Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Králův rytíř II.

17. 04. 2004
2
0
3907
Autor
Arienalia

Tak tu mám druhou část.. Myslím ,že se i stylem maličko liší od předchozí ,ale vzhledem k nutnosti pokračovat v ději to bylo nutné. Doufám ,že jsem vás příliš nezklamala.. Tak tedy suďte a kritizujte ,jestli vůbec stojí za to příběh ukončovat

 

             Jeden z vás bude ztrestán, jeden.. až v černém dešti hvězdy zhynou, temná křídla s nebem splynou, záře denní stromy zláme a v lůně noci vítr vzplane, pak jedna duše konečně shodí břímě z ramennou světa. A zahyne.. Ten, kdo projde branou řeky a stane ve stínu kamene v poslední noc století. A tam.. tam mlha strhne jeho masku, tam na krev krále vzpomene, až první z Nižších splatí dluh smrti.

            Jeden z vás, nebo všichni do jednoho..

Zuřivý výkřik slzavého světla protnul spící nebe a bledá víčka zpřetrhala pouta černých tůní. Déšť líně převaloval své unavené kapky po plochém útesu nad jeho hlavou a pouze některé vyvolené posílal dolů na měkkou zem, aby podivně prokřehlou hlínu proměnily svým vláčným dechem v lepkavé bahno. Vstal. Sníh dosud nepřišel, byť ve světě kolem dávno prodléval nejchladnější měsíc roku a majetnickými pažemi stále náruživěji odjímal slunci vládu. Klidně pohladil bělostného hřebce po silném krku a tiché odfrknutí mu bylo jedinou odpovědí v nepokoji ticha. 

Rozhodl se.

 

***

 

            „Hledám jednoho z vás,“ prolomil tajemný cizinec napjaté ticho, nedbaje podezřívavých pohledů vesničanů. Jeho libý hlas protnul pravidelnou píseň nebeských slz a tiše se rozplynul v nárazech větru. Učinil ještě tři kroky vpřed, načež stanul uprostřed provlhlé stáje mezi hloučkem nepřívětivých mužů, snažících se o nečitelný pohled. Nikdo z nich nepromluvil.

           „Říká si Garnach.“ Kapky přestaly rozmlouvat. Muži zachmuřili své tváře a jiskry jejich očí pohasly v rozmáhající se temnotě. Obrátili se k němu zády a ráznými kroky opustili rozpadající se stavení, pouze jediný z nich zůstal stát, ačkoli si mnoho rozmýšlel.

„Toho nehledej,“ procedil skrz zuby a bedlivě se rozhlédl po pochmurném okolí. Zimní vichr pročísl jeho šedavé vlasy a zapěl mu do uší prosbu obezřetnosti. „Ztratit život můžeš i lepší cestou.“

Cizinec se dotkl nebesky zdobeného meče a lehce bříšky prstů pohladil vyrývaný jílec. Muž se hbitě otočil, snad varován větrem, a nedůvěřivě pohlédl na rytířovu dlaň. „Ušetři svůj meč, pane,“ vyzval jej a přitáhl si plášť blíže k tělu, „ten, jehož hledáš, dlí v nejhlubším údolí nejvyšších hor, v Karhen, šeptajícím paláci z lidských kostí. Není mu souzena smrt tvou rukou, osud tvůj však..,“ jeho tichý hlas pojednou uhasl spolu s posledním plamenem svíce na jediném stole v promokající stáji a stínový plášť se rozplynul v poryvech zemského zpěvu.

Zůstal sám.

 

***

 

            Ucítil otřes. Uvolněně nechal tmu za zavřenými víčky vymizet a ostražitě vstal. Dva neslyšné kroky k okraji střešního převisu stačily, aby zpozoroval, že není sám. Zprvu se naučeným pohybem dotkl ostrých záryvů na zdobeném jílci, poté však nechal zručnou dlaň válečníka klesnout. Vyčkával, jak míval ve zvyku, tiše a obezřetně. Naslouchal ještě dalším třem nejistým krokům, než prudce smýkl s křehkým tělem ze střechy na mrazem zlíbanou zem.

            „Co to..?“ vřískl sotva desetiletý chlapec při kratičkém letu, zbylá slova však cizincův černý pohled uvěznil za semknutými rty. Svinul se do klubka a vyděšeně se přitiskl k polorozpadlé stěně stáje, co nejblíže mohl. Bolestně si třel naražený bok a ublíženě hleděl do zachmuřené tváře vysokého rytíře, jíž z větší části halila temná kápě. Ačkoli zastřen rouškou, všiml si, že dětskými rameny cuká bázeň prokvetlá zimnicí.

„Běž,“ vyzval ho lhostejně a odvrátil se, aby na hřbet svého koně obratně upevnil těžké kožené sedlo.

„Jste elf?“ zeptal se chlapec neomaleně a třesoucí se rukou se divoce podrbal v rozčepýřených vlasech barvy podzimního listí. Odpověď nepřišla.

Bělouš zaržál pod nevelkou tíhou svého jezdce a nepatrně přešlápl. Rytíř jej laskavě utišil dotykem milosrdné dlaně a pohledem zbloudil v růžovějících dálavách, prosvítajících skrz bouřící mračna. V mihotavém svitu posledního blesku se na mžik mdle zatřpytil rudý kámen v zlatavém objetí nápadného prstenu.

„Vy jste velitelem králova vojska,“ vydechl hoch obdivně a neváhal vstát, nedbaje více naraženého boku, „nejváženější z rytířů.“

„Karhen,“ promluvil elf vážně a pohlédl mu hluboko do očí, snad tak hluboko, aby v celé šíři dokázal odhalit skutky jeho mysli, „znáš to místo?“

Hošík horlivě přikývl. Nevinný úsměv však překryla úzkost. „Ale tam, pane, nejezděte. To je moc zlé místo! Tam se protíná svět živých s tím mrtvých. A... ani slunce tam nesvítí!“

„Na sever?“

Chlapec umlkl. Dlouho otálel, rytíř však více jeho odpověď nepotřeboval. Kývl mu na rozloučenou a pobídl bělouše k rychlému cvalu mezi zdánlivě mizícími provazci deště, slétajícími na zem v mlčících svazcích. Vstříc rozkvétající náruči jitra.

           A nebude už světla, ne pod tímto sluncem..

 

***

 

Svět se zhroutí v křečích vzdouvajících jeho hruď a nebe padne do vše pokrývající nicoty. Na nejhlubším útesu tohoto světa stane viník tváří v tvář svému provinění a tam také zaplatí. Krev smyje jen krev, život vyplatí z osidel zákonů pouze jiný život a pomsta bude vykonána. Jeden, či..

               Od dnešního svítání po první úplněk, než měsíční tvář rozlije svit po bledém nebi, jsou vaše skutky zapomenuty. Nový den však pozvedne z rudého lůna spravedlnost a den pro vás, Nižší, už nenastane..

               Pravidelné údery chladivých perel mu nedovolily zamhouřit oka, ačkoli spánek nehledal. Seděl se skrčenýma nohama, opřen o smrtelně chladnou stěnu skály, a křečovitě svíral kolena, neschopen zapudit obrazy létající mu myslí sem a tam. Zaříkával jitro.

Jeden z vás, nebo všichni do jednoho..

Uvolnil těsné sevření a položil se na starou přikrývku, prostřenou na mrazivé zemi. Upřel oči do prázdnoty šedavé skály a snažil se zapudit nesmyslná slova, vířící jeho vědomím. Zaslechl však tichý krok. Déšť pěl stále stejně, pouze prozvučen jiným hlasem, hrubším a přesto jemnějším..

Zhluboka se nadechl a s výdechem nechal unavená víčka překrýt část temných očí. Vodou bičovaná tráva nedaleko zasténala pod cizí nohou a záhy zádumčivě utichla. Chladné ostří zaskřípalo, opouštějíce bezpečí ničím nezdobené pochvy, a další krok ztlumila kamenná náruč skalní podlahy. Nechal sametová víčka úplně poklesnout a slzy nebe rozhlučet klidem náhlého nevědomí.

Jeho hrdlo záhy políbil chlad cizího ostří.  

Jeden z vás zaplatí..

 

***


petr(angel)
16. 08. 2004
Dát tip
Ari, ari, mma obavy, jestli kvetnaty jazyk zakryje nedostatek deje: rytir prisel do hospody, zeptal se kde je zloduch, (mala odbocka ve staji) a nakonec odjel. hmmm staci to na to, aby to pribeh prodalo? co ale nelze nevytknout je kvetnata prima rec. To stylem proste neukecas: „Ušetři svůj meč, pane,“ vyzval jej a přitáhl si plášť blíže k tělu, „ten, jehož hledáš, dlí v nejhlubším údolí nejvyšších hor, v Karhen, šeptajícím paláci z lidských kostí. Není mu souzena smrt tvou rukou, osud tvůj však..,“ to nemuzes myslet vazne nebo ano? jsem zvedavi na dalsi dil Petr

Arienalia
16. 08. 2004
Dát tip
*tiše se stydí* :-)))

Arienalia
24. 07. 2004
Dát tip
Nienikwe: Ačkoli ten tvůj *t, když na to teď tak koukám, nějak ve finálním součtu chybí :-D Nevadí, já si ho tam představím, ju? ;-)

Nienikwe
15. 06. 2004
Dát tip
*t

Arienalia
15. 06. 2004
Dát tip
Nienikwe: Dík

Lancelott
18. 04. 2004
Dát tip
Řeknu to takhle...jestli každé pokračování necháš skončit v takovémhle okamžiku...Písmáci tě budou prosit na kolenou o další pokračování:o))) Jen si dej pozor na taková ta elitářská slova jako "obratně" (popřípadě: zručně, tiše, dokonale...prostě slova, která popisují ideálního hrdinu)...používáš je dost často, někdy až příliš mnoho v úzkém rozpětí... Aby sis nemyslela, že je to celé nanic...jednou mě praštilo do oka, když jsem našel dvakrát dost blízko sebe právě slovíčko "obratně", tak jsem si toho všiml...ale preventivně...:o)

Arienalia
18. 04. 2004
Dát tip
Craerassy: Určitě dám!! *hlava děravá* Děkuji mockrát za kritiku i vzpomínáčka! :-) Lancelott: On právě zrovna tenhle hrdina je "dokonale" vykreslen schválně ,aby v závěru (snad už v příští části) takzvaně čtenářům povolila dolní čelist nad jeho.. Ale to už bych prozradila hodně! :-) Obratně 2x blízko u sebe?? Ááá! To nepřežiji!!! Na to si dávám vždy pozor.. přečtu a opravím ;-) Díky

Arienalia
18. 04. 2004
Dát tip
Tak tedy (díky Craerassy) posílám avinko všem ,kteří stáli (doufám) o pokračování :-)

Craerassy
18. 04. 2004
Dát tip
Ty jsi číslo. Napíšeš pokračování a nedáš avi?? :-))) Ale když už jsem tady, tak si jedno avi pošlu. Hele, Ty, co Ti posílám to avi..přečti si nejdřív první díl, jo??? Tahle holka má překrásnou mluvu, já jsem se tady ztratila do úplně jiných časů....:-)

Arienalia
18. 04. 2004
Dát tip
Craerassy: *obvykle nenaslouchá cizím hovorům ,ale..* Děkuji za chválu ,ani si ji nezasloužím :-) Lancelott: Poslyš ,já si nemůžu pomoct ,ale v celém textu vidím "obratně" jen jednou.. Ukaž slepé babičce ,kde to vidíš vícekrát ,prosím ,prosím..

Lancelott
18. 04. 2004
Dát tip
Oficiálně se omlouvám...hrubě jsem se mýlil...záhadná rekombinace dvou nepravděpodobných faktorů zapříčinila pomatení smyslů vetchého starce:o(( Jedno "hbitě" jsem zaměnil za druhé "obratně", kteréžto ani nejsou příliš blízko u sebe, ale vlivem hltavé četby takto splynuly... Prostě a jednoduše jsem udělal ooobrovitanááánskou chybu, když jsem tě chtěl opravit. Máš to správně a naprosto bezchybně...:o))

Arienalia
18. 04. 2004
Dát tip
Lancelott: Uffff! Už jsem si říkala.. :-) Na tohle si opravdu dávám hodně velký pozor. Děkuji za zájem :-)

Craerassy
17. 04. 2004
Dát tip
Tyyy joooo....krásně napsané...a taky bys měla poslat avi všem, kdo chtěli pokračování rytířů. Já je dostala automaticky, protože Tě mám v oblíbených.:-) tip!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru