Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dvojjazyk

16. 04. 2004
3
0
6440
Autor
Kratas

Dvojjazyk

 

Rozeklaný jazýček vyplazuješ na mě.

Dnes,

zítra,

jsi užovka hbitá,

kterou včera domů jsem si přinesl.


gwiber
08. 09. 2004
Dát tip
výborná, užovky jsou moc fajn tip

cmukina
15. 07. 2004
Dát tip
:-))

Kratas
15. 07. 2004
Dát tip
;-)

srha
01. 07. 2004
Dát tip
*

Kratas
19. 04. 2004
Dát tip
Je zbytečné se hadů bát. Žádný had nezaútočí, pokud se necítí být ohrožen a navíc naše užovky většinou ze strachu zaujmou polohu mrtvého brouka, což namená, že simulují uhynulé zvíře. Tak bych se moc neobával ;-)). Lidi jsou horší.

Bebitka
19. 04. 2004
Dát tip
her- her- hergot- herpetolog! tyjo. btw. kdysi dááávno se mi na surf uprostřed oprámu vyškrabala mladá užovka a chtěla se opalovat... o jedovatosti se mi nechtělo se přít... moc pěkně jsem si tenkrát zaplavala, když jsem dlouhý minuty kroužila kolem prkna... :)))

Kratas
19. 04. 2004
Dát tip
A hle jak jsou hadi našemu zdraví prospěšní. Dokonce nás donutí i sportovat. :-)

Bebitka
19. 04. 2004
Dát tip
checht, to jsou dost dekadentní mimikry, když se užovka tváří jako mrtvej brouk, ne? :-)))

Kratas
19. 04. 2004
Dát tip
:-)) to možná, ale ji chudince nikdo nevysvětlil, že se má tvářit jako mrtvá užovka. ;-)

Bebitka
19. 04. 2004
Dát tip
:o)) jak teda přišla na toho mrtvýho hmyza? :)) dobře dobře, už se klidím... ;-)

Kratas
19. 04. 2004
Dát tip
Místo toho, aby si přečetla něco poučného o plazech, v knihovně si vybrala knížu bezobratlých.

gabio
18. 04. 2004
Dát tip
Tady se člověk dozví věcí...:)

Noe1
16. 04. 2004
Dát tip
Kratas: Tý bláho, člověk se pořád učí. Vůbec jsem netušil. Díky za zajímavé informace.

Kratas
16. 04. 2004
Dát tip
To víš hadi to je moje úchylka. Teda jedna z mnoha :-))))

Mařka
16. 04. 2004
Dát tip
Když jeden poslouchá pod okny, ledacos se dozví-))

Kratas
16. 04. 2004
Dát tip
No já znám jediného hada, který u nás plave ve vodě a to je Užovka obojková a je tak malá, že snad ani kousnout moc nedovede. Párkrát jsem je chtal v Sézavě a nikdy se nic nestalo. Takže z Těch bych strach neměl.

Kratas
16. 04. 2004
Dát tip
Jo jo dozví, ale Ti lidé se nesmí bavit v 19ctým patře :-))

Mařka
16. 04. 2004
Dát tip
Dost dobrá připomínka, píšu si to..-))

Noe1
16. 04. 2004
Dát tip
Hmmmm ... Rozeklaný jazýček, jak typické pro hadice. Jen tak pro zajímavost, některá užovka je jedovatá???? Šup s ní do klubu. Beatrice: dík za avi.

Kratas
16. 04. 2004
Dát tip
Tak jen tak pro zajímavost vcelku velké množství užovek je jedovatých, což mnoho lidí neví. Jejich jed však bývá převážně neškodný, i když i to není pravidlem. Málokdo např. bere na vědomí, že i naše užovka hladká Coronella austriaca s homodontním typem chrupu (zuby stejné velikosti) může způsobit v ráně místní otravu, protože do jejích slin je vylučován toxin z téže Duvernoyovy žlázy, která se u užovkovitých hadů vyvinula v zadní části žlázy slinné, v horním patře za úrovní očí. Dalším příkladem jedovaté užovky je například Hydrodynastes gigas, která je mnohdy popisována jako neškodná, ale v ČR byl nedávno popsán případ s vcelku zajímavými komplikacemi. Má také zadní jedové nerýhované zuby (jde o tzv. opistodontní typ chrupu, ne tedy o jedové zuby v pravém slova smyslu) a jed po nich stéká do rány objeti. Tento jed je vylučován tzv. Duvernoyovou žlázou. A ten případ? - po deseti minutách začala ruka svědět a napuchávat - Otok se rychle zvětšoval, takže jsem raději vyrazil na pohotovost, kde jsem vzbudil skutečné nadšení ("Uštknutí užovkou jsme tu tedy ještě neměli!"). Víceméně sám jsem si naordinoval kalciovku a antihistaminika. Kalciovky jsem dostal rovnou dvě a protože jsem neměl potíže s dechem, puls a tlak byly také normální, pustili mne domů. - Druhého dne ráno už jsem měl ruku napuchlou až po loket a také zvětšenou a zarudlou mízní uzlinu v podpaží. Ruka byla bez citu, přešlo i svědění. Rány po jedových zubech byly ještě otevřené, jed evidentně brání srážení krve. - Toho dne večer dosáhlo opuchnutí vrcholu, polykal jsem antihistaminika, potíral si paži kalciovou mastí a dával na ni ledové obklady. Od mízní uzliny dolů se objevila zarudlá skvrna. - Třetí den už došlo k mírnému zlepšení (mohl jsem se palcem dotknout ukazováku). Čtvrtého dne po uštknutí se do ruky začal vracet cit, ruka pekelně bolela a objevily se zažloutlé modřiny po celé paži. Totéž pátý den (bolest menší, modřiny větší). - Po týdnu už byla ruka použitelná, bolela jen při zátěži. Asi po deseti dnech vymizely příznaky otravy úplně. To jen náznak, aby byla představa o nejedovatosti všech užovek. Jinak abych jen tak nestrašil. Tohle je extrém a vyjímečný případ. Např. Naše Zmie obecná, která je považována za jedovatou a její kousnutí je považováni jako ohrozující na životě ve skutečnosti má tak malé množství jedu, že dospělý člověk se nemusí bát vůbec ničeho. Snad dítě by mělo navštívit lékaře. Rozhodně však není dobré kousnutí podceňovat. Někteří citliví a alergičtí lidé by na to mohli doplatit.

Elyn
15. 04. 2004
Dát tip
máme ti gratulovat? :))

Kratas
15. 04. 2004
Dát tip
Já nevím, podle toho jak bude kousavá. ;-))

Elyn
15. 04. 2004
Dát tip
hlavně, aby nebyla jedovatá..;))

Kratas
15. 04. 2004
Dát tip
Elaphe guttata je nejedovatá ;-)

Elyn
15. 04. 2004
Dát tip
Jistě, ona ano..;)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru