dělá jen věci, na které má právo. Kdo nám dal třeba právo dýchat? Kdo nám to dovolil? Ptali jsme se někoho? No dobře, tohle bych mohla jednoduše odkázat starému pánovi, který vypráví pohádky miminkům na obláčku.

Ale co třeba vrazi odsouzení na smrt? Někdo dá soudci právo vzít odsouzenému všechna jeho práva, která během života skal. Je to správné? Asi je, protože když někdo udělá tak hnusná zvěrstva jako oni, nejspíš už na žádná práva nemá nárok.

 

Jedině v dokonalé společnosti, kde by byli všichni šťastní, by nejspíš všichni měli i vyvážená práva, práva na to prožít si pokojný život, aby se pak zas mohli vrátit ke starému pánovi.

Což je sice nádherná utopie, ale nejspíš nedostatek štěstí, za kterým se všichni tak honíme, dělá život tak jedinečným. A to je docela optimistické, ne?

 

Co říci na závěr?

Milujte se a množte se, aby měl ten pán na mráčku plné ruce práce, buďte na sebe hodní (dneska hlavně na děvčata) a všeobecně don’t worry, be happy, protože tak už to prostě je! Jo a nechlastejte, protože pak děláte kraviny.


JiKo
30. 07. 2004
Dát tip
to sem nečet páč se to prostě nedalo :-)))) nicméně můj první dojem...dopis od anonyma..takový ty písmena z novin, každý jiný

Tomáš33
30. 04. 2004
Dát tip
Opravdu dobré, opět. S něčím nesouhlasím s většinou jo. Úvaha... A tohle téma je taky zajímavý, akorát, že by se o něm dalo psát do nekonečna a z nekonečna a dokola a zpátky a všemi směry a do spirály... Spíš to na co se všichni snaží přijít. Jestli všichni. já snad jo. Ach jo. To je zamotávka. Smrt, život a Bůh a Já a Ty a kde to jsme? Tady. Au a čau.. Fuj nad sebou samým. No vidíš to je fakt dobrý dílo, kam mě ty úvahy nezavedou, nebo možná zavedou, pochvaly

Tomáš33
30. 04. 2004
Dát tip
Barbar nebude hlupál. Měl jsem stejný nápad, takže barvy nevnímám a ani se mi to s nima nelíbí- názor

Aleya
12. 04. 2004
Dát tip
tak k tomuto už jsme se vyjádřila, ale stejně - jjjj....proč je zvýrazněný ten pj v přijde:))? jo nevíš jaxe jmenoval ten film ve kerém byl "ten pán na obláčku" a zpívalo se tam milujte se a množte se? stvoření světa?

Arien
12. 04. 2004
Dát tip
Aleya: jj "stvoření světa" zvýrazněné to není, tys mi to nepochopila:( to je jako že ta písmenka chodí

KayTee
12. 04. 2004
Dát tip
Promiň, ale na tohle nemám žaludek...

Arien
12. 04. 2004
Dát tip
já se nezlobím:) moc růžové a o ničem - tak bych si to zkritizovala

KayTee
12. 04. 2004
Dát tip
Odradily mě ty barvy...jinak bych to možná dočetla do konce...ale teď jsem se bála, že by mě rozbolela hlava ;o)))

Arien
12. 04. 2004
Dát tip
chudinko, to jsem nechtěla

Barbar
12. 04. 2004
Dát tip
JÁ SI OZNAČIL TO CELÝ JAKO BLOK A PAK SE Z TOHO DALA ta podstata pochopit....... ................a ty tři základní jsou v červené....... BARBAR

Dero
12. 04. 2004
Dát tip
Ty ses jedno celé odpoledne nudila, Arien ... ? :o))

Aleya
12. 04. 2004
Dát tip
Aha, já jsem si myslela že je to pocta všem Pánům Jeskyně :o))

Arien
12. 04. 2004
Dát tip
Dero: dneska dopoledne (přišli jenom dva koledníci:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru