Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Králův rytíř III.

23. 04. 2004
4
0
3764
Autor
Arienalia

Třetí a poslední díl o Dareianovi a jeho poslání.. Tak tedy čtěte :-) Zároveň nyní prosím všechny ,kdo četli celou tuhle moji skromnou trilogii ,aby se vyjádřili k příběhu jako k celku. Děkuji mnohokrát.

 

            Jeden z vás zaplatí, ten, jenž zpřetrhá pouta života a pozbude všeho, co jej pojí s tímto světem. Veškeré naděje jeho srdce pohasnou v záplavě pomsty a běda každému, kdo v mysli jej chová, neb v poslední chvíli roku ztratí vše, co mohlo být, v propasti nicoty. Slyš, rode lidský, že kdo vraha skrývá, stejně tak vrahem jest, kdo kývá ke krveprolití, sám z rukou smývá život druhých a kdo spravedlnosti na odpor se staví, ochutná hořkost mečů osudu, lesknoucích se v sametové tmě, kdy slunce shoří v hanbě a nový den už nenastane..

            Vítr vlídným pohlazením všeptal v rudé rty rozloučení a tichou prosbou zahalil křehká ramena sněhobílých křídel snící princezny. Vstal. Tiše, téměř neslyšně, přistoupil k těžce oddechujícímu bělouši a lehce prsty polaskal jeho dlouhou hřívu. Ohlédl se. Jeho temné oči sklouzly po jemných vlnkách hnědavých loken i ladných záhybech bledé šíje, halené pouze starou kožešinovou přikrývkou. Ve svitu prvních jitřních paprsků se mdle zaleskla mrazivá čepel nezdobeného meče ležící daleko od dívčí dlaně, jež jej ještě před několika hodinami pevně svírala. Sklonil se, aby do touhou vonících pramenů vtiskl poslední polibek. Sbohem..

 

***

 

            „Tady! Rychle!“ proťal přívětivé ticho vzletný šíp zpěvného hlasu. Nebyl však oddán letním radovánkám, či posezení u hořícího krbu, jež by zpříjemňoval líbeznými písněmi. Oděn do vysokého těla pohledného vojáka v šedavém šatu pokynul jinému, stejně ošacenému elfovi, a pozvedl hořící pochodeň do výšky, aby ukázal na nuznou chatrč utápějící se v nespoutané divokosti zdejší krajiny. „Na tři!“

            Z příšeří blízkého lesa zasvitly desítky žhnoucích světlušek a vyčkávavě se zastavily, nehybné, v tětivách svých pánů. Velitel se sametovým hlasem modravýma očima přelétl své vojsko a obrátil se k dřevěnému domku.

            „Zadržte!“ pobídl bělostného koně ke cvalu. Tasil safírový meč a prudce jím odrazil oslepující záři sluneční náruče do stínových studánek zapomenutých citů v zešedlých tvářích vojáků. Hřebec se vzepjal a několikrát mocně pročísl kopyty zatuchlý vzduch nekončícího čekání, nedbaje zaskočených pohledů všude kolem. „Zadržte, ve jménu Bílé rozhledny!“

            „Právě při tomto jménu nesmíme,“ odvětil velitel stroze a pozvedl paži, byl však znovu zastaven.

            „Kdo nařídil plenění?“ nenechal se odbýt.

            „Rada věštců,“ kývl elf na jih, kde v mlhavé dáli tušil třpytivé odlesky vysoké stříbrné věže, „je čas pomstít našeho krále.“

            „Doba k Jeho přiznání ještě nevypršela,“ namítl rytíř vážně a vrátil zdobený meč do pochvy.

            „Rada rozhodla takto,“ odbyl jej velitel nevzrušeně. „Poslyšte, pane, vaše poslání skončilo. Ta hrdinská výprava za viníkem a vy jako jediný, kdo jej pozná. To všechno je minulost. Věštcům už došla trpělivost a Nižší musí zaplatit za svou zradu. Dlouho jsme je živili, trpěli jim jejich povstání za lepší život. Doba klidu skončila. Teď nastane válka, dlouhá válka. Nechť osud rozhodne, kdo z Dvou národů má přežít. Já jen plním rozkaz a splním jej.“

            „Odejděte v pokoji! Vraťte se k Bílé rozhledně a dožadujte se Pána Fagrada, nejvyššího z Věštců. Vyřiďte mu, že ještě není konec,“ vrátil se do vysokého sedla a dlouho sledoval slepé světlušky umdlévat v objetí vichru, „i to je rozkaz.“ Tmavý plášť pak zavířil zimním dechem a zmizel ve stínu tísní umlčených stromů.

            „Rada či velitel Dareian?“ zavolal sladkohlasý elf na svou družinu. Ozvalo se dvacet hlasů, semknutý v jeden. „Smrt za smrt!“ vzneslo se k popelavým nebesům a ohnivé stádo objalo trouchnivějící dřevo svou věčnou náručí.

 

***

 

             Čas se naplnil.. Cítíš to už dlouho.. Svět končí v troskách vlastního bytí. Už není úniku před nadvládou nenávisti, jež bude pohlcena nicotou spolu se vším ostatním. Oči Bílého království dávno osleply, žiješ už jen ve snech. Jeden z vás zaplatí, vzpomínáš? Jeden poklekne ve chrámu stínů..

Vítej dnes v mém království, v zemi temnoty a prázdna. Zde mrtví žijí a živí umírají, odtud bez křivdy neodejde nikdo. Pospěš dál, čekám tě..

            Západ slunce potřísnil krví pohasínající obzor a poslední doteky churavého tepla vymizely z jeho tváře kouzly vysokých skal hrůzostrašných tvarů. Byl jimi zcela obklopen. Prašivá cestička za ním zmizela, stopy jeho koně vysušil žár neznámé moci.

             V mohutném zákrovu nejstrmějších štítů zachmuřených hor stál rozložitý chrám. Leštěný mramor jeho zdí vrhal v šeru matný stín varování. Kdo však stanul zde, nemohl už spasit duši, duši zvanou do nitra záhuby zlacenými veřejemi zašlé brány, obroubené podivnými soškami.

Nejsi překvapen, byť cítíš podiv. Pokračuj, Dareiane. Vstup, králův rytíři. Neodepírej mi svou přízeň. Jsem tvým pánem i nevolníkem, jsem hlasem tvé mysli a činem tvého těla. Jsi se mnou spjat. Ať chceš, či ne. Hledal si mne, avšak já tě nikdy neopustil. Pohlédni mi do tváře, rytíři..

            Vysoké chrámové zdi čněly do věčnosti rubínovými stěnami a ebenovými rámy nikým neviděných obrazů, objímaly jej tisíci plaménky podivně tančícího ohně. Kráčel dlouhou chodbou, jejíž konec nedokázal spatřit. A obklopovalo jej zvláštní prázdno.

            Vidíš svého krále, služebniče?

Rubíny před ním se rozlily v safírovou obroučku kolem spánků bdícího elfa, uvolněně avšak hrdě dlícího v tepaném trůně. Jen tři kroky jej dělily..

Chtěl vykřiknout, jeho rty stály. Chtěl padnout na kolena, udělal však pouze krok vpřed. Král se vlídně usmál a rozevřel svou náruč. Vděčně do ní padl, unaven světem kolem, poznamenán cizí nenávistí.. A vznešená krev skanula na bledě modré dlaždice. Elfova tvář zbledla a ústa strnula v bezradném nepochopení.

Odstoupil.

Nerozuměl, nic nechápal, nevěděl..

Tvým posláním bylo najít mě, avšak já našel tebe mnohem dřív. Pohleď na mé dílo, rytíři! Rozpoutal jsem válku, zničím oba rody a slunce konečně shoří v nicotě! A stane se, jak jsem předpověděl. Nikdo mi tehdy nevěřil.. pohleď, rytíři, na dílo svých rukou..

            Bledou tvář pokryl pot, vyléval se mu z žil na dlaně, chladné dlaně, mrazivě svírající lesknoucí se dýku. Pohlédl na ně a poklesl v kolenou. Krev.. krev krále. Zabil.. on zabil.

            Tvůj život propadl! Pojď do mé náruče, už není cesty zpět. Vítej v Království utrpení..   

„Ne,“ vydechl a jeho mlčící hlas rozhrnul oponu pasti, „nebyl jsem to já. Ty’s jej zabil.“

           Ale na tvých rukou je krev..

           „Tvou vinou!“ vykřikl ostře a rudavá mlha se rázem rozplynula, ohalena zoufalým hlasem.

Stál tváří v tvář černým sametem halenému muži. Sivými vlasy prokvetlý závoj zrzavých pramenů mu sahal hluboko do nekončících temných očí, daleko temnějších než beznaděj..

„Vítej,“ zahřměl jeho hluboký hlas a rytíř pocítil ochromení kdesi v nitru, „provinilče.“

Zaváhal, brzy však pochopil.

„Můj život nepatří tobě,“ usmál se hořce, vědom si svého posledního rozhodnutí, „patří jen králi a také mu zůstane.“ Tisíc divokých pochodní se naráz zablesklo v čirém ost


petr(angel)
16. 08. 2004
Dát tip
Ari. na rty se mi derou slova: "ja jsem to..." ale ty vis co chci rict (pokud sis uz cetla predchozi kritiky) skutecne ti nejde uprit kvetnatost, ale na ctenare klades prilis vysoke pozadavky, aniz bys mu dala vubec moznost pochopit. Kdyz ti pred ocima bezi dej (propracovany a s myslenkou), tak ty vidis to co vidis a kvetnate to dokazes popsat(az prilis kvetnate a prilis abstraktne), a tak potom neni divu, ze ostatni misto deje vidi slova kdyz napises: "Tasil safírový meč a prudce jím odrazil oslepující záři sluneční náruče do stínových studánek zapomenutých citů v zešedlých tvářích vojáků" tak ja ctu: Tasil mec(a ?neco? udelal, nebo ?neudelal? je to jenom tvuj kvetnanty popis, nebo se skutecne stalo neco duleziteho). nakonec neco veseleho(snad pochvala? nebo opet vytka a urazka?): Geniove a blazni byvaji casto nepochopeni. Je mi lito, ze narazis na nepochopeni, ale pokud chces mluvit k lidu, musis pouzivat jeho jazyk.

Arienalia
16. 08. 2004
Dát tip
Milý Petře, připadá mi, že za každou svou kritiku se mi ještě navrch omlouváš :-) Nedělej to, máš pravdu a já si to uvědomuji. Četla jsem všechny tvé postřehy a cením si jich (ačkoli je všude ta samá moje nejhorší vada.. :-) ) Jsi bystrý kritik a věřím, že mnoha "tvůrcům" pomůžeš na jejich cestě k "dokonalosti" ( ;-) ) Co se týče alespoň mě osobně, udělal jsi hodně. Děkuji, že sis našel čas a proplýtval ho nad něčím, co jsi stejně pravděpodobně ani nepochopil. Cením si toho :-) Budu se těšit, že na tebe zase někdy brzy narazím. Měj se pěkně! btw. "Tasil meč a odrazil jím sluneční svit (jako v zrcadle) do očí vojáků... chtěl je na chvíli oslepit.." Já vím! Vím, že takhle by to stačilo... *angel* :-)

petr(angel)
16. 08. 2004
Dát tip
Jsem rad, ze to beres sportovne a skutecne se zajimas i o zpetnou vazbu. Budu se tesit, az v budoucnu opet narazim na tvoje dilka a tentokrat dostanec kritiku i bez toho, aby sis o ni musela rikat:-D na konec: ne ze by tvoje dilka byla nepochopitelna (jenom jsem to vygradoval ad absurdum). Presto jsou ale VELMI narocna a musim se priznat, urcite mi nekolik veci uniklo, protoze jsem si je zaradil jako kvetnaty popis bez vypovedni hodnoty. A to je, myslim, skoda. V reakci na jinou moji kritku jsi psala, ze se obavas, ze kdyz prijdes o svuj kvetnaty popis, tak ze budou tvoje povidky...obycejne. Verim, ze nikoliv. Porad budou mit myslenku, postavy i dej, a pokud tento svuj kvetnaty popis omezis na primou rec vestcu, starych proroku a moudrych knih atd., tak navic okorenis sva dilka tim necim navic, co rozlisuje prumerneho autora a autora skveleho (tvuj popis je jako koreni: muze udelat z dobreho jidla delikatesu, ale pokud vezmes ubohou slichtu a zkusis prerezit jeji chut vetsi davkou koreni...inu nebude to ono.) Preji tedy napady, inspiraci a cas a chut na sama dobra jidla a at te nikdo neodradi od koreneni (primereneho), at si propriste pochutname na tvych delikatesach:-D

Arienalia
16. 08. 2004
Dát tip
petr(angel): I ty kulináři :-) Děkuji ti za všechno, upřímně :-)

Nienikwe
15. 06. 2004
Dát tip
*t

Arienalia
15. 06. 2004
Dát tip
Nienikwe: Dík

Arienalia
30. 04. 2004
Dát tip
Win_Key: Děkuji za slova útěchy.. ačkoli dobrý autor by měl psát hlavně tak ,aby to čtenáři pochopili.. Děkuji!

Win_Key
29. 04. 2004
Dát tip
Musím říct, že ději jsem neporozuměl, což ale nepovažuji za mínus, protože stejně je nejdůležitější dojem a ten stojí za to. Určitě moc hezký:o) **

Palladáh
25. 04. 2004
Dát tip
Arien: Musím se přidat k ostatním tápajícím, až tvůj komentář mi ujasnil děj. Sice píšeš nádhernými květnatými obraty, ale osobně bych místy preferoval i věty jednodušší, abych se dokázal soustředit i na příběh. Možná by se to psalo pak i rychleji a tvoji čtenáři by měli víc dílů. Budu se těšit na další povídky, toto dílo včetně dodatků má ode mne tip:-)

Arienalia
25. 04. 2004
Dát tip
Palladáh: Dobře ,pokusím se trošku pozměnit styl.. Děkuji ti mnohokrát.. Alespoň vím ,že tuhle povídku nebylo marné psát :-) Děkuji

Lancelott
24. 04. 2004
Dát tip
Takže tady máme závěr...musím přiznat, že co se týče stylu a atmosféry...nepouštíš se dobrých zvyků:o) což je pozitivní, ale zklamu tě v tom, že jsem nepochopil závěr. Koho to potkal náš elfí rytíř v posledním obrazu? Kdo ho to zabil, zradil a oklamal? Zradil ho snad a zabil jeho vlastní král, když elf poznal, že on sám nahrál svou vraždu, aby rozpoutal válku mezi rasami???

Arienalia
24. 04. 2004
Dát tip
Lancelott: Odpovím ti soukromě (co se týče objasnění děje) ,aby se ostatní zamysleli sami. Ale jestli mohu doporučit zkuste si to vy ,kteří neporozumíte ,přečíst celé znovu. Uvidíte ,že se vám souvislosti hned pospojují. A prosím ,zkuste se i trochu zamyslet nad použitou abstrakcí. Věřím ,že smysl pochopíte.

Arienalia
24. 04. 2004
Dát tip
Poučená ,posílám avíza všem ,kteří u prvního dílu projevili zájem o pokračování ,byť samotné pokračování už nekomentovali. Prosím ,zde se vyjádřete k celku.. děkuji

Craerassy
24. 04. 2004
Dát tip
On dovedl elfa ke králi? Zradil, ač nevěděl a za to zaplatil?

Arienalia
24. 04. 2004
Dát tip
Craerassy: Já to obvykle nedělám ,ale vidím ,že nechápete ,tak tedy vysvětlení pro všechny : Takže.. Vzpomínáte na předchozí dva díly? Koho celou dobu rytíř hledal? Přeci toho ,koho v posledním obraze našel. Splnil sice své poslání a našel viníka královy smrti ,ale na samém konci zjistil ,že byl on sám využit k cizímu prospěchu. Stal se loutkou ,kterou tenhle mág Garnach sprostě využil k rozpoutání války mezi rasami. Stařec (mág v černém plášti) kdysi předpověděl konec světa ,ale nikdo mu nevěřil ,proto vnikl do rytířovy mysli a donutil ho zabít vlastního krále ,aniž by věděl ,co činí. Pak jej nechal pátrat vlastně sám po sobě a když vstoupil do Karhen ,mág rozhalil mlhu zmatení v jeho mysli a nechal mu nahlédnout do minulosti ,kdy sám rytíř probodl svého krále. Chtěl jej přijmout mezi stíny ,nevýznamné ztracence ,ale Dareian ,než aby vyhověl jeho záměru ,sám sebe usmrtil s tím ,že jeho život patří králi a nikomu jinému. A tečka.. je mi neuvěřitelně líto ,že jste nepochopili.. omlouvám se všem.. Zkus si to teď přečíst znovu a uvidíš ,že to z toho vyplyne.

Arienalia
24. 04. 2004
Dát tip
Jej.. bez té poslední věty..

Craerassy
24. 04. 2004
Dát tip
Arien, je tam příliš utajenýmyšlenek, aby jeden pochopil bez nápovědy. Je to napsáno nádherným stylem, ale velmi tajemně. Nesmíš být smutná, že hned nerozumíme. Stačí jen malinko poodhalit závoj tajemství...:-)

Arienalia
24. 04. 2004
Dát tip
Craerassy: Jistě.. přece jenom to malinko zamrzí ,ale v pohodě. Každý má představivost pracující do určité úrovně.. snad jsem to aspoň neukončila zle.. Děkuji

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru