Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kill Bill: Vol 2

26. 04. 2004
4
0
13181
Autor
ulita

Kill Bill Vol.2

 

Volume 1 a Volume 2 jsou jako dvojčata: to první běhá po domě, smete s sebou co mu přijde do cesty a vy nestíháte napravovat škody, to druhé se v tichosti zašije do svého pokoje a není po něm ani slechu.

Ale zato se pak nestačíte divit.

Dějová linka „druhého dílu“ je nasnadě – na nevěstině seznamu zbývají ještě tři položky, pomsta musí být dokonána. Až potud žádné překvápko.

Ale už úvodní minimalistické titulky ve stylu 60. let naznačují, že skoro všechno ostatní bude jinak.

Tempo druhého pokračování je překvapivě volnější a vláčnější, a jestli se při Vol. 1 divák bál povolit jakýkoliv sval, Vol. 2 si spíš užije a vychutná. Daleko víc se v něm totiž mluví než krvácí, a s trochou nadsázky lze říct, že ho Tarantino celý postavil na dialogu.

Akční scény se vzhledem k menšímu počtu zdají drsnější, a spíše než množstvím krve žahnou detailem – až do teď jste určitě nevěděli, co udělá lidské oko když se na něj šlápne bosým chodidlem, nebo jak to vypadá v rakvi když máte v puse baterku.

I filmařské ňaminky, kterými předchozí část hýřila, si Tarantino odpustil – jen na chvíli jedna bojová scéna lehce přeteče do komiksu, nebo se objeví zajímavě rozdvojený závěr.

Ze všech těchto důvodů stojí Vol. 2 na hereckých výkonech více než předchozí část. Uma Thurman v okapsičkované bundičce v podstatě nesleze z plátna, a ať už propocená tahá vědra s vodou, třeští oči do kapsle se slzným plynem nebo se krtkuje z hrobu (nic pro klaustrofobiky) vypadá a hraje skvěle. Maximálně vydařená je její černobílá stylizace z úvodních a posledních scén, kdy si PROSTĚ JEN TAK JEDE AUTEM.

Z ostatních herců stojí za zmínku Michael Madsen v roli Buddyho, nejkrátkodobějšího milionáře ve filmové historii. Týpek z přívěsu, do kterého byste rozhodně neřekli že je bývalý zabiják, má oči do kterých naopak řeknete úplně cokoliv.

Příznivce tarantinovského humoru potěší hodně temné „gagy“ – třeba ten, kdy nájemná vražedkyně zkoumá přes mušku nabité brokovnice návod na krabičce těhotenského testu.

Grandiózní finále, na kterém se vyřádil Tarantino-scénárista i filmový architekt (odehrává se v luxusním Billově apartmá), tvoří korunu celého filmu: Minimalistická bojová sekvence spojená s lehkou masáží protivníkova srdce. Billův monolog o superhrdinech, který nevěsta poslouchá napumpovaná pravdomluvným sérem a s rozstříleným pomerančem ve výstřihu (skoro by se chtělo říct, že je  v něm skrytý pokus o filozofování na téma lidská identita, jenže – věřte Quentinovi). Rozhovor se čtyřletou dcerkou B.B. (kterou má nevěsta opravdu s Billem) o tom, proč zabila Emilia.

Viděno svrchu je Kill Bill cestou od masakru v čajovně, přes jemnější způsob likvidace nepřátel až k smrtelně vybroušeným dialogům a něžné smrti holou rukou.

O hudbu se stejně jako v předchozí části postaral Tarantinův přítel Robert Rodriguez a RZA, a i když jsem na první poslech nezaregistrovala tolik silných melodií, soundtrack bude minimálně srovnatelný s předchozím.

Opusťme dichotomii lepší než první – horší než první. Kill Bill Vol 2 je prostě jiný, jiný, jiný. Což je vůbec ta nejlepší varianta.

Jo, a mimochodem – Emilio je zlatá rybka.

Zlatá rybka, která nepadla daleko od stromu.


Alojs
19. 08. 2004
Dát tip
Recenze je čtivá, nicméně jsem se neubránil pocitu, že moc přeskakuješ z jednoho tématu na druhý a ani jednomu se pořádně nevěnuješ. Z pohledu běžného návštěvníka je to však poměrně dobře ventilovaný názor.

Petula
08. 06. 2004
Dát tip
Pěkně úsporně vyslovuješ mé nadšení tímto skvělým filmečkem! Díkes! :o)
|||-_-|||
«*»

ulita
19. 05. 2004
Dát tip
Dov: díky, vtipný je že třeba Pištovi tam osobní náhled chyběl :)) Ad rozmluva: nemluvili jen o komiksech, mně tam přišla zásadní ta pasáž, kdy se Bill ptá Beatrix jestli si OPRAVDU myslí, že by se se svým naturelema mniulostí schovala za mateřství, spokojený manželství a krámek s deskama v malým městečku, a to už podle mě o identitě je. Jenže - věřte Quentinovi :)))

Dovlatovka
18. 05. 2004
Dát tip
Přijde mi ta recenze trochu osobní,ale to je zvyk na profesionály v časákách.Myslím, že je dobrá.Jen ta rozmluva o komiksech mi skutečně nepřišla jako filosofování o identitě.Sice to mělo co dělat s příběhem(i když toho je málo i ve dvojce), ale mě se u toho vybavyla mnohem nápaditější Tarantinova teorie o Like a virgin nebo o McDonaldovi v Evropě...A nezmínila jsi opět výbornou kameru. A co se Rodrigueze týče, poslechněte si soundtrack k From dusk till dawn.

AHED
17. 05. 2004
Dát tip
Ehhhh...hm...StvN: nějakej chytrej/chytrá ne?

StvN
17. 05. 2004
Dát tip
AHED - chytrej. Stačí si kliknout na můj nick, unavený poutníče.

Ju, taky.

Bez námitek (snad jen příště více osobního pohledu recenzenta). P.S. Od RZA vřele doporučuji hudbu k Jarmuschovo filmu Ghost Dog - Cesta samuraje.

ulita
15. 05. 2004
Dát tip
to taky dělal RZA? viděla jsem to jen jednou v kině... ještě to skouknu na dvd, dík

Plicnik
12. 05. 2004
Dát tip
Proč zase avi??? Víte, že mě začínáte sr*t??? No jo, výlev Adarhaze ... hm, tak to je asi důležitý ... ale asi pro někoho jinýho ...

StvN
12. 05. 2004
Dát tip
Adarhaz - viz AHED. Možná ti chybí vzdělání, možná jen neznáš význam slova dementní. V každém případě se pohybuješ kdesi mezi košem a odpadem, co tvého názoru týče.

AHED
05. 05. 2004
Dát tip
Tohle neni recenze, tohle je odvyprávění filmu...já na něm byl a stálo to za hovno, nic tak nudnýho jsem v životě neviděl...Jednička byla skvělá, ale dvojka strašně rozvleklá a kde nic tu nic...a závěrečná scéna? KILL BILL? No přímo oscarová...

Plicnik
05. 05. 2004
Dát tip
A proč mám avi já??? Mě tvůj názor pro ulitu nezajímá - tak to pro příště ...

StvN
05. 05. 2004
Dát tip
AHED - vyžíváš se hodně v přehánění? Tak zkus přehnat mlčení, prospělo by ti.

Plicnik
03. 05. 2004
Dát tip
ulito, napsala si to pěkně ( já to viděla, napsala jsem na to v žáru emocí svůj první pokus o recenzi) ... a nebudu (ani nechci) tě srovnávat s lidma, který studovali žurnalistiku či podobné, nebo s lidma, který píšou do časopisů... myslim, že tady je to trochu o něčem jiném, nebo ne??? Možná asi jo, jen já mám nějaký iluze... OK :-)))

miii
30. 04. 2004
Dát tip
jde ti to!

StvN
29. 04. 2004
Dát tip
Bohužel recenze je nesrovnatelně lepší než film. Lituju, že jsem na něj šel do kina. Celou dobu jsem na něco čekal a pak jsem se nedočkal. (Nehledě na sprostě okopírovaný příběh s Paj Mejem, animatrixovskou scénu s mečem a trapnou Umu jako žačku - možná to byl ale několikrát zakódovaný fórek). Už dávno jsem odmítl považovat za herecký výkon zběsilé řvaní a mlení se v rakvi. Uma si mnohem více líbila v Gattace.

StvN
29. 04. 2004
Dát tip
Jinak tip za recenzi, je dobrá.

ulita
29. 04. 2004
Dát tip
StvN: ohó, tvá chvála mne samozřejmě těší, ale jinak bych si dovolila nesouhlasit: s tím několikrát zakódovaným fórkem je to jak píšeš, kýč a zároveň parodie na kýč na n-tou, a podle mě tam Uma byla skvělá úplně ve všech záběrech! (i když je fakt, že to nemám moc s čím srovnat, pořádně jsem s ní viděla snad jen Pulp Fiction)

StvN
29. 04. 2004
Dát tip
Za sebe můžu porovnat celé divadlo okolo Paj Meje. Kdysi jsem koukal na staré kung-fu filmy s Jackie Chanem, s Bruce Leem i s některými neznámými. Ten palcovej úder, kterej Uma tak útrpně trénovala jsem viděl právě u Bruce, ten tak dokázal člověka doslova odpálit na několik metrů. Nevím, co si myslet o killbillovském zpracování. Připadá mi alibistické házet každou nepovedenou scénu na zašifrovaný fórek.

ulita
29. 04. 2004
Dát tip
StvN: z tohoto úhlu nemůžu soudit... starý kung-fu filmy mě minuly (což je při sledování Kill Bill a následný pokus o recenzi nezanedbatelný mínus :)) ale pokusím se to napravit a nejbližší volný večer si udělám domácí kino na téma "Bruce Lee a ti druzí" :)

unstable
29. 04. 2004
Dát tip
u mě je to tak nějak obráceně... film je o dost lepší než recenze.

ulita
29. 04. 2004
Dát tip
a není blbost srovnávat hrušky a pomeranče? :)

unstable
29. 04. 2004
Dát tip
jde o to do jakýho regálu:-) jen reakce na "Bohužel recenze je nesrovnatelně lepší než film."

ulita
29. 04. 2004
Dát tip
to by tam bylo "rovnat" :) Předchozí reakce mě pochopitelně potěšila, ale srovnávat film a to co o něm někdo napíše je... divný.

unstable
29. 04. 2004
Dát tip
jak koukám tak záleží spíš na tom jak příznivý je srovnání pro recenzenta:-) tak já radši jdu, tohle by bylo nadlouho

ulita
29. 04. 2004
Dát tip
ještě než teda definitivně půjdeš, tak si pozorně přečti moji předchozí reakci...

unstable
29. 04. 2004
Dát tip
umím číst (taky divný, co?) a aby teda bylo nějaký vážný srovnání tak mrkni na http://cinemag.pc.cz/killbill2.html pěknej večer...

ulita
29. 04. 2004
Dát tip
Ale já tuhle potřebu srovnávat fakt nemám, aby teda nevznikla mýlka... to je jako kdybych tady pod všechna díla psala odkazy na Skácela, Zahradníčka... Chápu, že se ti ta recenze nemusí líbit, ale šermovat Cinemou... dítě díte. Nápodobně.

Vio
28. 04. 2004
Dát tip
S chutí jsem si početl... recenze Ti jdou ;-) Už se těším na filmešek ;-)

ulita
28. 04. 2004
Dát tip
Beb: no já jiný recenze zatím nečetla :) a s těmi spojlery máš pravdu, v recenzi by bejt neměly, ale ce stýče toho hrobu, tak ten byl dost profláknutej už z upoutávek ještě před premérou, a server dokina.cz dokonce fotky z týhle scény vydával za fotky Vol. 1...

Bebitka
28. 04. 2004
Dát tip
Uli: myslím recenze obecně :))

Nia_dont
27. 04. 2004
Dát tip
A co www.kuku.cz ?

ostrov
27. 04. 2004
Dát tip
co je to www.kuku.cz?

Yossarian
27. 04. 2004
Dát tip
jen víc recenzí na stejný film, aspoň je s čím srovnávat, tohle je liter. server, takže hodnotíme recenze tak, jak jsou napsané

Bebitka
27. 04. 2004
Dát tip
drobnej vítek, Uli: nemusela´s propálit ouplně všechno do detailu, viz recenze baldachýna, halady a jánevímkohoještě... taky nechávaj čtouče v nejistotě, vodkuď se to Uma vlastně vyhrabává... :) jinak bez připomínek - čitelně a svižně napsáno, nenechala ses jen oslnit (teda předpokládám, bo jsem neviděla) :)) nebejt to Tarantino, i by mi to zlákalo :)

Craerassy
26. 04. 2004
Dát tip
ulitko, i Plicník má recenci na toto téma, tak ať tu není přebillováno:-)

ulita
26. 04. 2004
Dát tip
a ty je musíš číst všechny?

Craerassy
26. 04. 2004
Dát tip
ježíš, já to nemyslela zle..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru