Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

HRADISTANY

12. 04. 2004
15
9
12168
Autor
vesuvanka

Hradistany - po Milesovce druhy nejvyssi vrch Ceskeho stredohori (752 m nad morem), neni to vyrazna homole, ale spise tahly hreben, tvoreny cedicovou horninou. Hradistanska louka na vrcholu se vyznacuje unikatni kvetenou. Basen jsem zaradila mezi lyricke nerymovane, i kdyz je v ni nekolik rymu.

HRADISTANY

Vesnicka Leska,
od ni vede cesta
lesem a lukami,
a v dalce za nami
tyci se Hazmburk.
My kracime k severu
na Hradistany.

Cestou potkavame travu,
co fialove kvete -
kostravu ametystovou,
puvodem z Kavkazu -
div se svete!

Na vrcholu nas vita louka,
pokladnice vzacnych kvetin.
Belostne zari belozarka,
hlavicky kvetu cudne
sklani lilie zlatohlavek,
fialova bukvice lekarska,
ve vetru si
s klasy travy pohrava.
Na chrastavec
azurova vretenuska useda.

V podrostu dubu
val z kamene,
nemy, vymluvny svedek
doby slovanske historie davne.
Kamen ve stinu stromu
promlouva barvami lisejniku.

Pomyslet na navrat
je temer hrich,
ale cesta nase daleka,
musime se rozloucit,
vlak totiz neceka.


9 názorů

vesuvanka
17. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

Ivi, děkuji za přečtení a milou odezvu :-))). Na každý výlet jsem se moc těšila a nikdy nezklamal :-)))


na záda krosnu....ruce s herbářem.....:-)))))


RUZIGEL
21. 09. 2017
Dát tip

dík za informaci, budu se od tebe učit.


vesuvanka
20. 09. 2017
Dát tip

Růženko, díky za zastavení u této starší básně a milou odezvu :-))). Kostřava ametystová je také z čeledi lipnicovitých jako kavyl, ale není tak huňatá. 


RUZIGEL
20. 09. 2017
Dát tip

Přímo vidím tu krásnou louku.Falová tráva, to je pro novinka. to by bylo něco.Nepodobá se to kavylu? ***


vesuvanka
26. 02. 2017
Dát tip

Irčo, děkuiji za přečtení a milou odezvu :-))) Prozaické miniatury, to je zajímavý nápad. Tenkrát jsem tyto svoje básně-nebásně psala  dost živelně, často ještě ve vlaku při návratech z výletů.


Gora
26. 02. 2017
Dát tip

Vždy u tebe načtu nové infromace, díky...za úvahu by stála asi i tvorba proziackých miniatur na tvé věčné téma...rozhodně je to něco vyjímečného i formou:-)


vesuvanka
17. 09. 2008
Dát tip
Narriel - děkuji za milé zastavení :-)))

Narriel
17. 09. 2008
Dát tip
"...Cestou potkavame travu, co fialove kvete - kostravu ametystovou, puvodem z Kavkazu - div se svete!..."

vesuvanka
10. 09. 2006
Dát tip
Hrdlička - díky za milé zastavení i tip :-))) Ta noc musela být zajímavá. Úpolíny jsme viděli na Babinských loukách.

Hrdlička
10. 09. 2006
Dát tip
na hradištanech jsme strávili krásnou větrnou noc letos v květnu. ustlali jsme si v bršlici, která i přes sekáčské snažení ochranářů místy roste hojně, takže upolíny zůstaly ušetřeny, a my jsme se dosyta nalokali dějepisných i přírodních krás. Moc se mi líbí místo i dílo. Nejvíc lišejníky co rozmluvily kámen.*

Jindra
14. 08. 2004
Dát tip
prosimte nechtala bys sestavit provodce po zajinmavých místech? Je sice spousta míst, kde jsem byl ale je ještě spousta míst kde jsem nebyl... A cestovat s cestovkou Vesuvanka tour je nádherné a příjemné... Skoro lepší než skutečnost ***

vesuvanka
14. 08. 2004
Dát tip
Díky, to je od Tebe moc milé... Ráda bych napsala nějakou knížku, ale bohužel, to je jen můj sen.... vydat knížku je v dnešní době moc náročné... a tak se snažím alespoň tímto způsobem anebo, když mi občas něco otisknou někdy v novinách (Lovosický dnešek) Díky za tip

vesuvanka
16. 07. 2004
Dát tip
Díky za návštěvu a tip

Fouckault
07. 07. 2004
Dát tip
no... tam jsem ještě nebyl... dík za inspiraci.. :-)) t*

vesuvanka
25. 05. 2004
Dát tip
Andromedo, děkuji. Na vrcholu Hazmburku je zřícenina hradu, který má dvě vysoké věže

vesuvanka
21. 05. 2004
Dát tip
Hermann, díky za ohodnocení a tip. Mám radost, když moje díla dokážou přiblížit krajinu natolik, že se člověk do ní dostane a prožívá podobné pocity. Právě proto to píši, abych své pocity přenesla i na čtenáře.

andromeda
21. 05. 2004
Dát tip
Tak na Hazmburku jsem byla, ale hodně malá....Je to zřícenina???..Moc si toho nepamatuju, ale dávám tip za krásný popis přírody...a z toho vyzařující lásku....

Hermann
19. 05. 2004
Dát tip
Uááááááááuuuuuuuuu krásne a chcem sa tam ešte vráti!!! prechádzať sa po týchto miestach, musí byť slobodné a voľné, plné a láskavé....Nech tieto chvíle nikdy neskončia..Tvoje básne mi dávajú príležitosť spoznať svet a vybrať sa do miest ktoré nepoznám..Jemto taký malý výlet v slovách...Hermann veľký TIP!!!!!!!!

vesuvanka
04. 05. 2004
Dát tip
Milan D Nejedly" Mas pravdu, snazim se tak trochu spojit prirodopis s poezii. Dekuji za hodnoceni a tip. Canisha: Ve Stredohori se Ti urcite budelibit, je to krajina "homoli nezne zelenych", kde se temer na kazdem kroku setkavame se zjimavou a pestrou kvetenou. Dekuji za hodnoceni a za tip

Opravdu zajímavé podání, připadá mi to jako populárně naučná poezie :-), ovšem do básnických tvarů je to vcelku dobře poskládané a určitě to nutí k fantazii...dávám tip.

vesuvanka
25. 04. 2004
Dát tip
Dekuji za tip

gabio
24. 04. 2004
Dát tip
krásná imaginární rocházka...:) t

zuzuzu
12. 04. 2004
Dát tip
připadá mi to jak koncept středoškolákovy slohovky...

Ty háčky a čárky by asi byl veliký problém, co? Jinak je báseň zajímavá, ale ty tečky na koncích veršů.. a samotný konec bez překvapení.. Vyzdvihnu: kostravu ametystovou, puvodem z Kavkazu - div se svete! ...ale ty chybky....

Craerassy
12. 04. 2004
Dát tip
Myslím, že u básní tohoto typu nejde o překvapení na konci, ale o vyjádření krásy, co můžou někteří vidět kolem sebe. A za tohle tip, vesuvanko.:-)

synáček
12. 04. 2004
Dát tip
"Cestou potkavame travu..." "Na vrcholu nas vita louka..." "Kamen ve stinu stromu promlouva barvami lisejniku..." Tvá láska k přírodě je přímo hmatatelná...a na každou další "vycházku" se těším... TIP...a díky!

vesuvanka
12. 04. 2004
Dát tip
Synacku a Craerassy, dekuji Vam za oba tipy. Priroda je skutecne moje velika laska - krasa krajiny a jeji nalada za kazdeho pocasi, tvary kopcu, skalni utvary, stromy, kvetiny, motyli, ptaci a dalsi zivocichove - vsude je tolik krasy, ktera pohladi po dusi. Cele 4 roky jsem chodila s Poutniky Ceskeho stredohori po tomto nadhernem kraji. Krome nekolika basni jsem napsala soubor prozy "Z nasich pouti", ktery mi vychazel na pokracovani v Lovosickem dnesku a Roudnickych novinach. Nejsou to povidky, ale spise poeticky ladene dojmy z cest, popisy kveteny a dalsich prirodnich zajimavosti. Netroufam si to dat do Pismaka, nevim kam bych to mela zaradit a mozna, ze by to bylo dlouhe na cteni a odrazovalo by to. Na papiru mi to vychazi na 1 - 2 stranky. Zamraceny mnich: Nejsem si jista, zda psani tecek za versi, kdyz se jedna o ukoncenou vetu, je chybne. Pokud ano, priste si na to dam pozor. Co se tyka carek a hacku, kdyz pisi pismena s diakritikou, text se mi rozhodi a tato pismena jsou nahrazena jinymi - preskrtnutym "O", osmickami, pomlckami, coz dela text mnohem necitelnejsi. A nejsem sama, casto jsem se na internetu s takto znetvorenym textem setkala a musela jsem ho lustit. Proto pisi bez diakritiky.

Simona
12. 04. 2004
Dát tip
Nádherné, jako vždy.Pokaždé když čtu tvé dílko, vtáhne mě to tak, že cítím jako kdybych to zažila na vlastní kůži.Děkuji Ti...*t

Dero
12. 04. 2004
Dát tip
Pěkná ... líbí se mi. ;o)

vesuvanka
12. 04. 2004
Dát tip
Dekuji Vam za tipy. Mam radost, ze se Vam basen libi. Diky za navstevu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru