Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přemítání ve vlaku

01. 05. 2004
1
0
1458
Autor
johny81

To jsem jednou jel zase vlakem :-))) no a tak sem psal co mně napadlo:

...Bylo opravdu chladný a studený leto. Jak by řekl Holzmann:"Zima, bylo sychravo."Počasí by se spíš hodilo na začátek dubna nebo na konec září. Ale teď v červenci?

Ocelové nitky náš vlak vyvedli z Votic, které se jen mihli za oknem.Je večer, tak jen projíždíme. Venku bylo už znát, že den pomalu ztrácí na své síle a pozvolna ubíhá do zapomnění. Ne tak rychle jako krajina za oknem, ale nějak přece. Ačkoliv, pro většinu lidí zmizí ještě rychleji.

Vždyť i Ty, kolikrát si člověče vzpomeneš, co jsi kdy a kde dělal v konkrétní den...

Jo, vážení.Proto píšu, proto úmyslně zabírám obrovskej prostor ve svý hlavě-ve svý paměti. Právě pro ty vzpomínky.

Teď však zase plánuju do budoucna. Jsme kus za Olbramovicema a já se dívám na hradbu kopců český Sibiře. A stejně tak jako na nespočetně místech si říkám i teď: : "Sem někdy vyrazím.Pročundruju tyhlety zelený hřbety kopců..." Jenže při vyslovení slova někdy si vždy přijdu strašně bláhový. Ale proč?Vždyť spoustu přání jsem si splnil, snad vyjde i tohle!

Najednou se má mysl uklidnila, zmizeli kopce, Olbramovice i černé vrány, které požírali znaveného poutníka-trempa v poli. Byla to fikce hodná zfetlýho poety a ne mne-víceméně racionálně smýšlejícího člověka.Jenže lidi nechtěj stále číst jen rozumovost. Lidi chtěj ty nejnemožnějsí výplody zničenejch palic. Ne vážení byl jsem naprosto bez podpůrných prostředků.Jen sem poslal mysl na špacír. A tak se toulala dál...

Strašně mi učarovaly vlaky.Ten pocit, když za oknem ubíhá krajina a přímo k tobě mluví:"Poutníče, vykroč vstříc lesům, cestám, kopcům, lukám.Vykroč do měst, k lidem, sakra..."

Nojo vlastně i k holkám.To já právě jel. Jel sem k tý svý múze co mně políbila na čelo a pak všude.

Za oknem se na zelenou krajinu pozvolna snášel šedomodrý soumrak a poslední opozdilce vyháněl tam kam patří. Do lesů, do domů, do postelí, do hospod, do biografů, do disc, rokáčů, všech možných i nemožných paříren i na sítě internetu.

Chtěl bych být žárovkou na nádraží v Čerčanech. Jen ona smí nerušeně zírat na všechny lidi. Jak pobíhají, jak mluví, jak nadávají. To ona vidí všechny vlaky co jezdí sem a tam.

Duší vyskakuju z vlaku a na křídlech havrana letím do říše netopýrů. Kde je? No tam, tam , tam....ano támhle v tom keři u trati. Ano, už jsem jinde.Procházím prastaré kláštery v Tibetu.Jsou v pustinách, všude jen plno ticha, vůní a temna z vyhaslých svící.

Když se vracím zpět do svého těla vidím jen žlotooranžová světla pouličních lamp a temné, černé světlo stromů.

Nedá mi to, a  zase utíkám.Utíkám do života trempa a šlapu s kamardády tichou lesní pěšinou. Jsme unaveni a oči horečně hledají malý kout, kde půjde na noc spočinout. Uši ted pracují s velkou dávkou fantazie- ano, ano, tam bude cíl našich kroků.

....

Stojím u otevřeného okna jendoucího rychlíku. Přede mnou se rozprostírá úchvatná hradba ztemnělého času. Jen kousek na obzoru hoří rudě západ. My se za ním ženeme naprosto šílenou rychlostí z níž bolí hava a chytá se závrať.Ale není zbytí:strojvůdce je na mašině jako kovboj na koni. Stejně jako on žene svého oře do maštale, tak i my se blížíme k nádraží. Bude 22,00 D.C. Praha je tu.


johny81
12. 05. 2004
Dát tip
Velmi děkuji za Tip a chválu...

vesuvanka
08. 05. 2004
Dát tip
Precetla jsem si se zajmem Tve dilo - zaujal me nazev a dilo take. Libi se mi nektere Tve postrehy - pohledy na krajinu z okna vlaku, z toho co pises, vyzaruje laska k prirode a toho si moc vazim. Take velmi rada cestuji vlakem, je v tom takova romantika a poezie, coz cesty autobusem uplne postradaji. Nejednou jsem ve vlaku napsala basen anebo se pustila do popisovani nektere "Z nasich pouti". Napsal jsi to pekne a davam tip

johny81
05. 05. 2004
Dát tip
Tak to tvrdé Y byl samozřejmě překlep.Ale jak je to s městem Votice nevím, nevím. Ten hovno zeměpis byl poměrně dobrý,ale cos to jedl?Takovýhle sraní jsem ještě nezažil.

johny81
04. 05. 2004
Dát tip
Ale jo, jsem Czech. Ja myslel ze jsou ty Votice, jako ty Pardubice, Budejovice, Hranice,Zabehlice,Zidenice,..Ale ona je asi ta Votice.Tak to se omlouvam velice za ty Votice.

U Mladý Vožice naseru ti do lžíce. Kousek od Kolína naseru ti do klína. Kousek od Dobříše kopnu hovno do výše. A v poušti Gobi sračka mě zlobí. V severní Itálii vyválím tě ve fekálii. Kousek od Roudnice posral jsem se velice. A u Litoměřic posral jsem se ještě víc. Kde se tyčí Sněžka posral jsem já ježka. U Zlámaný Lhoty mám poblitý kalhoty. Kousek od Jičína nablil jsem si do vína. Teče zpěněná Vltava, bolí mě ožralá hlava. Na Moravském Poli ožralá hlava mě bolí. Kus od Pernštejna vysral jsem se u mlejna. Vedle Blatné bylo hovno špatné. Hned za Ostravou mám prdel bolavou. Vltava a Labe, zmrzlý hovno zebe. A kousek k Brnu nad hovnem strnu. Na Hané mám kalhoty posrané. Nedaleko Paky posral jsem vlky. Ve stověžaté Praze posral jsem se neblaze.

Will
03. 05. 2004
Dát tip
Zajimave!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru